PDA

Zobacz pełną wersję : F501 czy F801

Hird
31-03-2016, 13:08
Pytanie co wybrać czy F501 czy F801. Nie znam specyfikacji wszystkich analogowych puszek i dlatego pytam, którą wybrać tak by działał pomiar światła z zenitarem 16/2.8 i Nikkorami 50/1.8 i 105/2.5. Chodzi mi głównie by był pomiar z obiektywami bez styków, a i pytanie takie dodatkowe czy obie puszki będą działać z AF 28/2.8 D ?

hostman22
31-03-2016, 13:27
f501 do manuali i na śrubokręt, brak af w szkłach af-s,
f801 - tylko do szkieł AF, AF-D...

markB
31-03-2016, 16:01
A to dlaczego F801 tylko do AF? Też ma śrubokręt i działa z manualnymi szkłami. Można sprawdzić co zagra z tą puszką w instrukcji obsługi do F801s (różni się od F801 tylko obecnością spotu w systemie pomiaru światła), którą można ściągnąć stąd: http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/htmls/slr88.htm (str. 76-77 manualu)
28 AF-D jak najbardziej będzie współpracował z tą puszką. Akurat mam i puszkę i te szkło. Napiszę tylko, że szkiełko raczej cienkie optycznie.

hostman22
31-03-2016, 16:21
A to dlaczego F801 tylko do AF? Też ma śrubokręt i działa z manualnymi szkłami.

i co z f801 masz Matrix Meter z manualami i pokazuje pełne dane w wizjerze w trybie M..?

markB
01-04-2016, 00:39
A z F501 masz matrixa? Też nie. W obu jest taki sam pomiar - centralnie ważony (w F801 jest to dodatkowa opcja, w F810s jest jeszcze spot) i działa na wszystkich manualnych szkłach. W wizjerze jest wszystko co potrzeba do szczęścia, na M jest drabinka, przysłona i czas + zielona kropka do potwierdzenia focusa. F801 był pozycjonowany wyżej niż F501, jako semi-pro, zapas do F4, to jak może gorzej współpracować z manualnymi szkłami niż typowo amatorski F501.

Jacek_Z
01-04-2016, 01:36
To nawet nie pozycjonowanie wyżej. F501 był pierwszy (w praktyce to pierwszy nikon z AF, pomińmy F3AF bo jego system AF to była ślepa odnoga), F801 to kolejny model. Ze zdecydowanie lepszym AF (co nie znaczy że tak szybki jak dzisiejsze, ale był wiele szybszy od F501). F801 miał synchro 1/250 i 1/8000s
Pracowałem na obu aparatach.
Wydajność baterii w F501 była niewiarygodna. Te kilka szt AAA zmieniało się po chyba 3 latach :)

Hird
01-04-2016, 08:25
To, że F801 ma bardzo krótki czas migawki i ma lepszy AF od F501 to wiem. Mi sychro z lampą nie potrzebne, czas 1/2000 w zupełności wystarcza. Mi jedynie chodziło by dobrze się pracowało z manualami, bo chciałem mieć coś analogowego i manualnego, a moje FM się posypało. Do Szkieł AF-D i AF-S itp to mam F75 i on mi bardzo pasuje, jedyny jego minus to, że nie pracuje z manualami.
Jedzie do mnie już F501 więc wyboru dokonałem, dziękuje za pomoc.

zeberek1
01-04-2016, 09:36
Wg mnie F-501 ma chyba tez jeden ważny plus jesli chodzi o ręczne ustawianie ostrości. Jego matówka lepiej pokazuje czy ostrość jest czy nie (porównuję np z moinm F-90X). To był pierwszy model Nikona z AF a siłą rzeczy wtedy było całe multum szkieł MF a z AF TYLKO 35-70, 70-210 i 50. No i powiekszenie obrazu w wizjerze wydaje mi się większe.

hostman22
01-04-2016, 11:15
i dokonałeś bardzo dobrego wyboru :)

Hird
05-04-2016, 10:07
Wyboru dokonałem, ale może innym się przyda gdy będą w podobnej sytuacji jak z pomiarami w analogowych puszkach
http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm
i nawet tu pisze, że f501 mierzy z manualami, a F801 już nie. Mniejsza z tym, bo i tak wyboru dokonałem i w sumie dobrze wiedzieć, że F501 ma lepszą matówkę, a to w pracy z manualami się przyda :)

!AGresT
05-04-2016, 10:11
Wydajność baterii w F501 była niewiarygodna. Te kilka szt AAA zmieniało się po chyba 3 latach :)

Potwierdzam. Dodatkowo dość kompaktowy i wytrzymały aparat.

Jacek_Z
05-04-2016, 10:45
Wyboru dokonałem, ale może innym się przyda gdy będą w podobnej sytuacji jak z pomiarami w analogowych puszkach
http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm
i nawet tu pisze, że f501 mierzy z manualami, a F801 już nie. No jak to?
Przedostatnia tabelka na dole. F801 mierzy. Nie dziala pomiar matrycowy. Działa CW i spot.
To jeden z pierwszych modeli z AF i byłoby dziwne ze robią go niekompatybilnym z większością systemu.

Hird
05-04-2016, 14:21
Mój błąd, masz racje mierzy.
Czyli F501 mierzy wszystkimi 3 pomiarami ?

Jacek_Z
05-04-2016, 15:40
To tabela na samym dole. Nic nie napisano o ograniczeniach, więc chyba tak. Ja nie miałem obiektywów bez AF więc nie kojarzę. F801 nadal mam. F501 miał kolega ktory ze mną pracował. Ale nie mam manuali i nie posprawdzam. Załóżmy ze ken ma dobre tabelki :)

JacekB
05-04-2016, 15:43
Nie mierzy trzema, ponieważ nie ma spota. Ma kilkupolowy (który wtedy jeszcze nie nazywał się matrycowy, dopiero w ulepszonej wersji od F801 i F4 tak się nazywa) w trybach automatycznych i centralnie ważony w trybie manualnym.
Gwoli przypomnienia: F801 też nie ma spota, F801S ma. Przy uwzględnieniu tego rozróżnienia tabelka Kena jest poprawna.

markB
05-04-2016, 18:00
Mój błąd, masz racje mierzy.
Czyli F501 mierzy wszystkimi 3 pomiarami ?

Pisałem powyżej - F501 nie ma matrycowego pomiaru ani nie ma spota w manualu, tylko pomiar centralnie ważony. Można to sprawdzić w instrukcji do F501, str. 41: http://www.lensinc.net/manuals/Nikon_N2020L.pdf

Jacek_Z
05-04-2016, 19:07
Hird - pocieszę cie, że to mało ważne. Negatywy mają sporą tolerancję, a pomiar CW jest bardzo dobry.
Gdybyś chciał pracowac na slajdach to wtedy musisz wstrzelać się w punkt. A reszta .. nie dbaj o to.

JacekB
05-04-2016, 19:27
Dodałbym do tego, że jak są jakieś funkcje w aparacie, które z danym obiektywem nie działają, to - przynajmniej dla mnie - jest to dość frustrujące. Nikkorów AI/AI-S z manualnym fokusem nigdy nie miałem, ale przerobiłem temat na przykładzie Zeissa Planara 1,4/50 ZF (bez chipa, czyli ten sam standard). Zapięty do F801S i F100 niby zdjęcia robi i niby są dobre jakościowo, ale radość jest mocno ograniczona. O tym trzeba pamiętać, o tamtym, o owym i o siamtym, co nie zawsze jest oczywiste, gdy człowiek przez lata się przyzwyczaił do określonych "procedur fotografowania" danym aparatem. Ten sam obiektyw założony do FM2 (w tym celu był zakupiony) daje zupełnie inną przyjemność obcowania ze sprzętem i dlatego po wstępnych testach więcej go z 801 i 100 nie używam. Robi swoje w optymalnej konfiguracji.
W tym sensie przy wstępnie zasygnalizowanej palecie obiektywów wybór F501 wydaje mi się być dobry - podzielam zdanie przedmówców.

deep
05-04-2016, 19:35
Jak ma być pucha z AF ale również do szkieł MF to polecam F4. Resztę można sobie darować :). Osobiście i tak wolę F eyelevel z manualnym szkłem od dowolnej innej puchy.

Jacek_Z
05-04-2016, 19:44
...Dodałbym do tego, że jak są jakieś funkcje w aparacie, które z danym obiektywem nie działają, to - przynajmniej dla mnie - jest to dość frustrujące.
...
ale radość jest mocno ograniczona. O tym trzeba pamiętać, o tamtym, o owym i o siamtym, co nie zawsze jest oczywiste, gdy człowiek przez lata się przyzwyczaił do określonych "procedur fotografowania" danym aparatem. ...On sie do żadnych procedur nie przyzwyczaił, bo dopiero go kupił. Innymi słowy ty teraz piszesz tak: najwygodniej jest fotografować D4s z najnowszą optyką (przejaskrawiam oczywiście). A jak już jest cos gorsze to musi miec wszystkie funkcje działające, bo inaczej nie ma satysfakcji.
Satysfakcje mają przynosić zdjęcia. Zestaw jaki wybrał będzie robił zdjęcia. Migawka będzie działała, silnik przesuwał film, pomiar światła CW będzie funkcjonował, przysłona będzie sie zamykała w momencie robienia zdjęcia.

.na przykładzie Zeissa Planara 1,4/50 ZF (bez chipa, czyli ten sam standard). Zapięty do F801S i F100 niby zdjęcia robi i niby są dobre jakościowo, ale radość jest mocno ograniczona.. Rozwiń te myśl.
Kolega chce kupic coś dość taniego. To inny punkt widzenia niz gdy ktos może mieć FM3A czy Df itd.

JacekB
05-04-2016, 20:24
On sie do żadnych procedur nie przyzwyczaił, bo dopiero go kupił.

Też racja. Jemu będzie łatwiej przy braku pewnych przyzwyczajeń.

Innymi słowy ty teraz piszesz tak: najwygodniej jest fotografować D4s z najnowszą optyką (przejaskrawiam oczywiście).

Nie tak. To jest postulat optymalnego dopasowania obiektywu do aparatu i odwrotnie. Ma to swój wpływ na wygodę użytkowania.
W porównaniu dwóch dyskutowanych tutaj aparatów F801/801S ma więcej funkcji niż F501, ale siłą rzeczy ma także więcej funkcji niedziałających z manualnymi obiektywami niż 501. Na przykład w F801S miałby spota, ale nie mógłby z niego korzystać, ergo stosowny guzik na korpusie pozostanie martwy. Matrycowy nie będzie działał, o czym była mowa. Wartość przysłony nie wyświetli się w wizjerze w trybie manualnym. I tak dalej. W F501 tych "martwych" funkcji będzie mniej. To jest dla mnie argument na rzecz F501 jako lepiej dobranego do posiadanych obiektywów niż F801.

A jak już jest cos gorsze to musi miec wszystkie funkcje działające, bo inaczej nie ma satysfakcji.

Dlaczego gorsze? FM2 ma mniej funkcji od któregokolwiek innego Nikona wypuszczonego po nim, a nie sposób nazwać go przez to gorszym. Manualne obiektywy standardu AI/AI-S są z nim idealnie zgrane, jakby były dla siebie wzajemnie stworzone. Działa wszystko.
Napisałem o przyjemności obcowania z konkretną konfiguracją sprzętu w porównaniu z inną przy tym samym obiektywie - vide jedno albo też półtora zdania dalej. Można to nazywać ergonomią obsługi lub jeszcze inaczej. Satysfakcja ze zdjęć to inny temat.

Kolega chce kupic coś dość taniego. To inny punkt widzenia niz gdy ktos może mieć FM3A czy Df itd.
I dlatego popieram wybór F501, chociaż sam używam F801S. W innym przypadku do pracy jednocześnie z manualami i AF starszych generacji popierałbym F4 jak kolega wyżej. Gdyby tylko do MF, to raczej któregoś z rodziny FA/FE/FM niż jakiegokolwiek F z AF. A Df zapewne wtedy, gdyby pytanie dotyczyło cyfrówek.

Hird
05-04-2016, 21:36
Hird - pocieszę cie, że to mało ważne. Negatywy mają sporą tolerancję, a pomiar CW jest bardzo dobry.
Gdybyś chciał pracowac na slajdach to wtedy musisz wstrzelać się w punkt. A reszta .. nie dbaj o to.

Na slajdach nie robię i raczej nie będę, CW wystarczy, wole go od matrycowego. Dlatego F801 odrzuciłem, bo AF mi niepotrzebny i F501 ma wszystko czego mi potrzeba.
Widzę, że temat się rozwiną :p F4 nie chce, bo mi Af niepotrzebny i cena nie mała, a poza tym nauczyłem się, że w analogach puszka nie jest bardzo istotna, to pojemnik na film który ma nie utrudniać. JacekB mam F75 i miałem FM i chciałem kupić znowu FM, FE lub FA, by móc fotografować manalnymi nikkorami, ale aktualnie ceny starych puszek są straszne więc stwierdziłem, że mogę poszukać czegoś innego do manuali i tak kupiłem F501. Jacek_Z jednak już trochę "ukształtowany" jestem przez FM i jego prostotę i dźwignię, a w 501 jej nie znajdę. Nie dotarła do mnie puszka jeszcze więc nie wiem jak z odczuciami, ale myślę, nad tym co napisał JacekB, ale wydaje mi się, że F501 nie da mi za dużo funkcji i pstrykanie nim będzie przyjemne.

I dlatego popieram wybór F501, chociaż sam używam F801S. W innym przypadku do pracy jednocześnie z manualami i AF starszych generacji popierałbym F4 jak kolega wyżej. Gdyby tylko do MF, to raczej któregoś z rodziny FA/FE/FM niż jakiegokolwiek F z AF. A Df zapewne wtedy, gdyby pytanie dotyczyło cyfrówek.

Dlatego wybrałem F501. Znaczy w większości mam szkła MF fish 16/2.8 , 50/1.8 , 105/2.5 i jedynie AF 28/2.8 D, i 28 mam w tej wersji, bo musiało mieć pierścień do zmiany przysłony, styki, bo podpinam do D5100, F75 i podpinałem do FM. Już wcześniej pisałem, że ceny manualnych puszek są mega zawyżone, albo wróciła moda na analoga. Jak chce się pobawić w wkładanie filmu samemu i by mieć dźwignię to mam zanita którym już parę dobrych fotek popełniłem. No, ale ja dziwny jestem, bo mi się w zenicie podoba to 70% pokrycie kadru :p

Jacek_Z
05-04-2016, 23:42
70 to mało. Ale wcale nie jestem fanem pokrycia 100% - to ma wadę.
Mam 801 bez s - nigdy mi nie brakowało spota. Nie uzywam go takze w Sekonicu w studiu ani w zadnym body analogowym lub cyfrowym jakie mam/miałem.

!AGresT
06-04-2016, 08:03
W całej dyskusji zapomnieliście o najważniejszym - dźwięk!
To jak kłapie migawka i bzyczy przy przewijaniu filmu w 501 to mistrzostwo świata!
Dodatkowo niezwykle praktyczny patent z kółeczkiem, które pokazuje, czy film się przewija (przy pracy, drzewiej, było to rewelacyjne rozwiązanie).
Mam jeszcze (wersję N2020) kupioną nową i używaną jako zapas - zrobił może z 20 filmów. Aż sobie dzisiaj wyciągnę i się pobawię :)

markB
06-04-2016, 11:33
Na przykład w F801S miałby spota, ale nie mógłby z niego korzystać, ergo stosowny guzik na korpusie pozostanie martwy. Matrycowy nie będzie działał, o czym była mowa.

Muszę skorygować dla potomności: spot będzie użyteczny w tej puszce z manualnymi szkłami, tak więc przycisk (+ kółko) będzie żywy.

JacekB
06-04-2016, 12:07
Za dużo tych szczegółowych funkcji. Miesza się. Przepraszam. Ale sens pozostaje: za F801/801S opowiadałbym się w takim porównaniu w odwrotnym przypadku, tzn. wtedy, gdyby miał być używany głównie z obiektywami AF starszych generacji, a na drugim miejscu rzadziej z MF. Tutaj opowiadam się za F501.

Hird
06-04-2016, 17:41
F501 dotarł i się bardzo podoba. Gdyby, nie otarcia przy gwincie do statywu to jak nówka :) jedynie mam parę pytań do tych co dobrze znają analogi nikona.
1. Co zmienia się pokrętłem przy spuście gdzie są literki "L" "S" "C" . Dobrze myślę, że pomiar ?
2. Pokrętło z przodu "M" to manualnie ustawiamy ostrość, a co zmienia się przy "S" "C" .
3. Za co odpowiada dźwignia z tyłu ?
4. Jak dostałem aparat to walił serią, jak zmienić na tryb pojedynczych zdjęć.
Moje próby dowiedzenia się co za co odpowiada narazi dały taki rezultat, że aparat nie chce wyzwalać migawki :p może i dla kogoś mogą się wydawać to głupie pytania, ale nie jestem oblatany aż tak w technologi. W internecie nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytania.

jurkarol
06-04-2016, 19:40
kupiłeś nie wiedząc nic o 501?
L lock blokada spustu. single - continuous - tryb strzelania.
przy obiektywie: dzialanie ustawiania ostrości: Manual; single -:pojedynczy, continuous - ciagly

Hird
06-04-2016, 23:14
Nie nic. Po prostu pewnych funkcji. Wydaje się w miarę normalne nie znać wszystkich funki nowego urządzenia, a do tego chyba jest forum by móc się dopytać i upewnić.
Czekam teraz tylko na Superie i idę męczyć aparat :p

markB
07-04-2016, 17:41
W poście nr 16 dałem link do instrukcji F501. Ściągnij ją sobie i nie będziesz musiał się pytać o każdy drobiazg.

Ryśko
30-04-2016, 15:56
Nie wiem czy dobrze pamiętam ale F801 miał CW i matrycowy a SPOT dodano w F801s. Jakoś tak to było.

Jacek_Z
30-04-2016, 15:59
Nie wiem czy dobrze pamiętam ale F801 miał CW i matrycowy a SPOT dodano w F801s. Jakoś tak to było.Tak, tak to było, ale ... kolega już kupił F501.

madebyzosiek
30-04-2016, 16:05
Drodzy Nikoniarze od F501, zaglądniecie?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=272014

Ryśko
04-05-2016, 15:35
Na ebayu nikon F501 kosztuje od 30 do 50 euro. Myślę że nie ma co gitary lamelkami sobie zawracać. Kup następny egzemplaż albo f801s.

madebyzosiek
03-08-2016, 08:00
Kupiłem wczoraj F801s za... 20 zł :) Założyłem baterie i wszystko wygląda na sprawne, ale... Na 1/8000 wyskakuje mi błąd Err i trzeba wcisnąć drugi raz przycisk migawki, żeby lustro wróciło na miejsce. Poza tym wszystko wygląda na sprawne. Czy to może być wina za "świeżych" baterii? Miałem taką akcję w FE przez pierwsze dwa miesiące po założeniu nowych baterii (na 1/1000), później ustało. F801s na swoich bateriach świrował strasznie, ale wymiana na nowe rozwiązała wszystkie problemy, oprócz tego. Aha, na seryjnych 1/8000 działa ok, na pojedynczym zdjęciu - Err. Co myślicie?

JacekB
03-08-2016, 22:39
Jakiś feler to chyba jest. Może długo nie był używany? Mechanizm lustra? Jakieś styki nie owszem albo coś w tym guście? Mój przez bodajże (tracę już rachubę:-)) 23 lata użytkowania ani razu nie zaświrował w żaden sposób. A przynajmniej nie przypominam sobie, żeby zaświrował. Jak były stare baterie (starałem się do tego nie dopuścić), to po prostu szybciej się wyłączało podświetlenie wizjera, w końcu przestawało chodzić przewijanie filmu, całkiem gasł z braku zasilania, ale bez żadnych głupich numerów.

madebyzosiek
04-08-2016, 07:18
Na razie założyłem film i wszystko działa, 1/8000 unikam, bliżej końca filmu spróbuję czy efekt występuje, czy nie. Może aparat faktycznie był za długo na złym prądzie i potrzebuje się rozruszać ;)

madebyzosiek
06-08-2016, 18:34
Aparat zrobił pierwszy film i jest połowiczny sukces... Ma jedną akcję, podobną do znanej mi z FE, tam ustała, może tu też się uda... Po włączeniu potrafi na 1/1000, 1/2000, 1/4000 i 1/8000 wywalić err i nie otworzyć migawki, a przewinąć film. Wypadło mi tak z 7 klatek. Ale mam na to sposób. Ustawiam po włączeniu dwie ekspozycję i nie ma zmarnowanej klatki. Bo oczywiście drugie i każde następne działa bez problemu... Ja nie wiem co o tym myśleć... Kusi mnie, żeby go dać na przegląd do @Studio5s, bo i tak po urlopie wyślę tam mojego FA do naprawy... Jakie macie zdanie? Pozdrawiam serdecznie :)

zeberek1
06-08-2016, 22:10
Samo przejrzenie chyba raczej nic nie kosztuje... Jeśli zależy Ci na tym body to czemu by nie próbować. Ja od F-801 wolałbym F-90X ale to prawie to samo tylko AF inny. To mówisz ze Rafał bierze sie za robote starych analogów? To może i swojego EL2 też dam do niego.

madebyzosiek
06-08-2016, 23:35
Nie wiem czy wszystkich, za F501 nie chciał się zabrać, ale się nie dziwię. Sam rozebrałem i to był koniec aparatu ;) Przegląd jak piszesz jest za darmo, a mnie 801 kosztowała 20 zł, to może ją postawię za to na nogi :)

User1
12-09-2016, 18:50
Jeszcze wczoraj była 801(s?) na alle w pięknym stanie z pudełkiem nawet, ciężko było się powstrzymać, ale F90x z gripem wygrało, chociaż nie w takim stanie ;) Pewnie ktoś z forum jest nowym, szczęśliwym właścicielem :)

madebyzosiek
12-09-2016, 18:58
Mój 801s za 20 zł jest w serwisie, kończy mu się migawka i nie trzyma czasów od 1/1000 do 1/8000. Zobaczymy czy uda się go zrobić :) 501 natomiast działa pięknie, chociaż trafiłem dopiero za 6 razem :) Jeszcze mi czasem chodzi po głowie F100, no i FM2, ale to inna bajka.
Mogę tylko powiedzieć, że to co wyszło z 801s jest idealne pod każdym względem. Bardzo dobrze pracuje z 50 1.4D i 35 1.4D. Między 801 a 501 jest duża różnica w prędkości AFu, 801 wygodniejsza w obsłudze, ale dla mnie oba są tak samo dobre. Zresztą body, to tylko przypinka do szkła i pudełko na film :) Pozdrawiam serdecznie :)

User1
12-09-2016, 19:04
Możesz napisać, czy wymieniają migawki w takich aparatach jeszcze, są części zamienne i ile orientacyjnie może kosztować operacja(nie lepiej kupić kolejny?) 801 niestety nie mam jeszcze ;)

madebyzosiek
12-09-2016, 19:12
Aparat na razie w serwisie Studio5s, migawka być może będzie przeszczepiona z innego aparatu, ale jeszcze szczegółów nie znam. Czekam na drugi telefon na razie. Jak się uda go naprawić, to dam na pewno znać :)

zeberek1
12-09-2016, 20:41
F90X z MB10 to moim zdaniem bardzo dobry i jak widze niedoceniany sprzęt. Mam i używam i jestem zadowolony. Nawet 250zł to jest super inwestycja. A teraz jeszcze drogą własnej kombinacji i przy udziale kolegi madebyzosiek mam w swoim matówke z klinem z FA. Niesamowita frajda z Nikkorem AI-S 1.4 35!

User1
12-09-2016, 21:52
Tak się składa, że właśnie tyle zapłaciłem i czekam na paczkę ;) Jak wygląda wymiana matówki, pasuje, czy to jakaś chałupnicza przeróbka? Oprócz klina przydałaby mi się soczewka korekcyjna, do F601 i F80 myślę popytać u optyka i wydrukować obudowę, ale do F90x chyba nie będzie tak prosto, bo tam jest inne mocowanie na gwint, a gwintu precyzyjnie się nie wydrukuje na drukarce 3D...

Darek72
12-09-2016, 22:20
Ale do F90x są fabryczne soczewki korekcyjne zakładane w miejsce standardowego szkiełka - poszukaj na allegro czy e-bay.

deep
12-09-2016, 22:30
A potrzebujesz plus czy minus i ile?

User1
12-09-2016, 23:04
Muszę się zbadać, ale coś w przedziale -0.5, max -1, obraz widzę w miarę ostro, ale jednak przydałby się okulary i korekta w wizjerze, bo przy dalszej odległości szczegóły się zamazują, szczególnie przy sztucznym oświetleniu, okularów się trochę boje, bo jak zacznę nosić to z -0.5 wyjdzie -4 po 2 latach...
znalazłem Nikona DK-17C, chyba pasuje mocowanie?

deep
13-09-2016, 07:24
Jakby co to mam oryginalne -2D do FM/FE więc z tego co pamiętam, pasuje także do F90

Darek72
14-09-2016, 00:32
Ale te szkiełka od FM/FE nie będą pasowały do F90 - są mniejsze.

deep
14-09-2016, 05:19
Ale te szkiełka od FM/FE nie będą pasowały do F90 - są mniejsze.

Sprawdzałeś? bo jak dobrze pamiętam (a mogę się mylić bo to dawno temu było) to ja sprawdzałem i pasowało. Nie mam teraz F90 ani F100 aby sprawdzić, ale chyba F5 miał taki sam gwint jak F100 i F90 więc w wolnej chwili zerknę.

Darek72
15-09-2016, 02:37
Sprawdzałem. F5 powinien mieć taki sam gwint jak F90.

deep
15-09-2016, 09:53
To "sprawdzałeś" czy "powinien mieć"? :)
Sprawa wygląda tak, że F5 ma ten sam gwint co np. F3HP, F4, D700 i D3. F90 za to ma taki jak F801 i F100 i mimo że katalog podaje inne numery dla serii FE/FM to na moje jest to ten sam gwint. Jest tylko trochę inny profil zewnętrzny gumy, ale szkiełka korekcyjne i tak nie mają gumy (w D3 da się założyć gumę, w FM nie) więc na 99% będzie pasować szkiełko od FM do F90. Nie mam teraz pod ręką żadnego z F801, F90 i F100 ale pamiętam, że nakręcałem szkiełko zerowe z gumką od FM do F100.

madebyzosiek
15-09-2016, 10:35
Ja popołudniu sprawdzę, czy szkiełko 0 z F801s pasuje do FE, bo mam odkręcone z egzemplarza co na serwis poszedł. Mi się wydawało, że te z FE jest mniejsze, ale sprawdzę :)

madebyzosiek
15-09-2016, 22:53
Właśnie zrobiłem porównanie bezpośrednie i soczewka z FE jest pod każdym względem mniejsza od soczewki z F801s. I ogólnie i na gwincie ;)

Darek72
15-09-2016, 23:26
To "sprawdzałeś" czy "powinien mieć"? :)
Sprawa wygląda tak, że F5 ma ten sam gwint co np. F3HP, F4, D700 i D3. F90 za to ma taki jak F801 i F100 i mimo że katalog podaje inne numery dla serii FE/FM to na moje jest to ten sam gwint. Jest tylko trochę inny profil zewnętrzny gumy, ale szkiełka korekcyjne i tak nie mają gumy (w D3 da się założyć gumę, w FM nie) więc na 99% będzie pasować szkiełko od FM do F90. Nie mam teraz pod ręką żadnego z F801, F90 i F100 ale pamiętam, że nakręcałem szkiełko zerowe z gumką od FM do F100.

Deep mam na stanie szkiełka od FM/FE i zarówno od F90 - te pierwsze są wyraźnie mniejsze od soczewek do F90.

JacekB
16-09-2016, 01:13
Szkiełka do FM2 (a więc logicznie także do FM/FE) nie pasują do F801S, F90 i F100. Są mniejsze. Poza tym szkiełka do FM/FM2 są bez gumy, a do F801/F90/F100 są z gumą.

Na FM2 używam soczewki +1, której nie mogę używać z F801S. Z kolei gdy swego czasu zgubiłem zwykłe zerowe szkiełko od F100 i musiałem dokupić nowe, to na pudełku od tego nowego mam napisane, że pasuje do F801, F801S, F90, F90X i F100. O F5 nie ma tam mowy.

madebyzosiek
16-09-2016, 07:38
Poza tym szkiełka do FM/FM2 są bez gumy, a do F801/F90/F100 są z gumą.

Ja w FE mam jakąś małą gumkę ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/DSC_4889-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/xj3br8ntqe2goz8/DSC_4889.jpg)