Zobacz pełną wersję : Sigma 50 1.4 ART - rozrzut jakościowy.
Planuje zakup obiektywu 50 1.4 ART Sigmy. Przegladajac różne oferty sklepowe w PL i poza, widzę że kupujac na aluebasket lub innych tego typu portalach mogę miec go za jakies 700-800 zl taniej niż kupujac w PL co jest dośc duża różnicą przy obecnych jego cenach.
Pytanie takie - czy w przypadku gorszego egzemplarza (jesli dalej są lepsze i gorsze), USBDock powinien pomóc załatwic sprawę prawidlowego ustawienia ? Czy ktos z was posiadajacych ten obiektyw musial np wybierac z kilku bo tak były rózne?
Dziekuje za odpowiedz.
(Gdyby roznica byla 200 zl albo kupowałbym na DG to pewnie nie mialbym problemu z wyborem, ale w przypadku zakupu prywatnie, to jednak spora róznica,jeśli miałbym dostać to samo co tutaj)
Napiszę na bazie własnego doświadczenia z 35/1.4 ART - jak masz możliwość kupna z polską gwarancją - bierz, parę złotych oszczędności później może wyjść bokiem.
W moim egzemplarzu problem był z trafnością AF przy odpięciu lampy błyskowej i USB Dockiem tego nie potrafiłem wyregulować.
Szkło poszło z aparatem i lampą do serwisu Sigmy - wróciło prawidłowo skalibrowane i teraz działa wyśmienicie - trafia w punkt niezależnie czy bez lampy czy z lampą.
Może w przypadku 50/1.4 ART jest inaczej, mniejszy rozrzut jakościowy, ale osobiście bałbym się zaryzykować tej różnicy w cenie, żeby kupić w ValueBasket czy innych tego typu sklepach.
Kupiłem kiedyś Sigme 19mm 2.8 do Sony.
Cała jedna strona wszystkich zdjęć była nieostra.
Nie trzeba było powiększać zdjęć by zobaczyć to.
Odesłałem ją, potem oglądałem dwie kolejne i były ok.
Nie odważyłbym się zamawiania obiektywu tej marki bez realnej możliwości łatwego zwrotu.
Gall_Anonimowy
01-04-2016, 11:52
Ja w tamtym roku kupiłem 50 1,4 Art do Canona. Przyszła okropna, winieta, AF, wszystko klękło. 1,5h zabawy na docku troche pomogło ale dopiero wysyłka do serwisu po sezonie doprowadziła ten obiektyw do użyteczności. Zakup Sigmy na valuebasket to duże ryzyko, jeśli lubisz hazard to kupuj :)
Hazardu nie lubie, dlatego zapytalem o wasze wrazenia. Jako że widze że i u nas pojawiają się obiektywy poniżej 3 tys, nawet kolo domu mam jeden sklep, to w tym wypadku raczej tam spróbuje.
Jarek78, nie wiem czy to jest hazard, ale obecnie na amazon.co.uk ten obiektyw jest w cenie 463 funty plus pewnie jakaś dostawa.
kurczeblade
02-04-2016, 11:21
To 700-800 zł taniej niż normalnie u nas w sklepie. Myślę że bardzo dobra cena ! :)
Mnie wyszło w przeliczeniu 2700 zł (teraz byłoby jeszcze ze 100 zł mniej) z angielskiego amazona. Wczoraj odebrałem. Dziś strzeliłem kilka testowych fotek. Z bliskich odległości mikroregulacja w body na +10 i jest cacy. Na dalszych odległościach minimalnie trzeba jeszcze ustawić. Może koło środy będę miał wiecej czasu to pobawię się USB Dockiem.
Amazon jeszcze nigdy mnie nie zawiódł a trochę rzeczy w tym sklepie kupiłem. Polecam!
Valuebasket to coś jak simplyelectronics - ja bym tam nie ryzykował. Wystarczy poczytać recenzje.