PDA

Zobacz pełną wersję : Mikrokalibracja i mikrorozkalibrowywanie :)

cezet
31-03-2016, 07:05
Pytanko techniczne - czy wprowadzona ręcznie korekta dla konkretnego obiektywu może się samoistnie rozjechać z optyką ?

Wczoraj podąłem kolejną walkę z Sigmą 30/1,4.
Na D90 obiektyw przymykałem tylko jak nie dało się nic skrócić czasu.
Po kupnie D7200 stwierdziłem, że mój ulubiony obiektyw jest do dupy bo robi mydlane zdjęcia....po kilku chwilach wyszło mi, że korekta w body na +4 czyni Sigmę używalną, ale bez szału. Podczas świąt szkło mało co nie wylądowało w kuble, bo zdjęcia robione na przesłonie f/2,0 są totalnie nie ostre. Po wczorajszych zabawach wyszło mim, że zdjęcia wychodzą zacnie przy korekcie ustawionej na +18 ?!

magicwojtek
31-03-2016, 07:53
mydło a korekcja to nie to samo tak naprawdę

Jak obiektyw mydli na 1.4-2.0 to będzie dalej mydlił nawet jak się ustawi dobrze korekcję...
Korekcja raczej służy do poprawienia skuteczności trafiania AF...

cezet
31-03-2016, 09:50
Obiektyw nigdy nie mydlił, był wybierany z kilku sztuk.
Brak współpracy z D7200 wynikał z problemów z mikroregulacją.

Pozwolę sobie ponowić pytanie - czy jest możliwość, żeby wprowadzona wartość mikroregulacji samoistnie uległa zmianie ?

madebyzosiek
31-03-2016, 10:05
Jeżeli to starsza Sigma 30 to może wymagać aktualizacji softu, bo na linii Sigma i D7200 mogą występować pewne problemy związane z nieaktualnym softem w Sigmie. Chociaż ja słyszałem głównie o niedziałającym AFie, ale może u Ciebie jest taki objaw. Pozdrawiam

cezet
31-03-2016, 12:02
AF w trybie LV nie działa, ale filmować nie zamierzam, więc to mi nie przeszkadza.
Aktualizacja softu to blisko dwie stówki, czyli przy obecnych cenach 1/4-1/3 wartości szkła :)

Martwi mnie ta spacerująca mikroregulacja, a do 18-35 jakoś nie mogę się przekonać

madebyzosiek
31-03-2016, 12:15
Martwi mnie ta spacerująca mikroregulacja, a do 18-35 jakoś nie mogę się przekonać

Ale w sensie masz i nie możesz się przekonać, czy myślisz nad zakupem?
Wydaje mi się, że spacerujący af też będzie winą softu.