PDA

Zobacz pełną wersję : Awaria Nikona D5300 -Wadliwy pomiar ekspozycji

Maciej1995
30-03-2016, 10:52
Witam, przed wczoraj mój Nikon upadł mi na ziemie z wysokości około 0.5m ,zapakowany był w futerał. Po włączeniu ukazuje się bład "Wykryto wadliwe działanie pomiaru ekspozycji. Skontaktuj się z autoryzowanym serwisem Nikon"...
Pytanie co robić? Dopiero zagłębiam się w przygodę z fotografią,aparat kupiłem nowy około 1.5 miesiąca temu i już taki problem :( Dodatkową obawę budzi we mnie fakt,że aparat został kupiony we Włoszech i nasuwa sie kolejne bardzo kluczowe pytanie,czy gwarancja obejmuje całą Europe? Rzecz jasna paragon i gwarancję z Włoch mam...I czy w ogóle taką usterkę uznają na gwaracji,jednak wynikła ona raczej z mojej winy...Nie sądziłem,że jest to aż tak wrażliwy sprzęt,upadek naprawde nie był drastyczny i w życiu nie sadziłem ,że moze być coś z nim nie tak :/
Proszę o porady od czego zacząć
Pozdrawiam Maciek

TOP67
30-03-2016, 11:04
Jeśli masz gwarancję europejską, to obowiązuje ona również u nas przez rok. Ale nie obejmuje to mechanicznych uszkodzeń, więc pewnie i tak zapłacisz. Ale możesz nie zaakceptować płatnej naprawy i zapłacić tylko za diagnozę. Ślij do serwisu.

zgera
30-03-2016, 11:44
Aparat upadł, czyli wina użytkownika, wyślij aparat do serwisu, nie wspominaj że upadł, jeśli sami stwierdzą że usterka jest z winy użytkownika to za naprawę musisz zapłacić.

r.pszczolkowski
30-03-2016, 13:05
Nie martw się, ja też rozwaliłem swoje lustro (d7100) świeżo po zakupie :D

Maciej1995
30-03-2016, 17:25
Dziękuje za odpowiedzi :) Wysłać aparat poprostu na adres serwisu z dołączonym wnioskiem wydrukowanym z ich strony czy najpierw uzgodnić wysyłkę telefonicznie? Czy spodziewać się drogiej naprawy zakładając,że to "tylko" lustro?
@r.pszczolkowski jak się skończyło w Twoim przypadku?

Karolina1234
30-03-2016, 19:11
Masz gwarancję więc możesz na ich koszt wysłać do serwisu kurierem DHL ;) możesz zadzwonić lub napisać do pomocy technicznej, wyślą Ci wszystkie dane.