Zobacz pełną wersję : Potrzebna porada - NIKON D3000 - jaki obiektyw (specjalne przeznaczenie) ?
Moja dziewczyna posiada lustrzankę cyfrową NIKON D3000
Chcemy kupić obiektyw, potrzebny do pracy. Praca polega na fotografowaniu rzeczy (głównie apaszek) z przeznaczeniem na sprzedaż tzn. konkretnie zdjęcia są wyświetlane w sieci www.
Zdjęcia, które do tej pory robiliśmy zwykłym obiektywem, typu KIT 18-55mm, charakteryzują się "niekrwistością" barw i bardzo ciemnym światłem (albo na automacie - zielony przycisk, albo w trybie zbliżenie - z kwiatem).
Serdeczne pytanie do Was:
Jaki obiektyw mielibyśmy zakupić do D3000, aby zdjęcia były przynajmniej jasno naświetlone, tak by zdjęcie rzeczywiście odzwierciedlało fotografowane ubiory (głównie chodzi o światło) ?
Zdjęcia teraz robione KIT-em, są wykonywane w starej kamienicy, w bardzo wysokim pokoju, jednak słabo (przez okna) wpada tutaj światło (fotografujemy przez cały rok kalendarzowy). Próbowaliśmy z lampą błyskową, okrągłą, nakładaną na obiektyw, jednak bez pożądanego efektu. Także lampy (prymitywne, domowym sposobem) doświetlające, zewnętrzne nie dają oczekiwanego rezultatu.
Może ktoś także mógłby doradzić (oprócz obiektywu) jakie ustawienia aparatu stosować by był efekt ?
Dziękujemy serdecznie za wskazówki.
P.S. Stać nas na średniej klasy obiektyw, zatem proszę o maks. średnie ceny... :roll:
Kojocisko
29-03-2016, 20:58
Obiektyw zawsze może być lepszy, ale wam brakuje umiejętności i ew. lampy błyskowej, a nie obiektywu.
Zainwestujcie kilka godzin na zapoznanie się na YT z tutorialami:
a) fotografowanie w RAW, obróbka RAW
b) fotografia produktowa
A proponuję zacząć tutaj: https://www.szerokikadr.pl/poradnik
1. do fotografii produktowej obiektyw ma znaczenie ale nie najważniejsze - to co robisz nie ucieka ci sprzed obiektywu więc mozesz ustawić czas jaki chcesz - nie ma potrzeby posiadania jasnych obiektywów a moze raczej statywu.
2. żadnej lampy błyskowej !!! jeżeli chcesz panować nad swiatłem - tylko światło stałe - softbox z dobrą żarówką daylight załatwi sprawę.
3. i najważniejsze - spróbuj koniecznie na poczatek robić to w RAW i nauczyc sie to później wywoływać - da ci to możliwości większe niż jakikolwiek nowy obiektyw.
podsumowujac : MOIM zdaniem : 1 statyw 2 softbox 3 RAWy - i zdjecia bedą miodzio.
Ale panowanie nad światłem błyskowym to to samo bo ma światło modelujące, a będzie lepiej niż stałe, ja bym kupił jaką chińską lampę studyjną z softboxem, wyzwalacz radiowy za grosze i można focić z ręki.
Aparat i obiektyw mimo że szału nie robi to do tego wystarczy spokojnie, podstawa to dobre ustawienie ekspozycji i potem korekta raw.
Wielkie dzięki za merytoryczne podpowiedzi. Będą pomocne. Będziemy próbować z formatem RAW... :o
marek_bog
30-03-2016, 08:14
[B]Jaki obiektyw mielibyśmy zakupić do D3000, aby zdjęcia były przynajmniej jasno naświetlone, tak by zdjęcie rzeczywiście odzwierciedlało fotografowane ubiory (głównie chodzi o światło) ?
Ja zwracam uwagę na powyższy tekst. Z niego wynika, że zdjęcia wychodzą za ciemne? Jeśli tak, to albo masz ustawioną ujemną kompensację ekspozycji w aparacie, albo walnięty pomiar światła w aparacie. Bez względu na klasę obiektywu zdjęcie ma być zawsze doświetlone jednakowo. Obiektyw na to nie wpływa, a tym bardziej jego "jasność", bo jasność obiektywu, to nie jest parametr mówiący o tym jak jasne będą zdjęcia.
Jeśli zamierzacie fotografować niewielkie przedmioty, to najtańszym rozwiązaniem będzie namiot bezcieniowy i nawet zwykłe lampki biurkowe
Zdjęcia, które do tej pory robiliśmy zwykłym obiektywem, typu KIT 18-55mm, charakteryzują się "niekrwistością" barw i bardzo ciemnym światłem (albo na automacie - zielony przycisk, albo w trybie zbliżenie - z kwiatem).
Serdeczne pytanie do Was:
Jaki obiektyw mielibyśmy zakupić do D3000, aby zdjęcia były przynajmniej jasno naświetlone, tak by zdjęcie rzeczywiście odzwierciedlało fotografowane ubiory (głównie chodzi o światło) ?
Zdjęcia teraz robione KIT-em, są wykonywane w starej kamienicy, w bardzo wysokim pokoju, jednak słabo (przez okna) wpada tutaj światło (fotografujemy przez cały rok kalendarzowy). Próbowaliśmy z lampą błyskową, okrągłą, nakładaną na obiektyw, jednak bez pożądanego efektu. Także lampy (prymitywne, domowym sposobem) doświetlające, zewnętrzne nie dają oczekiwanego rezultatu.
Kit 18-55 robi niezłe zbliżenia.
Na początek przełączcie aparat w tryb A lub P i użyjcie dodatniej kompensacji ekspozycji (w trybie zielonym chyba nie ma kompensacji). I ustawcie ręcznie balans bieli, np wg wzorca (przejrzyjcie pełną instrukcję aparatu, tam jest opis jak to zrobić).
Używajcie ręcznego, niskiego ustawienia ISO. Przyda się Wam statyw. Używając statywu nie będziecie się bać ciemnego oświetlenia.
Najlepiej faktycznie robić zdjecia w raw. Wtedy balans bieli i wiele innych parametrów będziecie mogli ustawić na spokojnie w komputerze. Jeśli nie macie programu do raw, na początek ściągnijcie Capture NX-D ze strony Nikona.
Z niego wynika, że zdjęcia wychodzą za ciemne? Jeśli tak, to albo masz ustawioną ujemną kompensację ekspozycji w aparacie, albo walnięty pomiar światła w aparacie.
Dziękuję za zwrócenie uwagi, a czy mógłbyś (podobnie jak z folderami w Windowsie) opisać ścieżkę , w jaki sposób sprawdzić czy nie ma ujemnej kompensacji, czyt. jakie guziki i co na ekranie powinno być. Tak pokrótce...
Dziękuję za zwrócenie uwagi, a czy mógłbyś (podobnie jak z folderami w Windowsie) opisać ścieżkę , w jaki sposób sprawdzić czy nie ma ujemnej kompensacji, czyt. jakie guziki i co na ekranie powinno być. Tak pokrótce...
Najprościej - w trybie fotografowania wciśnij i przytrzymaj przycisk +/- na górze aparatu. Wtedy na ekranie powinna podświetlić się odpowiednia opcja. Jak będziesz trzymał ten przycisk i kręcił kółkiem, to wartośc będzie się zmieniała.
NO z mojej strony wielkie dzięki - nie spodziewaliśmy się tak wielkiego odzewu - wszystkie te porady...nauczymy się ich i będziemy się stosować. Dzięki wielkie.
Rafał_Sz
30-03-2016, 15:22
Przeniosłem wątek. Myślę, że tu możesz otrzymać więcej podpowiedzi na nurtujące Cię pytania. W tym też dziale, znajdziesz mnóstwo porad na temat fotografii studyjnej.
Dzięki za czujność...
Może rzeczywiście, ktoś TUTAJ coś jeszcze doda - chociaż muszę przyznać, że już i tak sporo się dowiedzieliśmy. Dziś już próbowałem obróbki RAW programowej. Dużo możliwości, dużo więcej "informacji" wyciągam z tyle "ważącego" pliku. Mniej więcej o to chodziło - serdecznie DZIĘKUJĘ wszystkim powyżej.
Jedno pytanie. Zdjęcia robicie z "ręki" czy ze statywu?
W tym tygodniu zamierzam zakupić statyw (wiem że jaki ? to osobny temat). Setki zdjęć wykonywaliśmy do tej pory z ręki...
Dlatego zdjęcie stałych, nieruchomych przedmiotów były ciemne. Od statywu trzeba było zacząć, a potem pomyśleć o oświetleniu. Jasny obiektyw w tym przypadku nic nie da.
Rafał_Sz
30-03-2016, 16:57
Jasny obiektyw w tym przypadku nic nie da.
Mocno otwarty obiektyw będzie nawet przeszkadzał, bo jeśli potrzebne będzie "wyjęcie" produktu z tła, to przy mocnym rozmyciu jest równie mocno upierdliwe. Do zdjęć np. na Allegro wystarczy namiot bezcieniowy (lepiej się sprawdzi stół),stałe światło X2(mocne białe żarówki energooszczędne stykną, halogeny się grzeją i śmierdzą ;)), statyw, wężyk lub pilot i jakikolwiek obiektyw o uniwersalnej ogniskowej. No aparat też. ;)
Zdjęcia zalecam robić na manualu, raz ustawić czas, przysłonę i balans bieli. Z braku laku ISO można też delikatnie podnieść, ale to w ostateczności. I zapisać sobie ustawienia - na następny raz będzie już dużo szybciej szło.
Sporo pytań ;)
Chcemy kupić obiektyw, potrzebny do pracy. Praca polega na fotografowaniu rzeczy (głównie apaszek) z przeznaczeniem na sprzedaż tzn. konkretnie zdjęcia są wyświetlane w sieci www.
Tak jak koledzy wcześniej pisali, problemem nie jest obiektyw, ale (brak) umiejętności.
Automatyka w aparacie działa tak, że wszystko chce uśredniać, np. coś ciemnego położone na białej kartce papieru zostanie "uśrednione", tak, aby ta biała kartka nie była biała, tylko szara (i w efekcie przedmiot z ciemnego zrobi się prawie czarny, bez szczegółów).
Żeby uzyskać taki efekt, na jakim Wam zależy, nie możecie zdawać się na automatykę, musicie używać własnych ustawień (tryb M).
Podanie linków do zdjęć jakie Wam teraz wychodzą mogłoby pomóc.
Pokaż, jak wyszły zdjęcia przy świetle dziennym, jak przy tej lampie na obiektywie (jaka to dokładnie lampa?) i jak przy dodatkowym, "domowym" doświetlaniu.
Podaj też link do jakiegoś "idealnego zdjęcia" takiego rodzaju, jakie chcielibyście uzyskać (może być link do jakiejś Waszej konkurencji).
Co można zrobić: nie będę odkrywczy, napiszę to, co koledzy
- statyw, im solidniejszy, tym lepszy
- poczytanie instrukcji aparatu (rozumiem, że ktoś może nie mieć doświadczenia, ale musimy mieć jakieś podstawy do rozmowy - "korekta ekspozycji" jest opisana w instrukcji, podobnie zmiany innych ustawień, i dlatego nie ma sensu przepisywanie tu fragmentów instrukcji)
- wyszukanie w sieci poradników o fotografii produktów, są i tekstowe, i filmiki, gdy zobaczycie trochę takich materiałów, będziecie wiedzieć, w jaki sposób są uzyskiwane określone efekty
- wyszukanie co to jest histogram, jak powinien wyglądać, jak należy rozumieć wygląd histogramu w zależności od treści zdjęcia
- RAW - tak, RAW jest dobry na wszystko, i nie da się zrobić dobrego zdjęcia nie korzystając z RAWów :D - to lekki żart, RAW ułatwi np. uzyskanie poprawnych kolorów*, umożliwi skorygowanie pewnych błędów popełnionych podczas fotografowania, ale nie zrobi cudów
- stanowisko zdjęciowe - nie wiemy, czy chcecie robić "packshoty" na białym tle, czy na jakiejś główce/manekinie, czy na żywych modelach; zależnie od rodzaju zdjęć mogą być wymagane różne rozwiązania
Macie kwotę na obiektyw, proponuję wydać ją na statyw (200-300 powinno wystarczyć na coś przyzwoitego na poziomie amatorskim). Potem poszukajcie w instrukcji jak się zmienia czułość ("ISO"), wartość 400 jest jak najbardziej ok do internetu. Potem poszukajcie, jak zmienić rodzaj zapisywanych zdjęć z JPG na RAW (tak, mimo tego co pisałem warto robić w RAW). Poszukajcie, jak zmienia się balans bieli, jak się ustawia własny balans bieli, według wzorca. Jak przełączyć aparat na tryb manualny to chyba wiecie? ;) W trybie M samodzielnie się zmienia wartość czasu naświetlania i wartość przysłony, przysłonę można ustawić na 8 (lub jedną-dwie wartości mniej, w okolicach tej wartości obiektywy uzyskują "największą jakość"), czas naświetlania - o tym później. Sprawdźcie w instrukcji, jak oglądać histogram zrobionych zdjęć. Wyszukajcie, jak włączyć samowyzwalacz (jeśli jest wybór, wystarczy ten krótszy). Przyda się wiedza, jak przełączać aktywny punkt ustawiania ostrości i jak przełączać ustawianie ostrości pomiędzy manualnym i automatycznym. Właściwie to tyle, ustawiacie aparat (zoom "na przybliżanie"), kadrujecie, robicie zdjęcie czegoś szarego (ostatecznie białego) jako wzorzec do balansu bieli, ustawiacie balans bieli według tego wzorca, przełączacie na tryb M, zdjęcie próbne - i na podstawie histogramu dobieracie odpowiedni czas naświetlania (metodą prób i błędów). Przedmioty się nie ruszają (o ile nie są na żywym modelu), więc czy będzie 1/10s, czy 1s to tak naprawdę bez większej różnicy. Samowyzwalacz jest po to, żeby aparat przestał drgać po naciśnięciu spustu (bez samowyzwalacza zdjęcia mogłyby być poruszone).
Nie pisałem o oświetleniu? Bo oświetlenie sami dobierzecie, na początek można próbować z dziennym, na pewno nie będzie za ciemno - bo "stopień jasności" będziecie dobierać samodzielnie, a nie będzie tego robić automatyka aparatu.
Dwa razy przewinęły się "fotograficzne profesjonalne świetlówki energooszczędne" - tego nie będę polecał, bo takie przeciętne świetlówki dość słabo radzą sobie z poprawnym oddawaniem kolorów. W skrajnych przypadkach może się okazać, że niektóre kolory Waszych produktów na zdjęciach wyjdą zupełnie nierzeczywiste, i nie da się tego skorygować. Dobre światło to światło dzienne, zwykłe, stare żarówki, halogeny, i oczywiście lampy błyskowe.
Na razie jednak sugeruję odłożenie zakupów świateł na później, do czasu zrobienia prób z aparatem na statywie i trybem M.
Pokaż, co się uda zrobić, wtedy przejdziemy do oświetlenia - a jak już będzie oświetlenie, to tylko trochę ćwiczeń (od kilku tygodni do kilku lat) i będziecie ekspertami :D
* - poprawne kolory na zdjęciach zależą od bardzo wielu czynników, nie wystarczy kupić "profesjonalne świetlówki 5500K", ustawić balans bieli na "światło dzienne" - komputer, a zwłaszcza tani monitor, ekran laptopa, może przekłamywać kolory, wtedy nawet zdjęcie z poprawnymi kolorami może być źle pokazane na Waszym ekranie (ogólnie: u każdego użytkownika kolory mogą być inne, nawet, gdy na zdjęciu będą idealne)
Dzięki za porady, jeśli tylko są przychylne, na pewno skorzystamy (bez urazy, założyłem podobny wątek na forum Canona - nasz drugi aparat - i ludzie tam piszą z pozycji pouczę cię, bo wiem wszystko i są jeszcze poruszeni tym , że my dopiero początkujemy, gdy oni wiedzą wszystko i mają wszystko - zero domowych sposobów :( ) Tak , że poważnie dziękujemy za każdy pomocny tekst - @r_m na pewno skorzystamy z Twoich rad - zaciekawił mnie Manual zamiast Automatic. To obok RAWu kolejne nasze odkrycie.
Dziś wieczorem prześlę zdjęcia niepożądane i dla porównania te dobre (wystarczające naszym zdaniem).
Jeszcze raz dzięki wszystkim.
Sorka, zdjęcia będą jutro. Dziś nie dałem rady. Dobranoc.
DO PRZYJĘCIA:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/dsc_4158_1_1-2.jpg
źródło (http://up.programosy.pl/foto/dsc_4158_(1)_1.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/dsc_4158-2.jpg
źródło (http://up.programosy.pl/foto/dsc_4158.jpg)
ZDJĘCIA ZŁE I SŁABE:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/dsc_4159-2.jpg
źródło (http://up.programosy.pl/foto/dsc_4159.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/dsc_4164-2.jpg
źródło (http://up.programosy.pl/foto/dsc_4164.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/dsc_4165-2.jpg
źródło (http://up.programosy.pl/foto/dsc_4165.jpg)
Co sądzicie o tych zdjęciach, co należy poprawić ?
Rafał_Sz
01-04-2016, 10:19
Ostatnie zdjęcie byłoby ok, tylko trzeba by ostrzyć na ozdobę po lewej, przymknąć nieco obiektyw (wydłużyć przy tym czas), dać więcej światła z lewej (zniknie cień) i użyć jednolitego tła. Łeb manekina można potraktować zwykłym podkładem matującym (każda laska ma ;)) - znikną te silne odblaski. Dla kosmetyki można przyciąć dół kadru. I wsio. :)
Przyznam, że nie do końca kumam, jakie są Wasze kryteria zdjęcia "dobrego" i "złego". Nie licząc innego kadru i głębi ostrości - na moim monitorze kolorystycznie zdjęcie drugie ("dobre") bardziej różni się od pierwszego ("dobrego") niż np zdjęcie ostatnie ("złe").
A zdjęcie przedostatnie mogłoby być niezłe, gdyby było ostre, gdyby było wykadrowane do ramion (bez obrusa) i miało skorygowane kolory i ekspozycję.
andy royal1209
01-04-2016, 17:37
Jesli da rade to postaralbym sie na Waszym miejscu odsunac manekin od tla/sciany, bo za bardzo przyciaga uwage to co za nim. Ponadto mi osobiscie przeszkadza rodzaj materialu pod manekinem.
Wielkie dzięki, każdą uwagę konotuję.
Moim zdaniem te zdjęcia niżej mają złe światło, przynajmniej w stosunku do DOBRYCH, a dodatkowo jak zauważył @andy royal1209, tam więcej widać tapetę niż produkt...