Zobacz pełną wersję : Bezlusterkowiec na podróż
michaldom1851
28-03-2016, 15:38
Witam,
Ponieważ dużo podróżuję, zastanawiam się nad zakupem mniejszego aparatu, który będę mógł bez większego problemu zabrać w trasę. Obecnie posiadam d3100 + 35 mm 1.8 + sigma 10-20mm 3,5 + kit 18-105. Chciałbym, żeby aparat dawał względnie dobry obrazek, posiadał możliwość manualnego ustawienia parametrów itp. oraz żeby była możliwość podpięcia czegoś szerokiego i jakieś stałki do portretów. Kompletnie nie wiem co dzieje się na rynku bezlusterkowców dlatego pytam tutaj. Proszę o porady
Polecam system Fuji. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198889
https://www.fujifilm.eu/pl/
Dobry obrazek "prosto z puszki", ciekawa optyka, dobre promocje.
Witam,
Ponieważ dużo podróżuję, zastanawiam się nad zakupem mniejszego aparatu, który będę mógł bez większego problemu zabrać w trasę.
Co masz konkretnie na myśli?
Dzisiaj każdy bezlusterkowiec daje względnie dobry, a nawet całkiem dobry obrazek.
Nie każdy jednak nadaje się "w trasę".
megasnajper
28-03-2016, 17:27
pójśc do sklepu i zobaczyć co najlepiej leży w ręce ;). Praktycznie każdy obecny system bezlusterkowców daje dobrą jakość obrazka, kwestia czego dokładnie oczekujesz, np. wbudowany wizjer jest niezbędny?
Rozejrzyj się po ofertach olympusa/panasonica, sony i fuji, wszystkie mają za i przeciw, np. Oly/Panas mają mniejsze matryce (m4/3) więc wyższe iso będzie słabsze, ale jak dla mnie mają ciekawe obiektywy w sensownych cenach.
Najmniejszy z matrycą mogącą konkurować z APS-C to chyba obecnie Panasonic GM5.
Na początek wywalić z listy te, nie uszczelnione. Pozniej zobaczyc szkła uszczelnione.
I kupic to co bedzie w cenie.
Podepnę się. :)
Sony A6000 + 16-50 czy Panasonic GX7 + 14-42.
Proszę nie proponować niczego innego.
megasnajper
28-03-2016, 19:52
@d90
Czemu aż tak się ograniczać?
i o jakim uszczelnieniu mówimy, prawdziwie uszczelniony jest chyba tylko nikon 1 AW1 z paroma obiektywami.
Ewentualnie jeszcze Olympusy OM-D EM5 i EM1 z paroma
Moim zdaniem przesadzacie z tymi uszczelnieniami. Od ośmiu lat fotografuję przyrodę, przeważnie w ciężkim trenie. Mimo,że używam uszczelnionego sprzętu jeszcze nigdy tych uszczelnień nie potrzebowałem. Mam i polecam system fuji, sprawdzi się w podróży.
Podepnę się. :)
Sony A6000 + 16-50 czy Panasonic GX7 + 14-42.
Proszę nie proponować niczego innego.
Nie proponuję Ci niczego.
Nie proponuję Ci niczego.
Rozumiem, że oba są "o kant d..y"? :)
Brałbym sony ale to tylko na podstawie suchych testów.
merkator
28-03-2016, 21:14
Rozumiem, że oba są "o kant d..y"? :)
Oceniasz sprzęt czy prowokujesz do jałowej dyskusji ?
Oba są dobre, choć ciut różne ;)
Witam,
Ponieważ dużo podróżuję, zastanawiam się nad zakupem mniejszego aparatu, który będę mógł bez większego problemu zabrać w trasę. Obecnie posiadam d3100 + 35 mm 1.8 + sigma 10-20mm 3,5 + kit 18-105. Chciałbym, żeby aparat dawał względnie dobry obrazek, posiadał możliwość manualnego ustawienia parametrów itp. oraz żeby była możliwość podpięcia czegoś szerokiego i jakieś stałki do portretów. Kompletnie nie wiem co dzieje się na rynku bezlusterkowców dlatego pytam tutaj. Proszę o porady
weź najmniejszy i najlżejszy
merkator
28-03-2016, 21:46
No właśnie, wracając do pytania założyciela wątku warto się zastanowić nad tematem.
Na rynku bezlusterkowców dzieje się rzeź, z powodu zbyt wielkiej liczby systemów, niektóre z nich wypadają z rynku. Największym graczem jest system m4/3 z Olympusem i Panasonic na czele. M4/3 zapewnia największy zasób szkieł natywnych. Nie jestem pewien, ale chyba drugim graczem pod względem wolumenu sprzedaży jest system sony z bagnetem E (rozróżnić od bagnetu A pochodzącego od Minolty). Akurat w tej materii nic nie powiem o szklarni bo nie śledzę co się tu dzieje. Trzecim znaczącym graczem jest Fuji ze swym bagnetem X. Tu chyba jest dość dobrze ze bogactwem szkieł.
Pozostałych dostawców bezlusterkowców nie brał bym pod uwagę, głównie z powodu niszowości rynkowej.
W mediach coś przebąkują o tym, że prawdopodobnie niebawem Canon pokaże coś konkretnego w tym segmencie i niewykluczone, że to samo zrobi nikon. Ale trzeba poczekać aż coś się objawi.
Canon i Nikon jest już w bezlusterkowcach ale średnio to się opłaca.
Panasonic i Olympus, Sony i Fuji, odchodzący z rynku Samsung i to już wszystko co sensowne, za samsungiem przemiawia tylko cena ponieważ można wyrwac taniutko świetny sprzęt, za m4/3 spory wybór obiektywów, Sony i Fuji to świetne matryce, no i pewnie wiele innych rzeczy z porównań by wyszło.
No właśnie, wracając do pytania założyciela wątku warto się zastanowić nad tematem.
Na rynku bezlusterkowców dzieje się rzeź, z powodu zbyt wielkiej liczby systemów, niektóre z nich wypadają z rynku. Największym graczem jest system m4/3 z Olympusem i Panasonic na czele. M4/3 zapewnia największy zasób szkieł natywnych. Nie jestem pewien, ale chyba drugim graczem pod względem wolumenu sprzedaży jest system sony z bagnetem E (rozróżnić od bagnetu A pochodzącego od Minolty). Akurat w tej materii nic nie powiem o szklarni bo nie śledzę co się tu dzieje. Trzecim znaczącym graczem jest Fuji ze swym bagnetem X. Tu chyba jest dość dobrze ze bogactwem szkieł.
Pozostałych dostawców bezlusterkowców nie brał bym pod uwagę, głównie z powodu niszowości rynkowej.
W mediach coś przebąkują o tym, że prawdopodobnie niebawem Canon pokaże coś konkretnego w tym segmencie i niewykluczone, że to samo zrobi nikon. Ale trzeba poczekać aż coś się objawi.
I jaki z tego wniosek?
Oba są dobre, choć ciut różne ;)
Canon i Nikon jest już w bezlusterkowcach ale średnio to się opłaca.
Panasonic i Olympus, Sony i Fuji, odchodzący z rynku Samsung i to już wszystko co sensowne, za samsungiem przemiawia tylko cena ponieważ można wyrwac taniutko świetny sprzęt, za m4/3 spory wybór obiektywów, Sony i Fuji to świetne matryce, no i pewnie wiele innych rzeczy z porównań by wyszło.
Uzupełnię: chcę kupić coś małego głównie do fotografowania wnuków ("najstarszy" 2,5 roku). Poza tym ma być dobre i tanie, więc wymyśliłem sobie w bliskiej przyszłości 19, 30 i 60 mm od Sigmy. I te ogniskowe pasują mi bardziej do Sony - może się mylę.
Samsunga i Fuji z różnych względów nie biorę pod uwagę.
Mam Sony A6000 + SIgma 19mm, 30mm, 60 mm .... zabieram we wrześniu do Barcelony. Niczego więcej mi nie trzeba. Polecam.
merkator
29-03-2016, 07:17
Za Sony przemawia ciut lepsza matryca niż w m4/3 i prostota obsługi, za m4/3 dość dobra szklarnia. Jednak różnice nie są oszałamiające.
Do okazjonalnego fotografowania wnuków każdy nowy bezlusterkowiec wystarczy. Chyba najważniejszym argumentem będzie ergonomia.
Trzeba wybrać się do dowolnego sklepu foto i "pomacać".
W tym samym czasie co Sony wypuściło A6000 na rynek wszedł Olympus OM-D E-M10, poniżej małe porównanie (zwłaszcza wagi i gabarytów).
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=2&add0=1844&add1=1859
<| MICHAŁ |>
29-03-2016, 07:55
Gdybym to ja miał gdzieś jechać i w tym celu miałbym kupić bardzo poręczny, dyskretny i w zasadzie pokrywający moje potrzeby w 95% aparat, to skoncentrowałbym się na canonie g7x lub którejś wersji sony rx100. Bezlusterkowiec na pewno będzie mniejszy niż to co masz, ale też nie na tyle mały, żeby w zasadzie pominąć jego gabaryt i wagę. Już nie wspomnę o tym, że w warunkach "bojowych" nie zawsze jest czas na zmianę szkieł, a o braku możliwości zmiany nawet nie wspomnę - kurz, brud, syf i malaria...
No ale to mógłby być mój wybór - Ty możesz mieć inne priorytety.
Lucas1981r
29-03-2016, 11:26
Ja to ciekaw jestem jaki budzet na body...szkla? :D
michaldom1851
29-03-2016, 12:35
Budżet to ok. 4000 zł z zaznaczeniem, że sprzęt może być używany. Dzięki wszystkim za spore zainteresowanie. Wybór jest dość spory ale po wstępnym przejrzeniu producentów i za radą niektórych z was zainteresowały mnie dwa aparaty tj. Sony a6000 oraz Olympus OM-D E-M10. Funji ma też ciekawe pozycje ale jest dość drogi w porównaniu z innymi producentami.
hostman22
29-03-2016, 13:28
do fotografii podróżniczej każdy z tych 3 systemów będzie ok, znaczenie mają słoiki jakie chcesz kupić. Co innego oferuje fuji, a co innego olympus i tutaj jest kluczowa sprawa.
merkator
29-03-2016, 14:23
Ukłony dla krajana ;) bo ma rację wskazując na istotną kwestię potencjału dostępnej optyki.
Jeżeli ma to być coś więcej niż tylko okazjonalne pstrykadełko, to warto zapoznać się ze stanem natywnych szkieł. Pomocny może być serwis optyczne.pl.
Fuji z bagnetem x mają w bazie 20 obiektywów, Sony bagnet E - 30 pozycji, bagnet M4/3 - 56 pozycji (olympus - 26, panasonic - 30).
Inną kwestią jest ile z nich mieści się w akceptowalnym budżecie, bo część z nich to górna półka cenowa gdzie do kraju sprowadza się pojedyncze sztuki na indywidualne zamówienie.
Policzmy to co bym kupił w m4/3 za przybliżoną do zadanej kwotę (ceny mediamarkt):
korpus OM-D E-M10 + szkło MZD 14-42/ 3.5-5.6 - 2400 zł
MZD 40-150/4.0-5.6 - 1000 zł
-----------------------------------------------------------------------
- 3400 zł
Gdyby fantazji starczyło (kasy oczywiście) do dołożyłbym jako portretówkę.
MZD 45/1.8 - 1350 zł
To taki zestaw zaawansowanego amatora, wystarczy na 99,9% sytuacji fotograficznych. Aby porównać, to u nikona najbliższy powyższemu zestawieniu to: D7000 + N18-55 + N50-200 + N50/1,8
Panasonic GX-7. To chyba najmniejsze body z wizjerem. Megapikseli ma ile trzeba. Obiektywów jest dużo. Budżetu nie przekroczysz.
Lucas1981r
30-03-2016, 01:02
Olympus OM-D E-M10 vs Panasonic GX-7
-> http://camerasize.com/compare/#521,472
Olympus OM-D E-M10 vs Fuji XT10
-> http://camerasize.com/compare/#521,620
andrzejek
31-03-2016, 07:31
Mały korpus i tez z wizjerem{calkiem funkcjonalnym} to panasonic gm5.Mialem przez chwile gm1 i sie go pozbylem na rzecz gm5, tu jest wizjer, wiecej przyciskow, bardziej funkcjonalny.Bralem tez pod uwage sony rx100mk3 czy canon gx7, ale przewazyl gm5.Obiektyw 12-32mm to malenstwo ale z dobrym obrazkiem.Są tez niezle stalki typu 14/2.5, 15/1.7,20/1.7 czy 25mm lub 45/1.8 Olympusa, do wyboru i koloru.
http://the-ollie.com/o-mnie-i-o-zdjeciach/
Nie mam nic do Samsunga, ale już raz byłem w "ślepej uliczce" - Oly 3/4. Nigdy więcej. :)
Jeśli nie przeszkadza ci "płaski" obrazek z m4/3 to najlepsza opcja (foto +video) to bez dwóch zdań Panasonic GX-7
Doradzam jednak aparat z matrycą APS-C
Bezkonkurencyjny i świetny jest Samsung NX500 (najlepsza matryca w APS-C i nie tylko, BSI, 4K itd. ) generuje świetny obrazek, lekki, nie ma wizjera ale ma jasny ekran OLED.
Kosztuje razem z kitowym obiektywem 16-50 niewiele ponad 2tyś zł
Jest tak lekki że z obiektywem robię nawet selfi na kijku do smartfonów ;)
Z wizjerem jest bardzo dobry Samsung NX30 D
Do kitowego obiektywu można dokupić świetny "naleśnik" Samsung 30mm f2
Krzysztof_BB
31-03-2016, 10:12
Za 4 tys. to kupisz 3 stałki np. maleńkie 16/F2,4; 30;F2 i 45/F1,8 (jeszcze jest opcja 20/F2,8) a do każdej z nich oddzielny korpus i nie będziesz musiał przepinać stałek 8)
Możliwe są też inne konfiguracje np. lepszy korpus a mniej obiektywów masz wybór IMO najbardziej korzystny i dający największe możliwości ...w NX.
Hmmm
To Ty jesteś kobietą ?
Nick odbierałem zawsze jako męski...
:)
Hmmm
To Ty jesteś kobietą ?
Nick odbierałem zawsze jako męski...
Kolega podał link, akurat do "wypowiedzi" kobiety:grin: czy to znaczy że jest kobietą????
Pozdrawiam.
cz4rnuch
31-03-2016, 12:29
Kolega podał link, akurat do "wypowiedzi" kobiety:grin: czy to znaczy że jest kobietą??? Na 99,9%. Solidarność jajników.
Nie mam nic do Samsunga, ale już raz byłem w "ślepej uliczce" - Oly 3/4. Nigdy więcej. :)
hej, możesz rozwinąć? ja właśnie zastanawiam się nad Oly OM-D E-M10 lub E-M5 (oba) mark II plus coś sensownego za szklarni... kitowe 14-42 (R II lub EZ) ponoć dają radę ale w jakości podobno szału nie ma, no i są bardzo ciemne, a 12-40PRO f/2,8 jest dużo za drogi jak na moje potrzeby - sam obiektyw ok. 4400 :(
NP.:
Oly EM10 II - ok. 2600
Oly EM5 II - ok. 4800
Oly EM5 II + Zuiko 12-40PRO f/2,8 - ok. 7900 (=24-80mm)
Oly EM10 II + Zuiko 12-40PRO f/2,8 - ?????? nie znalazłem
a ze stajni Nikona:
d7200 (ok. 4100) + Sigma 17-50/2,8 (ok. 1500, =26-75mm) = ok. 5600 PLN
a już lżej i z GPSem: d5300 (ok. 2100) + S17-50/2,8 = ok. 3600 PLN
jakieś doświadczenia i komentarze?
Będę wdzięczny :)
PS.
obecnie d80, d90, kity 18-55, 55-200 VR ale bardzo pociąga mnie Sigma 17-50 f/2,8
foto z podroży potencjalnie do użytku zarobkowego (reporterka, itp), do domowego albumu wystarczy mi Nikon P300 i/lub Iphone 6
Pozdr,
Robert
megasnajper
03-04-2016, 14:03
@erer
Wcześniej olympus miał format 4/3, którego wsparcie już praktycznie zakończył i przeszedł na m4/3. O brak wsparcia m4/3 na razie nie ma co się martwić.
Ja bym wybierał między D5300, a OM-D em10.
Możesz jeszcze rozważyć Panasonica np GX7
@erer
Wcześniej olympus miał format 4/3, którego wsparcie już praktycznie zakończył i przeszedł na m4/3. O brak wsparcia m4/3 na razie nie ma co się martwić.
Dokładnie o to chodzi. Niesmak pozostał i mimo że to ten sam format preferuję Panasonica. Zdecyduję się chyba na GX7 z jakimś w miarę sensownym
(i niedrogim) KITobiektywem - może 12-32? Jakoś mi nie bardzo do m4/3 pasują te Sigmy 19, 30, 60, na które już się napalałem.
@erer
@megasnajper
tak się ostatnio wgłębiam w system Oly, że wziąłem 4/3 za m4/3 - dzięki za sprostowanie.
mój główny dylemat jest taki, że em10 ii mi się bardzo podoba, ma wspaniałe funkcje, itp ale nie mam pomysłu na sensowne szkło porównywalne z S17-50 /2,8 i stąd pytanie pozostania w DSLR, w zasadzie tylko ze względu na tę Sigmę :)
może ktoś coś wie? szkło nie musi być nowe ale dobre!
RR
megasnajper
03-04-2016, 15:37
Jasne standardowe zoomy na m4/3 są chyba tylko dwa, Oly 12-40 i Panas 12-35. Inną opcją jest zwykły, ciemny kit i dopełnienie tego jasnymi stałkami, których raczej nie brakuje w tym systemie
Cześć,
dodam w takim razie od siebie, że jestem w trakcie przesiadki na inny system, ponieważ dalej nie wiadomo co będzie z Samsungiem i czułam się uziemiona.
Póki co nie pchałabym się w niego - a szkoda, bo dawał radę,
Pozdrawiam
Krzysztof_BB
05-04-2016, 08:55
@megasnajper
tak się ostatnio wgłębiam w system Oly, że wziąłem 4/3 za m4/3 - dzięki za sprostowanie.
mój główny dylemat jest taki, że em10 ii mi się bardzo podoba, ma wspaniałe funkcje, itp ale nie mam pomysłu na sensowne szkło porównywalne z S17-50 /2,8 i stąd pytanie pozostania w DSLR, w zasadzie tylko ze względu na tę Sigmę :)
może ktoś coś wie? szkło nie musi być nowe ale dobre!
RR
Jeżeli chodzi o NX to tu jest świetny zoom S 16-50 / F2-F2,8 na szerokim zakresie daje GO adekwatną dla pełnoklatkowego 24/F2,8.
Niestey ten zoom jest droższy od Twojej Sigmy (niemniej bardziej zaawansowany technicznie i jaśniejszy)
Ale do tego zooma musiałbyś kupić topowy korpus NX1 bo jest dosyć duże i jeżeli mówimy o ergonomii to mały korpus nie jest dobrym pomysłem.
Dlatego ja wolę małe i jasne naleśniki przede wszystkim tanie.
Natomiast zooma 50-200/F2,8 chętnie bym kupił no ale wciąż drogi (choc i tak jest tańszy od lustrzankowych opcji i innych bezlusterkowych też)
- - - - kolejny post - - - - - -
Cześć,
dodam w takim razie od siebie, że jestem w trakcie przesiadki na inny system, ponieważ dalej nie wiadomo co będzie z Samsungiem i czułam się uziemiona.
Póki co nie pchałabym się w niego - a szkoda, bo dawał radę,
Pozdrawiam
Myśle, że to kwestia potrzeb kalkulacji i możliwości finansowych.
Skoro ludzie kupują kompakty po 4-5 tys PLNa nawet więcej i to z niewymiennym obiektywem...???
@erer
hmmm... 2 noce dalej:
gx7 - podoba mi się mimo nie tak dobrej stabilizacji co olympus (ale lepsze wideo ponoć)
oly em10 ii - nadal mi sie podoba, gdybym brał to na poczatek zapewne z (ciemnym) std 14-42mm
d5300 - trochę boje się jego ergonomii (brak górnego wyświetlacza, skomplikowane zmiany nastaw, etc) ale ta sigma f2,8... no i nie zawsze jestem w podróży!!
a'propos, mam pytanie dla podróżujących - mogę nabyć drogą kupna używanego d5100 (4,5 k zdjęć, stan wzorowy) + S17-50/2,8 za 1800 PLN - warto czy lepiej wydać nieco więcej na nowego Lumixa GX7 + 14-42mm (tak samo ciemne jak oly) za 2300 PLN czy popróbować ze starym nikonem?
i nie chodzi tu o cenę/wydatek tylko o użyteczność - proszę o opinie tych, którzy używali np. d5100 w podróżach (wiem o wolnym AF, ograniczeniach live fiew... też mi się to nie bardzo podoba ale same zdjęcia nie ustępują d7000 - ta sama matryca)
zna ktoś może z autopsji?
g'nite :)
Porównaj sobie wielkość i wagę :http://camerasize.com/compact/#472.397,633.92,490.186,ha,t i sam zdecyduj co byś zabrał w podróż. :)
Archibald6803
06-04-2016, 08:32
.............a'propos, mam pytanie dla podróżujących - mogę nabyć drogą kupna używanego d5100 (4,5 k zdjęć, stan wzorowy) + S17-50/2,8 za 1800 PLN ........................ proszę o opinie tych, którzy używali np. d5100 w podróżach ...........zna ktoś może z autopsji?..........
Jeżeli ten sprzęt jest dobrze skalibrowany (body/szkło) a szkło jest bez wad optycznych to ani chwili się nie zastanawiaj; d5100 nie ograniczy Cię w żadnym względzie (jako sprzęt podróżny); powiem więcej: to nadal MZ zdecydowanie najkorzystniejszy wybór w kategorii jakość obrazka/cena
Mam kilka puszek FX i DX; mnóstwo czasu spędzam na różnych mniejszych lub większych tripach; tam gdzie fotografia jest tylko miłym dodatkiem do wyjazdu - tam w ostatnich 2 latach zawsze był ze mną d5100 (z dwoma szkłami: 10-20 oraz 18-250); piszę "był" bo na najbliższym wyjeździe jego miejsce eksperymentalnie zastąpi pewien niesamowity kieszonkowy maluch .....
.............wiem o wolnym AF, ograniczeniach live fiew... też mi się to nie bardzo podoba ..........
żartujesz ? to jakaś bzdura......; jak na puszkę entry level d5100 ma bardzo szybki i pewny AF
Porównaj sobie wielkość i wagę :http://camerasize.com/compact/#472.397,633.92,490.186,ha,t i sam zdecyduj co byś zabrał w podróż. :)
Jest tylko jeden problem; jak coś jest za małe to zamiast zalety stanowić może poważną wadę
Jeżeli ten sprzęt jest dobrze skalibrowany (body/szkło) a szkło jest bez wad optycznych to ani chwili się nie zastanawiaj; d5100 nie ograniczy Cię w żadnym względzie (jako sprzęt podróżny); powiem więcej: to nadal MZ zdecydowanie najkorzystniejszy wybór w kategorii jakość obrazka/cena
super! dzięki za info :)
Mam kilka puszek FX i DX; mnóstwo czasu spędzam na różnych mniejszych lub większych tripach; tam gdzie fotografia jest tylko miłym dodatkiem do wyjazdu .....
a gdzie nie jest jakiego sprzętu używasz?
... piszę "był" bo na najbliższym wyjeździe jego miejsce eksperymentalnie zastąpi pewien niesamowity kieszonkowy maluch .....
a jednak "maluch" :) to co jest lepsze?
żartujesz ? to jakaś bzdura......; jak na puszkę entry level d5100 ma bardzo szybki i pewny AF
miałem skrótowo, bo była 1am, na myśli to, że D5100 ma 11 punktów af, i tylko jeden punkt krzyżowy (z d90 bodajże), a np. D5300 ma 39 / 9 punktów (z d7000) oraz fakt, że przy włączonym lifeview (podobno) af jest strasznie powolny, co z resztą przyznał sprzedający :)
pytanie oczywiście, na ile mi to będzie przeszkadzać? sam nie wiem - na chwilę obecną używam wypróbowanego (starego) d80 więc nie mam obeznania z
1) zmianą punktów AF (zazwyczaj celuje w środek i przekadrowuję, i nie zawsze (wiem) jest to najlepsza opcja) ani tym bardziej z
2) potencjałem szybkiego zmieniania punktu ostrości w bezlusterkowcach, jak np. lumix
czy zmiany ustawień, które w d5100 są dość głęboko zakamuflowane tj nie ma wielu klawiszy funkcyjnych i trzeba grzebać się w menu/podmenu/podpodmenu są w warunkach podróżniczych akceptowalne czy dyskwalifikujące? (wiem, że da radę zrobić prawie wszystkim bardzo dobre zdjęcia ale będę wdzięczny za opinie użytkowników w tej materii)
żeby nie było że marudzę... fakt, że polecasz ten zestaw do podróży jest mi na rękę, bo nie podróżuję co tydzień i wtedy szkło 2,8 będzie niewątpliwie mieć przewagę nad (niepotrzebną w tym momencie) małością oly czy lumixa :)
Jak się boisz słabej ergonomii d5100 to może pomyśl o d300s, jest tego mnóstwo w dobrej cenie, czasem można niezłą perełkę wyrwać. Choć to już kawałek klocka jest no i waży swoje, ale za to z większymi szkłami jest za co złapać ;-] A tak bardziej na poważnie jeżeli lustro to może prędzej właśnie wspomniane d7000 lub d7100, a jeżeli bezlustra to nie myślałeś o Fuji? Matryca troszkę większa od m4/3, naprawdę dobry obrazek produkuje, do tego zoom 18-55 ze światłem 2.8-4, zawsze lepsze to niż ciemne kity, dodatkowo stałeczka z dobrym światełkiem i heja w świat ;-]
stachmuszel
06-04-2016, 13:00
Kup Canona G7x, na pewno spełni twoje oczekiwania. Noszenie w podróży wymiennej optyki nie jest niczym miłym, a już na pewno wygodnym. G7x daje jakość fotek porównywalną do amatorskich DSLR. 24-100mm przy świetle 1.8/2.8, używalne ISO1600-2000, stabilizacja na poziomie 2,5EV oraz wysoka rozdzielczość dają ogromne możliwości. Ten aparat trzeba wziąć do ręki, aby się do niego permanentnie przekonać, a później drapać się po głowie, że to takie małe, a daje takie możliwości.
Krzysztof_BB
06-04-2016, 15:31
super! dzięki za info :)
oraz fakt, że przy włączonym lifeview (podobno) af jest strasznie powolny, co z resztą przyznał sprzedający :)
Z lustrzanek jako taki AF w trybie Live View ma Canon 70D i następca 80D.
Tylko budżetu może braknąć.
erer z tego co wyczytałem to dla Ciebie będzie najlepszy Panasonic GX-7
Mały ,szybki AF , b.dobre zdjęcia i video np 1080p 60kl/s, filmy poklatkowe itp., wizjer EVF, lampa błyskowa, stabilizacja w body która daję radę, uchylny LCD, elektroniczna migawka,
wzorcowea aplikacja do sterowania ze smartfona/tabletu
i najważniejsze,przynajmniej dla mnie dotykowy LCD oraz świetna funkcja wybieranie punktu AF dotykiem na LCD bez odrywania oka od wizjera EVF
...oraz świetna funkcja wybieranie punktu AF dotykiem na LCD bez odrywania oka od wizjera EVF
Jest to możliwe? Wydawało mi się, że nie jest możliwe jednoczesne działanie EVF i LCD?
erer z tego co wyczytałem to dla Ciebie będzie najlepszy Panasonic GX-7
Mały ,szybki AF , b.dobre zdjęcia i video np 1080p 60kl/s, filmy poklatkowe itp., wizjer EVF, lampa błyskowa, stabilizacja w body która daję radę, uchylny LCD, elektroniczna migawka,
wzorcowea aplikacja do sterowania ze smartfona/tabletu
i najważniejsze,przynajmniej dla mnie dotykowy LCD oraz świetna funkcja wybieranie punktu AF dotykiem na LCD bez odrywania oka od wizjera EVF
wiem wiem... i dlatego biję się z myślami czy gx7 czy d5100+S17-50 :)
za gx7 przemawia to wszystko co wyżej napisałeś, kontra jest ciemne szkło
za D5100 przemawia Sigma oraz pożytek zapewne większy z tego tandemu kiedy nie będę musiał uważać na wagę i rozmiar
jeszcze się nie zdecydowałem ale w weekend będę musiał podjąć decyzję co do ew. zakupu Nikona!
zawsze jest opcja zakupu Nikon/Sigma a potem ew. odsprzedaż body jakby co, bo obiektyw raczej zostanie na przyszłość np. do bardziej stacjonarnych zastosowań nnp. z d7200 (chyba że potwierdzą się problemy z tym szkłem w kwestii "pracującą przez minutę stabilizacją i pomiarem światła wyłączającym się po minucie")
Jest to możliwe? Wydawało mi się, że nie jest możliwe jednoczesne działanie EVF i LCD?
spora recenzja gx7:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/panasonic-gx7/panasonic-gx7A.HTM
GX7 vs kontra OM-D E-M5
np. na papierze stabilizacja w OM-D E-M5 o wiele lepsza niż w GX7
a w praktyce .... sam zobacz
PORÓWNANIE (https://tysonrobichaudphotography.wordpress.com/2013/10/17/the-gx7-vs-the-om-d-e-m5-battle-for-my-affection-round-1-ibis-evfs-lcds/)
za gx7 przemawia to wszystko co wyżej napisałeś, kontra jest ciemne szkło
No przecież do 4/3 masz np 12-35/2,8 Panasonica za nie takie znów wielkie pieniądze - jeśli już musi to być 2,8 . :)
A poza tym ta Sigma to nie jest jakiś siódmy cud świata, ot takie sobie przeciętne szkło.
Albo tak:
http://camerasize.com/compact/#555,472.397,633.92,490.186,ha,t
No przecież do 4/3 masz np 12-35/2,8 Panasonica za nie takie znów wielkie pieniądze - jeśli już musi to być 2,8 . :)
Pana 12-35/2.8 > ok.3600 PLN
GX7+j.w. > ok. 2200+3600=4800 PLN
GX8 z 12-35/2,8 > ok. 7700 PLN... sky is the limit !!
nie musi być f2,8 :)
dlatego jeśli teraz kupię to z "ciemnymi" szkłami, a jeśli będzie mi m4/3 pasowało, to dokupię jakieś jasne naleśniki... m4/3 ma sens ze względu na wielkość, ze szkłami PRO robi się już ciężkawo... zgadzam się z tu z Tobą, cyt.: "Jak pisałem: ma być dobrze, tanio i lekko." :) :)
A poza tym ta Sigma to nie jest jakiś siódmy cud świata, ot takie sobie przeciętne szkło.
tak jest, ale na moje potrzeby (do DSLR) na dzień dzisiejszy w sam raz
GX7 vs kontra OM-D E-M5
np. na papierze stabilizacja w OM-D E-M5 o wiele lepsza niż w GX7
a w praktyce .... sam zobacz
PORÓWNANIE (https://tysonrobichaudphotography.wordpress.com/2013/10/17/the-gx7-vs-the-om-d-e-m5-battle-for-my-affection-round-1-ibis-evfs-lcds/)
robi wrażenie :)
GX7+j.w. > ok. 2200+3600=4800 PLN
Mnie z matematyki klas 1 do 3 wychodzi 5800 PLN , chyba że w komplecie tańiej o tysiaka ?
Mnie z matematyki klas 1 do 3 wychodzi 5800 PLN , chyba że w komplecie tańiej o tysiaka ?
co racja to racja, wracam do 1ej klasy :)
@ maxwawa: Przepraszam że jeszcze raz o to pytam, ale czy mógłbyś mi to wytłumaczyć jak jest możliwe jednoczesne używanie EVF i dotykowego LCD, bo wydaje mi się że nie wiesz o czym piszesz.
Moim zdaniem można, bo dlaczego by nie?
Można, można, przykładasz wizjer do lewego oka, a nosem wybierasz punkt ostrzenia:mrgreen:
Czyli to zależy od rozmiaru nosa ;)
@ maxwawa: Przepraszam że jeszcze raz o to pytam, ale czy mógłbyś mi to wytłumaczyć jak jest możliwe jednoczesne używanie EVF i dotykowego LCD, bo wydaje mi się że nie wiesz o czym piszesz.
hej, sprawdź TU:
https://www.mu-43.com/threads/panasonic-gx7-zone-focusing-question-street-photography.58988/
That's pretty standard on most cameras. The GX7 takes another major step towards user friendliness. You can hold your eye to the EVF, which mostly leaves the LCD exposed for right-eye shooters, and then you can literally drag your finger around on the LCD to move the focus point, which can easily be seen and followed in the EVF. It's actually incredibly easy and intuitive. I've been doing focus and recompose (and zone focus) for about 45 years now, so I'm pretty set in my ways and don't use this feature much, but it's a great use of the touch screen if you like to move the AF point around the frame. Way easier than using the four way controller for it...
Dzięki, muszę to sprawdzić. :) Jak na razie EVF i LCD nie chcą mi działać jednocześnie - muszę doczytać jak to zrobić.
a mi się wydaję że skoro tak piszesz to nie posiadasz GX7 :)
bo jest to jedna z najfajniejszych a zarazem intuicyjnych funkcji w tym aparacie za pomocą dotykowego wyboru punktu AF na ekranie podczas pracy z użyciem wizjera. Ekran LCD jest wtedy wygaszony. co jest oczywiście logiczne.
a mi się wydaję że skoro tak piszesz to nie posiadasz GX7 :)
bo jest to jedna z najfajniejszych a zarazem intuicyjnych funkcji w tym aparacie za pomocą dotykowego wyboru punktu AF na ekranie podczas pracy z użyciem wizjera. Ekran LCD jest wtedy wygaszony. co jest oczywiście logiczne.
Właśnie, że mam. Od wczoraj. :)
Przyznam iż po wygaszonym ekranie nie "szurałem". Wygaszony - znaczy nie działa. :)
Widać jest inaczej.
Zwracam honor, muszę się doszkolić.