Zobacz pełną wersję : Nikon 50 1.8G - potrzebne przykładowe zdjęcia na FX
Przymierzam się do zakupu tego szkiełka w najbliższy wtorek, mam ogromną prośbę do posiadaczy tego szkiełka o wrzucenie przykładowych zdjęć na f1.8-2 bez wyostrzania najlepiej jakieś portrety i na FX.
Ułatwi mi to ocenę obiektywu który chcę kupić .Wiem że mogę sobie zobaczyć na co stać ten obiektyw w internecie już to sprawdziłem, ale takie zdjęcia są po obróbce i trudno coś na ich podstawie ocenić.
Mam 35 1.8 DX z N600 i wiem jak ostry jest od pełnej dziury. Z góry dziękuję i mam nadzieję że znajdzie się ktoś chętny i coś wrzuci.
Pozdrawiam
Co taka cisza nie raz ktoś zamieszczał zdjęcia tej 50 tki pokażcie coś proszę.
Flickr i tam masz tysiące zdjęć z tego obiektywu.
Andrzej1974
28-03-2016, 12:09
Flickr i tam masz tysiące zdjęć z tego obiektywu.
Zdaje sie, że @wulisu już o tym wcześniej wspominał... i raczej takie zdjęcia nie bardzo go interesują... ;-)
Zdaje sie, że @wulisu już o tym wcześniej wspominał... i raczej takie zdjęcia nie bardzo go interesują... ;-)
Dokładnie to powiedziałem ;) Takie zdjęcia mnie nie interesują owszem pokazują ogólnie czego można się spodziewać po szkle a ja chciałbym zobaczyć prosto z puszki bez wyostrzania na 1.8-2 żeby mieć jakieś odniesienie i kiedy zrobię zdjęcia testowe tym obiektywem żebym widział czy jest mydło czy jest ok. Jedna osoba prześle mi wieczorem Nefy z puszki ktoś mógłby wcześniej nastąpiła zmiana planów i dziś wieczorem jadę oglądać ten obiektyw więc chciałbym być przygotowany do zajęć. :grin:
Myślę że niewiele osób używa tego szkła na FX
Myślę że niewiele osób używa tego szkła na FX
Nie wydaje mi się są tylko się ukrywają :grin: ja wiem że wszyscy używają Sigma ART 50 1.4 albo S35 1.4 ART czy też N35 1.8 DX lub G
Myślę że niewiele osób używa tego szkła na FXTo jakieś faux pas używać go na FX?
nikoniarz
28-03-2016, 14:09
A czy on kryje FX?
Oczywiście.
No to cofam swoją wypowiedź.
Oczywiście.
Powiedziałbym nawet więcej, on jest zaprojektowany na fx ?
nikoniarz
28-03-2016, 15:20
Powiedziałbym nawet więcej, on jest zaprojektowany na fx ������
Jak najbardziej. Można by nawet dodać, że wszystkie "pięćdziesiątki" są FX'owe... Chyba... :D
@wulisu, wysłałem Ci parę sampelków NEF z FX na PW. Wszystkie ostrzone AF-s centralnie. Szkiełko kupione na ebayu latem ubiegłego roku, nowe, bez wybierania, za 640zł z przesyłką. W sumie jest bardzo szybkie, nawet w ciemności. Do pracy nie mam żadnych zastrzeżeń, na pewno warto mieć. U mnie częściej chodzi na DX jako uzupełnienie Sigmy 17-50.
@wulisu, wysłałem Ci parę sampelków NEF z FX na PW. Wszystkie ostrzone AF-s centralnie. Szkiełko kupione na ebayu latem ubiegłego roku, nowe, bez wybierania, za 640zł z przesyłką. W sumie jest bardzo szybkie, nawet w ciemności. Do pracy nie mam żadnych zastrzeżeń, na pewno warto mieć. U mnie częściej chodzi na DX jako uzupełnienie Sigmy 17-50.
Dzięki rwpb za przykładowe zdjęcia tych kilka z lasu coś mi przynajmniej pokazuje czego można się spodziewać.
A twoim Druh-em na zdjęciu się wzruszyłem miałem dokładnie takiego samego używałem go 27 lat temu ;) Pozdrawiam
A twoim Druh-em na zdjęciu się wzruszyłem miałem dokładnie takiego samego używałem go 27 lat temu ;) Pozdrawiam
Dzisiaj na Pierwszą Komunię dostaje się quady i laptopy, a kiedyś dostawało się taki aparat... o ile w ogóle się dostało.
Dzisiaj na Pierwszą Komunię dostaje się quady i laptopy, a kiedyś dostawało się taki aparat... o ile w ogóle się dostało.
Ja akurat na komunię dostałem AMI i mam go do dzisiaj i zegarek casio, co niektórzy dostawali jeszcze Wigry 3 :grin:
Obiektyw kupiony teraz sprawdzę czy jest BF albo FF i zobaczmy jak się sprawdza w praktyce.
Widzę, że już szkiełko zakupione. Małe, lekkie i wystarczająco ostre. Kosztuje niewiele więc tymbardziej warto je mieć. Ta 50tka raczej nie cierpi na FF/BF więc ja bym się tam nie przejmował zbytnio. Można kupować w ciemno.
f2.2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/24566121010_3c5a277e21_c-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/2/1569/24566121010_3c5a277e21_c.jpg)
Widzę, że już szkiełko zakupione. Małe, lekkie i wystarczająco ostre. Kosztuje niewiele więc tymbardziej warto je mieć. Ta 50tka raczej nie cierpi na FF/BF więc ja bym się tam nie przejmował zbytnio. Można kupować w ciemno.
f2.2
Owszem małe lekkie dlatego je zakupiłem chociaż wolę budowę 50 1.4D ładniejszy jest i jeszcze mniejszy. Niestety ja mam ustawione na AF tune na +4 i tak miałem problemy z dobraniem odpowiedniej wartości. Zaczynałem od -10 do +10 i niestety różne cuda wychodziły. Obiektyw oczywiście na statywie w trybie M i iso również manualnie, migawka wyzwalana przy pomocy pilota. Co zauważyłem w porównaniu do mojego dawnego 50 1.4D AF wypadał mniej trafnie robiłem po 4 zdjęcia dla każdej nowej wprowadzanej wartości. I do tego raz była aberracja raz nie coś co powinno być czarne raz było fiioletowe raz nie nie rozumiem rekacji tego szkła, moje 35 1.8DX lepiej wypadło pod tym względem jak też bardziej przewidywalne. Na razie uczucia mieszane chyba pożyczę od kolegi jego 50 1.4D może wrócę do tego szkła dam mu jeszcze szanse i jutro porobię testy w praktyce. Póki co nie skreślam go.
Wiele zależy od sztuki obiektywu, naprawdę wiele. Oczywiście tyle samo zależy od sprawności układu AF w aparacie.
Taki obiektyw powinno się testować w realnych sytuacjach, nie ze statywu i z użyciem np. kartki która z natury jest "płaska".
Poczytaj moje wywody na temat tego słoika. Pierwsza sztuka była słaba, druga była dobra (jak na ten model), ale... http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=269106
Wiele zależy od sztuki obiektywu, naprawdę wiele. Oczywiście tyle samo zależy od sprawności układu AF w aparacie.
Taki obiektyw powinno się testować w realnych sytuacjach, nie ze statywu i z użyciem np. kartki która z natury jest "płaska".
Poczytaj moje wywody na temat tego słoika. Pierwsza sztuka była słaba, druga była dobra (jak na ten model), ale... http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=269106
KaarooL ale nim zacznę robić testy praktyczne chcę jak najtrafniej go skalibrować, nie robię żadnej płaskiej kartki tylko mam sprawdzoną maskotkę mojego syna ma ona fajne oczy z dużą ilością detali i różnej faktury materiału co pomaga zobaczyć jak sie ostrość rozkłada. Moje 3 szkła 35 1.8DX, N20-35 2.8 i 50 1.4D bez problemu z dużą powtarzalnością wyników przestrzeliłem i były ok, z tym 50 1.8G mam najwięcej nie powtórzonych pomiarów AF, oprócz tego robiłem jeszcze zdjęcia przy pomocy kalibratora foccal i sytuacja była podobna. Tak więc najpierw wstępnie je skalibrowałem a potem poszedłem z synem na spacer i porobiłem zdjęcia, póki co mnie nie zachwycił dam mu jeszcze jedną szansę albo nawet kilka, jak nie to będę szukał dalej. A może zostanę przy 35 i 85 które też zamierzam wkrótce kupić. Moje odczucia i testy wypdały podobnie do twoich jeśli chodzi również o pojawiające się fiolety.
Poranna proba zdjęć wypadła już znacznie lepiej, jest nadzieja . :mrgreen: