Zobacz pełną wersję : d300 + samyang 35mm 1.4 bez fEE ale...
krystektaki
27-03-2016, 22:44
Witam
czy mając manualne szkło w d300 jedynym wyjściem jest używanie go na najmniejszej przysłonie f/22
bo tylko wtedy nie pokazuje fEE czy jest jakieś rozwiązanie aby po ręcznym zdefiniowaniu szkła w opcji aparatu
móc korzystać z każdej ręcznej wartości przysłony
podam przykład
aparat działa tylko jeżeli się ustawi go na f/22 pomimo ręcznego wpisania obiektywu
ale
jeżeli obiektyw ściągnę i zacznę poruszać pierścieniem z wypustką :) (nie wiem jak się to nazywa) od przysłony w aparacie
to wie jakie są wartości dla mojego obiektywu i poruszając nim zmienia je nie wyskakuje błąd fEE no ale czar pryska po podłączeniu obiektywu
czy jest na to rada :( YELP
Przysłonę w obiektywie zablokuj na 22, ustawiasz ją normalnie pokrętlem. W D300 też chyba można ustawić w menu, aby przyslona była regulowana pierścieniem w obiektywie.
czy mając manualne szkło w d300 jedynym wyjściem jest używanie go na najmniejszej przysłonie f/22
bo tylko wtedy nie pokazuje fEE O to chodzi i po to się go ustawia na 22 by nie było fEE - bo to oznaczenie błedu.
Aparat w tym miejscu pokazuje ci ustawioną przysłonę. Przysłonę ustawiasz kółkiem na body.
krystektaki
27-03-2016, 23:00
cały bajer polega na tym czy można korzystać ze szkła w jakiś sposób poniżej wartości f/22
po ściągnięciu obiektywu przesuwając pierścieniem w aparacie czyta dobrze ustawione wartości od 1.4 do 22 bez fEE
ale po założeniu tylko na f/22 taki mindfuck :) a czasami chciałbym pokręcić sobie pierścieniem w obiektywie od przysłony
Można - przecież ci napisali, że ustawiasz ją pokrętłem w body, a nie na obiektywie.
A jak chcesz kręcić pierścieniem to przestawiasz to w body, ale wtedy możesz używać tylko pierścienia przesłony.
cały bajer polega na tym czy można korzystać ze szkła w jakiś sposób poniżej wartości f/22 Czy ty sądzisz, że nastawiając na obiektywie przysłonę 22 masz przysłonę 22 (gdy obiektyw jest podpięty do body)? No to jesteś w mylnym błędzie ;)
krystektaki
27-03-2016, 23:21
:) no nowy jestem :P
jeżeli masz jakiegoś linka z literaturą w tym temacie to śmiało poproszę
madebyzosiek
27-03-2016, 23:25
:) no nowy jestem[emoji14]
jeżeli masz jakiegoś linka z literaturą w tym temacie to śmiało poproszę
Instrukcja obsługi aparatu... ;)
Nie potrafię dac linka do mojej głowy ;)
na logikę - obiektyw ustawiony na przysłonę 22 musi być otwarty, bo w wizjerze masz jasno. Wpinając go w body ustawiasz mu (mechanicznie) przysłonę 1.4. Przysłona ta zostanie przymknieta do roboczej - taka jak ustawiona na pokretle w momencie robienia zdjęcia. Ponieważ nie wiadomo jaką przysłonę z zakresu 1.4 - 22 wybierzesz, to musisz miec na body ustawioną największą możliwą - czyli 22. Ale aparat zrealizuje taka jak nastawiona na pokrętle, a nie na pierścieniu obiektywu. Na przykład 5,6.
krystektaki
27-03-2016, 23:53
teraz strzele sobie w stope ale co tam przynajmniej się więcej dowiem :D
jak ustawie na przysłone 22 no to nie mam otwartej tylko zamkniętą
mało światła się dostaje przez to nie moge korzystać z walorów tego obiektywu przy niskiej wartości manualnej (mechanie ustawionej na obiektywie) typu 1.4
strzał w moją stope nr 2 :D
jeżeli mam tą 22 to z jakiej okazji aparat wybiera 5.6 w moim przypadku 2.8 cały czas wyświetla, skoro jest przymknięty na maxa bo 22 a pracuje przy 2.8 skoro światła jest najmniej przy 22
- - - - kolejny post - - - - - -
kupie sobie książke :)))
..jak ustawie na przysłone 22 no to nie mam otwartej tylko zamkniętą
mało światła się dostaje przez to nie moge korzystać z walorów tego obiektywu przy niskiej wartości manualnej (mechanie ustawionej na obiektywie) typu 1.4
Nieprawda.
Nie patrz co się dzieje gdy masz obiektyw odpięty od body.
Gdy kręcisz kółkiem to cyferki (wartości przysłony na LCD) się zmieniają. Ale fizycznie dziura obiektywu jest w pełni otwarta.
Przysłona będzie taka jak na tym kółku ustawisz. Jak wciśniesz spust to zobaczysz że przysłona się zamknęła do tylu ile ustawiłeś na kółku.
Popatrz w obiektyw gdy jest zapięty do body.
czy ty masz ten sprzęt przy sobie i robisz to co mówię?
krystektaki
28-03-2016, 01:33
Nieprawda.
Nie patrz co się dzieje gdy masz obiektyw odpięty od body.
tego zdania potrzebowałem bo już przestałem wierzyć w logike :D
dzięki
A co ja pisałem w poście 6?
Czy ty sądzisz, że nastawiając na obiektywie przysłonę 22 masz przysłonę 22 (gdy obiektyw jest podpięty do body)? No to jesteś w mylnym błędzie ;)
Wyraźnie zwracam uwagę na to co się dzieje gdy szkło jest podpięte do body. Dlaczego? Bo gdy jest odpięte to jest inaczej.