Zobacz pełną wersję : Co wybrac D610 czy D750 czy D810 ceny odpowiednio....w UAE
Maciej_M
27-03-2016, 18:50
Dzien dobry,
Prosze o pomoc w wyborze aparatu. Pracuje w UAE. Intereuje mnie pelna klatka. Dotychczas D7100. Tylko body, nowy. Oferta jest nastepujaca:
D610 - 3699 PLN
D750 - 4999 PLN
D810 - 7599 PLN
Wlasciwosci, zalety i to co na nie pomijam bo temat jest nieskonczony. Bylbym wdzieczny za pomoc w wyborze. Dziekuje. Maciej
D610. Fajna pełna klatka. A to czego nie wydasz na drogiego D810 to możesz mi wysłać, chcesz numer konta czy adres PayPal? ;)
A tak serio, co fotografujesz, do czego ten aparat ma służyć?
Maciej_M
27-03-2016, 19:15
Myślę, ze dopiero szukam mojego własnego miejsca w fotografii. Ze względu na prace duzo podróżuje. Fotografia to jak dla mnie pokłady wiedzy do zdobycia a przy tym świetne i wdzięczne hobby poza ciągła tyrka z dala od rodziny. Mozna się w niej zatopić i to jest świetna odskocznia i relaks. Próbuje także na Shuterstocku choćby tylko po to aby się dowiedziec ile jeszcze muszę się nauczyć. Generalnie fotografuje to co mnie otacza podróżując.
Hmm. To w takim razie D810 bym odrzucił od razu. Wiekszy niż dwa pozostałe body i nie ma nic co w Twoim przypadku było by warte dopłaty.
D610 i D750 to ta sama matryca więc finalny obrazek będzie praktycznie taki sam. D750 ma znacznie lepsze funkcje dotyczące filmowania. FHD w 60fpsach, odchylany ekran, zmiana wartości przysłony "w locie" (w D610 trzeba wyłączyć podgląd żeby zmienić wartość przysłony). Fotograficznie D750 ma lepszy AF. Jeden punkt więcej z każdej strony, wyższa czułość w ciemności.
Jeśli chcesz filmować trochę ambitniej niż dwa krótkie filmiki raz na pół roku, to kup D750.
Jeśli zależy Ci tylko na foto, musisz sobie odpowiedzieć sam czy nieco sprawniejszy AF jest wart 1,5 tysiąca złotych. Pamiętaj też że żaden z pełnoklatkowych aparatów nie da Ci takiego pokrycia kadru punktami AFu jak body DX.
megasnajper
27-03-2016, 19:46
To jeszcze kwestia jakie obiektywy dochodzą do tego, równie ważne, jak nie ważniejsze od wyboru body. Jeżeli to fotografia dla siebie, podróżnicza to chyba bym wybrał d610, albo d750.
Dla amatora D610 starczy w zupełności moim zdaniem, D750 będzie lepszy, ale czy warto dla pewniejszego AF, odchylanego ekranu i paru innych funkcji dopłacać?
D810 wydaje mi się niepotrzebny, główna zaleta czyli matryca i profesjonalna budowa raczej nie będą tu niezbędne .
bawikawa niestety złamałeś regulamin :P
7.1 Forum nikoniarze.pl nie zezwala na rejestrację konta z nickiem (loginem) będącym adresem komercyjnej strony internetowej lub łudząco go przypominającym
Co do pytania - co będziesz fotografować? Jakie chcesz kupić obiektywy?
Maciej_M
27-03-2016, 20:24
Przepraszam, nie wiedziałem. Dokonam zmiany.
I własnie to jest chyba podstawowe pytanie czy ja będę w stanie wykorzystać wszystkie możliwości tak zaawansowanych technologicznie aparatów? Przy kupnie D610 pozostała kwota to dobrej klasy obiekty. Obecnie używam N28-85 f/3.5-4.5 + N70-300 f/4.5-5.6VR G + N12-24 f/4G + N135 f/2.8 + N50 f/1.8 + Tokina100 f/2.8.
Co do D750 to drze na sama myśl o uszkodzonej taśmie od uchylnego ekranu. To tak jak z komputerami. Pozostaje walka z gigantem, który twierdzi, ze taśma jest ok tylko ten typ tak ma lub podobnie aby tylko wywinąć się od naprawy. Czasami wyjmuje aparat w pospiechu z plecaka i uszkodzenie ekranu to nie problem.
madebyzosiek
27-03-2016, 20:35
I własnie to jest chyba podstawowe pytanie czy ja będę w stanie wykorzystać wszystkie możliwości tak zaawansowanych technologicznie aparatów?
To jest zasadnicze pytanie na które Ty musisz znać odpowiedź... Chyba, że lubisz dla eksperymentów kasę wydawać...
Przy kupnie D610 pozostała kwota to dobrej klasy obiekty. Obecnie używam N28-85 f/3.5-4.5 + N70-300 f/4.5-5.6VR G + N12-24 f/4G + N135 f/2.8 + N50 f/1.8 + Tokina100 f/2.8.
To z całego zestawu odpada Ci tylko N12-24. Cała reszta pasuje i generalnie masz pokryty szeroki zakres kątów widzenia. Jeśli potrzebujesz UWA to dobrym zastępcą 12-24 będzie 18-35 3.5-4.5. Jest lekki i świetny optycznie.
Ekranu w D750 jeszcze nikt chyba nie popsuł.
I jak nie wiesz czy sprzęt wykorzystasz.. Weź D610. To praktycznie to samo co D7100 tylko matryca większa.
Maciej_M
28-03-2016, 02:54
D7100 pozostawiam. Bedzie jako dodatkowy.
Maciej_M
28-03-2016, 15:38
Dziekuje wszystkim za rady i chec pomocy.
Pozdrawiam.
Hej,
Sam ostatnio zainwestowałem w d610 i jestem bardzo zadowolony. Na Twoim miejscu brałbym 610 i zainwestował resztę w obiektywy i ewentualne akcesoria skoro dużo podróżujesz.
Marandik
13-04-2016, 17:24
Kilka tygodni temu bylem przed takim samym dylematem i rowniez zadawalem sobie to pytanie widzac te same ceny. Jako, ze tez pracuje w UAE ceny te nie wygladaja na 'zaporowe', a wrecz przeciwnie... Pozostaje tylko pytanie czy warto doplacac do znacznie wiekszej rozdzielczosci (D810) niz maja to D610 i D750. Ja odpowiedzielem sobie na to pytanie negatywnie. W kazdym razie po przesiadce z D90 na D750 czuje przepasc. Prawde mowiac nowego sprzetu nie ogarnia ani moje dotychczasowe oprogramowanie ani moje umiejetnosci fotograficzne - chociasz fotografuje juz jakis czas. W moim przypadku satysfakcja jest duza, tym bardziej ze mialem juz dwa obiektywy na FX, wiec dokupywac obiektywow nie musialem. Pomimo tego zdecydowalem sie na zakup N24-120 i jest miodzio... Nie jestem jednak pewny czy przejscie z D7X00 na FX bedzie tez taka atrakcja jak w moim przypadku poniewaz to znacznie nowsze korpusy od D90.
Pozdrawiam serdecznie
Maciej_M
13-04-2016, 19:20
Hej. Stanęło na D610. I chyba dobrze. Nie jestem w stanie udźwignąć wszystkich zaawansowanych możliwości . Moze za 5 lat ale i tak to nie bedzie moj zawod tylko chobby. Natomiast obiektywy, hmmm. Co do obiektywow to szukam tych, ktore pamietaja swietne czasy metalu i szkla jak N135/2.8, N35-70/2.8, nie plastiku. Sa rodzynki w swietnym stanie ale trzeba byc cierpliwym. Wiele ofert np. na Allegro to sciemy, aby tylko sprzedac. Zero rzetelności i prawdy w opisach ich stanu. Zabawa tym manualem daje wiele przyjemnosci. N35-70/2.8 dociera poczta. W D750 wystraszylem sie ruchomego ekranu. To jednak delikatna rzecz i trzeba uważać. Ale gratuluje wyboru. To zapewne bardzo dobrej jakości aparat. Mysle, ze raczej nie zauwaze roznicy w jakosci tak szybko, chyba ze Ci na Shutterstocku oceniajacy zdjecia. Oby na lepsze. Swiatlo, kompozycja i postrzeganie swiata dookola nas to chyba droga do sukcesu. I wiele jeszcze innych rzeczy ale mozna by wyliczac bez konca.
Ja nie wiem co to za histeria z tym ekranem w D750?! Mam od ponad roku i używam w terenie i zero problemu. Gratuluje zakupu nowych aparatów i radości z użytkowania życzę.
Marandik
16-04-2016, 08:14
Ja również gratuluję wyboru. Myślę, że D610 jest dobrym wyborem - jak zresztą każdy inny. Liczy się przede wszystkim pasja robienia zdjęć.
Podaję dla ciekawości: obecnie trwa szósta edycja konkursu fotograficznego w Abu Dhabi (http://photo.szgmc.ae/en/). Można sprawdzić swoje i swojego sprzętu umiejętności w warunkach eskremalnych - to jest nocnych... a przy okazji wygrać trochę grosza...
Polecam i pozdrawiam
Witam!
Ja mam podobne pytanie tylko za miast d810 zadbany d3s :). Miałem już pełną klatkę canona 5d Mki, teraz myślę o nikonie FX z możliwością zrobienia jakiegoś ślubu jakby co (dlatego martwię się o autofocus i wysokie iso), na codzień to raczej fotografia architektury i wnętrz (wiążę to z moją jako tako profesją i działalnością). Fotografia ma być jako dodatek, jakbym dobrze wyszło to zakupiłbym drugie podobnej klasy body. Na razie miałaby jednak zarabiać sama na siebie. Logicznym wydaje się d750, ale jest njadroższy. D3s kusi, bo można nim wbijać gwoździe, co prada 12 mpx do prezentacji na www wystarczy spokojnie to nie wiem jak z innymi zastosowaniami.
Wg tej stronki:
http://www.dpreview.com/reviews/studiocompare.asp#baseDir=%2Freviews_data&cameraDataSubdir=boxshot&indexFileName=boxshotindex.xml&presetsFileName=boxshotpresets.xml&showDescriptions=false&headerTitle=Studio%20scene&headerSubTitle=Standard%20studio%20scene%20compari son&masterCamera=nikon_d3s&masterSample=bsb_9959.acr&slotsCount=4&slot0Camera=nikon_d3s&slot0Sample=bsb_9959.acr&slot0DisableCameraSelection=true&slot0DisableSampleSelection=true&slot0LinkWithMaster=true&slot1Camera=nikon_d4&slot1Sample=dsc_4700.acr&slot2Camera=nikon_d3&slot2Sample=nikond3_iso6400-acr&slot3Camera=nikon_d600&slot3Sample=dsc_4526_03.acr&x=-0.0016751405047384976&y=0.045128813933370475
D3s szumi mniej (w moim odbiorze) od D600, który z kolei jest D610, a ten z kolei kapke gorszy od D750.
Z całej trójki d750 wychodzi najdrożej. Sam nie wiem :/.
A jakie jest pytanie? :)
Na same szumy nie patrz. Ze względy na AF i pare innych spraw wybrałbym D750 lub D3s.