Zobacz pełną wersję : D610 - mechaniczna kalibracja Af?
Evanduril
27-03-2016, 00:59
Orientujecie się w jaki sposób można skalibrować af w body D610, jeśli mikrokalibracja nie wystarcza? Są jakieś śrubki?
madebyzosiek
27-03-2016, 01:52
Wysyłając do serwisu w celu skalibrowania do wzorca, no chyba że chcesz sobie masakrę zrobić ;)
Orientujecie się w jaki sposób można skalibrować af w body D610, jeśli mikrokalibracja nie wystarcza? Są jakieś śrubki?
Są śrubki do regulacji luster, czujnika AF i matrycy, wszystkie te elementy kalibruje się mechanicznie w przypadku złego ustawienia tych elementów, później kalibracja programowa w serwisie.
Nie kręć żadnymi śrubkami, nieumiejętna regulacja przyniesie więcej szkody niż pożytku, wyślij do serwisu na kalibrację.
Evanduril
27-03-2016, 12:52
Kombinuję, bo pod moim body Nikon 80-200 2.8 D ED wykazuje standardowy dla tego obiektywu z nowoczesnymi cyfrówkami backfocus. Kalibracja w body nie wystarcza, a oddawanie do serwisu całego kompletu mi nie podchodzi. Pomyślałem, że jak zrobię nieduży FF, to załapię się już z 80-200 na mikrokalibrację w body, a pozostałe obiektywy sobie też ustawię w body...
Tylko nigdzie nie mogę znaleźć żadnego manuala do 610.
BialyBST
27-03-2016, 16:42
olej krecenie srubami ja sobie tak rozregulowalem d90
Kombinuję, bo pod moim body Nikon 80-200 2.8 D ED wykazuje standardowy dla tego obiektywu z nowoczesnymi cyfrówkami backfocus. Kalibracja w body nie wystarcza, a oddawanie do serwisu całego kompletu mi nie podchodzi. Pomyślałem, że jak zrobię nieduży FF, to załapię się już z 80-200 na mikrokalibrację w body, a pozostałe obiektywy sobie też ustawię w body...
Tylko nigdzie nie mogę znaleźć żadnego manuala do 610.
Tylko, że kręcenie śrubkami ma pewnie większy zakres regulacji niż korekta w puszce i jest duże ryzyko, że nawet jakbyś tym kręceniem ustawił AF pod tego Nikkora, to reszty Af-tune nie ustawisz.
BialyBST
28-03-2016, 21:36
nie da sie zrobic tego w domowych warunkach! tylko sobie rozjedziesz AF