PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw 35 mm 1.8 Dx awaria przysłony ?

BambusZMikronezji
26-03-2016, 13:01
Moi Drodzy

Miałem wrażenie że po zmianie puszki moja 35'tka dziwnie czasem się zachowuje (jakby często nie trafiała z ostrością i czasem jakby nierównomiernie naświetlała kard).
Zacząłem oglądać obiektyw i zauważyłem że niesymetrycznie domyka przysłonę.
Przesunięcie osi symetrii otworu przysłony względem osi symetrii obiektywu jest znaczne. Dodatkowo wygląda to tak jakby jeden lub więcej listków przysłony nie wysuwało się równomiernie i w sumie wszystkie razem tworzą otwór o nieregularnym i poszarpanym kształcie. Co jest widoczne na zdjęciu.

Ten sam efekt pojawia się gdy obiektyw jest zdjęty z korpusu i ręcznie przesunę dźwignię przysłony w bagnecie.

Da się to w prosty sposób samemu naprawić (jak?) czy powinien zrobić to serwis ?

Pytam bo normalne to raczej nie jest. mam kilka obiektywów i żaden tak nie ma....

Przepraszam za marną jakość zdjęcia.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://goo.gl/photos/cmEymvrFkwDvXHKp7)

Link do zdjęcia: https://goo.gl/photos/cmEymvrFkwDvXHKp7
Pozdrawiam

zgera
26-03-2016, 14:40
Sam raczej tego nie naprawisz, najlepiej ja to zlecisz serwisowi, może Tomek czyli TOP67 z tego forum się odezwie i coś doradzi.

nikoniarz
26-03-2016, 14:51
W swoim również mam tak, że niektóre listki przysłony składają się "nierównomiernie", w zależności od tego jak mocono jest otwarta występuje to chyba w różnym miejscu. Ale szkło sprawuje się bez zastrzeżeń.

BambusZMikronezji
26-03-2016, 15:08
A masz tylko nierownomierne ułożenie listków czy także przesunięcie osi otworu przysłony względem osi obiektywu?

Ja nie wiem czy wada opisana przeze mnie jest przyczyną obserwowanych dolegliwości. Może to body albo moje przewrażliwienie lub... Brak umiejętność :-).

Tym nie mniej niepokoi mnie ta przysłona uważam ze to nie jest "normalne"

nikoniarz
26-03-2016, 15:16
A masz tylko nierownomierne ułożenie listków czy także przesunięcie osi otworu przysłony względem osi obiektywu?

Ja nie wiem czy wada opisana przeze mnie jest przyczyną obserwowanych dolegliwości. Może to body albo moje przewrażliwienie lub... Brak umiejętność :-).

Tym nie mniej niepokoi mnie ta przysłona uważam ze to nie jest "normalne"

Przyjrzałem się dokładnie, i lekkie przesunięcie jest, ale jest na tyle niewielkie, że widać je dopiero przy pewnej wartość przysłony.

BambusZMikronezji
26-03-2016, 15:21
Zapytam serwis nikona. Zobaczymy co odpowiedzą

BambusZMikronezji
26-03-2016, 16:24
...A gdyby Szanowny TOP67 tu zajrzał i coś doradził to byłoby oczywiście wspaniale... zapytanie do Nikona już poszło. W mojej 50 1.8G i 18-140 przysłona wygląda bardzo OK a w tej 35... porażka się zrobiła.

TOP67
26-03-2016, 17:12
Nie wygląda to normalnie. Zdeformowane koło może się pojawić na przysłonach powyżej 16, ale nie na 2.8

BambusZMikronezji
26-03-2016, 17:29
Dzieki za opinie. Zobaczymy co uważa serwis...

anies1976
08-04-2016, 23:22
Witam.
Jaka była odpowiedź serwisu?. Miałam też problem z przysłoną w 35 mm, jeden listek przysłony nie domykał się. Obiektyw poszedł do naprawy ale nie do serwisu nikona ponieważ po gwarancji już był.