PDA

Zobacz pełną wersję : "Przeskakujące" kolory podczas obróbki w Photoshop CS6

Martha
25-03-2016, 14:50
Na wstępnie witam wszystkich!
To mój pierwszy wątek, ale obserwuję forum od dłuższego czasu, aż w końcu założyłam konto.

Do konkretów:

Mam dziwny problem z PS cs6 - o ile na laptopie wszystko działa pięknie, tak dzisiaj zainstalowałam go na stacjonarnym komputerze (większy monitor), ale pojawił się dziwny i dość upierdliwy problem:
1. Otwieram zdjęcie
2. Tworzę np warstwę dopasowania, powiedzmy jasność/kontrast.
3. I teraz zaczynają się schody: przy przesuwaniu suwaków zdjęcie drastycznie zmienia nasycenie kolorów, minimalny ruch myszą, i już zdjęcie ma bardzie wyblakłe kolory, oczywiście zgodnie z filtrem, jasność też się zmienia, ale nasycenie kolorów "przeskakuje" i "miga".

A czasami nawet przy utworzeniu samej warstwy dopasowania nasycenie się zmienia, jakby się wgrało inne zdjęcie.

Nie wiecie dlaczego się tak dzieje?

amirez
25-03-2016, 17:52
Szóstka nie kocha wszystkich kart graficznych. Może w tym tkwi problem.

ThomasVoland
26-03-2016, 02:25
Zmiana jasności musi iść w parze ze zmianą nasycenia, częściowo pomaga tryb luminosity. Nie wiem jaki to laptop, ale wiele kryje ledwo 70% sRGB i zmiany mające ogromny wpływ na zdjęcie, są ledwo widoczne. Mimo wszystko zmiana pojedynczych procentów nie powinna być tak widoczna jak to opisujesz. Na start wyłącz akcelerację karty graficznej w Photoshopie i porównaj czy jest inaczej.

ksh
26-03-2016, 11:00
To co opisujesz miałem dość długo i byłem pewny że to wina grafy, jak się pojawiły nowe stery nvidia to problem zniknął.