Zobacz pełną wersję : fotocela - czy to możliwe?
zbyszekD7000
24-03-2016, 22:06
Wyzwalam lampe fotocelą i lampa błyska a efektu na zdjęciu brak. Ta sama lampa założona na body przy tych samych ustawieniach i jest ok.
Coś nie tak z ustawieniami czy może jednak awaria?
madebyzosiek
24-03-2016, 22:17
Trochę więcej szczegółów... Jaka lampa, jaki aparat, jakie ustawienia? Może jakaś fota? :)
zbyszekD7000
24-03-2016, 22:30
Wygląda jakby błysk nie był w tym samym czasie co migawka.
Lampa nie ma znaczenia, na każdej jest to samo, ale np SB910, body D7000
Zmieniałem czasy synchronizacji błysku migawki i to samo.
madebyzosiek
24-03-2016, 22:40
Wygląda jakby błysk nie był w tym samym czasie co migawka.
Lampa nie ma znaczenia, na każdej jest to samo, ale np SB910, body D7000
Zmieniałem czasy synchronizacji błysku migawki i to samo.
A czemu jej nie wyzwalasz w trybie CLS? Może masz w aparacie wyzwalanie w CLS z TTLem, a lampę na fotoceli i ona reaguje na błysk pomiarowy? Ustaw lampę na Remote, wybierz w aparacie odpowiednią grupę, ustaw parametry i powinno być ok :)
zbyszekD7000
24-03-2016, 22:53
Tak, tylko że przy starszych lampach pozostaje tylko fotocela.
Fotocela wyzwala Ci na pierwszy błysk, a migawka w aparacie otwiera się na drugi. Wyłącz przedbłyski TTL w lampie lub przełącz na manual. Niektóre fotocele mają przełącznik pierwszy-drugi błysk i wtedy można z tego skorzystać.
zbyszekD7000
24-03-2016, 23:10
Ale powiedzmy że mówimy tu o SB910 i na niej testuję.
madebyzosiek
24-03-2016, 23:26
No i ona Ci błyska na błysku pomiarowym dla TTLa i każda inna z fotocelą zrobi to samo. Musisz wyzwalać wbudowaną w manualnu, albo sterownikiem w TTLu.
Wszystko na M i zadziała. Był już podobny wątek. Poszukaj.
zbyszekD7000
25-03-2016, 00:06
Właśnie nie mogłem go znaleźć, tak jest zawsze jak potrzeba ;)
Dobra chłopaki, dzięki pomogło dopiero wszystko na manualu.
Akurat to SB910 była wyzwalana fotocelą za pomocą wbudowanej (tak dla testu)
Ciekawe bo wyłączenie błysku modelującego nie pomagało i to mnie zmyliło.
.
Akurat to SB910 była wyzwalana fotocelą za pomocą wbudowanej (tak dla testu)
.To nie problem. Ale jest pytanie o tryb pracy lampy wbudowanej.
Jesli wbudowana jest w manualu - OK, bo daje tylko jeden błysk.
Jesli wbudowana jest w TTL, to pierw wysyła ona przedbłyski pomiarowe, które to wyzwalają za szybko inne lampy w otoczeniu, o ile te lampy sa na fotocelach.
... Ciekawe bo wyłączenie błysku modelującego nie pomagało i to mnie zmyliło.
Błysk modelujący nie ma nic wspólnego z TTL, mocą błysku, wyzwalaniem, itp. Jest to tylko pokazanie światła lampy przy wciśniętym przycisku Pv, czyli przy przymknięciu przysłony i podglądzie głębi ostrości. Tak jakby funkcja pilota przy studyjnych.
ytterbium
19-04-2016, 23:21
nowsze SaBinki (w tym SB-910) można wyzwolić albo CLSem przekazując info o mocy/grupach/kanałach albo w zwykłym trybie SU-4. Przy tym drugim ustawieniu można lampę zdalną dać na manual albo auto (tylko że to nie TTL tylko zwykłe "ucięcie" błysku po ustaniu błysku pobudzającego)
Nie tylko nowe sabinki. Starsze modele z wyzszej półkii mają tryb SU4. SB 900 czy SB800 to mają. Niektore ze starych sabinek dwucyfrowych tez to mają.
SB910 to staroć ;) . Teraz Nikon zmusza do zakupu SB5000. Za prawie tysiąc więcej niz SB910. Draństwo.