Zobacz pełną wersję : NIKcollection - filtry od dzisiaj za free
Starting March 24, 2016, the latest Nik Collection will be freely available to download: Analog Efex Pro, Color Efex Pro, Silver Efex Pro, Viveza, HDR Efex Pro, Sharpener Pro and Dfine. If you purchased the Nik Collection in 2016, you will receive a full refund, which we’ll automatically issue back to you in the coming days.
Więc jesli ktosz was dalej dziala na piracie, albo nie ma jeszcze ....
https://www.google.com/nikcollection/
Jeszcze nie tak dawno kazdy z tych filtrów kosztowal kilka setek $. Ja za moje 2 lata temu placilem 120$
RobertMiernik
24-03-2016, 21:37
Kurdę, też zapłaciłem ;/
madebyzosiek
24-03-2016, 22:03
Się można wkurzyć, 400 wydane, a tu taki myk... Ech... Ale i tak warto było ;)
ThomasVoland
24-03-2016, 22:07
Kupiłem, a cieszy mnie że wydali za darmo. Jakby ktoś się zastanawiał czy to ściągać - TAK, ściągać. Warto. pisałem o SilverEfex z tego pakietu, a Vivezy używam non stop.
RobertMiernik
24-03-2016, 22:24
Się można wkurzyć, 400 wydane, a tu taki myk... Ech... Ale i tak warto było ;)
niestety ;P
w każdym razie w każdej beczce miodu jest łyżka dziegciu, to ostatnia wersja NIKa nie jest już rozwijany, więc przy najbliższej aktualizacji windowsów albo ps'a niestety przestanie działać
NIKa nie jest już rozwijany, więc przy najbliższej aktualizacji (...) ps'a niestety przestanie działać
Programy z pakietu doskonale działają jako samodzielne oprogramowanie. Zatem bym się tak kategorycznie w tej sprawie nie wypowiadał.
Uff, pod koniec roku mocno się przymierzałem do zakupu. Ale byłaby lipa ...
superlama
24-03-2016, 22:44
Uff, pod koniec roku mocno się przymierzałem do zakupu. Ale byłaby lipa ...
A ja kupiłem na jesieni ON1 bo byl w promo, nie wiem teraz czy bym wydał tę kasę jakbym wiedział...
RobertMiernik
24-03-2016, 22:44
Nie wiem czy katwgorycznie. Z nowym windowsem sie wykrzaczala poprzednia wersja...
Miałem NIKa na XP jeszcze, przesiadłem się na W8.1 i nadal mam NIKa. Co więcej da się go zmusić do współpracy z PSE8, który rzekomo nie jest wspierany. Szorstka to współpraca, ale na upartego da się.
Niemniej jednak odnosiłem się do tylko do tego (cytat), że aktualizacja PSa uniemożliwi korzystanie z pakietu. Z OSem może być różnie, ale programom z pakietu NIK, PS w ogóle nie jest potrzebny.
Podobno tym którzy kupili Nik w przeciagu 3 miesięcy bedą zwracane pieniądze ,tak wyczytałem w Digital Camera .
http://digitalcamerapolska.pl/strefa-sprzetu/2210-cenione-przez-fotografow-wtyczki-nik-collection-dostepne-za-darmo
spiritus
25-03-2016, 00:32
Dzięki Jarku za wstawkę :)
Fajna zabawka jak to sobie zainstalowałem.
Mam jednak jeden problem. Nie mam (lub nie mogę znaleźć) wtyczki HDR. Mam 6 wtyczek z tej listy z czego jedna jak gdyby lekko podwójnie: Sharpener PRO 3: output szharpener oraz Sharpener PRO 3: RAW preszharpener. Czy może LR nie obsługuje opcji HDR?
- - - - kolejny post - - - - - -
Dobra, już mam HDR. Trzeba było ręcznie dodać.
Jak komuś nie działa to:
EDIT > PREFERENCES > zakładka EXTERNAL EDITING > i w menu Additional External Editor kliknąć choose i z folderu gdzie jest zainstalowany wybrać plik i dać OK, później raz jeszcze OK. Restart lightroom i powinno być.
Tylko nie wiem czy powinno być 8 bit czy 16 bit. Ktoś doradzi i ogólnie odnośnie tych opcji pod spodem?
Dobra. Zainstalowałem, ale w Lr nie widzę wtyczek. Na etapie instalacji było pytanie, czy dodać do Lr 5.7, potwierdziłem. Coś gdzieś muszę jeszcze zrobić?
thekrycha
25-03-2016, 00:39
Dobra. Zainstalowałem, ale w Lr nie widzę wtyczek. Na etapie instalacji było pytanie, czy dodać do Lr 5.7, potwierdziłem. Coś gdzieś muszę jeszcze zrobić?
W LR, Photo -> Edit In :)
ThomasVoland
25-03-2016, 00:52
Dzięki Jarku za wstawkę :)
Mam 6 wtyczek z tej listy z czego jedna jak gdyby lekko podwójnie: Sharpener PRO 3: output szharpener oraz Sharpener PRO 3: RAW preszharpener.
Sharpener nie jest podwójnie - to dwa osobne pluginy. Jeden jest do wstępnego wyostrzania dla aparatów z filtrem górnoprzepustowym (zastępuje wyostrzanie w wywoływarkach rawów), a Output to wyostrzanie końcowe.
spiritus
25-03-2016, 00:54
Dzięki skinny za wyjaśnienie! ;)
madebyzosiek
25-03-2016, 08:46
Podobno tym którzy kupili Nik w przeciagu 3 miesięcy bedą zwracane pieniądze ,tak wyczytałem w Digital Camera .
http://digitalcamerapolska.pl/strefa-sprzetu/2210-cenione-przez-fotografow-wtyczki-nik-collection-dostepne-za-darmo
Potwierdzam, właśnie dostałem info, że mi oddali kasę, kupiłem w styczniu, ufff... ;)
nie ukrywam, że czuję się wydymany. 8 miesięcy temu 500zł... .
mateo912
25-03-2016, 10:07
hmm a co to oznacza?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/rWbfBpu-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/rWbfBpu.jpg)
RobertMiernik
25-03-2016, 10:18
oznacza, że jeszcze nie zmienili opcji płatnych na stronie, są odwołania do kursów, do cen
Rafał_Sz
25-03-2016, 10:40
To teraz czekamy na zakup Adobe przez Google. ;)
P.S. Tak, wiem... :/
Niby jest powód do zadowolenia, ale wielu się martwi. Wykupienie NIC przez Google spowodowało zakończenie rozwoju Capture NX2.
A swoją drogą, to od czasu wprowadzenia dehaze w ACR, nie użyłem NIC.
Dawno temu pokusiłem się o zakup wtyczki Color Efex Pro 3.0 do CNX. Już wtedy myślałem, że zrobiłem deal roku, bo licencja kosztowała tylko cos około 100zł (legalny kod od resellera na ebayu). A tu taka niespodzianka...:)
Borat1979
25-03-2016, 15:15
Ciekawe czy będą to rozwijać bo Google często prowadzi jakiś projekt by po roku czy dwóch zaprzestać całkowicie pracy nad nim. NIKa pewnie kupili aby wykorzystać te technologię w innych projektach a te wtyczki udostępnili tak przy okazji.
Decyzja Google o oddaniu aplikacja za darmo jest conajmniej dziwna, przynajmniej z punktu widzenia biznesowego. Gdybym ja prowadził ten biznes, to bym po prostu obniżył cenę z obecnych 150$ (chyba) do na przykład 50 i całe mnóstwo chetnych by sie rzuciło na ten produkt. Zwłaszcza, że konkurencja chyba nie koniecznie ma wiele wiecej do zaoferowania (nie znam innych wtyczek jakie są obecnie, ale dawno temu Nik się wybijał na prowadzenie).
ThomasVoland
25-03-2016, 15:54
Gdybym ja prowadził ten biznes, to bym po prostu obniżył cenę z obecnych 150$ (chyba) do na przykład 50 i całe mnóstwo chetnych by sie rzuciło na ten produkt.
Przecież tak zrobili - kilka lat temu. Z ponad 2500 zł do 500. Poza tym google wyjaśniło, że chcą się skupić na pozostałych aplikacjach do zdjęć.
Rafał_Sz
25-03-2016, 16:14
Google musi w tym mieć jakiś cel. Być może szykują jakąś kontrę dla Adobe i chcą sobie zjednać jak najszerszą grupę użytkowników. Ortodoksyjni fotoszopowcy zlewają takie narzędzia jak pakiety NIK, ale jeśli by powstał program a`la PS o okrojonej funkcjonalności (ale większej niż Snapseed i multiplatformowej), ale za free, to z pakietami NIK byłby wystarczający dla dużej grupy pstrykaczy zdjęć. Myślę, że ukatrupienie Picassy też nie jest tu przypadkowym działaniem.
nie ukrywam, że czuję się wydymany. 8 miesięcy temu 500zł... .
Heh.. pocieszę Cię, kilka lat temu dałem za samego Color Exef Pro... 1200pln...
Borat1979
25-03-2016, 17:08
Decyzja Google o oddaniu aplikacja za darmo jest conajmniej dziwna, przynajmniej z punktu widzenia biznesowego.
A co w tym dziwnego skoro podejście biznesowe Google jest takie od początku działalności tej firmy? Google nie zarabia na samej usłudze czy oprogramowaniu ale na danych użytkowników.
Dostajesz wszystkie usługi "za darmo" ale każdy wyraz, który wpisujesz w wyszukiwarkę, każdy e-mail, film na youtube, wyszukana trasa na mapie, dokument czy zdjęcie umieszczone w chmurze jest indeksowane i dodawane do ich bazy danych. Tworzą w ten sposób twój profil, który później można wykorzystać w reklamie i marketingu. Jak widać to się sprawdza bo Google ma większe zyski niż Microsoft, który próbuje iść podobna drogą wciskając swój szpiegowski system Windows 10.
kolorowooka
25-03-2016, 17:20
W LR, Photo -> Edit In :)
U mnie nie ma :( jak wchodzę przez "EDIT > PREFERENCES > zakładka EXTERNAL EDITING > i w menu Additional External Editor kliknąć choose" mogę dodać tylko jeden filtrów...
Pracuję na Macu i LR5
U mnie nie ma :( jak wchodzę przez "EDIT > PREFERENCES > zakładka EXTERNAL EDITING > i w menu Additional External Editor kliknąć choose" mogę dodać tylko jeden filtrów...
Pracuję na Macu i LR5
Może MAKowce tak mają..
Szkoda, że nie działa toto z NX2 :-(
Dobra, już mam HDR. Trzeba było ręcznie dodać.
Jak komuś nie działa to:
EDIT > PREFERENCES > zakładka EXTERNAL EDITING > i w menu Additional External Editor kliknąć choose i z folderu gdzie jest zainstalowany wybrać plik i dać OK, później raz jeszcze OK. Restart lightroom i powinno być.
Tylko nie wiem czy powinno być 8 bit czy 16 bit. Ktoś doradzi i ogólnie odnośnie tych opcji pod spodem?
dzięki, właśnie miałem szukać/pytać o to
dzięki, właśnie miałem szukać/pytać o to
HDR znalazłem, dodałem. Ale po przeróbce zdjęcia, nie zapisuje zmian. Zapisuje w wyjściowym wyglądzie ..
teraz sprawdziłem i faktycznie o ile inne wtyczki robią kopię i na niej zapisują, tak HDR robi kopię i zapisuje osobny plik na dysku
a w ogóle ten hdr dodany jest nie na tej liście edytorów jak pozostałe tylko jak by osobno
teraz sprawdziłem i faktycznie o ile inne wtyczki robią kopię i na niej zapisują, tak HDR robi kopię i zapisuje osobny plik na dysku
a w ogóle ten hdr dodany jest nie na tej liście edytorów jak pozostałe tylko jak by osobno
Teraz zrobiłem inaczej. Na zdjęcie kliknąłem prawym, wybrałem > Export i z listy wybrałem - HDR Efex Pro2. Otworzyło, pogmerałem w zdjęciu i zapisało w LR obrobione, jako jpg. Fakt, to zabawkowy program, ale można ,,dać nowe życie'' nieciekawym kadrom :-)
Szkoda, że nie działa toto z NX2 :-(
Wydaje mi się, że nie za bardzo masz czego żałować. Ja używam CEP3 z CNX2 mam też zainstalowanego LR5 i z ciekawości zainstalowałem tego darmowego NIK-a z CEP4 i resztą bajerów. Po wstępnych próbach stwierdziłem, że poza Silver Efex Pro niczego nowego o istotnym znaczeniu nie ma. Jest natomiast bardzo istotna różnica w korzystaniu z NIK-a w CNX2 i LR na korzyść NX2. Po prostu NIK z NX2 całkowicie się integruje w przeciwieństwie do LR gdzie jest typową nakładką która musi się najpierw uruchomić równolegle do LR, tworzy nową kopię TIFF lub JPG na której pracujemy w NIK-u, itd. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale z porównania wyraźnie wynika, że NIK był tworzony jako rozszerzenie CNX natomiast w LR jest to ewidentnie obca (zewnętrzna) aplikacja z wszystkimi konsekwencjami. Niektóre składowe jak np. Viveza są wręcz kopią jednej z funkcjonalności samego CNX-a. Podsumowując, Google Nik Collektion dla pracujących w CNX2 z zainstalowanym CEP3 nie jest jakąś specjalną atrakcją, a raczej ciekawostką.
Borat1979
26-03-2016, 14:31
Po prostu NIK z NX2 całkowicie się integruje w przeciwieństwie do LR gdzie jest typową nakładką która musi się najpierw uruchomić równolegle do LR, tworzy nową kopię TIFF lub JPG na której pracujemy w NIK-u, itd.
I tak powinno być bo żaden program nie powinien modyfikować surowego pliku RAW.
NIK nie modyfikuję surowego pliku RAW. Tworzy obok TIF lub .jpg.
Ale mogłoby być tak, jak było w Bibble i jest w AfterShot: zewnętrzne wtyczki integrują się z programem i działają jako zwykły (ustalony przez autora wtyczki) etap obróbki zdjęcia. Pliki RAW dalej są*nietknięte, a w plikach wynikowych widać rezultat działania wtyczek.
To pewnie nic odkrywczego, ale w sumie można odpalić te aplikacje z poziomu NXa poprzez: Plik - open with, wcześniej dając ścieżkę do danej "wtyczki" w zakładce General. Po zapisie tworzy się tiff jako drugi plik obok oryginału.
Z kolei przy próbie bezpośredniego otwarcia pliku raw z poziomu windowsa (otwórz za pomocą) aplikacjami Nik, jest potem problem z zapisem, bo aplikacja zamiast tworzyć osobny tiff, próbuje modyfikować raw (!) i (na szczęście) wywala błąd.
A np. Silver w ogóle nie chce otworzyć pliku raw. Co ciekawe cześć aplikacji NIK ma zakładkę PLIK, ale i tak nie można otworzyć rawa.
Tak więc NX2 służy tu tylko jako otwieracz, ale przynajmniej robi to bezpośrednio z rawa i w końcowym efekcie mamy tiffa do późniejszej obróbki lub konwersji na jpg.(tiffy to straszne zamulacze :-) )
Ogólnie do zabawy jest git.
Programy z pakietu doskonale działają jako samodzielne oprogramowanie. Zatem bym się tak kategorycznie w tej sprawie nie wypowiadał.
Ale nie wszystkie :/ Przynajmniej u mnie. Chyba, że ja nie potrafię otworzyć zdjęcia w define, viveza oraz shp3os. Pozostałe super !!! Fajne narzędzia, hdr i silver dla mnie super.
Dawno temu pokusiłem się o zakup wtyczki Color Efex Pro 3.0 do CNX. Już wtedy myślałem, że zrobiłem deal roku, bo licencja kosztowała tylko cos około 100zł (legalny kod od resellera na ebayu). A tu taka niespodzianka...:)
Można to dodaćdo CNX ?
Ale nie wszystkie :/ Przynajmniej u mnie. Chyba, że ja nie potrafię otworzyć zdjęcia w define, viveza oraz shp3os. Pozostałe super !!! Fajne narzędzia, hdr i silver dla mnie super.
SOA#1.
Aczkolwiek tylko Analog, Color i Silver umożliwiają zapis pliku w osobnym katalogu, reszta nadpisuje edytowany plik.
W każdym razie używam pakietu od 2013 roku i sobie chwalę, kiedyś Silver, obecnie Analog, czasem bawię się w Color, reszta raczej z ciekawości niż faktycznej potrzeby.
SOA#1. Aczkolwiek tylko Analog, Color i Silver umożliwiają zapis pliku w osobnym katalogu, reszta nadpisuje edytowany plik.
Ta reszta, wydawało mi się, że po wprowadzonych zmianach nie zapisuje w ogóle, tzn nie tworzy żadnego pliku z naniesionymi zmianami. Myślałem że te wtyczki nie działają u mnie. Nadpisuje RAW-a ? Można to cofnąć z RAW-a ?
NIK w ogóle nie czyta RAWów, zatem także ich nie zapisuje. Nie wiem co robi CNX czy jak tam się ten soft Nikona nazywa, bo go nigdy nie używałem, a z tego co ludzie piszą potrafi ingerować w RAWy, ale te ingerencje są widoczne tylko dla niego. NIK czyta JPEGi i TIFFy, możliwe, że jeszcze jakieś formaty, ale nie RAWy.
Pracuję na Macu i LR5
U mnie również Mac i Lr5 - wszystkie 8 użyteczne. Załadowałaś poprawnie ? Może spróbuj raz jeszcze pobrać i zainstalować ?
skosiarek
27-03-2016, 09:06
Bardzo fajne te wtyczki, nigdy nie miałem z nimi wcześniej do czynienia. U mnie działają z LR 4.4.1 oraz z CNX-D 1.3.0, przy czym z tym drugim zapisuje tiffy w katalogu Obrazy. Sprawdzałem wszystkie osiem z obydwoma programami i jest ok, tworzą się tiffy uwzględniające zmiany wprowadzone w programach LR i CNX-D.
Tak właśnie jest z NX2, o czym pisłem wcześniej.
madebyzosiek
28-03-2016, 22:42
Dla niektórych to na pewno nie będzie pocieszenie, dla innych może tak... Kasa wróciła na konto... :D
Mam pytanie do oblatanych w Nik Collection: w jaki sposób zmusić wtyczkę Nik, np Analog Efex albo Color Efex, aby w momencie odpalenia jej z Lightrooma nie był z automatu stosowany na starcie od razu jakiś filtr? Np. w przypadku Color Efex, zdjęcie które chcę poddać obróbce w tym dodatku, na samym starcie ma włączany filtr B&W. Muszę ten filtr wyłączyć na liscie historii i dopiero wtedy zastosowac taki filtr jak mi pasuje. Zakładam, że musi gdzies być jakaś opcja do zaznaczenia aby nie startował z filtrem, tylko gdzie jej szukac? - no za skarby nie mogę znaleźć.
Z tego co pamiętam, to zawsze jest aplikowany ostatnio użyty filtr. Przynajmniej w ACR i Color Efex.
RobertMiernik
29-03-2016, 13:36
Po co wyłączasz, jak klikniesz inny to będzie działał ten kliknięty a nie ten poprzedni + kliknięty.
Maly.Psikus
29-03-2016, 14:22
Zainstalowałem i nie widzę ich w Lightroomie :-/
Po co wyłączasz, jak klikniesz inny to będzie działał ten kliknięty a nie ten poprzedni + kliknięty.
Jesli filtry nie są addytywne (co w sumie ma sens) to by było ok, sprawdzę jednak dopiero po powrocie z roboty. Jednak z tego co pamietam, to ten filtr, że tak go nazwę "inicjujący", nie znikał z listy w historii, tylko sie wyłączał.
RobertMiernik
29-03-2016, 15:07
Nie mogę teraz tego skontrolować ale jestem prawie pewny, że tak to działa.
Jeśli mówisz o historii z lewej strony, to to nie jest historia stanów jak w Lightroomie, tylko ostatnio używane filtry.
W CEX trzeba specjalnie dodać filtr, żeby dodał się do poprzedniego, przycisk +. Zwykłe kliknięcie aplikuje tylko jeden filtr.
No to teraz poznaje juz tajemnice magii zdjec coniektorych kolegow :D
RobertMiernik
29-03-2016, 15:18
No to teraz poznaje juz tajemnice magii zdjec coniektorych kolegow :D
;]
Nom, NIK to w sumie prawie standard pokroju Photoshopa, dziwne ile ludzi pierwszy raz go ogląda.
W sumie dziwne i fajne, bo ułatwia tonę upierdliwych rzeczy, od kiedy używam świat jest bardziej Color Efects i nawet trochę pro Silver ;)
;]
Nom, NIK to w sumie prawie standard pokroju Photoshopa, dziwne ile ludzi pierwszy raz go ogląda.
W sumie dziwne i fajne, bo ułatwia tonę upierdliwych rzeczy, od kiedy używam świat jest bardziej Color Efects i nawet trochę pro Silver ;)
Az walcze z tym, zeby nie przerobic sobie wszystkich czarno-bialych zdjec na "Wet Plate" :D
A do kolorowych przestrzeniu wstrzlic "Indian Summer".
Tak z ciekawosci , zainstalowalem to cos i po kilku razach nie bardzo rozumiem co to cos daje wiecej niz LR?
Fak ze w LR jestem dosc biegly ale mimo wszystko moze ktos wskaze przewage tego czegos nad np. LR czy PS.
madebyzosiek
29-03-2016, 15:41
Tak z ciekawosci , zainstalowalem to cos i po kilku razach nie bardzo rozumiem co to cos daje wiecej niz LR?
Fak ze w LR jestem dosc biegly ale mimo wszystko moze ktos wskaze przewage tego czegos nad np. LR czy PS.
Oczywiście, że wszystko to da się zrobić w LR, czy PS, ale z pewnością nie kilkoma kliknięciami... Raczej chodzi o przyspieszenie pracy. Na przykład Viveza, która umożliwia pracę na obszarach zdjęcia w zakresie jasności, nasycenia, kontrastu itp... Oczywiście że można warstwami, ale na pewno nie będzie szybko...
OK, to rozumiem ale moze wiecej argumentow
RobertMiernik
29-03-2016, 15:51
więcej argumentów, żeby Cię przekonać do tego, że jednak chcesz używać? ;)
NIK pozwala robić w LR takie rzeczy, które są możliwe tylko w PS, na dodatek zwykle dużo szybciej i prościej.
Bez konieczności zabawy warstwami i selektywnymi modyfikacjami masz wszystko podane na talerzu. Punktami kontrolnymi zaznaczając i modyfikując tylko konkretne partie obrazu.
Oczywiście, że to wszystko da się zrobić w PS, dużą część także w LR ale szybkość pracy i stopień uproszczenia procesu jest nie do osiągnięcia.
nie chodzi by mnie przekonywac tylko o to bym nie musial ewentualnie wywazac otwartych drzwi. Chodzi o krótkie ale tresciwe "streszczenie" tego softu
rozumiem , ze dla optimum jakosc nalezy pracowac na plikach TIF ?
madebyzosiek
29-03-2016, 17:52
nie chodzi by mnie przekonywac tylko o to bym nie musial ewentualnie wywazac otwartych drzwi. Chodzi o krótkie ale tresciwe "streszczenie" tego softu
Poszukaj na necie recenzji tego pakietu autorstwa Tomka Pluszczyka, on głównie używa Vivezy, ale słowo o każdym z nich mówi. Wszystko to, co oferuje NIK można zrobić w PSie, większość też w LR, ale ten pakiet to przede wszystkim prostota i oszczędność czasu.
rozumiem , ze dla optimum jakosc nalezy pracowac na plikach TIF ?
Ja go używam w PSie, gdzie działam na rawach. Oczywiście na jpg też się da, ale dla optymalnej jakości chyba lepiej nef/tif.
W LR pracuje wylacznie na Rawach ale myslalem ze NIK "widzi " tylko TIF lub JPG. Dzieki za wskazowke.
Na te chwile pracuje tak
otwieram RAW w LR
obrabiam lub nie
eksportuje jako TIF lub JPG ze wskazaniem akcji po exporcie "otworz w NIKcollection".
A jak mozna inaczej?
Można na początek obejrzeć to
https://www.youtube.com/watch?v=MiV9-N467b8
https://www.youtube.com/watch?v=5vG5nvlaI_o
Borat1979
29-03-2016, 18:15
Ja go używam w PSie, gdzie działam na rawach.
Nieprawda, działasz na już wywołanym pliku raw czyli PSD/TIFF.
madebyzosiek
29-03-2016, 18:16
A jak mozna inaczej?
Ja pracuje z NIKiem w PS i tam się robi nowa warstwa z danym filtrem. Otwieram nefy, oczywiście przeleciane ACRem.
madebyzosiek
29-03-2016, 18:17
Racja ;)
dzieki TOP za linki
Trudno zrobic to inaczej jako Borat prawi, ale zastrzygłem uszami (raczej okiem) skoro ktos odkrył mozliwośc pracy NIKiem w Rawach.
madebyzosiek
29-03-2016, 18:37
Trudno zrobic to inaczej jako Borat prawi, ale zastrzygłem uszami (raczej okiem) skoro ktos odkrył mozliwośc pracy NIKiem w Rawach.
Kajam się ze wstydu, jakoś mi się logika wyłączyła i zapomniałem, że psd to nie raw :)
A już mi narobiłeś apetytu
Maly.Psikus
29-03-2016, 20:36
A ja nadal nie widzę gdzie wybiera się te dodatkowe opcje w LR :-/ Zainstalowałem NiK i nic nowego nie widzę...
A ja nadal nie widzę gdzie wybiera się te dodatkowe opcje w LR :-/ Zainstalowałem NiK i nic nowego nie widzę...
LIBRARY>Photo>Edit In
lub ustawiasz tak workflow jak w jednym z moich postów powyżej.
ile ja się z tym męczyłem - myślałem że będą w panelu po lewej stronie z presetami - dzięki
Bardzo fajny prezent na zająca, z pewnością się przyda :)
LIBRARY>Photo>Edit In
lub ustawiasz tak workflow jak w jednym z moich postów powyżej.
Czyli jak ?
Andrzej1974
30-03-2016, 08:43
Szczerze mówiąc ja jakoś w tym NIKu szał nie widzę (może poza wtyczką Silver, czy jakoś tak) i nie bardzo mogę zrozumieć, jak ludzie za niego chcieli dawniej płacić tak słoną kasę. Taki NIK powieniem kosztować tyle ile kosztuje teraz tj. 0 zł. Taka cena jest MZ adekwatna do tego, co oferuje.
madebyzosiek
30-03-2016, 09:11
Szczerze mówiąc ja jakoś w tym NIKu szał nie widzę (może poza wtyczką Silver, czy jakoś tak) i nie bardzo mogę zrozumieć, jak ludzie za niego chcieli dawniej płacić tak słoną kasę. Taki NIK powieniem kosztować tyle ile kosztuje teraz tj. 0 zł. Taka cena jest MZ adekwatna do tego, co oferuje.
To zrób miejscową korektę jasności, nasycenia, kontrastu, tak jak potrafi zrobić to Viveza (na powiedzmy 20 różnych punktach zdjęcia), w PS na warstwach i zmierz sobie czas pracy. Kiedyś każda z tych wtyczek kosztowała 150 dolarów i nie brakowało chętnych... ;)
Polecam obejrzeć filmik o Vivezie: http://tomaszpluszczyk.pl/wtyczki-google-nikcollection-za-darmo/#more-10082
To zrób miejscową korektę jasności, nasycenia, kontrastu, tak jak potrafi zrobić to Viveza (na powiedzmy 20 różnych punktach zdjęcia), w PS na warstwach i zmierz sobie czas pracy. Kiedyś każda z tych wtyczek kosztowała 150 dolarów i nie brakowało chętnych... ;)
Polecam obejrzeć filmik o Vivezie: http://tomaszpluszczyk.pl/wtyczki-google-nikcollection-za-darmo/#more-10082
Czym to się różni od pędzla w LR?
Jak na takie hypowanie sporym rozczarowaniem są te filtry.
madebyzosiek
30-03-2016, 10:15
Dobrze, że są darmowe i nie trzeba nikogo namawiać albo zniechęcać, każdy może sprawdzić sam ;)
Ja 15 lat temu po pierwszym kontakcie z Photoshopem też nie widziałem sensu posiadania tak drogiego i trudnego programu... Tak było do czasu, aż się go "poduczyłem" ;)
Andrzej1974
30-03-2016, 10:24
Dzięki za linka. Obejrzałem video i zaczynam dostrzegać więcej plusów NIKa. Choć widzę, że Tomek także miał na początku mieszane uczucia, jak ja... ;-)
madebyzosiek
30-03-2016, 10:30
Dzięki za linka. Obejrzałem video i zaczynam dostrzegać więcej plusów NIKa. Choć widzę, że Tomek także miał na początku mieszane uczucia, jak ja... ;-)
Ponoć pierwsze wrażenie jest najważniejsze... ale bywa niesłuszne ;)
Tym, że są wektorowe i bardzo inteligentne. To dokładnie to samo co słynne U point w Capture NX2, bez których wielu nie wyobraża sobie pracy. Wszak to NIK pisał CNX.
Akurat Viveza służy tylko do lokalnej korekcji podstawowych parametrów, nie ma filtrów. Ale w Color Efex również można używać U point.
Andrzej1974
30-03-2016, 11:36
Być może jak człek trochę popracuje z tymi wtyczkami to się do nich przekona i nie będzie mógł bez nich żyć. Na początku jakoś nie zrobiły na mnie wow ale im głębiej w nie wchodzę tym coraz bardziej zaczynają mi się podobać...
Mnie przytłaczał nadmiar tych wtyczek. Nie gustuję w efektach typu instagram, więc używałem raptem 3 filtrów (2 rodzaje kontrastu i polar). Teraz używam dehaze w ACR, który daje podobny efekt.
Andrzej1974
30-03-2016, 11:44
A czy jest gdzieś w necie jakiś blog (ew. YT), w ktorym szczegółowo (wraz z przykładami) są zaprezentowane wszystkie te wtyczki? Film z linku Tomka Pluszczyka o Vivezie dość dużo mi powiedział ale inne wtyczki potraktowane były dość pobieżnie. Najlepiej po polsku.
Czyli jak ?
File>Export>Post-Procesing>After Export [Other Application]>Choose .... i wybierasz to co chcesz czyli w tym wypadku NIKcollection
napisałem o tym w poście #67 ale faktycznie tylko w formie skrótu myślowego , bez opisania całej ścieżki postępowania
nikoniarz
30-03-2016, 16:19
Te wtyczki sa tak proste w obsludze, ze dziwie sie, jak ktos moze szukac pomocy/tutoriali :D
madebyzosiek
30-03-2016, 16:21
Te wtyczki sa tak proste w obsludze, ze dziwie sie, jak ktos moze szukac pomocy/tutoriali :D
Oj Wy to się z Andrzejem nie lubicie ;) Taka dyskretna złośliwość ;)
Andrzej1974
30-03-2016, 16:35
Lr też jest "prosty w obsłudze" a jakoś masa różnych tutków czy książek powstaje. Podobnie jest z Ps czy różnymi dziedzinami fotografii (są nie tylko porady ale i książki np nt portretów, ślubów etc a przecież to "takie proste"...). Nie widzę więc nic niewłaściwego w tym aby tutki były także z NIKa - to aplikacje jak masa innych. Trochę przeglądałem YT i anglojęzyczne strony (tu są jakieś tam tutki) ale nic polskiego nie mogę znaleźć. Jedynie wspomniany Tomek Pluszczyk jedną wtyczkę w jakimś tam stopniu przedstawił...
cz4rnuch
30-03-2016, 16:50
Andrzej wejdź na oficjalny kanał NIK Collection. Masz tam wszystko. Lekcje nie są co prawda w naszym lengłydżu ale doskonale widać co robią prowadzący. <<klik>> (https://www.youtube.com/user/NikSoftwareLessons)
Andrzej1974
30-03-2016, 17:31
Andrzej wejdź na oficjalny kanał NIK Collection. Masz tam wszystko. Lekcje nie są co prawda w naszym lengłydżu ale doskonale widać co robią prowadzący. <<klik>> (https://www.youtube.com/user/NikSoftwareLessons)
Miałem już nadzieję, że ominą mnie te przydługawe filmy i opisy w lengłydżu... ;-) Danke za linka.
Mam pytanie , czy możliwe jest wybranie z kadru fragmentu i wzmacnianie jednego koloru ? i jeśli tak to w jaki sposób ?
Sharpener Pro
Czy jest możliwość wyostrzenia tylko tego co oznaczę i w jaki sposób ?
Chciałbym
zrobić krajobraz z ostrym ciągnikiem a pozostałe elementy krajobrazu
rozmyć czy istnieje taka możliwość i w jaki sposób to wykonać ?
Viveza 2
Co zrobić jak oznaczę punkt kontrolny w pluginie Viveza 2 i rozjaśnię
fragment zdjęcia i jasne obwódki są widoczne dookoła zaznaczonego elementu na zdjęciu ? jak tego
uniknąć ?
Dfine
Jak z tego korzystać ? używać tylko automatu do odszumiania ?
nikoniarz
30-03-2016, 21:09
Jak chcesz lokalnie to pędzel- albo wymazujesz, albo malujesz.
Kursy Tima Greya też za darmo http://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/programy-graficzne-i-upgrade-sprzetu/26458-macie-juz-darmowe-google-nik-collection-za-darmo-otrzymacie-tez-poradniki
Az strach machac tymi suwakami :D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://robertkresa.com/GARBAGE/ow.jpg)
Az strach machac tymi suwakami :D
Pożar rafinerii ? ;) :D
Pożar rafinerii ? ;) :D
Rolnicy wypalaja trawy :D