Zobacz pełną wersję : YONGNUO – YN685 NIKON z TTL i HSS + 622 :)
jacek_wozniak
24-03-2016, 08:55
W końcu oficjalnie potwierdzili lampę 685 dla Nikona :)
Były już małe zapowiedzi na Fripers, ale bez konkretów, teraz jest oficjalnie :)
Link: http://flashhavoc.com/yongnuo-yn685-for-nikon/
Główne info:
GN 60m (ISO 100 / 200mm)
HSS to 1/8000th
Flash Mode – iTTL / M / Multi
1st Curtain Sync / 2nd Curtain Sync (?)
FEC / FEB – 1/3rd Increments (±3 stops)
Manual Flash – 1/128 – 1/1 output control (1/3rd increments)
20 – 200mm Auto and Manual Flash Zoom
Built-in Radio Slave Modes – YN-622N & RF-603 / YN-560, 2.4GHz RF Systems.
Full Power Recycle – From 2 Seconds
Supports Multiple Flash Groups
Supports Multiple Channels
Custom Functions
Auto Save Settings
Sound Prompt
Heat Protection
Large Dot Matrix LCD Screen
2 Interface Theme Options
AF Assist Light
360 Degree Swivel and Tilt Head
Fast Clamping Metal Foot
External HV Battery Port (Canon Style)
PC Sync Port
Firmware Updates Possible (via YN622N II).
- See more at: http://flashhavoc.com/yongnuo-yn685-for-nikon/#sthash.F6Y1ujCN.dpuf
Dla strobistów siedzących w systemie YN ciekawa opcja, bo Pixel Phottix i inni już mieli swoje odpowiedniki lamp z wbudowanymi odbiornikami TTL i możliwością zdalnej kontroli dzięki dedykowanym nadajnikom typu Odin i King :)
Za 110 dolcow to może być ciekawa rzecz. Ciekawe czy nie spartola AF assist
jacek_wozniak
24-03-2016, 11:48
mnie głównie interesuje jak będzie reagować na zmiany mocy z 622TX, bo skoro to dedykowany system, to powinno banglać cudownie :)
SB-600 zauważyłem, że nie reagują tak samo na zmianę mocy manualnej z 622TX, co na ręczne wprowadzenie na lampie niestety :)
3 takie lampy w uchwycie z softboxem w plenerze już mogą sporo zdziałać :)
cena 3 takich lamp może być porównywalna do np jednego genesis reportera 360, który na naszym rynku nie ma wersji II z HSS i TTL
ja już zbieram ;)
Łukasz O.
24-03-2016, 13:39
Kurcze, jeśli będzie w cenie podobnej, jak w wersji dla C, to mogłem się wstrzymać i nie kupować tydzień temu YN-568EX... ;-)
Ale cóż, zawsze można mieć dwie lampy :D
jacek_wozniak
24-03-2016, 13:58
hm... dwie... jak słodko :D
mi się ostatnio wyłamał kawaluntek plastiku z drzwiczek od baterii 560III i mam powód żeby kupić 3 nowe lampy :D
(560III oczywiście działa, bo druga strona drzwiczek trzyma uchwyt ale to pewnie kwestia czasu jak puści :P)
Lukasz_85
24-03-2016, 15:01
mi się ostatnio wyłamał kawaluntek plastiku z drzwiczek od baterii 560III i mam powód żeby kupić 3 nowe lampy :D
Każdy powód jest dobry :) czekam na recenzję na Twoim blogu!
Łukasz O.
24-03-2016, 15:02
hm... dwie... jak słodko :D
Oj tam, oj tam... od czegoś trzeba zacząć.
A lampa zapowiada się ciekawie, szczególnie że już będzie wbudowany YN-622N & RF-603 :)
Andrzej1974
24-03-2016, 15:05
Sam zacząłem rozglądać się za lampa YN a tu proszę jaka niespodzianka...
Lampy z wbudowanym odbiornikiem to chyba będzie nowy standard. Zawsze dodatkowy klamot mniej. Nawet kosztem nieco większej obudowy to mimo wszytko zaleta.
jacek_wozniak
24-03-2016, 20:11
Lampy z wbudowanym odbiornikiem to chyba będzie nowy standard. Zawsze dodatkowy klamot mniej. Nawet kosztem nieco większej obudowy to mimo wszytko zaleta.
główną zaletą jest brak pośredniego ogniwa podczas mocowania
SB-600 na YN622 po prostu luźno lata...
nie ma problemu, gdy lampa ma zacisk stopki na gwint, który można skręcić, jednak wciąż jest to kolejny poziom pomiędzy lampą a mocowaniem, który podnosi palnik względem środka osi parasolki
wszystko idzie w dobrym kierunku :)
Trudnoonazwe
24-03-2016, 21:40
Bardzo dobre wieści. Dzięki za info. Ciekawe kiedy będzie można zakupić to cudo w kraju?
główną zaletą jest brak pośredniego ogniwa podczas mocowania
SB-600 na YN622 po prostu luźno lata...
nie ma problemu, gdy lampa ma zacisk stopki na gwint, który można skręcić, jednak wciąż jest to kolejny poziom pomiędzy lampą a mocowaniem, który podnosi palnik względem środka osi parasolki
wszystko idzie w dobrym kierunku :)
Następnym krokiem mogłoby być zaimplementować pełny sterownik i nadajnik w aparatach: ttl, regulacja mocy zdalej lampy, itp.
Wtedy odszedłby kolejny klamot
Kojocisko
24-03-2016, 23:52
Następnym krokiem mogłoby być zaimplementować pełny sterownik i nadajnik w aparatach: ttl, regulacja mocy zdalej lampy, itp.
To by chyba miało sens tylko przy ekranie dotykowym. Bo bez niego nadajnik Canon 600, PocketWizzard czy nawet YN622 będę bezkonkurencyjne pod względem ergonomii. Jest też kwestia zużycia prądu. O ile odbiornik w lampie lubiłem (w Canonie) i cieszył mnie brak dodatkowego odbiornika, to nadajnik zupełnie mi nie przeszkadzał.
jacek_wozniak
25-03-2016, 12:06
czyli CLS po radiu :)
szczerze? zmiana ustawień mocy w CLSie jest masakryczna w porównaniu do wyświetlacza rozbudowanego nadajnika - przynajmniej dla mnie :)
gdyby ewentualnie był dedykowany przycisk na body (albo programowalny), który szybko przechodziłby w menu wyboru ustawień mocy zdalnych lamp i innych bajerów, to może dałoby się z tym żyć :)
szczerze? zmiana ustawień mocy w CLSie jest masakryczna w porównaniu do wyświetlacza rozbudowanego nadajnika - przynajmniej dla mnie :)
gdyby ewentualnie był dedykowany przycisk na body (albo programowalny), który szybko przechodziłby w menu wyboru ustawień mocy zdalnych lamp i innych bajerów, to może dałoby się z tym żyć :)
W sumie dopiero wchodzę w te sprawy więc nie mam tu doświadczenia. Ale pewnie jest jak w powiedzeniu, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
Sterownik dedykowany instalowany na stopce pewnie zawsze będzie miał przewagę bo wiadomo, że producent skupia się tylko na nim projektując go.
Wtedy odszedłby kolejny klamotW nowych modelach juz tak będzie - D5 i D500 mają radiowy CLS na pokładzie
szczerze? zmiana ustawień mocy w CLSie jest masakryczna w porównaniu do wyświetlacza rozbudowanego nadajnika Można kupić SU800- to na błysku. No a w przyszłości sterownik radiowy - wyjdzie razem z D5 i D500.
Na razie do CLS to wszystko jest za słabe, wolałbym uprawiać strobing z Phottix Indra 500 - przynajmniej jest szansa pobłyskać w słońcu.
W nowych modelach juz tak będzie - D5 i D500 mają radiowy CLS na pokładzie
Można kupić SU800- to na błysku. No a w przyszłości sterownik radiowy - wyjdzie razem z D5 i D500.
Na razie do CLS to wszystko jest za słabe, wolałbym uprawiać strobing z Phottix Indra 500 - przynajmniej jest szansa pobłyskać w słońcu.
Ale do D5/D500 nadal trzeba zdaje się coś podłączać (WR-R10 / WR-A10)
można zdefiniować jeden z przycisków funkcyjnych na body by uruchamiał pierwszą pozycję z 'My Menu'
A w tym 'My Menu' można załadować na pierwszą pozycję właśnie ustawienia lampy
wtedy dostęp mamy przy pomocy jednego przycisku z body
Ale do D5/D500 nadal trzeba zdaje się coś podłączać (WR-R10 / WR-A10)
Nie jestem pewien. To zdaje się będzie tak jak z SU800 - mozna sterować z body (tzn wbudowaną) a można SU800 - ma się wtedy panel na wierzchu i lepszy zasięg.
Nie wiem, informacje o tym są dość skąpe.
martwi mnie to, że z tego co do teraz wyczytałem mozna wyciągnąc wniosek, że radiowo będzie można sterować tylko tymi body, które mają pozycje sterowania radiowego w menu body.
Gdyby to było tak, to jedyne body to by były D5 i D500. Może do innych body (D750, D810 itp) dadzą nowe firmware? Ja mam nadzieję, że będzie sterownik który da popracować radiowo starszym korpusom - D810 itp. Ograniczanie systemu radiowego mija sie z celem, w końcu powinni chcieć sprzedawać jak najwięcej lamp SB5000.
Nie wiem co oni kombinują. Niech wreszcie pokażą sie te nowe body na rynku :)
jacek_wozniak
29-03-2016, 07:24
z informacji prasowych tez widziałem, że będzie potrzebny ten nadajnik W..cośtam, żeby lampy obsługiwać po radiu
i skoro taki W...cośtam odpowiada za przekazanie informacji do lamp, to rzeczywiście mogliby to załatwić nowym firmware..., no chyba, że ten nowy W... ma dedykowane gniazdo wyjątkowe tylko dla D5/D500 i nie pasuje do innych :D
SU800 fajny, tylko w cenie pełnej lampy z funkcją Master i wciąż nie jest to radio, tylko podczerwień...
Jest natomiast hamerykański radio popper, który montuje się na SU800 w miejscu gdzie wysyła te podczerwone informacje i odbiorniki montuje się na czerwonych kropkach lamp SB, które jako slave odbierają te informacje i impulsy są ściągane z SU800 do nadajnika i przekazane po radiu do odbiorników, które przekazują te same impulsy w te czerwone kropki na lampach SB :D
Tytułowa lampa jest już dostępna w Polsce. Zobaczymy co to będzie za produkt. Poprzednicy pisali trochę o SB-5000 która też już jest dostępna ale jak na mój gust cena ponad 2500pln to jest masakra. Zestaw radiowy Yongnuo 3x YN-622N + 3x YN-685 + sterownik TX można mieć w cenie tej jednej nikonowskiej lampy. Dość , że nikon wypuścił sterowanie radiowe dopiero teraz to jeszcze cena z kosmosu. Czekam aż ktoś opisze tego chińczyka.
To, że YN jest tańsze,to wszyscy wiedzą. Niestety poza PocketWizard żaden wyzwalacz nie działa poprawnie, gdy lampy nie blyskaja bezpośrednio na obiekt (np. z odbicia czy przez dyfuzor), a to znacznie ogranicza funkcjonalność tanich wyzwalaczy.
YN-622 czy Pixel King Pro najlepiej sprawdzają się jako zdalne manualne sterowanie lampami.
B_Marcin
17-08-2016, 21:22
Built-in Radio Slave Modes – YN-622N & RF-603 / YN-560, 2.4GHz RF Systems.
Czyli mogę tę lampę wyzwolić zdalnie (i sterować mocą) przy użyciu yn560-iv?
Witam
Właśnie dostałem YN-685 do Nikona i w sumie jestem zadowolony, ale nie do końca wcześniej stałem się przypadkowym użytkownikiem YN-565 EXII ale do Canona, także nez TTL i tylko manual, ale miałem CLS spokojnie dawał radę , ale teraz mam YN685 i nie mam pojęcia jak włączyć CLS w instrukcji nic na ten temat nie ma w danych doczytałem że posiada sterownik ...o co chodzi może ktoś wie jak mam odpalić CLS w YN 685 do Nikona ?
Pozdrawiam
YN-685 nie ma CLS. Jak chcesz zdalny TTL, to tylko przez wyzwalacze radiowe.
Niestety po pierwszym reportażu ślubnym lampa YN-685 odmówiła posłuszeństwa. Zapalił się komunikat HOT i nic nie można zrobić. Nawet na drugi dzień po włączeniu lampy, cały czas się pali napis HOT. Czyżby zabezpieczenie przed przegrzaniem nie działało? Miał ktoś ten sam problem? Lampę odesłałem na gwarancji, zobaczymy co dalej.
Slawoo77
17-09-2016, 23:22
Jak się skończyła przygoda z komunikatem HOT na lampie?
Ja kupiłem jedną z kilku pierwszych sztuk jakie znalazłem oficjalnie w PL i jak na razie lampka chodzi bardzo dobrze co nie oznacza idealnie. Nie mam z nią jakichś większych problemów technicznych. W ttl przy podniesionym palniku ma tendencje do niedoświetlania. Największą jej zaletą moim zdaniem jest to , że nie potrzeba dodatkowego odbiornika przez co jest bardzo kompaktowa. Druga bardzo ważna zaleta to to , że może być jak to napisać sterownikiem z wyświetlaczem co bardzo ułatwia życie ( na nadajniku/odbiorniku ) na YN-622N. Zakupię sobie jeszcze jedną bądź dwie sztuki ze względu na wygodę użycia.
Panowie kupiłem YN622N-TX i po podpięciu do nikona D 7000 zapala się czerwona dioda i nic nie działa,po ponownym włączeniu świeć na zielono ale tylko do momentu kiedy świeci Wyświetlacz LCD w nikonie,póżniej lampa YN685 ustawiona na i-TTL robi mały błysk i znowu zapala się czerwona dioda w YN 622N-TX,proszę o pomoc w ustawieniu
BialyBST
26-09-2016, 22:18
No i niestety mnie tez trafiło, pierwszy plener z nowa lampa i przestala blyskać tzn. leciutko blyska polowa zarowki i tyle. Orientuje sie ktos czy wgranie najnowszego softu pomaga? czy zostaje mi tylko wzrot?
Dzieki
Czytaliście instrukcję obsługi?
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
BialyBST
28-09-2016, 14:50
Masz cos konkretnego na mysli ?
W instrukcji nic ciekawego na ten temat nie pisze,no trudno myślałem że ktoś mi pomoże :sad:
nikoner89
05-10-2016, 21:02
Udało Ci się? Może mogę pomóc, działam na takim zestawie
własnie stoję przed wyborem dodatkowej lampy z nadajnikami i mocno zastanawiam się nad YN685
obecnie posiadam sb600 z której praktycznie nie korzystam, ale chcę to zmienić i zaopatrzyć się w coś sensowniejszego
pytanie czy warto trzymać sb600 do zestawu z YN685 czy się jej pozbyć na rzecz 2xYN685?
przy konfigu z SB600 podpiąłbym ją do body wraz z YN-622N a YN685 byłaby jako dodatkowa bo odbiornik ma już w sobie
jeśli bym miał 2xYN685 to dokupiłbym YN-622N-TX aby sterować 2 lampami + dodatkowo YN-622N jeśli miałbym potrzebę zapięcia 1 lampy na body...
pytanie kluczowe czy warto trzymać sb600 czy raczej powinienem ją od razu wymienić na YN?
z góry dzięki ;)
jacek_wozniak
14-03-2017, 21:51
od razu powiem, ze sb600 nie działa tak jakby się chciało z 622N w zdalnym trybie niestety
przerabiałem ten zestaw wielokrotnie i nigdy ustawiona moc na 622tx nie była odpowiednio przekazana do sb600 na 622n
pamiętam jak miałem dwie sb600 na dwóch 266n i na 622tx ustawiłem je na full moc 1/1 a błyskały jak małe pypki...
dopiero jak na lampie zmieni się moc ręcznie na 1.1 to się wyzwala z pełną mocą... coś jest nie tak z takim zestawem...
685 dogaduje się z 622tx bezbłędnie, bo to dedykowany zestaw :)
swoją jedną sb600 trzymam z sentymentu, ale nie użyłem jej już chyba od kilku lat... może do automatu na body czasem bo jednak nikon z nikonem się dogada :)
dzięki, to chyba nie mam więcej pytań ;)
a jednak jeszcze jedna opcja chodzi mi po glowie...
a gdyby tak dokupic sb700 ktore chyba ma tryb master/slave (ew.sb800) i wtedy w polaczeniu z sb600 tez byloby to sensowne
1. sb700 na body jako master i zew. sb600
2. sb600 na body i zew. sb700
roznicy tylko taka ze w opcji 1 moglbym ustawic 2 lampy z poziomu sb700 a w opcji 2 musialbym obie recznie ustawiac
w obu natomiast mialbym tez ttl... dobrze kombinuje czy cos pomieszalem?
Źle. TTL będzie tylko i wyłącznie gdy lampy będą pracować w CLS, a więc musi być master. Tu akurat może nim być aparat.
Co do SB-700 jako master - odradzam. Lampa ma mocno okrojony ten tryb i np. nie możesz ustawić jednej lampy w TTL, a drugiej w manualu. Wszystkie muszą być w jednym trybie.
Poza tym wyzwalanie lamp światłem jest dość awaryjne.
Jedyną zaletą takiego rozwiązania jest dobra praca TTL, bo w przypadku wyzwalaczy radiowych różnie z tym bywa.
Źle. TTL będzie tylko i wyłącznie gdy lampy będą pracować w CLS, a więc musi być master. Tu akurat może nim być aparat.
Co do SB-700 jako master - odradzam. Lampa ma mocno okrojony ten tryb i np. nie możesz ustawić jednej lampy w TTL, a drugiej w manualu. Wszystkie muszą być w jednym trybie.
Poza tym wyzwalanie lamp światłem jest dość awaryjne.
Jedyną zaletą takiego rozwiązania jest dobra praca TTL, bo w przypadku wyzwalaczy radiowych różnie z tym bywa.
dzięki, przeczytałem instrukcję od sb700 i już wiem o co chodzi ;)
pomijając już jakość wykonania yn685 vs sb700, jest sens dokupywania do obecnej sb600 nowej sb700 czy lepiej od razu yn685 + odbiornik 622 do zamontowania w body jakbym chciał np. wyzwalać umieszczoną na zew?
w sumie taki zestaw na początek byłby chyba ok: yn685 + yn622 i w razie potrzeby na yn622 montuje sb600 a yn685 na zew :)
w moim przypadku yn622tx nie jest niezbędny, więc chyba lepiej sam odbiornik 622 bo zawsze może służyć jako sanki do dodatkowej lampy
jacek_wozniak
15-03-2017, 12:48
Z samym 622n na body trudniej sterować zdalnie 685, bo nie masz wyświetlacza do ustawień i ustawienia lampy zdalne chyba kieruje się jakoś dziwnie dodatkową lampą w trybie master na body, wiec kończysz z dwiema lampami... Nie używałem tego trybu nigdy i szczerze mówiąc nigdy mi nie zabrakło lampy na body, ale na np ślubach może to być przydatne :)
Z samym 622n na body trudniej sterować zdalnie 685, bo nie masz wyświetlacza do ustawień i ustawienia lampy zdalne chyba kieruje się jakoś dziwnie dodatkową lampą w trybie master na body, wiec kończysz z dwiema lampami... Nie używałem tego trybu nigdy i szczerze mówiąc nigdy mi nie zabrakło lampy na body, ale na np ślubach może to być przydatne :)
mam tego świadomość, podobno można kombinacją klawiszy sterować, ale w moim przypadku nie jest to aż tak niezbędne
zawsze mozna dokupic 622tx i po problemie :)
Ja bym szedł w YN-685, szczególnie, że SB-700 jest droga w stosunku do możliwości.
dzięki za dobre nakierowanie ;)
Po paru repo. Lampa bardzo daje radę, ttl też, mocowo też bez problemu, jakby było tylko af assist inaczej rozwiązane to byłoby mega.
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
ja jednak dokupilem sb800 i mam w parze z sb600 ;) dokupie z czasem sterownik i nadajniki, ale poki co sb800 robi jako master
Witam, mam pytanie do użytkowników YN685. Czy nie da się jakoś obejść automatycznego wyłączania lampy po pewnym czasie uśpienia w power save mode (C.Fn 01)?
Po paru repo. Lampa bardzo daje radę, ttl też, mocowo też bez problemu, jakby było tylko af assist inaczej rozwiązane to byłoby mega.
wunat co nie tak z AF assist?
Pisałem o tym już parę razy. W moim egzemplarzu (ale w necie inni też się na to skarżą) punkty af assist nie pokrywają się z punktami af body
Czy możesz napisać jakie masz ustawienia na lampie z wyzwalaczem Yn 622n ?
Zakupiłem 2 lampki Yn 685 plus wyzwalacz Yn 622n i po prostu próbowałem już chyba wszystkiego i nie błyskają.
Chcę założyć wyzwalacz na aparat a lampy rozstawić po sali i je wyzwalać gdyż mają odbiorniki i po prostu żadne ustawienie nie działa ;/
W instrukcji jest napisane że można je wyzwalać tym wyzwalaczem też ;/ zgłupiałem ...
Na lampie możesz przełączać między wyzwalaczami 622 i 603 może tu masz blad
Na lampie możesz przełączać między wyzwalaczami 622 i 603 może tu masz blad
Będę w domu za 2 godz , ale chodzi o jakiś guzik na lampie? czy o to że muszę przytrzymać guzik MODE i wybrać Yn 622 ?
michasacuer
17-09-2017, 16:26
Panowie, mam pytanie. Czy będę mógł sterować lampami YN685 zdalnie z lampy SB900/910 podpiętej do wyzwalacza YN622N? Na aparacie wyzwalacz, na wyzwalaczu lampa w trybie master, czy będzie to działało? W zasadzie interesuje mnie tylko manual :D
Lampa na stopce wyzwalacza nie ma wpływu na wspólpracę wyzwalacza z lampami zdalnymi. Najkrócej więc, wspólpraca będzie taka jaką gwarantuje YN622tx z lampami YN685.
jarekb90
10-10-2017, 19:01
Podepnę się do tematu tej lampy. Czym może być spowodowany brak wspomagania AF diodami lampy przy pracy D750? Dodam, że z D800 wspomaganie działa prawidłowo, na takich samych ustawieniach lampy YN685N.
15 Strona instrukcji mówi:
3. Tryb Master i lampa na aparacie:
1. Włączyć lampę na aparacie: najpierw włączyć lampę, potem nadajnik.
2. Lampa na aparacie w trybie innym niż Master: tryby pracy, kompensacja
ekspozycji, zoom i inne parametry ustawione bezpośrednio na
lampie - ustawienia nadajnika nie mają na nie wpływu. I-TTL, Manual,
RPT.
3. Lampa na aparacie w trybie Master: można użyć lampy na aparacie,
posiadającej możliwość pracy w trybie Master, aby ustawić w każdej
grupie tryb błysku i parametry, działa w i-TTL i Manual.
⢠włączyć lampę i ustawić w tryb
Master (Commander), następnie
włączyć nadajnik
⢠ustawić grupę odbiornika, włączyć
lampę (nie włączać trybu zdalnego
sterowania), i ustawić w tryb i-TTL.
⢠Ustawić na lampie Master tryb i parametry błysku dla każdej z grup
lamp. Będą one się komunikować przez kanał transmisji 622N.
⢠Za pomocą przycisku TEST na nadajniku aby przetestować komunikację
między nadajnikiem a odbiornikami.
Skoro YN685 ma wbudowany odbiornik to powinno działać ;)
Podepnę się do tematu tej lampy. Czym może być spowodowany brak wspomagania AF diodami lampy przy pracy D750? Dodam, że z D800 wspomaganie działa prawidłowo, na takich samych ustawieniach lampy YN685N.
Sprawdziłem przed chwilą i działa, pokrycie punktów jest beznadziejne, ale działa. Nie masz AF-C włączonego?
jarekb90
13-10-2017, 16:33
Faktycznie, nie wziąłem tego pod uwagę. Wspomaganie jest, ale pokrycie to dramat. Na D800 lepiej kryje. Dzięki za pomoc
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Panowie mam pytanie :D
Dotychczas błyskałem manualnie, na zasadzie 2x YN560 IV + YN560 TX.
Dokupiłem lampę YN685 i teraz moje pytanie:
Mając na stopce aparatu YN 685 w trybie iTTL mogę wyzwolić moje 560 IV jeśli lampa jest wpięta w trigger YN-622 I, jeśli jak to jakimi ustawieniami, jeśli nie to czy istnieje jakaś inna forma połączenia się z 560 IV ?
Pozdrawiam,
Rafał
Krzychoo_
21-12-2017, 15:42
YN-622 ver. I nie wyzwoli 560 IV. Zrobi to ver. 2, ale chyba stracisz wówczas TTL na lampie na aparacie, w konfiguracji o jakiej piszesz.
Pożenić 560 z tym co masz da się dokupując kabelek synchro, kostkę synchro, na nią założyć nadajnik np. 603II. Kabelek synchro podpinasz do lampy 685 alb do body, jeżeli masz takie wyjście.
Mając na stopce aparatu YN 685 w trybie iTTL mogę wyzwolić moje 560 IV jeśli lampa jest wpięta w trigger YN-622 I
YN685 nie ma nadajnika, ma tylko odbiornik.
Propozycja "kombinacja alpejskiej": dokupić bracket i yn622n-tx. 685 na bracket, 622n-tx na stopkę aparatu, 560 na odbiorniki 622, na odbiornikach odpowiedni kanał i grupa, regulacja mocy 560 tylko bezpośrednio na lampie. Nie daję gwarancji, że to zadziała z powodu małej odległości nadajnik-odbiornik.
Zdarza wam się, że YN685 losowo nie błyska? Mam 2 takie lampki i podczas pracy na aparacie w trybie TTL zdarza się, że raz na jakiś czas po prostu nie ma błysku. Jest to niezależne od tempa robienia zdjęć czy stopnia naładowania akumulatorów. Występuje zarówno z D600 jaki i z D750 i z 2 egzemplarzami yn685.
KrzysztofKozicki
04-04-2018, 17:56
Tak. Czasami muszę wyjąć baterie z nadajnika, bo się zacina. Planuję przejść na strobosy
Ale mówisz o użytkowaniu lampy wyzwalanej zdalnie, czy na sankach aparatu? U mnie problem występuje w tym drugim przypadku.
Raz na jakiś czas przy pracy w ttl w losowych momentach lampa nie błyska.
KrzysztofKozicki
05-04-2018, 12:55
Zdalnie. Na sanki jak zakładam lampę to Sabine 900
griszadwa
15-04-2018, 22:52
Poradzicie cos prosze. Zaczyma przygode z blyskaniem.
Kupilem 2 lampy YN685 i szukam teraz jakiegos softboxa kwadraciaka lub prostokat i okte.
Przeznaczenie domowe studio pod portrety czysto amatorsko.
Nie jestem pewinen rozmiaru jaki bylby optymalny z takimi lampami. Okte chcialbym miec cos ok 90cm a softbox cos ok 120 x 80cm. Czy takie lampy wydola na tak duzych rozmiarach? Mocowanie Bowens pod reporterke.
Chcialbym to kiedys tez wykorzystac pod lampy studyjne.
Pomieszczenie 3mx4m
dzieki
mickanovi
24-08-2018, 08:58
Witam. Trafiła w moje ręce taka lampa z problemami. Na początek komunikat "HOT" - z tym sobie poradziłem. Po podłączeniu do d3100 zaczęły się schody - w trybie i-TTL lampa błyska, jednak zdjęcia wychodzą bardzo ciemne. W trybach M i Multi zdjęcia są mocno prześwietlone, niemal białe. Resetowałem ustawienia lampy, jednak nie pomogło. Mam drugą lampę YN565EX, z którą body współpracuje bez zarzutu. Z YN685 niestety nie chce. Może macie jakąś receptę na opisane powyżej problemy. Jeśli potrzeba więcej danych - proszę o info.
Powinna działać prosto z pudełka bez żadnych problemów. Przetestuj z innym body. Jeśli tam będzie to samo to lampa do wymiany.
Jeśli masz możliwość oddać/wymienić to tak zrób. Moje 685 działały bez żadnych kombinacji.
mickanovi
24-08-2018, 12:09
Jest to egzemplarz używany. Nie mam niestety innego body pod ręką, żeby sprawdzić.
Po podłączeniu do d3100 zaczęły się schody - w trybie i-TTL lampa błyska, jednak zdjęcia wychodzą bardzo ciemne. W trybach M i Multi zdjęcia są mocno prześwietlone
Lampa do ręki, tryb M, ustaw pełną moc (zamknij oczy), błyśnij. Ustaw minimalną moc (lepiej też zamknij oczy), błyśnij. Czy subiektywnie, dźwięk błysku i moc światła są takie same, niezależnie od ustawionej mocy?
mickanovi
24-08-2018, 13:38
Dźwięk jakby minimalnie, bardzo nieznacznie się różnił, ale w sile błysku różnicy specjalnie nie widzę.
Nie wiem jak jest w przypadku tego konkretnego modelu, ale lampy z regulacją mocy działają mniej więcej tak: sygnał wyzwolenia błysku powoduje podanie impulsu wysokiego napięcia na elektrodę zapłonową, dzięki temu zaczyna płynąć przez palnik prąd i palnik świeci. Później, gdy elektronika lampy uzna, że błysk już jest wystarczająco silny, tranzystor znajdujący się w obwodzie palnik-kondensator jest wyłączany, prąd przestaje płynąć, palnik gaśnie. Jeśli tranzystor jest przebity, albo jest uszkodzone sterowanie tego tranzystora, błysk się zaczyna (za impuls zapłonowy odpowiadają inne elementy), ale nie jest wygaszany w odpowiednim czasie, czyli zamiast słabego błysku pomiarowego TTL lampa wali tyle, ile potrafi (przed otwarciem migawki), i część tego błysku może się załapać na naświetlenie klatki (tryb TTL), a w trybie M nie ma możliwości regulacji mocy, niezależnie od nastaw.
Poszukaj informacji o tej lampie na forum http://impulsite.ru/viewforum.php?f=10 - może znajdziesz jakiś schemat i ewentualne propozycje zamienników.
Zdarza wam się, że YN685 losowo nie błyska? Mam 2 takie lampki i podczas pracy na aparacie w trybie TTL zdarza się, że raz na jakiś czas po prostu nie ma błysku. Jest to niezależne od tempa robienia zdjęć czy stopnia naładowania akumulatorów. Występuje zarówno z D600 jaki i z D750 i z 2 egzemplarzami yn685.
Odkopię. Mam ten sam problem - 3szt. 685 i przy pracy na aparacie (D610) potrafi nie błysnąć w ttl. W każdej z lamp inny soft i na każdym sofcie ten problem się pojawia. Myślałem że może problem z aparatami ale w puszkach też dwa różne softy i niestety na obu to samo. SB 900 działa idealnie. Przy wyzwalaniu zdalnym przez 622ntx lampy odpalają za każdym razem.
mickanovi
24-08-2018, 23:09
Witam. Trafiła w moje ręce taka lampa z problemami. Na początek komunikat "HOT" - z tym sobie poradziłem. Po podłączeniu do d3100 zaczęły się schody - w trybie i-TTL lampa błyska, jednak zdjęcia wychodzą bardzo ciemne. W trybach M i Multi zdjęcia są mocno prześwietlone, niemal białe. Resetowałem ustawienia lampy, jednak nie pomogło. Mam drugą lampę YN565EX, z którą body współpracuje bez zarzutu. Z YN685 niestety nie chce. Może macie jakąś receptę na opisane powyżej problemy. Jeśli potrzeba więcej danych - proszę o info.
Wracając do opisanego powyżej problemu i nawiązując do pytania r_m o moc światła - zrobiłem mały eksperyment bawiąc się aparatem w trybie manualnych ustawień i wykonałem serię zdjęć z różnymi czasami migawki i różnym otwarciem przysłony. Efekt wskazuje na stałą siłę światła, gdyż skracając czas migawki udaje mi się przyciemnić obraz do akceptowalnych poziomów (tzn nie jest już prześwietlone i nawet widać fotografowane obiekty). Podobnie zabawa przysłoną daje efekt. Stąd mój wniosek, iż lampa nie dostosowuje siły błysku do potrzeb zgłaszanych przez aparat(choć na wyświetlaczu lampy ustawione przeze mnie parametry wyświetlane są poprawnie, zgodnie z tymi ustawionymi w body.
Edit:
Być może znalazłem rozwiązanie problemu:
https://www.youtube.com/watch?v=0CmuAT1lrhQ
Z opisu pod nagraniem wynika, iż wadliwy tranzystor jest odpowiedzialny za notoryczne błyskanie lampy z pełną mocą. W wolnej chwili podejmę się jego identyfikacji i może wymiany (jeśli znajdę zamiennik).
Odkopię. Mam ten sam problem - 3szt. 685 i przy pracy na aparacie (D610) potrafi nie błysnąć w ttl. W każdej z lamp inny soft i na każdym sofcie ten problem się pojawia. Myślałem że może problem z aparatami ale w puszkach też dwa różne softy i niestety na obu to samo. SB 900 działa idealnie. Przy wyzwalaniu zdalnym przez 622ntx lampy odpalają za każdym razem.
Nie znalazłem rozwiązania. Zakupiłem za to YN968 i tam wszystko działa jak należy. Lampa działa bardzo pewnie a na dodatek steruje radiowo pozostałymi. Rozważam wysłanie na gwarancję moich yn685 ale ze względu na specyficzne występowanie błędu nie wiem czy to coś da.
mickanovi
25-08-2018, 14:58
Być może znalazłem rozwiązanie problemu:
https://www.youtube.com/watch?v=0CmuAT1lrhQ
Z opisu pod nagraniem wynika, iż wadliwy tranzystor jest odpowiedzialny za notoryczne błyskanie lampy z pełną mocą. W wolnej chwili podejmę się jego identyfikacji i może wymiany (jeśli znajdę zamiennik).
rozebrałem lampę, a tu niespodzianka - yn685 nie ma w tym miejscu żadnego tranzystora. Na spodzie układu scalonego jest widoczny mniejszy, o oznaczeniu CR5AS 12A 61 OS. W kolejnej wolnej chwili poddam układ pomiarom i jeśli okaże się, że wymaga wymiany - podejmę próbę.
mickanovi
25-08-2018, 16:04
Tutaj możecie podejrzeć wnętrze górnej części tego modelu:
https://www.dropbox.com/s/mc2xzkj5cfzeslr/20180825_144116.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/m15b26k0bmav862/20180825_150357.jpg?dl=0
CR5AS
Tyrystor wyzwalający błysk, w układzie zapłonowym, nie w układzie regulacji mocy.
Przeglądnij http://impulsite.ru/viewtopic.php?f=10&t=1383
mickanovi
26-08-2018, 11:22
Ok. Już znalazłem winowajcę TIG056 6A4. Był ukryty pod drugą płytką drukowaną w dolnej części lampy. Teraz tylko muszę znaleźć zamiennik.13077
mickanovi
29-08-2018, 20:20
Tranzystor wymieniony na dostępny w lokalnym sklepie zamiennik. Lampa działa. Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Witam!
Kupiłem tą lampę i mam problem z HSS. Na wyświetlaczu lampy świeci się ikona HSS, w aparacie ustawiłem Auto FP. Ustawiam czasy migawki na wyższe i zdjęcia wychodzą taki jakby HSS nie było w ogóle. Możecie pomóc? Lampa jest ustawiona w trybie I-TTL. Na wolniejszych czasach zdjęcia wychodzą spoko. Posiadam nikona d7100.
themadablues
29-09-2018, 09:37
Słuchajcie, mam taką sytuację.
Zestaw D600 + YN685 + 35, 50 bądź 85 mm. Tryb A, ISO 200, w lampie iTTL. I mam wrażenie, że lampa prześwietla niemal każde zdjęcie. Tj., nie wypala zupelnie calego kadru, ale widać że błyska ewidentnie za mocno. Ten typ tak ma, czy na coś zwrócić uwagę ?
mmojopin
19-11-2018, 10:01
Cześć,
mam problem z autofocusem w połączeniu YN685 + D5200. Gdy mam podłączoną lampę dość często zdarza się, że aparat nie może sam ustawić ostrość. Nie chodzi o to że ustawia gdzieś gdzie nie powinien, ale o to że w ogóle jej nie ustawia, więc nie mogę zrobić zdjęcia. Słychać jak obiektyw próbuje i lata z ostrzeniem od minimalnej ostrości do nieskończoności. Dopiero za trzecim, czwartym razem łaskawie ustawi gdzieś ostrość. Bez lampy ta sama scena, autofocus działa bez problemu, dioda LED z aparatu wyłączona. Obiektyw bez znaczenia, problem występuje i na Nikorze 50 1.8G i na Nikkorze 18-105. Czy ktoś kto nie ma takiego problemu z YN685, może napisać jaki ma firmware lampy? U mnie jest to 1.3.6, najnowszy jest 1.3.8 i zastanawiam się czy upgrade coś mógłby zmienić. Poza tym jestem zadowolony z lampy do moich całkowicie amatorskich zastosowań.
Czytałem o niepasujących punktach AF przy lampach Yongnuo, ale nie wiem czy to jest mój opisywany problem.
Pozdrawiam!
madebyzosiek
19-11-2018, 10:13
Jak masz włączone wspomaganie AF z lampy, to je wyłącz, powinno być lepiej. Co jak co, ale jak kiedyś używałem lampy YN, to wspomaganie w niczym nie pomagało, a dawało właśnie taki efekt jak piszesz ;)
mmojopin
22-11-2018, 10:48
Dzięki za odpowiedzi, wyłączenie wspomagania AF z poziomu lampy polepszyło sytuację, dlatego póki co wstrzymam się z aktualizację firmware. Choć nie wykluczam tego w przyszłości.
dominikzw
02-12-2018, 21:53
Witam
Prośbę mam do osób posiadających YN 685 i YN968. Z perspektywy użytkowania polecicie która lampę dla amatora (zdjęcia robione dzieciom, plus pomieszczenie). Dużo opinii pozytywnych jest o YN-685 ale też tutaj znalazłem negatywne, mało jest podawanych o 968. Posiadam D5600 + sigma 17-50 + AF-P DX NIKKOR 18–55 VR + AF-P DX NIKKOR 70–300 VR więc chciałbym uniknąć problemów AF i itp.
Przecież założyłeś sobie temat z tym samym pytaniem.
dominikzw
02-12-2018, 22:25
Zgadza się, ale tutaj są osoby które fizycznie miały kontakt z tymi lampami a nie koniecznie wchodzą i patrzą czy są nowe tematy, a ich opinie byłaby dla mnie dość istotna.
Ale jeśli to jest dublowanie i niezgodne z regulaminem to przepraszam
Tranzystor wymieniony na dostępny w lokalnym sklepie zamiennik. Lampa działa. Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Możesz napisać na jaki zamiennik zmieniłeś i zadziałało?
Szukam tego tranzystora ale nie mogę znaleźć oryginału.
Możesz napisać na jaki zamiennik zmieniłeś i zadziałało?
Szukam tego tranzystora ale nie mogę znaleźć oryginału.
Odpowiadasz na post z 2018 r.
Nie wiadomo, czy mickanovi ma jeszcze komputer, czy nie zapomniał o forum, ani czy w ogóle jeszcze żyje.
Bez przywołania szanse są marne. Ale właśnie to zrobiłem, więc bądź dobrej myśli...;-)