PDA

Zobacz pełną wersję : problem z wydrukiem zdjęć wywoływanych w LR w przestrzeni ProPhotoRGB

Rozita
23-03-2016, 22:51
Witajcie. Proszę Was o pomoc... Dziś odebrałam z fotolabu zdjęcia i okazało się, że 3/4 z nich jest bardzo ciemna, a skóra ludzi jest sina. Dodam, że obrabiam zdjęcia na skalibrowanym monitorze EIZO CS230. Wszystkie te "nieudane" zdjęcia wywoływałam w LR i wysyłałam w TIFF (przestrzeni barwnej ProPhotoRGB - tak mi zalecali na kursie Lightroom-a). Wcześniej wywoływałam w ACR i ustawione miałam od razu sRGB. Zarówno na moim monitorze jak i na monitorze w fotolabie, jak tez na facebook-u zdjęcia są wyświetlane poprawnie. Natomiast po wydrukowaniu są ciemne i zielonkawe.
Może LR i PS inaczej widzą kolory... i ten profil ProPhotoRGB w Photoshopie wprowadza jakieś zamieszanie i program nie wie, jak ma zapisać zdjęcia... Teraz jak kliknę we właściwości obrobionego zdjęcia, to przy pozycji "Odwzorowywanie kolorów" jest napisane "nieskalibrowany", a wcześniej było w tym miejscu "sRGB". Sprawdziłam, co mam zaznaczone w ustawieniach PS i jest tak: w pasku "Image" -> Mode -> RGB Color; a w pasku "Edit" -> Color Settings -> Workings Spaces: sRGB IEC...). Z góry dziękuję za pomoc, bo myśl o ponownym obrabianiu ponad 40 zdjęć przeraża mnie... Zdjęcia miały być prezentem na chrzest, który ma odbyć się w nadchodzący poniedziałek wielkanocny...

Rozita
24-03-2016, 01:02
Na innym forum uzyskałam odpowiedź, więc wklejam tu... Może sie komuś kiedyś przyda :)

W moim przypadku "zawinił" Lightroom...

"Najprościej będzie otworzyć te ''złe,, pliki w Photoshopie i każdy przekonwertowac i zapisać w sRGB. W menu Edycja jest polecenie ''konwertuj do profilu''.
Otworzy się okno dialogowe. Na górze mamy przestrzeń źródłowa. Tam powinna wyświetlić się ta zła Twoja, czyli ProPhotoRGB ;)
Poniżej mamy: przestrzeń docelową. Rozwijamy i wybieramy sRGB IEC61.... .
Pozostałe opcje zostawiamy domyślnie. Klikamy OK.
Zapisujemy i gotowe :) "

Pozdrawiam
R.

ThomasVoland
24-03-2016, 02:02
Lightroom w niczym nie zawinił. Przecież napisałeś że wysyłałeś TIFF w ProPhoto, bo tak ci zalecali (co jest głupotą w minilabach i pewnie zalecali do wydruków). Do minilabów używa się sRGB, ew. ich profilu jeśli im to pasuje.

GonzoG
24-03-2016, 03:17
Masz monitor sRGB i zapomnij o jakiejkolwiek innej, większej przestrzeni barwnej, bo nie jesteś w stanie odpowiednio tych kolorów na takim monitorze ustawić.
Poza tym ProPhoto używa się do przenoszenia plików między programami do kolejnej obróbki, a nie do wydruków.

siedemczwartych
24-03-2016, 16:14
Napisz co to był za kurs LR albo kto go prowadził... będzie wiadomo czego unikać :)
A poważnie, to skad pomysł na przestrzeń ProPhoto?
Jak napisał ktoś wyżej wystarczy sRGB tym bardziej, że LABy używają jeszcze mniejszej przestrzeni (większość LABów).

Merde
24-03-2016, 16:29
Napisz co to był za kurs LR albo kto go prowadził... będzie wiadomo czego unikać :)
A skąd pewność, że to wina prowadzącego kurs, a nie kursanta (który źle zrozumiał)?