PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie imprez okolicznościowych.

Klaudia0
23-03-2016, 15:26
Witam, jestem początkującą osobą. Mam niedługo fotografować imprezę ze sztucznym oświetleniem - ciemno -migające lampy. Jaki tryb wybrać najlepiej? jakie ustawienia?
i jak wygląda rozmazywanie ruchu lub jego 'zamrazanie'. Bardzo dziękuję za odpowiedz.

nimnull
23-03-2016, 16:27
Witam, jestem początkującą osobą.
To kim/czym byłaś wcześniej?
Raczej nikt nie jest w stanie Ci pomóc, poza instrukcją aparatu i jakimś podręcznikiem fotografii.
Pozdrawiam Mirek

RomanZWrocławia
23-03-2016, 17:44
Klaudia0
zdaje się, że do tej pory stykałaś się utrwalaniem, zatrzymywaniem obrazu na poziomie np. telefonu komórkowego. Czyli naciskałaś guziczek i reszta robiła się sama. Teraz masz rozbudowane narzędzie aparat. lustrzankę- spodziewasz się dużo lepszych rezultatów. Wiesz, że są w nim jakieś ustawienia, że można je zmieniać. Oczekujesz przepisu, podpowiedzi jak poustawiać te kółeczka i cyferki w aparacie, żeby zdjęcia zaczęły wychodzić. Tak prosto nie ma.
Albo włącz w aparacie tryb zielony - aparat w dużym zakresie zrobi wszystko sam. W przeciętnych warunkach poradzi sobie wystarczająco dobrze. W dziwnych warunkach - może sobie nie poradzić.
Drugie wyjście to nauka podstaw fotografii i obsługi sprzętu, który masz. Albo jakiś kurs dla zupełnie początkujących, albo książka. Zdecydowanie niech cię ktoś przeprowadzi przez początki.
NIE SZUKAJ WIEDZY W INTERNECIE bo zrobisz sobie w głowie mętlik.
Piszesz "mam fotografować" co brzmi jakbyś miała wykonać zadanie, zlecenie. Jeśli faktycznie ktoś czeka i liczy na te zdjęcia - zrezygnuj. Za wcześnie dla Ciebie.

Zelber
23-03-2016, 18:57
Drugie wyjście to nauka podstaw fotografii i obsługi sprzętu, który masz. Albo jakiś kurs dla zupełnie początkujących, albo książka. Zdecydowanie niech cię ktoś przeprowadzi przez początki.
NIE SZUKAJ WIEDZY W INTERNECIE bo zrobisz sobie w głowie mętlik.
Zupełnie się z tym nie zgadzam, np szerokikadr.pl to doskonałe źródło wiedzy na poziomie amatorskim, znacznie, znacznie lepsze obszerniejsze i lepsze od większości książek fotograficznych.

Piszesz "mam fotografować" co brzmi jakbyś miała wykonać zadanie, zlecenie. Jeśli faktycznie ktoś czeka i liczy na te zdjęcia - zrezygnuj. Za wcześnie dla Ciebie.
Z tym natomiast zgadzam się w 100% ;)

amirez
23-03-2016, 23:28
Witam, jestem początkującą osobą. Mam niedługo fotografować imprezę ze sztucznym oświetleniem - ciemno -migające lampy. Jaki tryb wybrać najlepiej? jakie ustawienia?
i jak wygląda rozmazywanie ruchu lub jego 'zamrazanie'. Bardzo dziękuję za odpowiedz.
Jaki aparat, jakie masz obiektywy, z lampą czy bez?

Andrzej1974
24-03-2016, 07:46
Jaki aparat, jakie masz obiektywy, z lampą czy bez?

Z innego wątku wynika, że ma D3300. O obiektywie i lampie nic nie wiemy...

czarny30
24-03-2016, 10:43
Ale Panowie i Panie to nie to forum na zadawanie pytan tu pokazujemy fotki a nie prowadzimy dyskusji i nie udzielamy porad.

bolth
24-03-2016, 11:42
Lubie takie tematy i takich ludzi co je zakładają,idzie na impreze pocykać a nie wie jak się do tego zabrać.
Kup sobie podręcznik jakiś ale najpierw przeczytaj instrukcję

krokoo
31-03-2016, 16:29
panowie z całym szacunkiem ale bzdury gadacie. każdy kiedyś musi zacząć. a pani zadała dokładne pytanie. nakrzyczenie na kogoś nie jest rozwiązaniem, po to jest forum żeby pomagać.

Spróbuję coś podpowiedzieć:
- prawie na żadnej imprezie nie jest całkiem ciemno, pierwsze co powinnaś zrobić to sprawdzić czy możesz fotografować bez lampy, niezależnie od tego jaki masz aparat powinnaś fotografować na największej przesłonie jaką masz (czyli najmniejsza wartość 1,4 albo 1,8 albo 2,8... albo więcej ale będzie gorzej) , jeśli masz funkcje auto-iso to ją włącz, jeśli nie sprawdz na jakim iso foty wyglądają jako tako, i tą zostaw. na imprezie robisz raczej szerokimi szkłami , ustaw aparat tak żeby nie schodził poniżej powiedzmy 1/60 sekundy, czyli nie dłużej, jak dasz dłuższy czas, to będziesz mieć rozmyty ruch twarzy, lepiej było by np 1/100 ale to zależy od ilości światła. robisz kilka zdjęć, w trybie ustawiania przesłony, jeśli aparat nie wybije Ci iso w kosmos, i dajesz rade z czasem znaczy - możesz nie używać lampy, jeśli zdjęcia Ci się nie podobają, to musisz używać lamp/lampy
- jeśli masz zewnętrzną lampę, to już polowa sukcesu, dlatego że kierujesz jej palnik w góre, albo lekko w tył, i po prostu focisz, nawet na auto sporo Ci wyjdzie, wystarczy ustawić przysłonę, uzywanie lampy bardzo sie rozni od pomieszczenia, ale mozesz poeksperymentowac z wlaczaniem-wylaczeaniem auto-iso , lub z położeniem palnika, jesli cos nie wychodzi dajesz palnik w przod i jesli masz jakis rozpraszacz. jesli nie masz lampy zewnetrznej, robisz na tej co masz, nie boj sie i tak cos ci wyjdzie, ale ludzie beda dostawac po oczach zdrowo i moga sie denerwowac

Roznica pomiedzy fotografowaniem z lampa a bez jest taka ze bez lampy mozesz robic zdjecia seryjne, w waznych momentach, nie musisz czekac az lampa sie naladuje, masz lepsza kontrole nad temperatura swiatla. Z lampa masz problemy z tym co napisalem ale nawet na iso 100 czy 200 jak masz zewnetrzna lampe to porobisz zdjecia, jesli masz od czegos odbic, ale ludzie beda Cie bardziej zauwazać, poza tym ogarniecie lampy blyskowej to spora sztuka, bo w kazdym miejscu bedziesz miec inny efekt, a blyskanie ludziom po twarzach czesto daje zly efekt , dlatego ludzie wola fotografowac bez lampy - jest prosciej i bardziej naturalne zdjecia wychodza

Rozmazanie ruchu będziesz mieć jeśli dasz za długi czas, np 1/20 sek wtedy jak wszyscy stoją, to ok, ale jak się ktoś poruszy, to ta część która poruszył, będzie rozmazana. Ten efekt jest fajny jeśli wiesz że pewna część np twarz będzie nieruchomo a reszta się rusza. Masz efekt ruchu.
Zamrażanie to ustawienie krótkiego czasu, np 1/500 albo 1/1000 , i wtedy co by ktoś nie robił, będzie idealnie bez ruchu uchwycony, ale mimo to np jakieś kropelki, czy fruwające częśći garderoby, czy piach spod kół będą wskazywac na ruch. Do tego trzeba dużo światła, bo masz krótki czas, więc albo lampa, albo dużo światła zastanego.

Jeśli kompletnie nic / albo nie za dużo wiesz, to rób zdjęcia z lampą. Zawsze coś Ci wyjdzie. (Ale jeśli możesz to nie wal ludziom po oczach). Musisz mieć jakiś szeroki obiektyw. Będzie ścisk. Nie bój się robić zdjęć. Wchodź między ludzi. Pamiętaj żeby ZAWSZE być tam gdzie coś się dzieje i to Z PRZODU. Żeby mieć twarze ludzi na zdjęciach a nie ich plecy. Jeśli będziesz mieć emocje i fajne wydarzenia, to ludzie machną ręką na jakość zdjęć jak nie będą idealne. Jak będzie naprawdę ciężko, to znajdź miejsce gdzie jest nieco więcej światła, zawsze gdzieś takie jest i tam rób. Jesli są jakieś ważne osoby, zawsze możesz poprosić je żeby się ustawiły i zrobić im pozowane zdjęcie w grupie, wtedy ludzie stoją - nie ruszają się, jest prościej zrobić zdjęcie. Pamiętaj żeby co jakiś czas popatrzeć na wyświetlacz aparatu czy zdjęcia które wychodza są dobre. Nie ma jedynych słusznych ustawien, aparat troche CI pomoze, ale za taki aparat co prawie wszystko ustawia sam trzeba dać dużo (pełna klatka już sporo potrafi sama ustawić sama i wystacza niewielkie korekcje od czasu do czasu). Więc jeśli coś skaszanisz, zdjęcia będą właśnie albo rozmazane, albo za wysokie iso- i bez kontrastu, albo za jasne albo za ciemne. Jak możesz, przyjdz wczesniej i zobacz czy jakieś ustawienia dają lepszy efekt. Ale nie rób na ustawieniach manualnych, nie masz szans, to nie studio, tutaj zrobisz obrót i wszystko się zmienia. Po prostu dużo się ruszaj, często zmieniaj miejsce, fotografuj wszystko co według ciebie jest interesujące, proś ludzi żeby pozowali, rozmawiaj z nimi, usmiechaj się, nie boj sie ich, zmieniaj szkla, ogniskowe. Pamiętaj żeby aparat trzymać bez ruchu jesli się da. Jesli będziesz mieć rozmazane zdjecia sproboj ograniczyc czas minimalny, jesli sie nie da albo nie wiesz jak , podkrec iso, jak juz to zrobilas wlacz lampe. Jeśli poświecisz wystarczajaco duzo czasu na robienie zdjęc, i popróbujesz zdjęc z lampą, bez lampy, z takimi czy innymi ustawieniami, przyjdziesz do domu i stwierdzisz ze ktores ustawienia byly trafione, a ktores totalnie zepsute to GRATULACJE. wlasnie czegos sie nauczylas. i nastepna impreze zrobisz lepiej. POWODZENIA.

madebyzosiek
31-03-2016, 17:42
Wszystko ok, jeżeli ktoś idzie się pobawić i przy okazji bierze aparat, żeby pstryknąć coś na fejsa... Ale jak ktoś nie zna podstaw, to najprościej jest powiedzieć proszącemu, że dla dobra jego wspomnień chętnie zabiorę ze sobą aparat, ale niech poprosi kogoś kto wie co ma robić. Zakładamy, bo autorka o tym nie pisze, że chodzi o wesele, może 18, komers, to nie są miejsca na naukę, tylko na reportaż. Jak się chce uczyć, to się nie obiecuje komuś cudów...
Oprócz tego...

- prawie na żadnej imprezie nie jest całkiem ciemno, pierwsze co powinnaś zrobić to sprawdzić czy możesz fotografować bez lampy, niezależnie od tego jaki masz aparat powinnaś fotografować na największej przesłonie jaką masz (czyli najmniejsza wartość 1,4 albo 1,8 albo 2,8... albo więcej ale będzie gorzej) , jeśli masz funkcje auto-iso to ją włącz, jeśli nie sprawdz na jakim iso foty wyglądają jako tako, i tą zostaw. na imprezie robisz raczej szerokimi szkłami , ustaw aparat tak żeby nie schodził poniżej powiedzmy 1/60 sekundy, czyli nie dłużej, jak dasz dłuższy czas, to będziesz mieć rozmyty ruch twarzy, lepiej było by np 1/100 ale to zależy od ilości światła. robisz kilka zdjęć, w trybie ustawiania przesłony, jeśli aparat nie wybije Ci iso w kosmos, i dajesz rade z czasem znaczy - możesz nie używać lampy, jeśli zdjęcia Ci się nie podobają, to musisz używać lamp/lampy
Raz sam próbowałem robić Canonem 6D zdjęcia bez lampy na ISO 6400 i wyglądało to całkiem spoko, ale sala była wyjątkowo jasna, więc dla eksperymentu spróbowałem. Byłem też kiedyś gościem na weselu, na którym fotograf leciał z D800 bez lampy, czasem zakładał taką do filmowania dla kamery... widziałem jego zdjęcia, nie chciałbym takiej pamiątki... Nie ma takich sal, na których można robić reportaż bez lampy, chyba że wesele jest w dzień na dworze...

Roznica pomiedzy fotografowaniem z lampa a bez jest taka ze bez lampy mozesz robic zdjecia seryjne, w waznych momentach, nie musisz czekac az lampa sie naladuje, masz lepsza kontrole nad temperatura swiatla.
Jak masz dobrą lampę, to nie masz takich problemów.

Z lampa masz problemy z tym co napisalem ale nawet na iso 100 czy 200 jak masz zewnetrzna lampe to porobisz zdjecia, jesli masz od czegos odbic, ale ludzie beda Cie bardziej zauwazać, poza tym ogarniecie lampy blyskowej to spora sztuka, bo w kazdym miejscu bedziesz miec inny efekt, a blyskanie ludziom po twarzach czesto daje zly efekt , dlatego ludzie wola fotografowac bez lampy - jest prosciej i bardziej naturalne zdjecia wychodza
Przy iso 100 albo 200, to masz człowieka w poświacie i czarną dziurę za nim... Ludzie się oczywiście lepiej czują jak nic nie błyska, ale pewnie znacznie gorzej jak oglądają te "arcydzieła bez lampy"...

Zamrażanie to ustawienie krótkiego czasu, np 1/500 albo 1/1000 , i wtedy co by ktoś nie robił, będzie idealnie bez ruchu uchwycony, ale mimo to np jakieś kropelki, czy fruwające częśći garderoby, czy piach spod kół będą wskazywac na ruch. Do tego trzeba dużo światła, bo masz krótki czas, więc albo lampa, albo dużo światła zastanego.
Do 1/500 czy 1/1000 z lampą to przede wszystkim potrzeba aparatu, który na to pozwala... A autorka ma D3300...

Jeśli kompletnie nic / albo nie za dużo wiesz, to rób zdjęcia z lampą. Zawsze coś Ci wyjdzie. (Ale jeśli możesz to nie wal ludziom po oczach). Musisz mieć jakiś szeroki obiektyw. Będzie ścisk. Nie bój się robić zdjęć. Wchodź między ludzi. Pamiętaj żeby ZAWSZE być tam gdzie coś się dzieje i to Z PRZODU. Żeby mieć twarze ludzi na zdjęciach a nie ich plecy. Jeśli będziesz mieć emocje i fajne wydarzenia, to ludzie machną ręką na jakość zdjęć jak nie będą idealne. Jak będzie naprawdę ciężko, to znajdź miejsce gdzie jest nieco więcej światła, zawsze gdzieś takie jest i tam rób. Jesli są jakieś ważne osoby, zawsze możesz poprosić je żeby się ustawiły i zrobić im pozowane zdjęcie w grupie, wtedy ludzie stoją - nie ruszają się, jest prościej zrobić zdjęcie. Pamiętaj żeby co jakiś czas popatrzeć na wyświetlacz aparatu czy zdjęcia które wychodza są dobre. Nie ma jedynych słusznych ustawien, aparat troche CI pomoze, ale za taki aparat co prawie wszystko ustawia sam trzeba dać dużo (pełna klatka już sporo potrafi sama ustawić sama i wystacza niewielkie korekcje od czasu do czasu). Więc jeśli coś skaszanisz, zdjęcia będą właśnie albo rozmazane, albo za wysokie iso- i bez kontrastu, albo za jasne albo za ciemne. Jak możesz, przyjdz wczesniej i zobacz czy jakieś ustawienia dają lepszy efekt. Ale nie rób na ustawieniach manualnych, nie masz szans, to nie studio, tutaj zrobisz obrót i wszystko się zmienia. Po prostu dużo się ruszaj, często zmieniaj miejsce, fotografuj wszystko co według ciebie jest interesujące, proś ludzi żeby pozowali, rozmawiaj z nimi, usmiechaj się, nie boj sie ich, zmieniaj szkla, ogniskowe. Pamiętaj żeby aparat trzymać bez ruchu jesli się da. Jesli będziesz mieć rozmazane zdjecia sproboj ograniczyc czas minimalny, jesli sie nie da albo nie wiesz jak , podkrec iso, jak juz to zrobilas wlacz lampe. Jeśli poświecisz wystarczajaco duzo czasu na robienie zdjęc, i popróbujesz zdjęc z lampą, bez lampy, z takimi czy innymi ustawieniami, przyjdziesz do domu i stwierdzisz ze ktores ustawienia byly trafione, a ktores totalnie zepsute to GRATULACJE. wlasnie czegos sie nauczylas. i nastepna impreze zrobisz lepiej. POWODZENIA.

To znów wszystko prawda... ale pod warunkiem, że nie zostałem poproszony o zrobienie reportażu, bo mam luszczankę... W innym przypadku to idealny przepis na konflikt ze znajomymi lub rodziną...
Ps. Manual nie gryzie, nawet w dynamicznych sytuacjach... ;)

karad
01-04-2016, 00:57
Nie chcę nikogo obrażać ,ale porady z chmur nic nie pomogą. Autor niech poda sprzęt ,którym zamierza focic i jaką ma wiedzę. Dla przykładu -zdjęcia w ciemnej sali przy tańczących osobach bez lampy cyt. z czasem 1/60 z kiitem na największym ISO ,będzie porażką. Więcej informacji poprosimy :grin:

Marder
02-04-2016, 22:39
Ale co tu pisać. Wiadomo że trzeba tak ustawić aparat żeby wykorzystać maksimum zastanego światła a pierwszy plan lekko dopalić lampą najlepiej światłem odbitym. Aby to uzyskać trzeba dysponować jasnym szkłem i puszką która ma niskie szumy przy wysokich ISO, że o lampie nie wspomnę.

ShutterStill
06-04-2016, 00:22
Mi się "udaje" prawie co tydzień fotografować pijanych szalejących ludzi w klubie nocnym :
ISO 2500-3200
16-35 (na FF)
F 4
1/20-1/60s
Lampa na 1/128 mocy
Nie mam nic poruszonego (chyba że światła wjadą) I nie mam "czarnej dziury" za osobami.

madebyzosiek
06-04-2016, 06:17
Mi się "udaje" prawie co tydzień fotografować pijanych szalejących ludzi w klubie nocnym :
ISO 2500-3200
16-35 (na FF)
F 4
1/20-1/60s
Lampa na 1/128 mocy
Nie mam nic poruszonego (chyba że światła wjadą) I nie mam "czarnej dziury" za osobami.
ISO 2500-3200, to ciężko żeby czarna dziura wychodziła ;)
Oprócz tego FF, szkło F4, lampa i masa wiedzy i umiejętności, a nie D3XXX, kit i totalny brak orientacji fotograficznej ;) Pozdrawiam serdecznie.

lukasz.antoniak
06-04-2016, 10:16
ISO 2500-3200
16-35 (na FF)
F 4
1/20-1/60s
Lampa na 1/128 mocy

1/20-1/60s - chyba bardzo pijani ludzie którzy już przysłowiowego gwoździa przybili :P.

ShutterStill
06-04-2016, 16:13
To tylko moja odskocznia :)
Większość pozuje "delikatnie" się chwiejąc :)
Cześć tańczy a "gwoździ" nie fotografuję bo nie ładnie to wygląda na stronie.

Link do ostatniej imprezy
https://m.facebook.com/C2NITECLUB/albums/10153584390692992/

P. S. Ma być kolorowo i wesoło

ShutterStill
06-04-2016, 16:20
1/20-1/60s - chyba bardzo pijani ludzie którzy już przysłowiowego gwoździa przybili :P.
Nie twierdzę że to idealny sposób.
To po prostu mój sposób.

lukasz.antoniak
07-04-2016, 07:48
Fajny klimat fotek :). Szkoda tylko, że nie ma w większej rozdzielczości. Sam muszę zacząć schodzić z czasem, ale strach przed rozmazanym zdjęciem nie do uratowania, sprawia że podbijam ISO. Będę trenował!