Zobacz pełną wersję : Ciemne zdjęcia w trybie manualnym
Klaudia0
23-03-2016, 15:19
Witam, jestem osobą początkującą. Siedząc w domu chciałam zrobić zdjęcie w trybie manualnym - wychodzą ciemne. Na dworze w dzień po ustawieniu ISO wychodzą okej. Od czego to zależy?
Nikon D3300
To zależy od tego, co ustawisz.
Marek-frotka
23-03-2016, 15:28
:) Ustaw w Automat i rób zdjęcia :) - w międzyczasie poczytaj instrukcję obsługi.
Znajdź w internecie i poczytaj o zależnościach - czas - przesłona - ISO.
Miłej zabawy.
Witam, jestem osobą początkującą. Siedząc w domu chciałam zrobić zdjęcie w trybie manualnym - wychodzą ciemne
Skoro jesteś osobą początkującą po co robisz w manualu skoro nie znasz podstaw, po drugie, w mamualu jest drabinka ekspozycji, dobierz tak ustawienia aby aby wskazania były bliskie zera.
Niektórym się wydaje że jak robią w manualu to są PRO, ja fotografuję 40 lat i używam automatyki aparatu, manual przerabiałem w czasach gdy aparaty nie miały automatyki.
Witam, jestem osobą początkującą. Siedząc w domu chciałam zrobić zdjęcie w trybie manualnym - wychodzą ciemne. Na dworze w dzień po ustawieniu ISO wychodzą okej. Od czego to zależy?
Nikon D3300
To... zrób na automacie, wgraj fotkę do komputera, odczytaj exif przenieś ustawienia do manuala w body i zadziała. Chyba ;)
Zanim zabierzesz się za tryb manualny, przrób tryby "półmanualne" takie jak A i S, czyli automatyka czasu oraz przesłony. Obserwuj jak układają się parametry, a w międzyczasie poczytaj o tym co to czas naświetlania, przysłona i ISO. A odpowiadając na pytanie, Twoje ciemne zdjęcia są efektem właśnie tych 3 ustawień, ustawionych w błędny sposób.
pioterkow
24-03-2016, 00:40
Od czego to zależy? Nikon D3300
Poczytaj o zależności ISO/przysłona/czas naświetlania.
Jeśli zdjęcia są za ciemne to możesz:
1. Zwiększyć ISO - np. 400 zamiast 100
2. Zwiększyć przysłonę np. 4 zamiast 8
3. Zwiększyć czas naświetlania - np. 1/60 sek zamiast 1/250
Albo kombinacja wszystkich powyższych czynników :)
Masz cyfrę i efekt widać od razu - pokombinuj i zobacz na podglądzie.
Andrzej1974
24-03-2016, 07:32
Klaudio jaki masz obiektywy? Czy możesz zamieścić choć jedno z tych ciemnych zdjęć? Interesują mnie takie podstawowe parametry, o których wspominali moi przedmówcy, jak przesłona, czas naświetlania i iso...
Tak jak pisali przedmówcy. Zrób zdjęcie w trybie automatycznym i odczytaj trzy parametry: czas, przysłonę, ISO. Teraz ustaw to samo w M i zdjęcie powinno wyjść takie samo. Możesz teraz zmieniać parametry, ale zawsze zachowując stałą wartość takiego wyrażenia ISO/(czas * przysłona^2) we wzorze wstawiamy tylko mianownik z czasu ( czyli 500 a nie 1/500 s. ), a przysłonę podniesioną do drugiej potęgi zaokrąglamy do kolejnych potęg 2 (2.8^2 to 8, 5.6^2 to 32).
W aparacie masz swiatlomierz. Jego wskaznik to ten prostokat na dole w wizierze na skali: -3 -2 -1 0 +1 +2 +3. Jesli pojawia sie strzalka na -3 zdjecie bedzie ciemne, +3 za jasne. "Poprawne" zdjecie powinno miec kreske na 0. Potem mozna zaczac bawic sie z kompensacja, czyli zmieniajac np. czas przyciemnic lub rozjasnic fotke.
Czasami przydaje sie swiatlomierz zewnetrzny, mierzy on swiatlo ktore pada. Czesto to bardzo dobry dodatek, na szczescie jako poczatkujaca osoba, takiego jeszcze nie potrzebujesz ;).
Andrzej1974
24-03-2016, 10:33
Obawiam się, że Klaudii te wzory czy zewnętrzne światłomierze mogą tylko jeszcze bardziej namieszać a nie pomóc. Bez zdjęcia przykładowego (z danymi EXIF) niewiele da się jej pomóc bo "zdjęcie ciemne" to pojęcie dość względne...
Pytałaś od czego to zależy?
Od wiedzy fotografującego gdyż do Manuala trzeba mieć świadomość dlaczego umieszczono ten tryb.
Chyba zaś temat widmo.
Najlepszą radą tu będzie przeczytanie instrukcji aparatu. Tam wszystkie tryby są dokładnie opisane, wraz z tym jak ustawić ekspozycję w trybie manualnym.
Pytająca założyła tez temat http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=270922 :)
Andrzej1974
24-03-2016, 18:00
Pytająca założyła tez temat http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=270922 :)
Yhy. Na razie autorka obu wątków chyba intensywnie się dokształca bo przestała się w nich udzielać... ;-)
jeśli ktoś chce fotografować to powinien posiąść podstawy fotografii no chyba, że ktoś pstryka zdjęcia