PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5000 mimośrody w body

artek64
22-03-2016, 23:26
Witam.
W body D5000, od spodu, odkręcając obudowę są 3 mimośrody. Do jakiej regulacji one są i jaki to ma wpływ na zdjęcia. Rozregulowałem te mimośrody, zdjęcia są nieostre i zbyt ciemne o kilka stopni ekspozycji. Aparat był naprawiany (regulacja komputerowa) w Serwisie w W-wie, ustawili AF ale fotki są nadal ciemne. Serwis nie widzi problemu. Co mam dalej robić bo technicy z serwisu są nieugięci?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.panoramio.com/photo_explorer#view=photo&position=0&with_photo_id=129013074&order=date_desc&user=725131)

Studio5s
22-03-2016, 23:56
Rozregulowaleś mechanicznie czujnik Af.

artek64
23-03-2016, 08:38
Rozregulowaleś mechanicznie czujnik Af.
OK. Tyle to też wiem, ale do czego konkretnie jest każdy z tych mimośrodów (3), i czy ma to wpływ na jasność zdjęć. Teraz robi zdjęcia o kilka kroków ekspozycji za ciemne.

Assire
23-03-2016, 08:48
Tak jak napisał studio5s. Do mechanicznej regulacji AFu. A AF nie ma nic wspólnego z ekspozycją. Sprawdź czy nie wprowadziłeś sobie jakiejś korekty ekspozycji na minus, albo czy nie masz cały czas włączonego trybu M.

Tak btw, skoro nie wiesz od czego są te śruby to po co je ruszasz?

artek64
23-03-2016, 09:02
Tak jak napisał studio5s. Do mechanicznej regulacji AFu. A AF nie ma nic wspólnego z ekspozycją. Sprawdź czy nie wprowadziłeś sobie jakiejś korekty ekspozycji na minus, albo czy nie masz cały czas włączonego trybu M.

Tak btw, skoro nie wiesz od czego są te śruby to po co je ruszasz?
Ponieważ miałem BF przy 18mm, a ktoś mi polecił jak to wyregulować i poszło. Z tego co znalazłem w sieci to są: czujnik AF, regulacja lustra głównego i regulacja lustra powrotnego. Ustawienia mam fabryczne i ciemne zdjęcia...

zgera
23-03-2016, 09:22
OK. Tyle to też wiem, ale do czego konkretnie jest każdy z tych mimośrodów (3),

To nie są mimośrody, to są śruby regulacyjne czujnika AF, reguluje się nimi płaszczyznę i odległość czujnika względem lustra pomocniczego.
Nie ma to żadnego wpływu na jasność zdjęcia, za prawidłową ekspozycję odpowiada światłomierz.

artek64
23-03-2016, 10:33
To nie są mimośrody, to są śruby regulacyjne czujnika AF, reguluje się nimi płaszczyznę i odległość czujnika względem lustra pomocniczego.
Nie ma to żadnego wpływu na jasność zdjęcia, za prawidłową ekspozycję odpowiada światłomierz.
Z tego co pamiętam po kręceniu tych śrubek zdjęcia wychodziły ciemniejsze. Oddałem do serwisu w celu regulacji do ustawień fabrycznych i ... lipa, uważają że tak ma być i nie widzą problemu ... a zdjęcia nadal ciemne.

Assire
23-03-2016, 12:48
Zrób zdjęcie i wstaw je na forum, z pelnym exifem.

artek64
23-03-2016, 13:34
Mała podpowiedź ... a jak ku na forum wstawię zdjęcie? Jest tylko opcja URL.

Assire
23-03-2016, 13:55
Może być i link do zdjęcia, to akurat nie ma znaczenia.

TOP67
23-03-2016, 14:01
Tak, jak już napisano. Pod spodem są 3 śruby do ustawiania czujnika AF. Tylko jedna jest mimośrodem (do przesuwania w bok). Mają one wpływ tylko na pracę AF
Do ustawiania luster są mimośrody w komorze. Mają wpływ na pracę AF oraz to co widać w wizjerze. Natomiast światłomierz znajduje się nad pryzmatem (lub układem luster).

Zamiast wstawiać zdjęcie, możesz dać tylko link do niego.

artek64
23-03-2016, 14:28
Może być i link do zdjęcia, to akurat nie ma znaczenia.

http://www.panoramio.com/photo_explorer#view=photo&position=0&with_photo_id=129027044&order=date_desc&user=725131

- - - - kolejny post - - - - - -

http://www.panoramio.com/photo_explo...sc&user=725131

- - - - kolejny post - - - - - -

Tak, jak już napisano. Pod spodem są 3 śruby do ustawiania czujnika AF. Tylko jedna jest mimośrodem (do przesuwania w bok). Mają one wpływ tylko na pracę AF
Do ustawiania luster są mimośrody w komorze. Mają wpływ na pracę AF oraz to co widać w wizjerze. Natomiast światłomierz znajduje się nad pryzmatem (lub układem luster).

Zamiast wstawiać zdjęcie, możesz dać tylko link do niego.
http://www.panoramio.com/photo_explo...sc&user=725131

TOP67
23-03-2016, 14:33
Zdjęcie jest zrobione z lampą, ale nie widać cienia. Wygląda jakby lampa nie błysnęła.

artek64
23-03-2016, 14:44
Zdjęcie jest zrobione z lampą, ale nie widać cienia. Wygląda jakby lampa nie błysnęła.
Lampa błyska normalnie, i to samo jest z lampą na stopce ... tak właśnie zgłosiłem do Serwisu i odpisali że nie widzą problemu.

TOP67
23-03-2016, 14:51
Jak powiększyłem, to jednak cień od lampy widać. W trybie BL błysk nie jest duży.

artek64
23-03-2016, 17:57
Podsumowując - obiektyw 3X w naprawie, aparat 2X w serwisie do regulacji ... i wszyscy uważają że jest w porządku. Może jakaś rada. Chyba pójdzie do szuflady, i tyle ...

jo44
23-03-2016, 18:27
Nie rozumiem dwu rzeczy z EXIFa:
1. Exposure Program: Not defined
2. Exposure Adjustment: -3.4

artek64
23-03-2016, 19:33
Jakieś sugestie?

TOP67
23-03-2016, 21:07
Może korekcja ekspozycji lampy?
Zdjęcia bez lampy wyglądają tak samo?

artek64
23-03-2016, 21:49
Zdjęcia bez lampy też są ciemniejsze, choć aż tak to nie widać. Jak by to opisać, zdjęcia wyglądają jakbym foty robił z filtrem polaryzacyjnym, a także występuje winieta, ciemnieją narożniki. A co do zmiany ekspozycji, błysku lampy, jest nawet funkcja poprawy zdjęcia d-lighting, wszystko można zmienić, ale nie na tym rzecz polega, aparat przed moją nieudolną regulacją robił dobre doświetlone zdjęcia. I jeszcze jedno, pożyczyłem D40 od kumpla i zrobiłem kilka fotek na identycznych ustawieniach w manualu. Oba aparaty miały ten sam obiektyw, zdjęcia w tych samych miejscach, te same ustawienia ... i w moim D5000 ciemniejsze o 1 stopień ekspozycji. To niewiarygodne ale zdjęcia z telefonu z dioda doświetlającą są jaśniejsze. Ja już tego nie kumam ...

TOP67
23-03-2016, 21:51
Zrób te same zdjęcia przy pełnym otworze przysłony. Sprawdź czy przysłona otwiera się całkowicie. I w żadnym wypadku nie rób testów z lampą.

artek64
23-03-2016, 22:46
Dziwne, po założeniu starego 18-55 mm fotki są spoko. A obiektyw 18-135 przed regulacją był w naprawie (uszkodzona przesłona), czy to możliwe że jest coś nie tak z przesłoną w obiektywie. Teraz zauważyłem że fotki tymi dwoma obiektywami są diametralnie rozbieżne. A po naprawie zapewniali że jest idealnie sprawny.

TOP67
23-03-2016, 22:50
Skoro obiektyw miał uszkodzoną przysłonę, to jest naturalnym podejrzanym. Tyle, że większość uszkodzeń w obiektywach powoduje prześwietlenie.

artek64
23-03-2016, 22:58
To jak wytłumaczyć różnice, długość obiektywu, może przesłona nie otwiera się całkowicie. Sam jestem zdumiony... oj, mam wrażenie że jutro będzie "awantura" w serwisie. Ostatnio pożegnaliśmy się w nieciekawych nastrojach.

TOP67
23-03-2016, 23:28
Czyżby serwis pod numerem 4?

Przysłona w Nikonach działa w ten sposób, że sama się domyka. Po założeniu na body, powinna się otworzyć całkowicie. Patrząc przez przednią soczewkę, nie powinno być widać listków przysłony (nie dotyczy to niektórych zoomów ze stałym światłem i obiektywów makro). Na pewno przy maksymalnej ogniskowej i ostrości ustawionej na nieskończoność.
Ponieważ nie masz podglądu GO, to możesz ustawić czas 1-2s i robić zdjęcia. Przy 135/5,6 nie powinno być listków. Przy 135/6,3 już powinny się pojawić. Jeśli nie, to pojawią się przy 7,1 lub 8, a obiektyw będzie prześwietlał o 1/3, 2/3 lub 1 EV. Tylko zdjęcia na pełnym otworze będą poprawne.

Druga możliwość jest taka, że po założeniu obiektywu przysłona nie otwiera się całkowicie. Wtedy wszystkie zdjęcia a trybach z pomiarem będą poprawne. Ale zdjęcia w M będą ciemniejsze niż na innym obiektywie przy tym samym czasie i przysłonie.

Natomiast nie ma za bardzo możliwości, żeby obiektyw powodował niedoświetlenie przy pomiarze przez obiektyw. Poza przypadkiem, gdy pomiar jest na jednej ogniskowej, a potem się ją zmienia i krzywy popychacz domknie przysłonę.