PDA

Zobacz pełną wersję : Aparat Nikon Coolpix L820, -ekran wyświetlacza działa z opóźnieniem, obiektyw wraca do pozycji wyjściowej

grado
22-03-2016, 00:26
Witam.
Posiadam 2.5 letni aparat Nikon Coolpix L820, po wymianie zużytych baterii (4 szt), aparat zachowuje się dziwnie, po włączeniu ekran włącza się z 2-3 sek opóźnieniem, przy wysunięciu obiektywu celem powiększenia fotografowanego obiektu, obiektyw wraca do pozycji wyjściowej, można zrobić jedno zdjęcie, po tej czynności aparat nie reaguje, muszę go wyłączyć.
Robiłam zdjęcia w większości na opcjach : sport, zachód słońca, rzadziej krajobraz i portret , oraz zdjęcia nocne np. krajobraz nocny. W instrukcji nie znalazłam odpowiedzi . Jestem zmartwiona, bo wiosna tuż, tuż, a moim hobby, to fotografowanie ptaków , zwierząt dzikich, natury.
Mieszkam w woj świętokrzyskim, nie znalazłam w tym rejonie punktu naprawy tego typu aparatów, nie wiedziałam do kogo się zwrócić, przez przypadek znalazłam Wasze forum.
Jeżeli ktoś z Was mi podpowie co dalej robić, byłabym bardzo wdzięczna. grado

grado
25-03-2016, 22:44
Zastanawiam się, czy komórka mogła uszkodzić aparat, kilkakrotnie nosiłam aparat w torebce, gdzie w kieszonce miałam komórkę....jak pech to pech...zaplanowałam wycieczkę w plener, do lasu z aparatem....a pozostaje mi tylko łudzić się, że da się naprawić tą usterkę.

grado
03-04-2016, 12:40
Witam . Aparat po kilkudniowym odpoczynku bez zmiany baterii (4 szt) , nowe założone , zaczął działać, niestety nie jest to co poprzednio, można powiedzieć, że działa powoli i z lekkim opóźnieniem, jakby był przez coś hamowany. Gdy wysuwam obiektyw , nie zrobię zdjęcia i wyłączę aparat, po ponownym włączeniu mam problemy , obiektyw nie wysuwa się dopóki nie nacisnę na spust. Nie mam pojęcia co się dzieje..? Czy ktoś z Was miał podobne problemy? Może to jakaś drobnostka ? Mam daleko do serwisu, bo aż 150 km (mieszkam na wsi). Baterie używam zalecane przez Nikon'a , ładowarkę kupiłam razem z aparatem mimo że Sony, ale taką mi zaoferowali, w sklepie Nikona. Jeżeli ktoś z Was miał podobny problem, proszę o poradę.