PDA

Zobacz pełną wersję : telekonwerter - jaki wybrać

Bzyku
21-03-2016, 00:25
Cześć Wszystkim :)

Bardzo Was proszę o doradzenie - podpowiedź na temat kupna TELEKONWERTERA.

Tzn. Mam aparat NIKON D5500 do niego posiadam tele obiektyw TAMRON SP70-200mm f/2,8 Di VC USD. i szukam odpowiedniego telekonwerter do lepszego zoomu - tak aby współgrał z aparatem i obiektywem .
Jeszcze raz proszę o pomoc :)

markB
21-03-2016, 03:05
W zależności czy chcesz lepszą jakość i mniejsze "wydłużenie" obiektywu czy gorzej, ale dwukrotnie zwiększoną ogniskową to Nikon TC-14E III lub Nikon TC-20E III,
albo (2 x taniej) - Kenko EF 1.4x Pro300 DGX lub Kenko EF 2x Pro300 DGX.
Jest jescze tańsza alternatywa Kenko, np. http://www.cyfrowe.pl/aparaty/kenko-mc4-14x-dgx--telekonwerter---nikon.html

Bzyku
22-03-2016, 03:29
Dzięki za odpowiedź.

Ale się tak w sumie zastanawiam pomiędzy tym kenko tzn. piszesz o tym czy chcę większe wysłużenie czyli zoom ale gorszą jakość lub mniejsze wydł ale lepszą jakość dobrze rozumiem :)
Bo wyszukałem na necie te dwa telekonwertery i nic takiego nie znalazłem o lepszej i gorszej jakości zdjęć.

Ja najwięcej to używam aparatu do fotografowania przyrody, gdzieś jak jestem w górach itd.

To wg. ciebie jaki ty byś polecił ponieważ z tej firmy kenko bo duzej rozbieżności cenowej pomiędzy jednym a drugim nie ma.

Dark
22-03-2016, 12:51
Bierz telekonwerter o mniejszej krotności. W 2x, poza gorszą jakością optyczną, tracisz sporo światła i znacząco ograniczasz skuteczność AF.

Mam ten tani TC Kenko Teleplus 2x i... zamiast niego czasem podpinam manualnego Vivitara 2x, bo jest lepszy optycznie :P Gdybym miał, brałbym Nikkorowskiego TC 1,4x.

ck_dezerter
22-03-2016, 14:33
Witam!
Tu mogą się pojawić jeszcze inne problemy:
1/ z jakim konwerterem jesteś w stanie połączyć Tamrona (od strony łączeń mechanicznych)? One nie są do końca współwymienne. Z tego co wiem, to TC nikon pasują tylko wybranych nikkorów, sigmy pasują tylko do szkieł Sigmy itp. Kenko powinien pasować do większej ilości szkieł, ale raczej trzeba by to sprawdzić.
2/osobną sprawą jest współpraca elektroniki w TC i obiektywie (wiem, co piszę bo to miałem) - mnie np. d300s głupiał co paręnaście fotek przy połączeniu Kenko 1.4 (tego najnowszego) i M300/4 D ED (ten starszy bez AF-S). Objawy dziwaczne: np. zapis tylko części zdjęcia na karcie, nie domykanie przesłony i w konsekwencji prześwietlenie fotki..itp... W końcu sprzedałem i jedno i drugie ( i TC i szkło). Potem kupiłem Sigmę 120-300/2.8 i TC Sigmy i było super tylko za ciężko. Teraz mam300/4 AF+S TC nikon 1.4 i wreszcie jest chyba OK...
Podsumowując: wydaje mi się, że powinieneś dokładnie sprawdzić, czy połączenie: wybrany przez Ciebie TC +Tamron będzie: 1/fizycznie realizowalne 2/Jak ten zestaw się będzie zachowywał.
pozdrowienia!

markB
22-03-2016, 22:29
Faktycznie jest problem z podłączeniem teleconverterów Nikona z Tamronem. Tutaj jest tabela zgodności: http://www.nikonians.org/website/var/assets/files/nikonians-teleconverter-compatibility-chart.pdf
Żaden Nikon nie da się podłączyć do Tamrona. Tak więc praktycznie pozostaje tylko Kenko. Są jeszcze TC Tamrona, niemal identyczne z Kenko, ale chyba nie do kupienia w Polsce.