Zobacz pełną wersję : Poszukiwany! Jasny i tani :)
majestic
20-03-2016, 13:54
Na początku, ze wszystkimi się witam :mrgreen:
Poszukuję jakiegoś zmiennoogniskowego (bądź nie?) obiektywu
Mam ND3200 i właśnie pozbyłem się 18-105
Upatrzyłem sobie na początku nikkora 35mm 1.8 lecz po czasie zniechęcił mnie brak zooma
Następne co wpadło mi w oczy to Sigma 18-50mm 2.8 i Tamron 17-50mm 2.8
Bardziej jestem nastawiony na Tamrona, przeszukałem trochę forum, pół internetu ale nadal ciężko mi się zdecydować.
Budżet dość niewielki, bo zaledwie 500zł więc jasna jasność - używka
Co zamierzam fotografować? Myślę, że koncerty (18-105 nie wypadało aż tak żle) trochę ludzi, reporterka, może jakieś wydarzenia (w tym śluby i inne takie)
Do obiektywu upatrzyłem sobie lampę yn560IV
Poradzi ktoś, coś? :roll:
Szukaj tamrona 17-50 ale wersję z silnikiem. Za 500zł będzie trochę wyeksploatowany ale ze stałym światłem f2.8. Lepszy optycznie od Sigmy 18-50 f2.8.
majestic
20-03-2016, 15:00
Szukaj tamrona 17-50 ale wersję z silnikiem. Za 500zł będzie trochę wyeksploatowany ale ze stałym światłem f2.8. Lepszy optycznie od Sigmy 18-50 f2.8.
Mam możliwość kupna tamrona za lekko ponad 400zl z luźną gumą i śladem po wewnętrznej stronie soczewki według sprzedającego nie wpływa na jakość zdjęć
madebyzosiek
20-03-2016, 16:11
Mam jeszcze 18-200 DX VR 4.5-5.6 - 900 pln. Stan rowniez idealny. Co do body jakie masz i jak dziala z nim to musisz sobie sam poczytac.
A wcisnac to mozna palec wiesz gdzie... kolego largo [emoji851]
No to faktycznie jest jasne szkło... No ale trzeba sobie jakoś radzić jak się na giełdzie nie można wystawić...
Nie przejmuj się kolego, moderator na pewno zaraz posprząta ;)
Ile lamp planujesz kupić?
Jeżeli jedną, to wybór bez sensu. YN560IV to to samo co 560II z dodatkowym sterownikiem, którego przy tylko jednej lampie nigdy nie wykorzystasz. Dodatkowo w niej o wiele szybciej siadają akumulatory i kosztuje więcej od 560II. Lepiej zamienić ją na 560II ewentualnie 560III i już masz troszkę kasy.
majestic
20-03-2016, 16:58
Lampa zdecydowanie jedna, co do niej skusiły mnie opinie i cena na poziomie, jeśli zrezygnuje z droższej lampy to i tak nie dołożę do obiektywu, gdyż lampę chcę wziąć osobno w systemie ratalnym by tego nie odczuć ;)
A co uważacie o tym wspomnianym tamronie a nikkorem 35mm 1.8 bo widzę, że użytkownik forum ma tu 35mm w dość atrakcyjnej cenie?
Na początku, ze wszystkimi się witam :mrgreen:
Poszukuję jakiegoś zmiennoogniskowego (bądź nie?) obiektywu
Mam ND3200 i właśnie pozbyłem się 18-105
Upatrzyłem sobie na początku nikkora 35mm 1.8 lecz po czasie zniechęcił mnie brak zooma
Następne co wpadło mi w oczy to Sigma 18-50mm 2.8 i Tamron 17-50mm 2.8
Bardziej jestem nastawiony na Tamrona, przeszukałem trochę forum, pół internetu ale nadal ciężko mi się zdecydować.
Budżet dość niewielki, bo zaledwie 500zł więc jasna jasność - używka
Co zamierzam fotografować? Myślę, że koncerty (18-105 nie wypadało aż tak żle) trochę ludzi, reporterka, może jakieś wydarzenia (w tym śluby i inne takie)
Poradzi ktoś, coś? :roll:
Z tamronem musisz wiedzieć, że jest w 3 wersjach:
bez silnika (nie będzie AF z D3x00 i D5x00), z silnikiem i trzecia z silnikiem i stabilizacją (17-50/2.8 VC).
Jak szukasz tych najtańszych, to często jest to pierwsza wersja bez silnika, więc odradzam.
Co do lampy błyskowej - zdajesz sobie sprawę z tego że przy YN-560 będziesz musiał niemal do każdego zdjęci ręcznie dobierać moc błysku lampy ?? I nie ma prostego sposobu na dobranie gdy chcesz światło lampy odbijać, trzeba to robić na wyczucie i później korygować na podstawie zrobionego zdjęcia. W przypadku gdy nie ma na to czasu, albo nie można powtórzyć ujęcia - zapomnij.
majestic
20-03-2016, 17:12
bez silnika (nie będzie AF z D3x00 i D5x00), z silnikiem i trzecia z silnikiem i stabilizacją (17-50/2.8 VC).
Jak szukasz tych najtańszych, to często jest to pierwsza wersja bez silnika, więc odradzam.
Co do lampy błyskowej - zdajesz sobie sprawę z tego że przy YN-560 będziesz musiał niemal do każdego zdjęci ręcznie dobierać moc błysku lampy ?? I nie ma prostego sposobu na dobranie gdy chcesz światło lampy odbijać, trzeba to robić na wyczucie i później korygować na podstawie zrobionego zdjęcia. W przypadku gdy nie ma na to czasu, albo nie można powtórzyć ujęcia - zapomnij.
Tamron o którym wspomniałem ma wbudowany silnik, tylko ten ślad po wewnętrznej stronie soczewki, o ile tą gumę można jakoś zdyscyplinować tak na szkło nie ma wpływu, natomiast jeśli chodzi o lampę to nawet nie zwróciłem na to uwagę (sic!) głupi ja, no to muszę z niej zrezygnować bo to jednak spore utrudnienie, tylko teraz na czym stanąć?
madebyzosiek
20-03-2016, 17:20
Yongnuo 565 Ex, cena niewiele wyższa, a jest TTL.
Pytanie - co to za "ślad" - brud, czy już rozpadające się powłoki?? bo tak się dzieje z tymi Tamronami.
majestic
20-03-2016, 17:51
Myślę, że to raczej nie brud
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://i.imgur.com/aFM71Rw.jpg?]źródło ([img)
To jeśli nie jest to brud, to obiektyw zaraz będzie nadawał się do śmieci.
majestic
20-03-2016, 18:01
To jeśli nie jest to brud, to obiektyw zaraz będzie nadawał się do śmieci.
Sam właściciel wie tyle, że to jest chyba od spodu i tyle :roll:
hostman22
20-03-2016, 19:17
dobra tylko co to jest opiłek metalu? Ogólnie tubus wygląda na klejony...
majestic
20-03-2016, 19:25
Osoba sprzedająca jak twierdzi jest pierwszym właścicielem, więc nie wiem, ma go od trzech lat
hostman22
20-03-2016, 19:36
poproś o film, aby usłyszeć działanie af, jak jest tani to bierz jak cena wysoka odpuść...
majestic
20-03-2016, 19:38
poproś o film, aby usłyszeć działanie af, jak jest tani to bierz jak cena wysoka odpuść...
400 + kw
Myślę, że cena zachęcająca tylko czy aby na tyle by te wady zaakceptować?
EDIT:
Kupiony, zobaczymy co z tego będzie ;)