Zobacz pełną wersję : Obiektyw do portretu w ciasnych pomieszczeniach do nikona d7100
Lukas1979
19-03-2016, 21:57
Witam
Prosze o porade w doborze obiektywu do portretu w ciasnym pomieszczeniu .Pomiesczeni to pokoj tak mniej wiecej 3,5 metra na 3,5 metra.Myslalem nad 35mm ale wydaje mi sie ze to bedzie zawasko.Dodam ze mam sigme 10-20 3.5 ale czy jak nia bede robil zdjecie osoby w tak malym pomieszczeniu to czy ta osoba nie bedzie znieksztalcona?
Jak masz to przetestuj bo na 20mm będzie chyba ok.
Lukas1979
19-03-2016, 22:21
No cos mi tak w glowie mowi ze bedzie ok tylko jeszcze chcialem sie upewnic i zaczerpnac wiedzy od forumowiczow :)
Do portretu w takim pomieszczeniu to nawet 85 można użyć. Wszystko zależy co chce się uzyskać. Weź aparat i sprawdź wcześniej ,jeśli to bardzo ważne
Archibald6803
20-03-2016, 00:47
.... Prosze o porade w doborze obiektywu do portretu w ciasnym pomieszczeniu .......mam sigme 10-20 3.5 ale czy jak nia bede robil zdjecie osoby w tak malym pomieszczeniu to czy ta osoba nie bedzie znieksztalcona?
No cos mi tak w glowie mowi ze bedzie ok tylko jeszcze chcialem sie upewnic i zaczerpnac wiedzy od forumowiczow :)
Bosz.... ; ostatnio jestem mocno wyrozumiały dla otoczenia, ale obok takiego tumaństwa jak powyżej nie jestem w stanie, niestety, przejść obojętnie ..........
No weź sobie człowieku w końcu zapnij to szkło do body i zrób ze dwa zdjęcia !!!
Przerysowania to i przy 35mm wyjdą jak się źle będzie zdjęcia robić, więc przy 20mm też wyjadą.Ogniskowa zapewniająca brak przerysowań na DX to ~85mm lub dłuższa.
Lukas1979
20-03-2016, 14:52
Przerysowania to i przy 35mm wyjdą jak się źle będzie zdjęcia robić, więc przy 20mm też wyjadą.Ogniskowa zapewniająca brak przerysowań na DX to ~85mm lub dłuższa.
Ok dzięki
Widziałem wiele świetnych portretów z 35 na FX. Przerysowania nie są czymś strasznym.
Evanduril
23-03-2016, 09:45
50 mm najmniej, aby ograniczyć przerysowania.
Ja mimo wszystko zacząłbym od wzięcia aparatu do ręki i zrobienia zdjęcia:grin: nie złośliwie, po prostu w opisanej sytuacji jedyną osobą na forum, która jest w stanie sprawdzić to o co pytasz, jesteś Ty