Zobacz pełną wersję : Photoshop na firmę
Witam
Czy mogę wrzucić w koszty (jednoosobowa działalność gospodarcza) Photoshopa CC w wersji dla jednej osoby - fotografia, za 12,29 Euro / miesiąc (z roczną umową), czy też musze kupić wersję dla firm ???
Pozdr.
A jest wersja CC dla firm?
Swoją drogą, to już nie jest pierwszy raz, jak podobne pytanie przewija się przez forum i muszę stwierdzić, że jednak prowadzący działalność w Polsce mają strasznie pod górkę. A to problem z VAT-em, a to brak rachunku, a to jeszcze coś innego.
Prowadziłem kiedyś firmę w PL (koniec lat 90-tych - początek millenium) i miałem podobne rozterki - masakra jakaś. Kiedy to sie w końcu zmieni? Nie będę tego polskiego bałaganu porównywał do tego, w jaki sposób to się odbywa w UK, bo to po prostu nie ma sensu, ale na litość boską - kiedy w końcu ktoś tam na tej "polskiej górze" zrozumie, że to małe przedsiębiorstwa przyczyniają się w głównej mierze do wpływów do budżetu i należy im życie ułatwiać, a nie utrudniać? Karuzele z pieczątkami, pity, srity i cała ta papierologia. Jakoś w UK można się rozliczać z VAT'u raz na 3 miesiące, a z podatku raz w roku i nikomu to nie przeszkadza...
mam od 2 miesięcy pakiet dla fotografa, zaznaczasz że chcesz fakturę i podajesz nazwę firmy,fakturka przychodzi mailem z Dublina z ADOBE na kwotę 9,99 EUR vat 0% ,kwote ściągają z karty po przeliczeniu miałem 46,26 zł ściągnięte....
ciesze się ze tym wpisem Ci pomoge...bo jak sam pytałem 3 mc temu o to samo nie otrzymałem odpowiedzi na forum, za to wiele innych niepotrzebnych informacji dostałem...jak Ty powyżej.
pozdrawiam
mam od 2 miesięcy pakiet dla fotografa, zaznaczasz że chcesz fakturę i podajesz nazwę firmy,fakturka przychodzi mailem z Dublina z ADOBE na kwotę 9,99 EUR vat 0% ,kwote ściągają z karty po przeliczeniu miałem 46,26 zł ściągnięte....
Swoją drogą fajny patent by mieć PS CC w cenie niższej o VAT.
Ciekawe czy skarbówka to sprawdza.
A jak wprowadzasz używane auto na firme jako środek trwały z zerowym vatem to tez nie można ? ? Lub odliczasz paliwo bez vatu lub tylko z 50% tego vatu . I wiele takich przypadków jeszcze można przytoczyc przy rozpisywaniu kosztów w działalność gospodarczą ? Pozdrawiam
Lub odliczasz paliwo bez vatu lub tylko z 50% tego vatu .
W tym przypadku US się cieszy, zapłaciłeś VAT, ale nie odliczasz, albo odliczasz tylko połowę :)
PS: Jak ktoś odlicza połowę VATu za paliwo to i za wszystkie inne koszty związane z użytkowaniem samochodu w DG, to jest dopiero przekręt, ale co tam UE cisnęła o możliwość odliczenia VATu od paliwa dla każdego prowadzącego DG to umożliwili :D
Jakoś w UK można się rozliczać z VAT'u raz na 3 miesiące, a z podatku raz w roku i nikomu to nie przeszkadza...
Pacz pan, w Polsce też można.
prowadzący działalność w Polsce mają strasznie pod górkę
maja. aczkolwiek kompletny brak swiadomosci co da sie wrzucic w koszty a co nie to nie kwestia problematycznych przepisow tylko prowadzacego firme :)
- - - - kolejny post - - - - - -
PS: Jak ktoś odlicza połowę VATu za paliwo to i za wszystkie inne koszty związane z użytkowaniem samochodu w DG, to jest dopiero przekręt, ale co tam UE cisnęła o możliwość odliczenia VATu od paliwa dla każdego prowadzącego DG to umożliwili :D
a mozesz mi powiedziec czemu odliczanie vatu od paliwa jest przekretem? przekretem jest mozliwosc odliczenia tylko polowy. skoro auto jezdzi w firmie to od paliwa powinno sie odliczac vat tak samo jak od papieru toaletowego czy czegokolwiek innego
- - - - kolejny post - - - - - -
polecam zmienic ksiegowa.
kupujac w UE owszem dostajesz zerowy vat ale masz obowiazek oplacic vat w swoim kraju. to podstawy ksiegowania faktur UE. sprzedajacy nie dolicza vatu na podstawie nipu UE i umowy o wymianie handlowej w celu unikniecia podwojnego ovatowania. moglby ci naliczyc vat ale wtedy trzeba by wypelnic 3 papierki wiecej. dlatego latwiej liczyc zerowy ze zobowiazaniem vatowym dla kupujacego.
jesli uwazasz ze masz "taniej o vat" to wspolczuje najblizszej kontroli.
nie musze zmieniać księgowej jak sugerujesz:) koszty dostałem dopiero teraz w marcu ( wyciąg z karty kredytowej ,faktura na maila) ,więc jeśli będę chciał je rozliczyć ( jeśli) to księgowa dostanie je dopiero w kwietniu koło 10... wiec to Ona mi powie czy i jak to rozliczyć :)) czy można i czy warto :) Mój post dotyczył pomocy koledze który zadał pytanie ,a ja akurat w porównaniu z wieloma postami znałem na nie odpowiedz :) i tyle :)
pozdrawiam.
ps.gdzie ja napisąłem że mam tamiej o VAT ????? napisłąem że na fakturze jest 0 VAT...a to jest różnica :) skad wiesz że cena 9,99 nie jest po polsku ceną brutto? ja sam tego nie wiem,księgowa mi to dopiero powie :) i czy waro bawić się w rozliczanie głupiego 50 zeta gdy ten koszt przy obrocie mojej firmy jest mniej niż znikomy :)
andrstac
22-03-2016, 09:49
ps.gdzie ja napisąłem że mam tamiej o VAT ????? napisłąem że na fakturze jest 0 VAT...a to jest różnica :) skad wiesz że cena 9,99 nie jest po polsku ceną brutto? ja sam tego nie wiem,księgowa mi to dopiero powie :) i czy waro bawić się w rozliczanie głupiego 50 zeta gdy ten koszt przy obrocie mojej firmy jest mniej niż znikomy :)
Sailor dobrze napisał o braku świadomości.
Faktura za 9,99EUR z 0%Vat jest w kwocie netto dla ciebie. I musisz ją rozliczyć w swojej DG. To jest podobnie jak z fakturami za niektóre towary w Polsce sprzedawane z tzw odwróconym Vatem. To na Kupującym spoczywa obowiązek zapłaty/rozliczenia Vatu
Faktura za 9,99EUR z 0%Vat jest w kwocie netto dla ciebie. I musisz ją rozliczyć w swojej DG. To jest podobnie jak z fakturami za niektóre towary w Polsce sprzedawane z tzw odwróconym Vatem. To na Kupującym spoczywa obowiązek zapłaty/rozliczenia Vatu
O kupowaniu "taniej o VAT" pisałem ja, ale nie w kontekście DG, tylko w kontekście osoby fizycznej która zaznaczy opcję faktury VAT i poda dane dowolnego podmiotu zarejestrowanego w systemie VIES.
W ten sposób potencjalnie możemy nabyć legalny (w sensie licencyjnym, nie podatkowym) pakiet CC...
Ciekawe czy Adobe sprawdza zgodność danych, bo w drugą stronę (tj. przy sprzedaży PL->UE) nasza skarbówka całą odpowiedzialność za weryfikację nabywcy przerzuca na sprzedawcę.
a ja akurat w porównaniu z wieloma postami znałem na nie odpowiedz :) i tyle :)
no raczej nie do konca :)
a mozesz mi powiedziec czemu odliczanie vatu od paliwa jest przekretem? przekretem jest mozliwosc odliczenia tylko polowy. skoro auto jezdzi w firmie to od paliwa powinno sie odliczac vat tak samo jak od papieru toaletowego czy czegokolwiek innego
No właśnie miałem na myśli przekręt z odliczenie tylko połowy :) A jak ktoś kupi samochód bez VATu, to przy sprzedaży można się tylko pochlastać :)