PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup-Nikon AF DX 10,5 mm f/2,8 Fisheye-Nikkor

macgeb
18-03-2016, 15:55
Witam przymierzam się do zakupu takiego szkiełka Nikon AF DX 10,5 mm f/2,8 Fisheye-Nikkor czy ktoś może coś powiedzieć na jego temat,jak szkło wypada w krajobrazach,mieszkam w górach i strasznie mi go wszyscy polecają ale czy napewno ?? Jeśli nie to co polecacie mam D-7200 z Nikon AF-S DX NIKKOR 18-200MM F/3.5-5.6G ED VR II

madebyzosiek
18-03-2016, 16:25
Jeśli nie, to Samyang 8 3.5 CS2, dla mnie różnice w tych szkłach nie są warte różnicy w cenie...

ck_dezerter
18-03-2016, 18:46
Witam!
Musisz sam osądzić, czy do krajobrazów w górach na pewno jest Ci potrzebny fish? Ja skłaniałbym się raczej do N10-24 - miałem go chyba ze 6 lat i pozbyłem się go dopiero po przejściu na FX, a na DX i w górach był bezkonkurencyjny. Cena używki niewiele wyższa, niż używki fisha.
Fish jednak zniekształca i pytanie, czy będzie Ci to pasowało? Piszę z własnego doświadczenia, bo miałem fisha na FX (N16/2.8) i sprzedałem go właśnie ze względu na brak pomysłów co do sensownego wykorzystania go, bo po paru testach stwierdziłem, że jednak wolę prosto, a prostowanie w postprocesie też mnie nie przekonało.
Najlepiej, jakbyś pożyczył na parę dni i sprawdził, czy Ci na pewno przypasuje.
pozdrowienia!

madebyzosiek
18-03-2016, 18:50
Kolega ck_dezerter dobrze prawi, też mam N 10-24 i jest bezkonkurencyjny. Fisha na prawdę rzadko używam do krajobrazów, to raczej obiektyw dla efektu rybiego oka, stąd kupowałem Samyanga (dużo taniej), natomiast 10-24 jest wart każdej złotówki :)

macgeb
18-03-2016, 19:33
Czyli wszystko jasne,przeraża mnie tylko światło w tym 10-24 3.5 ciekawe jak to się sprawdzi w zdjęciach nocnych.

madebyzosiek
18-03-2016, 20:00
Ale co masz na myśli pisząc o zdjęciach nocnych? Niebo czy krajobraz?

macgeb
18-03-2016, 20:17
Ale co masz na myśli pisząc o zdjęciach nocnych? Niebo czy krajobraz?

No właśnie jedno i drugie.

ck_dezerter
18-03-2016, 21:09
To i tak musisz użyć statywu, światło 2.8 niewiele Ci da wtedy - moim zdaniem - może się mylę - niech bardziej doświadczeni Koledzy mnie poprawią. Poza tym i tak zwykle się domyka przy takich fotkach, żeby mieć większą GO. Światło 2.8 przy UWA przydaje się raczej przy reportażu w trudnych warunkach świetlnych ( wesele, turniej tańca itp.).

madebyzosiek
18-03-2016, 22:07
No właśnie jedno i drugie.
O niebie się nie wypowiem, bo nie znam się na tym, a do krajobrazu, jak pisze kolega wyżej, przymkniesz je nawet do 8-11, więc to bez znaczenia. Podpytaj kolegów robiących zdjęcia nieba na jakich szkłach i przysłonach pracują. Masz jeszcze Tokinę 11-20 2.8, może ona?

TOP67
18-03-2016, 22:37
Jasnych, szerokich szkieł UWA używa się do nocnych zdjęć nieba, jeśli chcemy mieć gwiazdy jako punkty. Krytyczny jest wtedy czas naświetlania. Dla 10mm na DX będzie to max 40s. (lepiej 30 s.). Żeby uzyskać poprawną ekspozycję, trzeba otworzyć obiektyw lub podbić ISO.

Z kolei przy startrailsach należy wydłużyć czas maksymalnie, więc obiektyw się przymyka.

Przy zdjęciach nocnych obiektyw przymyka się z kilku powodów:
1. Dla większej GO i ogólnej ostrości
2. Dla uzyskania gwiazdek od lamp
3. Dla uzyskania długiego czasu i zagubienia chodzących ludzi (tu czasami trzeba się wspomóc małym ND).

macgeb
19-03-2016, 00:18
Dziękuję za wszystkie rady są naprawdę pomocne znalazłem kilka obiektywów zamówię jest 30 dni na zwrot zobaczymy co są warte będę kierował się waszymi wskazówkami zobaczymy przy jakim szkle zostanę,