Zobacz pełną wersję : Photoshop pytanie
Xavier80
17-03-2016, 23:36
Moi drodzy, chciałbym się do Was zwrócić o pomoc w rozwiązaniu następującej kwestii: od jakiegoś czasu zauważyłem, że otwierając w Ps zdjęcie w pełnej rozdzielczości (powiedzmy 4000x6000) wyświetlany obraz bez powiększenia tuż po otwarciu pliku wygląda na totalnie przeostrzony, pojawiają się artefakty a na np ubraniach coś na kształt mory. Oczywiście po powiększeniu obraz wygląda normalnie, wracając z powrotem "do ekranu" sytuacja jednak powraca. Wcześniej taka sytuacja nie miała miejsca. O co kaman?
Wcześniej raczej tego nie widziałeś. PS po prostu tak wyświetla zmniejszone obrazy. Przy pewnych powiększeniach tego nie będzie widać, przy pewnych będzie.
Xavier80
18-03-2016, 11:43
Wcześniej raczej tego nie widziałeś. PS po prostu tak wyświetla zmniejszone obrazy. Przy pewnych powiększeniach tego nie będzie widać, przy pewnych będzie.
Wcześniej wyświetlał normalnie, być może po którejś aktualizacji coś się zmieniło. To irytujące np przy wprowadzaniu korekt globalnych na zdjęciu (kolorystyka, kontrast itp)
Sprawdź, czy nie masz włączonego wsparcia sprzętowego w ustawieniach PSa. Może zmieniałeś niedawno sterowniki karty graficznej?
chevalier
18-03-2016, 12:58
Moje spostrzeżenia są dokładnie takie same. Nie wiem, w którym momencie się to stało (po której aktualizacji; mam plan fotografia), ale wyraźnie jest to dostrzegalne. W żadnych ustawieniach nic nie mieszałem.
Xavier80
18-03-2016, 13:23
Sprawdź, czy nie masz włączonego wsparcia sprzętowego w ustawieniach PSa. Może zmieniałeś niedawno sterowniki karty graficznej?
Ostatnio zmieniałem w karcie graficznej ustawienia zakresu kwantyzacji na pełny, aby rozszerzyć DR na monitorze. Przestawiłem z domyślnego na pełny, gdyż mam puszczony monitor po HDMI, to mogło mieć jakiś wpływ? A jak się z tym uporać?
chevalier
23-03-2016, 09:49
I co, znalazłeś rozwiązanie ?
chevalier
23-03-2016, 23:45
OK, jest rozwiązanie. Przy aktualizacji CC zmienia czasem, nie wiedzieć czemu, domyślny poziom Cache. Z 4 zrobiło mi się 1. Po przywróceniu wartości 4 wszystko wróciło do normy.