Zobacz pełną wersję : laptop - TANI
będę zmuszony kupić TANI laptop, mój lenovo 3000 N200 - "kończy się", będę potrzebował jego następcy, więc
interesowała by mnie cena 1000 - 1300 zł - moje wymagania
- wyświetlacz minimum ok 15 cali
- nagrywarka
- system win 8,1
- minimum 2 porty usb 2,0 plus możliwa jakaś trójka
do czego
- internet, typu poczta i oczywiście NASZE KOCHANE FORUM
- sporadycznie i to bardzo obróbka podstawowa jakiejś fotki (PS cs)
- zrzut z karty i nagranie płyty
- do tego jakaś symboliczna praca z tekstem i arkuszem kalkulacyjnym (world pad mi wystarcza)
- konieczne wi-fi
- może się zdarzyć oglądanie filmu
fajnie by było, aby troszeczkę lepiej się spisywało niż mój staruszek, interesują mnie TYLKO NOWE i najchętniej ze sklepu stacjonarnego typu EURO, SELGROS, MEDIA EXPERT
co kupić, na co ewentualnie zwrócić uwagę (sprawy bebechów są da mnie leciutką magią ;)), a najchętniej - JAKI KONKRETNY MODEL ;)
nikoniarz
16-03-2016, 23:21
Zwróć uwagę na Lenovo B50 lub G50 jeśli byłeś zadowolony z N200.
W tej cenie nic lepszego od tego Della nie dostaniesz:
http://www.x-kom.pl/p/238560-notebook-laptop-156-dell-vostro-3546-i3-4005u-8gb-500-dvd-rw.html
Lenovo są bardzo kiepsko wykonane, wręcz odrzucają swoją budową, od ich kupna. Natomiast w dellu masz najwydajniejszy w tej cenie procesor, 8GB ramu, dobrą jakość wykonania, dobry serwis, a także wystarczający ekran.
sokrates
17-03-2016, 15:53
Zapytam tak, a masz parcie na nowy? Poleasingowe można kupić w dobrej cenie, dobrej konfiguracji i nawet z nowym dyskiem
Dziś dostałem newslettera z CebitGroup
Model HP 8460p Elitebook
Procesor Intel Core i5-2.60-2520M
Pamięć 4 GB RAM DDR3
Dysk 120GB SSD Nowy
Ekran 14" /1366x768/ Grafika Intel
Dodatki DVD-RW, WiFi, Bluetooth, Kamera
Klawiatura QWERTY PL (nalepki)
System do wyboru z listy poniżej
Gwarancja 6 mies na laptopa i 3 lata na dysk
Cena 880pln netto/szt bez systemu
Windows 7 Premium 60 pln netto
Windows 7 Pro - 120 pln netto
Rozbudowa RAM do 8GB - 120 pln netto
Wymiana SSD na 240GB nowy - 70 pln netto
Klawiatura QWERTY PL nowa - 70 pln netto
dell jest fajny, ale brak systemu, nie chcę używanego :(, wiem, że przynajmniej przez dwa lata będę miał spokój ;) - widziałem tez asusy w niskiej cenie ? - nie mam na ich temat żadnych opinii ...
nie mogłem już edytować, ale na przykład http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/asus-r515ma-bing-sx569b-w8-1.bhtml#opis
Moim zdaniem trudno nazwać laptopem coś co "jako nowe" kosztuje poniżej 3000 zł. Zamiast takiej wydmuszki z marketu lepiej pojechać sobie na mini-wycieczkę albo kupić stałkę do aparatu.
Przy Twoim budżecie sugerowałbym jakiegoś używanego lapa Thinkpad serii T: T420, T520 itp.
Jeśli wyrwiesz coś za powiedzmy 1200-1300 i dokupisz sobie do tego win 8.1 box, to jesteś ustawiony.
To są dobre maszyny, ale warto kupować osobiście, żeby nie przytulić niespodzianki.
p.s. Wiara w to że "nowy sprzęt low-end" zagwarantuje Ci spokojną pracę sugeruje że niewiele widziałeś w kwestii kompów... Takie badziewie nawet nie stało przy lapach biznesowych które chodzą za grosze i będą latać jeszcze po 5 latek. Co jakiś czas można takiego przedmuchać, wymienić pastę termoprzewodzącą czy dysk SSD i to wszystko.
Po prostu jedni wolą dobrze śmiganą Hondę, Audi czy VW a inni muszą mieć "nowe" i tłuką się matiz'em lub innym kartonem na kółkach... nówką z salonu, hehe.
Nie wiązałbym też dużych nadziei w związku z trwałością płyt DVD nagranych w napędzie mobilnym, obojętnie jakim.
no, no na matiza to mi tu proszę nie narzekać, to akurat jedno z najmniej awaryjnych aut :), to samo mówili o moim obecnym lenovo, działa już chyba z 8 lat :) - Thinkpad, kupowałem dwa, jeden dla ojca, drugi dla znajomego, u ojca działa, znajomy miał za twardą podłogę (kupowane używane)
po prostu wiem jak będzie używany, to tak jak kupowałem udarowy kluch elektryczny - suprmarketowy chiński :), wiem jak będzie używany, dlatego działa ponad 7 lat :), dlatego też szukam nowego z partycją recovery i świętym spokojem
z laptopami mam dość długo do czynienia (czyli od win 95), to tak jak z oponami do motocykla, kupuję z niższej półki i wymieniam co dwa lata, a nie z najwyższej i czekam aż spróchnieją ;), czy w takim przypadku minimum procesora to i3, ?
nikoniarz
17-03-2016, 20:48
Mam Lenovo 3000 N200 od 6 lat. Padła tylko bateria. 3 lata temu kupiłem Y580 i złego słowa nie powiem.
Moim zdaniem trudno nazwać laptopem coś co "jako nowe" kosztuje poniżej 3000 zł. Zamiast takiej wydmuszki z marketu lepiej pojechać sobie na mini-wycieczkę albo kupić stałkę do aparatu.
A po co mu coś lepszego? N200 się kończy, wyrzuci do śmieci i nie będzie płakał, że "tyle za niego dał".
A po co mu coś lepszego? N200 się kończy, wyrzuci do śmieci i nie będzie płakał, że "tyle za niego dał".
gdzie jest przycisk LUBIĘ TO :)
Niedawno kupowałem dla kolegi używkę HP Elitebook 14" . W cenie 1300 brutto był i5, 6GB ram, nowy dysk SSD 256GB, nowa klawiatura, stacja dokująca, WIN7. Komp wyglądał jak nowy. Na obudowie gdzieś przy krawędzi miał jedną, dosłownie jedną małą ledwo widoczną ryskę (max 2 cm). Szczerze mówiąc żałowałem, że sam go sobie nie zostawiłem.
Jeżeli ma być to komp do ogólnych zastosowań to osobiście uważam, że taka 14" jest świetnym wyborem. Poręczny, mobilny, a mając stację dokującą można go podpiąć pod jakiś większy monitor jak masz taką potrzebę.
Jak szukasz nowych to zapomnij o Celeronach, Pentiumach, AMD E1 i E2. To procesory do oszczędzania energii a nie pracy w komputerze. Telefony komórkowe za połowę ceny są od nich kilka razy wydajniejsze.Niby się nadają do Internetu czy filmów, ale szybkość działania, szczególnie przeglądarek internetowych, będzie poważnie irytowała.
Również raczej szukałbym czegoś używanego - lenovo serii T, X (13"), Dell Latitude z minimum i3 2. gen. Można takie dostać poniżej 1000zl.