Zobacz pełną wersję : DIY Led
Hej
Ostatnio miałem okazje pobawić się Yongnuo YN-600L i wydawało mi się ciekawą zabawką, ale w sumie zabawką. Regulacja barwy super, ale na RAW też można zrobić, a mocy trochę mało.
W związku z tym wpadłem na pomysł zrobienia czegoś podobnego tylko z 2 taśm led, opartych na SMD5050. Też wyjdzie 600 diod o dwóch barwach, tylko że zamiast 36W będzie ok 120W.
Myślicie że ma to sens ?
edit:
Doprecyzując, nie miałoby to być ściśle używane w studiu a raczej w apartamentach, na mniejszych powierzchniach, do boudoir.
Z miesiąc temu był podobny wątek.
Zobacz może takie ledy:
Allegro (http://allegro.pl/show_item.php?item=6037190790)
Do wideo może i ma sens, choć te 120W nie będzie jak 4x36W z YN. Diody 5050 na taśmach mają znacznie mniejszą wydajność niż te używane przez YN.
Do zdjęć jakość światła z taśm LED jest stanowczo za mała. Przykładowo takie "6500K" wg. specyfikacji mają od 4000-9000K... a przy tym CRI niby 80, a podejrzewam, że jest znacznie niższe.
Poza tym taśmy dają mocno rozproszone światło, więc efektywność dodatkowo spada.
Następną sprawą jest zasilanie - standardowe zasilacze LED mają bardzo niskie częstotliwości, szczególnie gdy mowa o zmniejszaniu jasności (przy niektórych na najmniejszych mocach migotanie diod widać gołym okiem) i byłbyś ograniczony do dość długich czasów migawki, aby nie było problemów.
Jak miałoby to być do fotografii, to musiałbyś szukać taśm Philipsa, Osrama lub Cree z diodami o ściśle określonej temperaturze, ale takie już ładnie kosztują.
Doprecyzując, nie miałoby to być ściśle używane w studiu a raczej w apartamentach, na mniejszych powierzchniach, do boudoir.
A co do zasilania to myślałem nam zasilaczem komputerowym ~400W.
Czyżby kolejny pomysł na "Icelight DIY"? :)
Przy oświetleniu do zdjęć liczy się nie tyle "standardowa" temperatura barwowa, co wierność w odtwarzaniu kolorów, przeciętne LEDy nie są w tym najlepsze, i CRI 80 to nie jest dobry wynik.
Zasilanie "komputerowe": jedna sprawa to wydajność (z tym nie ma problemu), druga sprawa to możliwość regulacji natężenia światła i wygoda użycia, jak to widzisz np. w porównaniu do lamp błyskowych YN460II/560III lub IV? Daję te lampy jako przykład, bo piszesz o mobilnym, wygodnym sprzęcie do niewielkich pomieszczeń. Inna możliwość to lampy studyjne, zaczynając od CY100MR (100Ws, 1/8) i Mircopro MQ100/Powerlux VL-100 (100Ws, 1/32).
trochę większe icelight
akurat z regulacją nie ma problemu, można nawet sterowanie przez arduino + moduł bt i zrobić prostą aplikacje na telefon.
właśnie obawiam się tego odwzorowania kolorów że o ile z wygodą będzie ok to efekty mogą być średnie
Jeśli znajdziesz odpowiednie diody, może być ok.
Ponawiam pytanie, jak widzisz wygodę takiego rozwiązania w porównaniu do "fabrycznych"? Możliwość zdalnego sterowania oczywiście na plus, ale chodzi też o fizyczną wygodę użycia, i o ilość światła.
Na forum kilka razy pojawiały się w dyskusjach lampy Quantuum VideoLED 600, wiem, że to coś zupełnie innego, ale przy okazji dyskusji pojawiały się też parametry naświetlania dla tej lampy przy pełnej mocy.
Jeśli masz zamiar robić coś na led-ach to tylko na modelu smd 7020, który ma wersje 5500K przy znamionowym prądzie, dioda ta ma CRI powyżej 90 co jest bardzo dobrym wynikiem, oczywiście trzeba zakupić konkretnie u producenta, a nie jakieś najtańsze chińczyki u nas w hurtowni.
Do tego zasilacze i regulatory, wszystko można poskładać na obudowach dostępnych w sklepach elektronicznych, a odprowadzenie ciepła z tej taśmy jest dość łatwe ponieważ jest na aluminiowej taśmie i dobrze do działa w połączeniu z blachą aluminiową 2-3mm.
Ja mam DIY takie trzy lampy ale na taśmie smd 5730 i jestem z nich zadowolony mimo że są ciut słabsze od 7020 i mają słabe CRI.
Jeszcze dodam jakie to ma parametry, smd 7020 występują w wersji 1W 5500K 300mA 80 lumen, czyli taśma 5m = 300szt = 24 000 lumen
trochę większe icelight
akurat z regulacją nie ma problemu, można nawet sterowanie przez arduino + moduł bt i zrobić prostą aplikacje na telefon.
właśnie obawiam się tego odwzorowania kolorów że o ile z wygodą będzie ok to efekty mogą być średnieNo właśnie z tym sterowaniem największy kłopot. Będziesz musiał zrobić drugi zasilacz DC/DC, który będzie sterował natężeniem prądu do 14A... Do tego minimalna częstotliwość nie powinna schodzić poniżej 200Hz, a zalecane jest 400...
A Arduino będzie w tym jedynie małym elementem odbierającym sygnał i sterującym zasilaczem.