Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Geminidy 2015
Mimo początkowo niemal pełnego zachmurzenia coś się udało złapać.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/103388806/nikoniarze/geminidy2015_1024.jpg)
Złapane w sumie na 20 klatkach.
maniak666
15-03-2016, 06:40
Nie jest sztuką wycelować obiektyw w niebo. Nawet poprawnie to naswietlić nie jest specjalnym wyczynem. Ale już przyzwoite kadrowanie, gdzie owo niebo i zjawiska zachodzące nań będą głównym bohaterem, jak widać do najprostszych zadań nie należy. Co na powyższym dobitnie udowodniłes.
Krytykować potrafi każdy. Napisz jak to zrobić "porządnie"...
maniak666
15-03-2016, 19:10
Powtórz dokładnie ten sam kadr, ale zrobiony za dnia. może być wschód albo zachód słońca (złota godzina), może być południe w pełnym słońcu, może być szalenie dramatyczne burzowe niebo. Jak chcesz. I zastanów się czy to kadr, którym można się pochwalić. Kadrowanie albo ma się we krwi, albo można się tego naumieć. Najlepiej ćwicząc, ćwicząc, ćwicząc... Oglądając, oglądając, oglądając...
a ja to powiem tak: pozbądź się dołu i dla mnie będzie super:) Tak jak napisałeś "geminidy" dla mnie są i to mnie wystarcza;)
Pozdrawiam
Janusz
żółto-czarny
15-03-2016, 21:33
Widać radiant, owo magiczne miejsce, z którego się wysypują ;) i zapewne też kawałek Milki-Łeja, czyli to, co istotne - jest :) i mimo wszystko bardziej przyciąga wzrok.
maniak666
15-03-2016, 21:50
a ja to powiem tak: pozbądź się dołu i dla mnie będzie super:) Tak jak napisałeś "geminidy" dla mnie są i to mnie wystarcza;)
Pozdrawiam
Janusz
Widać radiant, owo magiczne miejsce, z którego się wysypują ;) i zapewne też kawałek Milki-Łeja, czyli to, co istotne - jest :) i mimo wszystko bardziej przyciąga wzrok.
Panowie-wszystko się zgadza. Tylko jedno małe ale. Ten dział to krajobraz. Gdzies chyba jest tu astrofoto jak dobrze pamiętam. I tam zapewne byłoby miejsce tej foty jak najbardziej. Tu-trochę na niej za mało, żeby ją w tej kategorii poważnie traktowac.
Tak ze panowie Modzi-do roboty :mrgreen:
pierwsze wrażenie, podobno najważniejsze bo drugi raz pierwszego sie nie da wywrzeć: fajne kolory, przejście z głębokiego błękitu do pomarańczowego horyzontu
uważam, że całkiem nieźle się udało to złożyć
potem zaczęłem się przyglądać oczywiście no i brakjue może jakiegoś bardziej konkretnego obiektu na pierwszym planie, ale to była dopiero druga myśl
jeden geminid, z lewej strony wygląda jakby zmienił kierunek lotu, to już chyba trochę wada, choć może tak być, że akurat w tym samym miejscu leciały w różnych odstępach czasu
w każdym razie nie wygląda naturalnie - no chyba, że to obcy :)
Pumexior
16-03-2016, 02:11
Panowie-wszystko się zgadza. Tylko jedno małe ale. Ten dział to krajobraz. Gdzies chyba jest tu astrofoto jak dobrze pamiętam. I tam zapewne byłoby miejsce tej foty jak najbardziej. Tu-trochę na niej za mało, żeby ją w tej kategorii poważnie traktowac.
Tak ze panowie Modzi-do roboty :mrgreen:
Aż z ciekawości sprawdziłem kategorie bo mnie zaskoczyłeś tym astrofoto i miałem rację - nic takiego nie ma :D Sporo w tym dziale pokazuje się zdjęć nocnego nieba, akurat na tym nie ma np. pierwszego planu lub czegokolwiek, co przykuło by wzrok (a można to znaleźć min. na zdjęcia forumowego wymiatacza w astrofoto) ale jako takie jest dość ciekawe, sporo udało się złapać tych kresek, fajne kolory i widoczność gwiazd "niespadających" też ok :)
Fajnie wyszło. Z ilu to ekspozycji?
jeden geminid, z lewej strony wygląda jakby zmienił kierunek lotu, to już chyba trochę wada, choć może tak być, że akurat w tym samym miejscu leciały w różnych odstępach czasu
w każdym razie nie wygląda naturalnie - no chyba, że to obcy :)
Tam są 2. Rzeczywiście nie wygląda to specjalnie dobrze.
Fajnie wyszło. Z ilu to ekspozycji?
Chyba 20 klatek (z jakiś 300 zrobionych).
Powtórz dokładnie ten sam kadr, ale zrobiony za dnia. może być wschód albo zachód słońca (złota godzina), może być południe w pełnym słońcu, może być szalenie dramatyczne burzowe niebo. Jak chcesz. I zastanów się czy to kadr, którym można się pochwalić. Kadrowanie albo ma się we krwi, albo można się tego naumieć. Najlepiej ćwicząc, ćwicząc, ćwicząc... Oglądając, oglądając, oglądając...
Z miłą chęcią, tylko napisz jak zrobić gwiazdy w dzień. Poza tym można cokolwiek planować, gdy ma się jakikolwiek kadr, a nie pełne zachmurzenie. Jak chcesz, to dokleję Ci coś na dole i będzie "ładnie"...
maniak666
19-03-2016, 21:04
Z miłą chęcią, tylko napisz jak zrobić gwiazdy w dzień. Poza tym można cokolwiek planować, gdy ma się jakikolwiek kadr, a nie pełne zachmurzenie. Jak chcesz, to dokleję Ci coś na dole i będzie "ładnie"...
Zakładam że tylko rżniesz głupa. No chyba że....
W obydwu sytuacjach dalszą dyskusję uznaję za bezsensowną.