PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Headshoot

tespis
13-03-2016, 23:50
Ostatnim razem było w świetle dziennym, tym razem w świetle lamp, a raczej lampy ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/25713648705_3799e57056_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/2/1652/25713648705_3799e57056_b.jpg)

Dajcie znać co myślicie.
Pozdr,
Arek

Maly.Psikus
14-03-2016, 11:16
Pani wygląda jak by została zmuszona do zdjęcia. Takie nijakie.

tespis
14-03-2016, 13:06
Pani wygląda jak by została zmuszona do zdjęcia. Takie nijakie.
Dzięki. Przyznam że jestem teraz w takim przejściowym etapie. Tzn wcześniej cały czas bałem się o parametry zdjęcia, ekspozycję. Teraz jak już trochę lepiej nad tym panuję - powiedzmy że w pewnym warunkach mam to pod kontrolą ;). Zaczynam myśleć, myślę o kadrze, to jeszcze tak nie do końca kieruje dobrze fotografowaną osobą, stąd pewnie taki odbiór zdjęcia.
Nie wiem czy tak macie, ale czasem nie do końca widzę wszystko przez wizjer. Mam na myśli że uciekają mi czasem pewne detale, które dopiero widzę na wyświetlaczu aparatu bądź na monitorze.

Dzięki za komentarz.

Pawulon160883
14-03-2016, 13:27
Wszystko w swoim czasie :) Ładnie zaświecone, mina (to już wiesz ), broda niżej i skręcić lekko w stronę lewego ramienia (chodzi mi o to aby zgubić trochę lewego polika bo wyszedł. ..bo wyszedł :) ) Chciałbym robić takie portrety na początku moich foto-zmagań.
Pozdrawiam

Maly.Psikus
14-03-2016, 13:34
Oczywiście sam w sobie portret jest ok. Dobrze naświetlony i wyrazisty.

Oby tak dalej !

A co do detali przez wizjer to fakt, bardzo mało widać. Dopiero później na większym wyświetlaczu widać coś co nas może doprowadzić do wścieklizny (w szczególności jak robi się kilkanaście podobnych zdjęć).
Na szczęscie ja już się nauczyłem, że patrzę na fotografowany obiekt, zerkam w wizjer, znów zerknięcie na to co chę uwiecznić i znów wizjer, wbrew pozorom dużo czasu to nie zajmuje a można wiele zyskać i oszczędzić sobie późniejszego zawodu.

tespis
14-03-2016, 14:22
Dzięki za kolejne posty.
Co do światła to zainwestowałem w większe źródło. Tzn to było zrobione z octą 95cm. Wcześniej miałem softbox 60x60. Naprawdę jest różnica, na plus.
Z robieniem zdjęć mam styczność już kilka lat ;). Powiedzmy że teraz zaczynam robić je ja, a nie aparat.
Trochę też zainwestowałem czasu w edukację co do obróbki. Myślę że to dużo daje.

Z brodą jak najbardziej się zgadzam. Pytanie co do rotacji głowy, czemu w lewo? Co że polik grubo wyszedł?

Maly.Psikus
14-03-2016, 22:00
To teraz czekamy na wesołą panią z foto :-)