Zobacz pełną wersję : Nikon D90i co dalej.?
wojtekb1980
13-03-2016, 21:52
Witam
Powoli mój budżet do którego nie ma dostępu minister finansów (czytaj żona) się powiększa i czas na zakup nowego aparatu.
Aparat chce zmienić ponieważ.....chce i mam możliwość to dlaczego nie.
Kupując swój pierwszy w życiu aparat fotograficzny - lustrzankę (moje marzenie - i ten odgłos lustra) szukałem bardzo długo.
Wybór padł na Nikona ponieważ ........ z wyglądu bardziej mi się podobały aparaty marki Nikon niż Canom. No brzmi to śmiesznie ale tak wybrałem firmę Nikon.
A potem kilka miesięcy przeglądania forum i padło na D90 z obiektywem 18-105 VR. Oczywiście fotografowanie w trybie Auto.
Potem odkrycie trybu M. Zakup statywu, zakup lamy zewnętrznej (mistrzostwo świata). I zakup stałki 50 i szok że przesłonę można ustawić na 1.8 :-).
Ostatnio pogniewałem się na markę Nikon, ponieważ kolega był u mnie z Canonem i zauważył u mnie na szafie stary aparat z obiektywem radzieckim z mocowaniem M42.
Założył adapter porobił kilka zdjęć - no malinka. Nie czekając zbyt długo pożyczyłem sobie adapter nikon na m42 i.......................... no właśnie mały szok..........kolega w canonie ma pomiar światła
a Nikon.................................po przeglądnięciu forum okazało się, że firma Nikon ma blokadę pomiaru światła. Troszkę się zezłościłem - no ale są takie wynalazki jak pomiar światła na androida, więc.....
Ale wracając do sprawy, szukam nowego aparatu i mam kilka typów (oczywiście nowe):
Nikon D7100 korpus
Nikon D7200 korpus
Canon EOS 70D + 17-85 IS USM
madebyzosiek
13-03-2016, 21:58
Jeżeli masz kasę, to D7200 będzie bardzo dobrym wyborem :)
Canon to inna guzikologia, ale też jest spoko, jednak ze zmianą sytemu jest jak ze zmianą marki samochu... Niby nowy fajniejszy od poprzedniego, ale gdybym kupił xxx to może... ;) Chociaż mi się zdarzało używać Canona i Nikona równocześnie i się da :)
wojtekb1980
13-03-2016, 22:06
Witam
Dzięki za odpowiedź.
Martwi mnie tylko brak pomiaru światła dla obiektywów na M42, dlatego rozważam zakup Canona.
Pozdrawiam
madebyzosiek
13-03-2016, 22:13
Będziesz miał pomiar światła w D7200. Tylko w D3xxx/5xxx i D90 go nie ma. Pozdrawiam serdecznie
wojtekb1980
13-03-2016, 22:18
O proszę. Nie doczytałem. Dzięki wielkie.
Temat uważam za zamknięty.
Wybór padł na D7200 - pozdrawiam
madebyzosiek
13-03-2016, 22:25
O proszę. Nie doczytałem. Dzięki wielkie.
Temat uważam za zamknięty.
Wybór padł na D7200 - pozdrawiam
Udanych kadrów życzę :) Pozdrawiam serdecznie!
I tak powinno się kupować a nie ciągnąć temat i zadawać co raz to inne pytania :) a im więcej pytań tym większy mętlik od durnych czasami wywodów
Wybór b.dobry kolego
wojtekb1980
13-03-2016, 23:04
I tak powinno się kupować a nie ciągnąć temat i zadawać co raz to inne pytania :) a im więcej pytań tym większy mętlik od durnych czasami wywodów
Wybór b.dobry kolego
No dzięki.
Już się doczekać nie mogę. Jak moja córka na nową zabawkę :P.
Pozdrawiam
Tylko, że aparaty nikon żle współpracują z obiektywami z innym mocowaniem, a szczególnie z M42. Nie ostrzy na nieskończoność. Tak a propo i udanych kadrów życzę.
wojtekb1980
14-03-2016, 03:32
Tylko, że aparaty nikon żle współpracują z obiektywami z innym mocowaniem, a szczególnie z M42. Nie ostrzy na nieskończoność. Tak a propo i udanych kadrów życzę.
Jestem tego w pełni świadom. Ostrzenie na nieskończoność nie jest mi (tak mi się wydaje) potrzebne.
Teraz dozbierać brakujących funduszy i.........
Zabawa.
Ja do zabaw w manuale zaproponuję Sony A7 - cena body jest zbliżona do tego co trzeba zapłacić za D7200.
Chyba że bardzo Ci zależy na unowocześnieniu Nikona to wtedy wyjście jest tylko jedno, ale tak jak wspomniał wyżej kolega - pod M42 to będzie słaba proteza bo nie wykorzystasz w pełni tych szkieł.
Do m42, lepsze bedzie cokolwiek - byle nie nikon.
Tak samo jak na urodziny u cioci w bloku, 200/2 sie nie sprawdzi. Choc szkło fajne.
Tyle ze wiele osob kupuje "lustro" nie dla świadomych potrzeb, a do bycia pro. Świadomi do m42 nigdy nie wybiorą N. Jesli N, to szkła systemowe lub dedykowane kundelki. A jest w czym wybierać...
Pentax chyba wypada najlepiej cena/jakość jeśli chodzi o adaptacje pleśniaków.
Ewentualnie kupić jakiegoś samsunga NX300 lub nawet NX3000 i cieszyć się adapterami praktycznie do wszystkiego, a jakość porównywalna z topowymi D5xxx czy nawet D7xxx.
wojtekb1980
14-03-2016, 12:38
Do m42, lepsze bedzie cokolwiek - byle nie nikon.
Tak samo jak na urodziny u cioci w bloku, 200/2 sie nie sprawdzi. Choc szkło fajne.
Tyle ze wiele osob kupuje "lustro" nie dla świadomych potrzeb, a do bycia pro. Świadomi do m42 nigdy nie wybiorą N. Jesli N, to szkła systemowe lub dedykowane kundelki. A jest w czym wybierać...
Cześć.
No i tu masz rację - kolega też mi odradza nikona do szkieł M42 ale........................
A co do bycia "PRO" - jak ktoś ma możliwości - jedni szybciej, drudzy muszą dłużej odkładać to dlaczego nie. Człowiek z natury chce coś lepszego niż mu potrzebne. 8).
Jak możesz napisz coś więcej dlaczego Nikon nie będzie dobry do M42.????
Odległość od matrycy powoduje że przy ~50mm obiektyw ostrzy maksymalnie na 200cm.
luck1985
14-03-2016, 16:35
W N będziesz miał nieskończone ostrzenie- wymaga dodatkowej optyki. Tylko ta soczewka "podobno" pogarsza jakość
W C muszą być styki.
Najlepiej z M42 radzi sobie Pentax.
Jak Ci zależy na M42, to zmień obóz. C zrobił downagrade z półką XXD. Ja lubię czuć że wydałem 4-5k, a przy 70D czułem półkę entrylevel. Samo poczucie, a to nie robi zdjęć, ale ja obóz zmieniłem.
Jak stwierdzisz, że te M42 nie są AŻ tak mocno potrzebne do życia, to zostań przy wyborze D7200 i tyle.
Pentax najlepiej sobie radzi z M42 i ma najtańsza przejściówkę- miał jakiś czas temu, ale rynek wtórny szkieł biedniejszy niż C i N. W naszym kraju te dwie firmy najmocniej stoją.
rabbitzzz
14-03-2016, 22:28
Pentax to zazwyczaj fajne sprzęty ale dla ludzi którzy wiedzą czego chcą. Póki co system jest jeszcze troszkę okrojony ze względu na ilość obiektywów ale ta sytuacja się poprawia. Jeśli chcesz korzystać z M42 to pentax daje naprawdę fajne możliwości. Np k5-II Jeśli natomiast nie zależy Ci na lustrzance to kolega wyżej wspomniał o sony nx300. Focus peacking czy jak to się tam zwie, przejsciowek masz tyle że i słoik po musztardzie podepniesz. Cena nie jest wygórowana to i na jakieś fajne szkielko starczy. A i filmowanie będziesz miał lepsze w nikonie
luck1985
14-03-2016, 22:54
I zaczyna się robić meksyk.
Dochodzą nowe pomysły, nowe modele :D
rabbitzzz
15-03-2016, 15:33
Żaden meksyk. Kolega już wybrał d7200. Czyli porządny sprzęt z którego miejmy nadzieję bedzie zadowolony
Moze i d7200 jest super, ale z pleśniakami bedzie problemik. I obejść sie go nie uda.
:)
W takich pleśniakowych potrzebach, nawet tani i nadal bardzo dobry, a3000, do pleśniaków bedzie ok.
Jak jest wiecej kasy, to a6k. Ostrzenie manualne w tym wypadku, to przyjemność :)
Ps.
Z a6k działają (bonusik taki) lampy nikonowe.
wojtekb1980
16-03-2016, 22:12
Jestem z osób które muszą dotknąć żeby uwierzyć :mrgreen:. Także już idzie do mnie adapter nikon - m42.
I zobaczymy co będzie mnie ograniczało w praktyce na Nikonie. Wszakże mam D90 i cały czas działa :twisted: