PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7000 - Problem z autofokusem

DarekSobiecki
13-03-2016, 18:58
Witam !
Niedawno zmieniłem sprzęt na Nikona. Do tej pory ( parę miesięcy ) korzystałem z funkcji AF w ustawieniu automatycznym czyli, między innymi, blokowanie robienia zdjęcia bez ustawienia na punkcie ostrości.
Niedawno, podczas wręczania nagród fotograficznych zresztą :) moja torba z aparatem zsunęła się z krzesła na podłogę - wysokość niewielka, aparat w torbie itp.
Od tego czasu jednak zauważam brak wyżej opisanych cech AF przy ustawieniu automatycznym. Poza tym jest też dziwne, wcześniej niewystępujące wyluzowanie w szczytowej części obiektywu.
Poszedłem ze sprzętem do bardzo dobrego punktu serwisu aparatów i człowiek wykluczył wadę ustawienia soczewki obiektywu.
Niby robię normalnie zdjęcia, ale coś jest inaczej niż było - brakuje mi tego szumu silnika AF.
Mam nadzieję, że nie znając jeszcze za dobrze Nikona, przestawiłem omyłkowo jakieś ustawienie zewnętrzne.
Sprzęt: Nikon D7000
Sigma 17-50mm F/2.8 EX DC OS HSM
Tu są sami spece w temacie, więc dla was to pewnie pestka :)

GonzoG
13-03-2016, 19:54
Ale jakiego szumu ?? Bo ja S17-50/2.8 jestem w stanie usłyszeć tylko w ciszy.

Pawe
16-03-2016, 23:56
Czekaj, czekaj...wcześniej silnik szumił tak, że go slyszałeś, a teraz przestałeś go słyszeć. To chyba dobrze, nie:P? Cichy AF to raczej pożądana cecha, więc jeśli ustawia poprawnie ostrość...to nic tylko się cieszyć.

TOP67
17-03-2016, 13:24
A może to nie był szum silnika, tylko OS?
A priorytet ostrości (tak nazywa się ta blokada spustu) domyślnie jest tylko w AF-S. Może przełączyłeś na AF-C?

hostman22
17-03-2016, 13:52
pestka nie pestka, ale dobrze zakładać temat w odpowiednim dziale ;). Luzy mogły już być, tylko po upadku możesz być bardziej dokładny ;).
Na statywie przez lv bym dokładnie sprawdził właściwości optyczne i af. Zrobiłbym też serię zdjęć z włączonym i wyłączonym os.

amirez
17-03-2016, 15:58
Niby robię normalnie zdjęcia, ale coś jest inaczej niż było - brakuje mi tego szumu silnika AF.
Znaczy upuszczając Nikona z Sigmą na podłogę podniosłeś wartość zestawu, wprowadzając go w tryb pracy cichej ;) No, to w sumie tylko się cieszyć.