PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d7100 + sigma 17-50 - af big problem !!!

ARCHTW
12-03-2016, 19:32
Witam,

Prosiłbym o opinie ludzi którzy mają D7100 i używają obiektywu SIGMA 17-50 F2.8 EX DC OSH

Mam ten obiektyw od trzech miesięcy i od trzech miesięcy walczę z serwisami

Od początku nie wychodziły ostre zdjęcia robione z ręki w różnych warunkach. Na zewnątrz przy dobrej pogodzie jak i we wnętrzu z fleszem.
W żaden sposób nie dało się zrobić naprawdę ostrego zdjęcia.

Body było w serwisie NIKON - ustawili wszystko wg " zaleceń producenta"
Posłałem sprzęt do kalibracji obiektywu do serwisu SIGMA - odesłali a problem nie zniknął.
Wysłałem im zdjęcia jakie wychodzą po ich kalibracji więc kazali go przysłac raz jeszcze.
Wysłałem więc drugi raz.
Prosiłem o zrobienie kilku zdjęć na mojej karcie żebym mógł zobaczyć że kalibracja była skutecznie wykonana.
Odmówili mi.
Odesłali mi sprzęt. Zadzwoniłem do nich w dniu wysyłki do mnie i pani w serwisie z uporem twierdziła że tym razem już wszystko jest prawidłowo i dobrze.
Zrobiłem kilkanaście zdjęć i okazało się że nadal zdjęcia są nie ostre.
Acha, odesłali mi sprzęt z ustawieniem w menu - Control Picture - ostrość na wartości 9 / paranoja/
Najdziwniejsze jest to że innej ostrości wychodzą zdjęcia robione przez wizjer a innej / gorszej/ przez Lv gdzie światło pada bezpośrednio na matrycę.

Jeśli ktoś ma ten obiektyw z body D7100 proszę aby się podzielił swoimi uwagami i doświadczeniami z tym obiektywem.
Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje.

madebyzosiek
12-03-2016, 19:38
Bardzo dobry i ostry od 2.8 zestaw, pod warunkiem dobrej kalibracji. Wstaw jakieś nieostre Twoim zadaniem zdjęcia, może będzie łatwiej Ci pomóc. Pozdrawiam serdecznie

zbyszekD7000
12-03-2016, 19:41
A masz inny obiektyw żeby sprawdzić czy na nim też tak jest?
Jeśli masz do dołącz dla serwisu takie foty jako dowód że na innym obiektywie jest ok.
Raczej to wina obiektywu i ślij do serwisu do skutku ale do Sigmy. Nikonowi nic do tego.
Po prostu zgłaszaj reklamację usługi kalibracji. Oni nie powinni ustawiać mikrokalibracji w puszcze tylko kalibrowaç obiektyw. Kalibrowanie obiektywów Sigma w serwisie to standard, w skrajnych przypadkach wymieniają na nowe jeśli serwiswo nie da się skalibrować.
Poczytaj o takich przypadkach w wątku o tej sigmie.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=133915

To wszystko przy zaLożeniu że dobrze robisz testy.

Studio5s
12-03-2016, 20:00
Wykonaj testy na obiektywie nikona i sigmy. Porównaj i zobacz na ktorym szkle jest źle.

Andrzej1974
12-03-2016, 20:49
Zapodaj tu jakieś zdjęcie z tej Sigmy...

ARCHTW
12-03-2016, 23:14
Sorry załączyłem nie te co trzeba ale dla porównania teraz z NIKONA D7100 + Sigma 17-50
wizjer
https://www.dropbox.com/s/ihght10dmfkj55t/DSC_2497.NEF?dl=0

Lv
https://www.dropbox.com/s/1hunrwds974q73d/DSC_2498.NEF?dl=0

ksh
12-03-2016, 23:19
Chyba na obu jest bf, w D7100 masz regulacje af.

GonzoG
12-03-2016, 23:47
Jedno ma wyraźny BF, drugie jest ostre i to bardzo.
I raczej pomyliłeś, to które robione przez wizjer, a które przez LV...

Jak by to miało jakikolwiek wpływ na LV...

jo44
13-03-2016, 01:02
I raczej pomyliłeś, to które robione przez wizjer, a które przez LV...
No właśnie nie pomylił...

ARCHTW
14-03-2016, 12:27

Witam,

Dzisiaj słoneczny poranek więc zrobiłem kilka zdjęć

https://www.dropbox.com/s/sykxr7g7jy8wgfr/DSC_2819.NEF?dl=0

https://www.dropbox.com/s/9u28aw9xfgezxwq/DSC_2820.NEF?dl=0

parametry obu zdjęć takie same

zdjęcie robione przez wizjer

TRYB "P"
f 2,8
czas 1/800
ISO 200
Picture control STANDARD bez dodatkowego wyostrzania - ustawienia fabryczne czyli na 3

AUTO- FOKUS - włączony
Tryb fokus: AFS
powierzchnia pomiaru: S
bez dodatkowej korekty AF

Stabilizacja VR - włączona

Czy robię jakiś błąd ?

Sprzęt był dwukrotnie kalibrowany w serwisie SIGMA - jestem podłamany tym obiektywem

Zauważyłem że dopiero przysłona f5 + ostrzenie w Picture Control OSD na min 4 daje ostry obraz.

madebyzosiek
14-03-2016, 12:41
czas 1/800

Stabilizacja VR - włączona

Czy robię jakiś błąd ?

To jest jeden z większych błędów, stabilizacji używa się wtedy, kiedy czas jest za długi do zrobienia zdjęć z ręki... Czyli jak nie jesteś alkoholikiem, to dopiero 1/80 i więcej powinna spowodować włączenie stabilizacji, a jak aparat jest na statywie, to nie włączasz jej pod żadnym pozorem.
Druga sprawa - jak masz ustawione wybieranie punktów ostrości? Aparat sam wybiera gdzie ma być ostro, czy robisz to sam ustawiając na przykład środkowy punkt?

ARCHTW
14-03-2016, 12:54
To jest jeden z większych błędów, stabilizacji używa się wtedy, kiedy czas jest za długi do zrobienia zdjęć z ręki... Czyli jak nie jesteś alkoholikiem, to dopiero 1/80 i więcej powinna spowodować włączenie stabilizacji, a jak aparat jest na statywie, to nie włączasz jej pod żadnym pozorem.
Druga sprawa - jak masz ustawione wybieranie punktów ostrości? Aparat sam wybiera gdzie ma być ostro, czy robisz to sam ustawiając na przykład środkowy punkt?

Zdjęcia były robione z ręki

punkt ostrości wybierałem sam centralnie pojedynczy / single/

spróbuję zrobić zdjęcia z wyłączoną stabilizacją.
Ale z drugiej strony czy stabilizacja włączona pogarsza ostrość?

madebyzosiek
14-03-2016, 13:23
Jeżeli próbuje stabilizować coś co nie wymaga stabilizacji to tak... To trochę tak jakby używać wycieraczek kiedy nie pada deszcz... Porysują szybę? ;)

madebyzosiek
14-03-2016, 13:31
Patrząc na zdjęcie nr 1 wszystko wygląda ok, ostrość jest w środku na ręczniku obok żółtej klamerki, na zdjęciu numer 2 jest na skraju drugiego ręcznika, czyli też tam gdzie jest środek, jednak ono wygląda na zepsute stabilizacją...

ARCHTW
14-03-2016, 14:08
Jeżeli próbuje stabilizować coś co nie wymaga stabilizacji to tak... To trochę tak jakby używać wycieraczek kiedy nie pada deszcz... Porysują szybę? ;)

Zrobiłem kilka zdjęć z wyłączonym stabilizatorem i :

przez wizjer z włączonym stabilizatorem efekt jest lepszy czas 1/800s choć nadal nie jest to bardzo dobra ostrość.

przez Lv nie ma zauważalnej różnicy taki sam czas tak samo nieostro.

Ale zauważyłem teraz w programie View NX2 ten dostarczany z aparatem - zrobiony update
tam gdzie są parametry zdjęcia

w pozycji VR wszystko jedno czy stabilizacja jest włączona czy wyłączona podaje informację ON czyli włączony. Może tu coś jest nie tak?

madebyzosiek
14-03-2016, 14:14
To akurat nie jest problemem.
Wyjaśnij jeszcze co to w Twoim rozumieniu znaczy nieostro... Czego oczekujesz? Może będzie prościej coś podpowiedzieć.

GonzoG
14-03-2016, 14:41
Mi to wygląda, że od jasnego zooma za 1500zl oczekujesz ostrości stałki za 3000zl...Poza tym 24Mipx na DX z żadnym obiektywem nie da ci super ostrości przy 100% powiększeniu. Nie ma obiektywów o tak dużej rozdzielczości kątowej. Nawet Zeissy Otus nie dają rady takiemu upakowaniu pikseli.

TOP67
14-03-2016, 14:52
w pozycji VR wszystko jedno czy stabilizacja jest włączona czy wyłączona podaje informację ON czyli włączony.

Tak jest przy tej Sigmie.

madebyzosiek
14-03-2016, 15:31
Mi to wygląda, że od jasnego zooma za 1500zl oczekujesz ostrości stałki za 3000zl...Poza tym 24Mipx na DX z żadnym obiektywem nie da ci super ostrości przy 100% powiększeniu. Nie ma obiektywów o tak dużej rozdzielczości kątowej. Nawet Zeissy Otus nie dają rady takiemu upakowaniu pikseli.
Ja mam dokładnie takie same wrażenie, ewentualnie koledze przeszkadza mała głębia ostrości, która nie obejmuje wszystkiego na zdjęciu, ale mam nadzieję, że odpowie na pytanie czego oczekuje, to będzie można jakoś go nakierować na rozwiązanie...
Ja powiem tylko tyle, że ten tandem (D7100 z S17-50) daje świetny, ostry obrazek :)

ARCHTW
14-03-2016, 16:15
Spodziewałbym się takiej przynajmniej ostrości na przedmiocie, na którym jest ustawiana w jednym punkcie przez AFS

ale to jest na przysłonie f5 i podostrzone w picture control do poziomu 5

Nie chodzi mi o większą głębię ostrości tylko żeby AF trafiał w punkt na który celuję i dawał minimum taki rezultat jak poniżej

https://www.dropbox.com/s/evqxreftkni6n3h/DSC_2859.NEF?dl=0
https://www.dropbox.com/s/3zrdwroh6tle5q5/DSC_2860.NEF?dl=0

madebyzosiek
14-03-2016, 18:45
Ale na wszystkich tych zdjęciach, zarówno na 2.8 jak i na 5 AF trafia w punkt, bo ostrość zawsze jest w środku kadru... A po to są opcje doostrzania, żeby z nich korzystać… Przecież chyba po to robisz rawy, żeby je obrobić jak Ci się podoba, więc możesz ostrość doprowadzić do perfekcji podczas obróbki, najważniejsze jest właśnie to, że AF Ci trafia w punkt. Nie do końca ogarniam czego oczekujesz…

lukasz.antoniak
14-03-2016, 20:30
Oglądałem zdjęcia robione na 2.8 i też mi się wydaje, że jest dobrze. Może zdjęcia Ci się nie podobają bo spinacze są "mało" kontrastowe, ale to także kwestia pracy obiektywu pod światło przy tych ujęciach, a nie AF. Obróbka w programie graficznym i wszystko będzie super.

ARCHTW
14-03-2016, 21:15
Ale na wszystkich tych zdjęciach, zarówno na 2.8 jak i na 5 AF trafia w punkt, bo ostrość zawsze jest w środku kadru... A po to są opcje doostrzania, żeby z nich korzystać… Przecież chyba po to robisz rawy, żeby je obrobić jak Ci się podoba, więc możesz ostrość doprowadzić do perfekcji podczas obróbki, najważniejsze jest właśnie to, że AF Ci trafia w punkt. Nie do końca ogarniam czego oczekujesz…

Po prostu spodziewałem się większej ostrości w środku kadru już przy f2.8 takiej jaką robię przy przysłonie f5 :) zwłaszcza wkurzające jest to że podobną ostrość robię starym kompaktowym Coolpixem :(

madebyzosiek
14-03-2016, 21:39
Po prostu spodziewałem się większej ostrości w środku kadru już przy f2.8 takiej jaką robię przy przysłonie f5 :) zwłaszcza wkurzające jest to że podobną ostrość robię starym kompaktowym Coolpixem :(
Hmm... Ale co to znaczy większa ostrość? Przy F5 wiekszy obszar zdjęcia jest ostry, bo jest większa głębia ostrości niż przy 2.8. Kompakt, ze względu na wielkość matrycy, miał jeszcze większą głębię ostrości. Może o to chodzi? Bo Twoje przykłady świadczą o tym, że obiektyw trafia w punkt i jest ostry...

ARCHTW
14-03-2016, 23:20
Hmm... Ale co to znaczy większa ostrość? Przy F5 wiekszy obszar zdjęcia jest ostry, bo jest większa głębia ostrości niż przy 2.8. Kompakt, ze względu na wielkość matrycy, miał jeszcze większą głębię ostrości. Może o to chodzi? Bo Twoje przykłady świadczą o tym, że obiektyw trafia w punkt i jest ostry...

Ja widzę sporą różnicę w ostrości w punkcie gdzie jest ona mierzona przy przysłonie f2,8 a f5

To prawda, że tam gdzie celuję / ten pojedynczy kwadracik/ jest to najostrzejszy obszar z całego kadru, ale taka ostrość dla mnie jest po prostu słaba. Kiedy ustawię przysłonę f5 lub F5,6 to w tym samym punkcie ostrość jest dużo lepsza.

Może to zboczenie zawodowe, ale ja to widzę i to jest dla mnie ważne.

Dzięki za wymianę uwag i poświęcony czas.

pozdrawiam

GonzoG
15-03-2016, 00:03
To kup sobie stałki z górnej półki, albo Sigme 18-35/1.8.

17-50/2.8 to obiektyw klasy średniej i na swoją klasę i cenę ma bardzo dobrą ostrość już od pełnej dziury.

Andrzej1974
15-03-2016, 07:50
Tak jak Gonzo Ci radził - kup konkretne szkło to nie będziesz szukał dziury w całym. Z całym szacunkiem ale S17-50/2.8 do takich się nie zalicza...

madebyzosiek
15-03-2016, 08:59
Mi się Panowie wydaje, że kolega nie ogarnia pojęcia głębi ostrości, a Sigmę doceniłby gdyby zaczął robić zdjęcia czemuś innemu niż praniu...
Oczywiście macie rację, to nie jest szkło z górnej półki, ale ma bardzo dobrą ostrość, jeżeli jest skalibrowne prawidłowo, a jego jest skalibrowne prawidłowo... Ale ja się poddałem ;)

ARCHTW
15-03-2016, 10:08
Mi się Panowie wydaje, że kolega nie ogarnia pojęcia głębi ostrości, a Sigmę doceniłby gdyby zaczął robić zdjęcia czemuś innemu niż praniu...
Oczywiście macie rację, to nie jest szkło z górnej półki, ale ma bardzo dobrą ostrość, jeżeli jest skalibrowne prawidłowo, a jego jest skalibrowne prawidłowo... Ale ja się poddałem ;)

Moim skromnym zdaniem głębia ostrości to:

odcinek w przestrzeni na osi aparat - fotografowany cel gdzie przedmioty są ostre. Natomiast przed i za tą przestrzenią są mniej albo w ogóle nie ostre. Im większa przysłona tym większa głębia ostrości / dłuższy odcinek fotografowanej przestrzeni jest ostry. Im mniejsza przysłona lub obiektyw w ogóle nie przysłonięty wtedy ostrość powinna być tylko na fotografowanym przedmiocie. I w ten właśnie sposób ocenia się ostrość "rysowania" obiektywu. Przy całkowicie otwartym obiektywie ostry powinien być tylko punkt, na którym ustawiamy ostrość obiektywu / ewentualnie robi to AF/

Co od jakiegoś czasu testuję i nie jestem zadowolony. Używanie przysłony dla zwiększenia głębi ostrości nie służy ocenie ostrości rysowania obiektywu tylko realizacji zamierzonych efektów fotografii.

Teraz proszę mi powiedzieć czy powinienem się douczać na temat pojęcia głębi ostrości bo moim problemem nie jest głębia ostrości a standard ostrości rysowania samego obiektywu /bez używania przysłony i programików podostrzających/

GonzoG
15-03-2016, 10:23
Nie tylko na temat GO, ale całej optyki powinieneś się douczyć.1. GO to nie obszar gdzie jest ostro, a wydaje się ostro. Ostro jest tylko i wyłącznie w płaszczyźnie ostrości.
2. Każdy obiektyw zyskuje na ostrości po lekkim przymknięciu, a po mocniejszym znowu traci.
3. Każdy obiektyw ma ograniczoną rozdzielczość kątową, która nawet w najlepszym wypadku nie wystarcza do tego aby na D7100 mieć extra ostre zdjęcia.
To są prawa fizyki.

madebyzosiek
15-03-2016, 12:35
Moim skromnym zdaniem głębia ostrości to:

odcinek w przestrzeni na osi aparat - fotografowany cel gdzie przedmioty są ostre. Natomiast przed i za tą przestrzenią są mniej albo w ogóle nie ostre. Im większa przysłona tym większa głębia ostrości / dłuższy odcinek fotografowanej przestrzeni jest ostry. Im mniejsza przysłona lub obiektyw w ogóle nie przysłonięty wtedy ostrość powinna być tylko na fotografowanym przedmiocie. I w ten właśnie sposób ocenia się ostrość "rysowania" obiektywu. Przy całkowicie otwartym obiektywie ostry powinien być tylko punkt, na którym ustawiamy ostrość obiektywu / ewentualnie robi to AF/

Na pewno bardzo dobrze szukasz w internecie, ale nie wiem czy rozumiesz to co czytasz... Tym bardziej, że do oceny głębi ostrości, Twoje zdjęcia prania się nie nadają... Ani oś obiektywu nie jest pod kątem odpowiednim do fotografowanej powierzchni, ani aparat nie stoi na statywie... Masz poprawnie skalibrowaną Sigmę, o czym świadczy fakt że zdjęcia z LV nie różnią się od tych z wizjera i właściwie sam nie wiesz czego oczekujesz...
Nie chcesz dodatkowo obrabiać zdjęć, to po co robisz rawy? W PC ustaw sobie wyostrzenie na taką wartość która Ci odpowiada, bo po to są te ustawienia żeby je stosować i trzaskaj jpgi.
Jeszcze raz Ci powtórzę za kolegami... Sigma 17-50 2.8 jest najostrzejsza w zakresie 17-50 i cenie 1500 zł. Nie ma tu żadnej konkurencji.
Jeżeli chcesz ostrzejsze obiektywy, to zostaje Ci:
- Sigma 18-35 1.8 (3000 zł)
- Nikkor 17-55 2.8 (5000 zł)
- Stałki Nikkora lub Sigmy 1.4 (3000-6000 zł za każdą...)

ARCHTW
15-03-2016, 18:48
Na pewno bardzo dobrze szukasz w internecie, ale nie wiem czy rozumiesz to co czytasz... Tym bardziej, że do oceny głębi ostrości, Twoje zdjęcia prania się nie nadają... Ani oś obiektywu nie jest pod kątem odpowiednim do fotografowanej powierzchni, ani aparat nie stoi na statywie... Masz poprawnie skalibrowaną Sigmę, o czym świadczy fakt że zdjęcia z LV nie różnią się od tych z wizjera i właściwie sam nie wiesz czego oczekujesz...
Nie chcesz dodatkowo obrabiać zdjęć, to po co robisz rawy? W PC ustaw sobie wyostrzenie na taką wartość która Ci odpowiada, bo po to są te ustawienia żeby je stosować i trzaskaj jpgi.
Jeszcze raz Ci powtórzę za kolegami... Sigma 17-50 2.8 jest najostrzejsza w zakresie 17-50 i cenie 1500 zł. Nie ma tu żadnej konkurencji.
Jeżeli chcesz ostrzejsze obiektywy, to zostaje Ci:
- Sigma 18-35 1.8 (3000 zł)
- Nikkor 17-55 2.8 (5000 zł)
- Stałki Nikkora lub Sigmy 1.4 (3000-6000 zł za każdą...)

Pewnie macie rację. Nie mam doświadczenia z SIGMĄ

Najgorzej radzi sobie na zdjęciach liter np. na jakiejś tabliczce

Ta ma czarne litery na białym tle. Czyli kontrastowy obiekt fotografii więc teoretycznie ostrość powinna być najlepsza.

przysłona f2.8 czas 1/800s VR włączony

pierwsze - ujęcie ostrość na ten sam punkt
przez wizjer
https://www.dropbox.com/s/dljndnk58kqqsgk/DSC_2495.NEF?dl=0
przez Lv
https://www.dropbox.com/s/ai1qogfp9hpmmlc/DSC_2496.NEF?dl=0

drugie ujęcie ostrość na inny punkt

przez wizjer
https://www.dropbox.com/s/ihght10dmfkj55t/DSC_2497.NEF?dl=0

przez Lv
https://www.dropbox.com/s/1hunrwds974q73d/DSC_2498.NEF?dl=0

Czy to też jest ostre waszym zdaniem?
Bo zgadzam się że tamta klamerka i ręcznik może nie była najlepszym obiektem do tego testu.

nikoniarz
15-03-2016, 18:52
czas 1/800s VR włączony

Po co Ci ten VR?

madebyzosiek
15-03-2016, 18:55
Po co Ci ten VR?
Dokładnie, po co? 1/800 nie wymaga stabilizacji...

GonzoG
15-03-2016, 19:03
Tak, są zdjęcia ostre, tylko że przy takim ustawieniu książki aż się prosisz o błędy AF. Aparat nie ustawia ostrości w wybranym przez ciebie punkcie, a w obszarze. Gdy ten jest skośnie do osi obiektywu to nie wiesz gdzie dokładnie będzie ustawiona ostrość.

nikoniarz
15-03-2016, 19:13
Zdjęcia przez wizjer są lepsze niż robione w LV. Czy może to wynikać z niezakrycia wizjera?

Andrzej1974
15-03-2016, 19:21
Czy ty nie możesz zrobić po prostu jakichś normalnych zdjęć? Nie jakieś bielizny czy książki...

I po co ci ten czas 1/800 przy tej Sigmie?

madebyzosiek
15-03-2016, 19:26
I po co ci ten czas 1/800 przy tej Sigmie?

Taki mu się "wybiera" w trybie P...

nikoniarz
15-03-2016, 19:30
Taki mu się "wybiera" w trybie P...

Wszystkie fotki są w A...

madebyzosiek
15-03-2016, 19:37
Wszystkie fotki są w A...
Sorki, nie spojrzałem bo leżąc w łóżku działam na telefonie, a pierwsze zdjęcia były z trybu P, więc dlatego tak napisałem ;) Co nie zmienia faktu, że może dla wiarygodności testu czas na M autorze? :)

nikoniarz
15-03-2016, 19:41
Sorki, nie spojrzałem bo leżąc w łóżku działam na telefonie, a pierwsze zdjęcia były z trybu P, więc dlatego tak napisałem ;) Co nie zmienia faktu, że może dla wiarygodności testu czas na M autorze? :)

Pobrałem wszystkie zdj z tego wątku- są w trybie A robione. Chyba, że było coś co zostało usunięte lub podmienione...

Edit:
Zwracam honor- jednak umknęły mi dwa zrobione w Programmed Auto

ARCHTW
15-03-2016, 19:52
Pobrałem wszystkie zdj z tego wątku- są w trybie A robione. Chyba, że było coś co zostało usunięte lub podmienione...

Edit:
Zwracam honor- jednak umknęły mi dwa zrobione w Programmed Auto

Tak te są robione w trybie A z priorytetem przysłony.

madebyzosiek
15-03-2016, 20:50
Tak te są robione w trybie A z priorytetem przysłony.
Inaczej ciężko byłoby zapanować nad przysłoną. Teraz jeszcze zapanuj nad czasem, iso i zapamiętaj, że stabilizacji nie używasz z krótkimi czasami i na statywie z żadnymi czasami...
A i dobrze byłoby "testy" robić ze statywu... A najlepiej zamiast testów robić... zdjęcia... Powodzenia :)

TOP67
15-03-2016, 20:56
Krótki czas nie jest przeszkodą, ale ISO lepiej obniżyć na 100. Przy tak małych odległościach, bardzo ważny jest statyw, zwłaszcza w LV. Zanim migawka się zamknie i otworzy ponownie, mija tak dużo czasu, że mimowolnie można zmienić odległość. Zwłaszcza w pozycji zombie.

marek_bog
16-03-2016, 08:51
Tak, są zdjęcia ostre, tylko że przy takim ustawieniu książki aż się prosisz o błędy AF. Aparat nie ustawia ostrości w wybranym przez ciebie punkcie, a w obszarze. Gdy ten jest skośnie do osi obiektywu to nie wiesz gdzie dokładnie będzie ustawiona ostrość.

No właśnie - ja już o to kiedyś tutaj na forum pytałem, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi - jak to w takim przypadku jest z AF? Jedna krawędź prostokącika ("punktu") AF jest bliżej matrycy, druga dalej - w którym miejscu AF ustawia ostrość? Losowo, na bliższej krawędzi, na dalszej, w środku, na czymś kontrastowym wewnątrz tego prostokącika? Coś innego?

schriker
16-03-2016, 09:26
Po przeczytaniu pierwszego postu spodziewałem się jakieś strasznej tragedii, a tu jak dla mnie to te zdjęcia są bardzo ok, i tylko mnie przekonujesz do zakupu tej sigmy.

ARCHTW
16-03-2016, 09:39
Po przeczytaniu pierwszego postu spodziewałem się jakieś strasznej tragedii, a tu jak dla mnie to te zdjęcia są bardzo ok, i tylko mnie przekonujesz do zakupu tej sigmy.

Ja oglądam te zdjęcia w programie ViewNX2 w powiększeniu 1 : 1 i w tedy już tak dobrze nie wyglądają. W pomniejszeniu na zwykłej przeglądarce wygląda dobrze ale gdybym chciał zrobić wydruk foto w 1 : 1 to już gorzej.

schriker
16-03-2016, 10:12
Ja oglądam te zdjęcia w programie ViewNX2 w powiększeniu 1 : 1 i w tedy już tak dobrze nie wyglądają. W pomniejszeniu na zwykłej przeglądarce wygląda dobrze ale gdybym chciał zrobić wydruk foto w 1 : 1 to już gorzej.

Tez przegladalem zdjecia z tego tematu w LR, i jak na nieobrobione rawy sa calkiem ok jak na jasny zoom za 1500zl. Wedlug mnie warty ceny.

A do czego potrzebny Ci wydruk 1:1? Jesli masz takie wymagania to chyba zostaja Ci stalki po 3000zl.

madebyzosiek
16-03-2016, 10:46
Jak marzysz o wydrukach 1:1, to czas sprzedać D7100 z Sigmą 17-50 2.8 i pomyśleć o D750/D810 z Nikkorem 24-70 2.8 albo Sigmą 24-35 2.0 albo stałkami z "górnej półki"... Cały czas uważam, że zdecydowanie widzisz problem gdzieś, gdzie go nie ma...

GonzoG
16-03-2016, 10:49
No właśnie - ja już o to kiedyś tutaj na forum pytałem, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi - jak to w takim przypadku jest z AF? Jedna krawędź prostokącika ("punktu") AF jest bliżej matrycy, druga dalej - w którym miejscu AF ustawia ostrość? Losowo, na bliższej krawędzi, na dalszej, w środku, na czymś kontrastowym wewnątrz tego prostokącika? Coś innego?
Zgodnie z algorytmem AF.

ARCHTW
16-03-2016, 11:52
Jak marzysz o wydrukach 1:1, to czas sprzedać D7100 z Sigmą 17-50 2.8 i pomyśleć o D750/D810 z Nikkorem 24-70 2.8 albo Sigmą 24-35 2.0 albo stałkami z "górnej półki"... Cały czas uważam, że zdecydowanie widzisz problem gdzieś, gdzie go nie ma...

Czyli to jest szczyt możliwości tego obiektywu.

Pytałem panią w serwisie SIGMY po prostu czy to jest szczyt możliwości tego modelu obiektywu. Pani odpowiedziała, że ten obiektyw robi dużo lepsze zdjęcia. To było po pierwszej kalibracji.

Potem kazali wysłać sprzęt powtórnie, ale odesłali z nie lepszym efektem.

Dzięki wszystkim za swoje spostrzeżenia uwagi oraz poświęcony czas.

madebyzosiek
16-03-2016, 12:03

Obrazek z tego obiektywu z umiejętną obróbka może na prawdę spowodować opad szczęki... Więc jak już masz skalibrowne szkło, to skup się na umiejętności obrabiania zdjęć. Będziesz zadowolony, gwarantuje Ci to! Powodzenia :)

GonzoG
16-03-2016, 12:03

Nie. To jest szczyt twoich umiejętności jeśli chodzi o obróbkę zdjęć.

ARCHTW
16-03-2016, 14:38
Nie. To jest szczyt twoich umiejętności jeśli chodzi o obróbkę zdjęć.

Niestety obrabiać zdjęcia to ja w miarę potrafię. Zajmuję się tym bo to część mojej pracy już od 15 lat, ale nikt tu nie może zrozumieć, że mi nie chodzi o zdjęcia obrabiane w takim czy innym programie tylko chciałbym aby "surowe" były na przyzwoitym poziomie ostrości, a dopiero potem jak bym chciał to koryguje na bardziej "wycięte" detale. Mogę podostrzyć bądź zmiękczyć z NX2 bądź Photo Shop jak mi się zechce. Im lepszy materiał wyjściowy tym więcej można zrobić ....

madebyzosiek
16-03-2016, 15:02
Niestety obrabiać zdjęcia to ja w miarę potrafię. Zajmuję się tym bo to część mojej pracy już od 15 lat, ale nikt tu nie może zrozumieć, że mi nie chodzi o zdjęcia obrabiane w takim czy innym programie tylko chciałbym aby "surowe" były na przyzwoitym poziomie ostrości, a dopiero potem jak bym chciał to koryguje na bardziej "wycięte" detale. Mogę podostrzyć bądź zmiękczyć z NX2 bądź Photo Shop jak mi się zechce. Im lepszy materiał wyjściowy tym więcej można zrobić ....

A można wiedzieć z jakiego zestawu zdjęcia obrabiałeś przez te 15 lat, skoro wymagasz od tandemu za 4000 takiej perfekcji? Może da się je gdzieś zobaczyć?
Wiesz, nie obrażaj się, ale już tu pisali tacy graficy, którzy mówili o wielkim doświadczeniu nie wykazując się znajomością podstaw...