Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 -jaka tania lampa do nauki strobingu
niedokonczony_login
12-03-2016, 18:03
Witam serdecznie,
Moja żona zajmuje się robieniem makijażu, chciałbym jej pomóc i udokumentować wyniki pracy (głównie fotografia kobiet w małym pomieszczeniu, lecz przy okazji z chęcią wykorzystam sprzęt do typowo okazjonalnej fotografii - wycieczki, wesela, chrzciny itd.). Nie potrzebuję drogiego sprzętu (ok. 500-600 zł), ba nawet już wstępnie miałem wybraną lampę, ale zobaczyłem to:
https://www.youtube.com/watch?v=fJDUKrcGJVI
oraz przeczytałem wiele wątków na forum. Teraz już wiem, że właśnie tego efektu szukam.
Którą lampę mogę zdalnie wyzwolić moim aparatem D5100 (jak to sprawdzić - na co zwrócić uwagę w opisach technicznych zarówno aparatu jak i lampy). Np. w lampie Metz 44 AF 2, którą jestem zainteresowany, widzę: "Bezprzewodowe sterowanie błyskiem" czy to oznacza, że będzie zdalnie błyskać z moim modelem (jak sprawdzić, która lampa współpracuje z danym aparatem)? Będę naprawdę wdzięczny jeśli pomożecie mi pójść na skróty i po prostu podaciei kilka proponowanych lamp błyskowych spełniających moje kryteria.
Ja zastanawiałem się nad tymi:
Metz 44 AF-2 Nikon
YN-568EX
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam, jeśli pytania są zbyt banalne.
Przy D5x00 nie ma znaczenia sterowanie lampy błyskiem, bo te aparaty nie mają tej funkcji wbudowanej i przy jednej lampie zostaje Ci jedynie proste wyzwalanie błyskiem, a to oznacza lampę w pełnym manualu i wszelkie ustawienia lampy tylko na niej.
Aby móc zdalnie sterować lampą będziesz potrzebować wyzwalaczy radiowych z TTL (Pixel King Pro, YN-622N-TX kit, Phottix Odin, PocketWizard FlexTT5), ale tu jedynie te najdroższe w pełni działają w TTL. Tanie nie sprawdzają się przy parasolkach, softboxach czy każdym innym niebezpośrednim błyskaniu.
Z podanych przez Ciebie lamp w zastosowaniu pod strobing lepiej sprawdzi się YN. Jest mocniejsza i ma więcej trybów wyzwalania zdalnego. Jednak jeśli nie planujesz przesiadki na aparat klasy D7x00 lub wyższej, to YN565EX będzie lepszym zakupem, bo jedyna różnica to autoFP, którego D5x00 i tak nie obsługują.
A jak chcesz zdalnie sterować lampą wbudowaną, to niestety musisz zmienić aparat na D7x00 lub wyższy, albo kupić 2 lampy, w tym jedną z trybem sterownika CLS (Nikon SB-700/800/900/910, Metz 52 AF-1, 58 AF-2, 64 AF-1, Nissin Di866 mkII).
Jak wyżej, stawiałbym na yn565ex.
Sprawdzi się jako lampa na aparacie do tych innych rzeczy, sprawdzi się jako lampa zewnętrzna przy portretach. Na początek będzie zupełnie wystarczająca, a jeśli zechcesz rozbudować system (lepsze body, druga lepsza lampa) będzie mogła nadal pracować, sterowana zdalnie błyskami urządzenia "master" (tzn. albo lampą wbudowana w wyższe modele aparatu, albo lampą zewnętrzną z wyższej półki).
Wyzwalanie: lampa wbudowana w tryb "M", ustawiona minimalna moc błysku, lampa zdalna - "tryb fotoceli S1" (albo jakoś podobnie, nie pamiętam jak to nazywają w instrukcji, chodzi o to, żeby lampa zdalna błysnęła w momencie zobaczenia pierwszego błysku). Minusy: musisz w aparacie wyłączyć "redukcję czerwonych oczu", i aparat musi być w trybie M, czas naświetlania nie może być krótszy od czasu synchronizacji (instrukcja pomoże), błysk tej wbudowanej może być widoczny na zdjęciu (chyba, że użyjesz panelu SG3IR-drogo, albo w jakiś inny, domowy sposób spowodujesz, że błysk lampy wbudowanej nie trafi na modelkę np. jakiś mały odbłyśnik 2-3cm przed wbudowaną), czujnik lampy zdalnej musi "zobaczyć" błysk wbudowanej (czasem trzeba odpowiednio ustawić lampę). Samodzielnie ustawiasz wszystko: ISO, czas, przysłonę, moc lampy.
niedokonczony_login
27-03-2016, 21:25
Kupiłem lampę YN565ex, dziękuję Wam za niesamowicie profesjonalną pomoc - bardzo mi pomogliście. W przyszłości prawdopodobnie dokupię kolejną lampę, dlatego wolałbym uniknąć wydatku na wyzwalacz radiowy. Czy istnieje jeszcze jakaś opcja ekonomiczna np. wyzwalanie przewodowe?
Jest, ale nie warto. O kabel zawsze można zaczepić, można przewrócić lampą, zrzucić aparat.
Na aukcjach trafiają się używane wyzwalacze radiowe YN RF-603n w dobrych cenach, tzn. poniżej 100zł za 2szt. Takie wyzwalacze umożliwiają tylko przeniesienie informacji "teraz błyśnij", bez żadnej automatyki, bez zdalnej zmiany ustawień lamp. Jeśli jako drugą lampę wybierzesz YN560IV, to będzie miała już wbudowany taki odbiornik, i będziesz potrzebował jednego "603" na aparat (obecna lampa chyba ma "tryb fotoceli" S1?), ewentualnie jeden 603 na aparat, a drugi pod obecną lampę, wtedy obydwie byłyby wyzwalane radiowo.
Jak chcesz tylko wyzwalania lampy (bez sterowania), to taki kabel jest tani - wystarczy zwykły 2 żyłowy i 2 kostki z gniazdami. Jak chcesz TTL, to już jest znacznie drożej, a do tego ograniczony jesteś gdzieś do 5-7m długości kabla (czyli gdzieś 2-4m odległości lampa-aparat). Jednak nie masz w tedy żadnego zdalnego sterowania manualnego lampą.
Najtańsze wyzwalacze radiowe (bez TTL) to koszt ok 100zł na jedną lampę (+50-70zł za dodatkowy odbiornik). Niby drożej, ale nie ma żadnego użerania się z kablami i zasięg 50-100m.
Jak chcesz zdalnego sterowania lampami wraz z manualnym zdalnym sterowaniem mocą, to jesteś skazany na wyzwalacze radiowe, bo nie ma innej opcji.
Natomiast jak piszesz o większej ilości lamp, to ja widzę tylko jedno praktyczne rozwiązanie - pełne manualne sterowanie lampami. Masz do wyboru albo lampy TTL i wyzwalacze TTL, albo system jak YN-560III ze sterownikiem YN-560-TX.
ytterbium
19-04-2016, 23:29
o ile pamiętam to D5100 nie ma manualnego trybu lampy wbudowanej, przegląd opcji lampy tu tego nie wykazuje:
https://www.youtube.com/watch?v=6RqCRadcDAI
choć mogę się mylić bo instrukcji na telefonie mi się nie chce pobierać
Natomiast co do strobingu to polecam Phottix Strato (bez TTL) jako fajną opcję budżetową
o ile pamiętam to D5100 nie ma manualnego trybu lampy wbudowanej
To bardzo źle pamiętasz... Każdy Nikon ma manualne sterowanie lampą.
Przewody sobie odpuść. Są dobre do statyki. Ustawiasz zapałki, body na statywie, lampy i kable nie wadzą za bardzo. Biegając w studio można więcej stracić niż zyskać /materialnie/.