Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Sylwia
stanseba
12-03-2016, 13:08
Sylwia
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/_DSC0388nikoniarze_zpsnh7yrf3q-2.jpg
źródło (http://s292.photobucket.com/user/Sebastian_Stankiewicz/media/Publiczne/_DSC0388nikoniarze_zpsnh7yrf3q.jpg.html)
Bardzo by było, gdyby aparat też ostry był. Zabrakło ciut większej GO.
Bardzo by było, gdyby aparat też ostry był. Zabrakło ciut większej GO.
Ja się nie zgodzę. Aparat jest tu tylko dodatkiem - do tego jest na tyle ostry, że nie ma mowy po nierozpoznaniu co to jest ;-)
Aparat jest dodatkiem, ale ja na całym zdjęciu ostro widzę tylko rzęsy, nos, usta i ten skórzany dynks (futerał od filtra?) przy aparacie. Na miejscu autora dałbym nieco bardziej przymkniętą przysłonę. Spróbowałbym też zaeksperymentować zamieniając aparaty. :)
stanseba
12-03-2016, 15:07
Ostrość jest na twarzy, bo tam ma być. To nie jest fotografia produktowa. Gdyby był ostry aparat i buzia modelki, wyglądałoby to tragicznie.
Ostrość jest tam gdzie ma być. Dobre światło, idealnie oddaje klimat fotografii z tego okresu. Nawet ostrość jest za dobra jak na IMO zdjęcie z aparatu dalmierzowego.
stanseba
12-03-2016, 16:00
Ostrość jest tam gdzie ma być. Dobre światło, idealnie oddaje klimat fotografii z tego okresu. Nawet ostrość jest za dobra jak na IMO zdjęcie z aparatu dalmierzowego.
Dzięki, Rolleiflex to nie dalmierz, a i ja nie robiłem Zorką ;-)
Nie ma sporu o to, że na twarzy ma być ostrość i jest ostrość. Jest ona jednak także - jako produkt uboczny określonego doboru przysłony - na elementach u dołu zdjęcia: z tyłu aparatu i fragmentach rękawów sweterka. W konfrontacji z rozmytym aparatem, zajmującym blisko połowę kadru, trochę mi to przeszkadza, gdy próbuję widzieć całość. Pierwsze, co mi się rzuca w oczy na zdjęciu, to wcale nie twarz modelki, lecz ten nieostry Rolleiflex z wybitnie nieostrymi obiektywami. Ostrą twarz widzę dopiero po dokładniejszym przyjrzeniu się. Stąd postulat trochę większej głębi ostrości, względnie nieco innego skadrowania.
W sumie fajne zdjęcie, ale namawiam autora, żeby zabrał Sylwii Rolleiflexa, dał jej swój aparat i spróbował wykonać analogiczne ujęcie w kwadratowym formacie.
Evanduril
12-03-2016, 16:29
Podoba się. Dla mnie czy aparat byłby ostry, czy nie - nie ma znaczenia. Podoba mi się światło i to, że zdjęcie jest b/w.
stanseba
12-03-2016, 16:44
W sumie fajne zdjęcie, ale namawiam autora, żeby zabrał Sylwii Rolleiflexa, dał jej swój aparat i spróbował wykonać analogiczne ujęcie w kwadratowym formacie.
Będzie Sylwia w kwadracie, ale nie z Rolka, a z Kieva.
Ogólnie bardzo ładny portret. Jedyne co mi przeszkadza, to ucięta dłloń i kadrowanie przy lewym ramieniu modelki, które wygląda jakoś tak niekorzystnie...
Dzięki, Rolleiflex to nie dalmierz, a i ja nie robiłem Zorką ;-)
Przeca wiem ale nawiązuję do epoki :-)