Zobacz pełną wersję : AF-C a AF-S
Witam,
Czy zamiast AF-S można używać AF-C bez żadnych skutków negatywnych? To znaczy, czy C będzie równie pewny i szybki jak S? A może jest nawet lepszy?
Dziękuję.
za zawsze używam af-c.
Jeśli masz dobry af w aparacie i szkła się nie gubią to można.
madebyzosiek
12-03-2016, 11:25
To są tryby dla różnego przeznaczenia... To znaczy możesz używać AF-C cały czas, ale niewykluczone że czasem może aparat przeostrzyć na coś innego niż Ty chcesz. Generalnie jak obiekt się nie rusza, to raczej AF-S jest najlepszym pomysłem. To będzie jeszcze zależało od tego, czy używasz pojedynczego punku ostrości, czy jakiegoś śledzenia... Nie ma chyba złotego środka ;)
Może powiedz czemu chcesz używać AF-C cały czas?
Nie widzę różnicy między afc i afs gdy obydwa są ustawione na pojedynczy punkt.
Ale dodatkowo używam af-on do ostrzenia a nie ostrzenia na spuścił więc używam tylko afc.
To może używać AF-A, pozostawiając trudne dylematy czego użyć automatyce aparatu? ( joke :) )
@miroko, zobacz co się stanie w każdym z tych trybów gdy ruszysz, przesuniesz aparat.
Masz rację, że AF-C najbardziej się przydaje przy zmianie techniki ostrzenia, tzn. odpięciu AF lock ze spustu.
Xavier80
12-03-2016, 14:04
Przy af-c nie przekadrujesz, musisz łapać ostrość konkretnym punktem i taki masz potem kadr. To może ograniczać w sytuacji gdy pokrycie pól af jest dość ubogie w stosunku do wielkości matrycy, a ty chcesz wypełnić kadr z punktem ostrości poza obszarem af. Wtedy pozostaje tylko af-s.
Przy af-c nie przekadrujesz, musisz łapać ostrość konkretnym punktem i taki masz potem kadr. To może ograniczać w sytuacji gdy pokrycie pól af jest dość ubogie w stosunku do wielkości matrycy, a ty chcesz wypełnić kadr z punktem ostrości poza obszarem af. Wtedy pozostaje tylko af-s.
Może AF-L pomoże? ;]
@miroko, zobacz co się stanie w każdym z tych trybów gdy ruszysz, przesuniesz aparat.
Masz rację, że AF-C najbardziej się przydaje przy zmianie techniki ostrzenia, tzn. odpięciu AF lock ze spustu.
Nic się nie stanie bo jak przekadrowuje to już nie mam wcisniętego af-on a spust mi nie ostrzy
:-)
nikoniarz
12-03-2016, 14:19
Wszystko sprowadza się tutaj przede wszystkim do jakości AF w body i obiektywie. Jeśli nie ma tendencji do doostrzania i usilnego szukania ruchu który akurat nie występuje to śmiało można używać AF-C. Oczywiście z rozdzieleniem spustu od ostrzenia- wtedy bez problemu możemy przekadrować o czym już wyżej wspomniano.
Wszystko sprowadza się tutaj przede wszystkim do jakości AF w body i obiektywie.
I to jest moim zdaniem bardzo cenna uwaga.
Przy obiektywach z pewnym i szybkim AF domyślnie (bo oczywiście zmieniam w miarę potrzeb) mam ustawione AF-C i używam wszystkich punktów. Przy tych mniej pewnych, AF-S i centralnego + przekadrowanie.
Xavier80
12-03-2016, 14:40
Może AF-L pomoże? ;]
W sumie można i tak. Masz rację.
Używam z AF-L więc problem z ostrzeniem na co innego mnie nie dotyczy. Do obiektów statycznych oczywiście S wystarczy. Ale np w fotografii ulicznej lepszy C bo nie wiadomo co się zdarzy. I dlatego chciałbym go używać - dla uniwersalności. Chodziło mi tylko o to, czy może gorzej łapać ostrość z jakiegoś powodu.
W fotografii statycznej, jak krajobraz czy portret C chyba też by się sprawdził? Jakoś nie widzę przewag S niezależnie od typu sceny. Oczywiście zakładając AF-L.
nikoniarz
12-03-2016, 14:46
I dlatego chciałbym go używać - dla uniwersalności. Chodziło mi tylko o to, czy może gorzej łapać ostrość z jakiegoś powodu.
Może jeśli całość ma tendencję do "myszkowania".
Jakoś nie widzę przewag S niezależnie od typu sceny.
Przy obiektywach z mniej sprawnym AF tryb AF-S jest pewniejszy.
- - - - kolejny post - - - - - -
Oczywiście pomijając kilka pomniejszych zalet AF-S typu: mniejsze zużycie prądu, podświetlanie punktu pomiaru, dźwięk potwierdzający ostrość...
Jakoś nie widzę przewag S niezależnie od typu sceny.
Bo żeby je zobaczyć, to trzeba świadomie używać aparatu, bo różnic jest cała masa:
1. większa czułość AF-S
2. większa precyzja AF-S
3. wspomaganie przy AF-S
Używam tylko AF-C z AF-ON, nawet jeżeli obiektyw ma tendencję do myszkowania to można to wyczuć i zatrzymać go w odpowiednim momencie.
dźwięk potwierdzający ostrość...
Naprawdę ktokolwiek to używa?...