PDA

Zobacz pełną wersję : Przechwytywanie domen

conio
11-03-2016, 22:09
Cześć,
Temat może mniej fotograficzny, ale jak wygląda przechwytywanie domen? W szczególności jak wygląda "przejrzystość" procesu?
Zaintrygował mnie artykuł: http://danieldryzek.pl/tag/przechwytywanie-domen/, a w szczególności:
"Uaktualnienie z 10 lipca 2012: wszystkie aukcje domen 3-literowych .pl przechwyconych w serwisie Aftermarket.pl zostały anulowane. Domeny zostały sprzedane w pakiecie poprzedniemu właścicielowi, który w wyniku błędu nie przedłużył domen. Nie jest znana kwota, za którą domeny zostały odsprzedane."

Dodatkowo są aukcje. Jaka jest pewność, że cena nie jest "sztucznie" przez przechwytywacza podbijana?

Ma ktoś może wiedzę na ten temat?

amirez
11-03-2016, 22:47
Jest podbijana, bo zabawa polega na szybkim przechwyceniu domeny, podbiciu ceny i sprzedaży.

conio
11-03-2016, 23:51
Masz na myśli że firma której zlecono usługę przechwycenia może sztucznie podbijać cenę?
Albo realizować scenariusz "nie przechwyciliśmy zleconej domeny i co Pan na zrobisz"?
Chcesz powiedzieć, że jest to powszechna praktyka różnych tam aftermarket czy premium?

amirez
12-03-2016, 22:23
Firma domen nie przechwytuje, tylko program komputerowy. Albo się uda, albo nie. Czy jest to praktyka powszechna: nie wiem.
Jednak biznes jest biznes ;)
ps. home.pl robiło warsztaty przez internet o domenach i w miarę ten proceder wyłuszczyło. Po przechwyceniu domeny jest ona praktycznie nie do odzyskania. Można ją kupić/odkupić/wylicytować.
Atrakcyjne domeny są przechwytywane praktycznie w pierwszych sekundach po uwolnieniu.

SerU
17-03-2016, 00:44
Nikt nie da nawet 50% gwarancji, że przechwyci domenę. Zajmuje się tym teraz wiele firm, więc konkurencja jest duża. Zdarza się, że zlecenie na przechwycenie domeny składa się w kilku firmach na raz.
Istnieje jeszcze jedno wyjście: można założyć opcję na domenę i wtedy taka domena nie wchodzi do puli przechwytywanych domen tylko pierwszeństwo jej rejestracji ma posiadacz opcji. Jest jednak pewne ograniczenie: opcje można jedynie założyć na polskie domeny obłsugiwane przez NASK (czyli .pl. com.pl i pozostałe regionalne) oraz na jedną domenę może być tylko jedna opcja. Do czego to prowadzi? A jak! Do handlu opcjami!

Merde
17-03-2016, 12:09
Do czego to prowadzi? A jak! Do handlu opcjami!
Chwila moment, to właścicielem opcji może być ktoś inny niż dotychczasowy właściciel domeny?

RobertMiernik
17-03-2016, 12:30
oczywiście, nie zapłacisz w terminie i cześć pieśni ;)

docxxx
17-03-2016, 12:32
Chwila moment, to właścicielem opcji może być ktoś inny niż dotychczasowy właściciel domeny?

Oczywiście że tak. Sam zakładałem opcje na niektóre adresy. I nie chodzi tu o jakieś przestępstwo. Po prostu chcę mieć pierwszego przy wykupie domeny nikoniarze.pl* ;)

*żart taki. Zakładałem opcję na inny adres

TOP67
17-03-2016, 13:11

Jak właściciel zapłaci w terminie, to w ogóle nie ma żadnego tematu. Tylko gdy skąpa księgowa przetrzyma przelew do ostatniego dnia, to się może zdarzyć.

docxxx
17-03-2016, 13:46
oczywiście, nie zapłacisz w terminie i cześć pieśni ;)

Z tym, że to nie jest tak do końca. Bodaj jeszcze przez 14 dni poprzedni własciciel ma prawo pierwo(wy)kupu, a dopiero pózniej domena trafia do puli wolnej.

RobertMiernik
17-03-2016, 14:35
Tak, ale to wszystko zaczyna się właśnie od 'pierwszego dnia'.

Merde
17-03-2016, 15:14
Jak właściciel zapłaci w terminie, to w ogóle nie ma żadnego tematu. Tylko gdy skąpa księgowa przetrzyma przelew do ostatniego dnia, to się może zdarzyć.
W takim razie znaczną część winy ponosi ten, kto ograniczył (z nieznanych mi powodów) możliwość rejestracji domeny na rok.
Bo powiedzmy sobie szczerze - to jest zawracanie d...
Prowadzisz firmę od np. 20 lat, domenę masz od 15 i głowę zaprząta ci praca z której żyjesz, a nie pierdoły typu pamiętanie kiedy zbliża się termin opłacenia domeny.
Powinienem mieć możliwość wykupienia domeny np. na pięć lat by mieć to przez ten czas z głowy.

JA06
17-03-2016, 16:21
Powinienem mieć możliwość wykupienia domeny np. na pięć lat by mieć to przez ten czas z głowy.

Ale wtedy jest jeszcze gorzej, bo nikt nie pamięta gdzie wykupił domenę ;)
A tak poważnie, to są firmy, gzie można (można było?) wykupić na 5 lat.

Nie wiem, cz to tylko Netart, czy może wszystkie .pl, czy w ogóle,
ale znajomi nie wykupili domeny. Domena przestała działać i mieli 2 tygodnie na jej opłacenie.

TOP67
17-03-2016, 17:19
Prowadzisz firmę od np. 20 lat, domenę masz od 15 i głowę zaprząta ci praca z której żyjesz, a nie pierdoły typu pamiętanie kiedy zbliża się termin opłacenia domeny.

Hmm, ja dostaję fakturę proforma na 2 tygodnie przed terminem. Trudno tego nie zauważyć.

RobertMiernik
17-03-2016, 18:50
każdy hosting tak robi...

freefly
17-03-2016, 18:54

Cytat:
Domeny polskie (np. .pl, .szczecin.pl), funkcjonalne (np. com.pl), regionalne (np. szczecin.pl), globalne (np. .com, .org, .biz) oraz europejskie (.eu) możesz opłacić z góry na okres od 1 roku do 10 lat.
Aby wyliczyć wysokość należnej opłaty za przedłużenie usługi, pomnóż wysokość opłaty rocznej za usługę razy liczbę lat na jaką chcesz przedłużyć usługę
Pamiętaj, że maksymalna ważność domeny może wynieść 10 lat. W przypadku, jeśli Twoja domena ma obecnie opłacone 2 lata ważności, to będziesz mógł ją przedłużyć maksymalnie na kolejne 8 lat (suma ważności domeny nie może przekroczyć 10 lat)...........itp.itd.

RobertMiernik
17-03-2016, 19:56
się cytuje to się podaje skąd ten cytat :)

Na home się nie da na przykład...

freefly
17-03-2016, 20:00
https://pomoc.home.pl/baza-wiedzy/czy-moge-oplacic-moja-usluge-na-okres-dluzszy-niz-1-rok/

RobertMiernik
17-03-2016, 20:07
a to ciekawe, kiedyś dzwoniłem specjalnie i o to pytałem...
teraz będę się miał na co powołać - dzięki

freefly
17-03-2016, 20:20
a to ciekawe, kiedyś dzwoniłem specjalnie i o to pytałem...
teraz będę się miał na co powołać - dzięki

Nazwa.pl:

W trakcie trwania okresu abonamentowego możesz przedłużyć ważność zarejestrowanej domeny także z własnej inicjatywy. Operacja ta jest możliwa dla wszystkich typów domen z zastrzeżeniem, iż dla domen polskich można ją wykonać tylko raz w ciągu trwającego okresu rozliczeniowego. Dodatkowo domeny europejskie i globalne można przedłużyć maksymalnie na 10 lat.

Pewnie to zależy od polityki firmy rejestrującej.

NASK - oferta w programie partnerskim:
Możliwość rejestracji i odnawiania nazw domeny na okres od 1 roku do 10 lat.

OVH.pl
odnowienie od 1-10 lat.

Merde
18-03-2016, 13:13
Nazwa.pl:

W trakcie trwania okresu abonamentowego możesz przedłużyć ważność zarejestrowanej domeny także z własnej inicjatywy. Operacja ta jest możliwa dla wszystkich typów domen z zastrzeżeniem, iż dla domen polskich można ją wykonać tylko raz w ciągu trwającego okresu rozliczeniowego. Dodatkowo domeny europejskie i globalne można przedłużyć maksymalnie na 10 lat.

Z poziomu panelu administracyjnego (domena .pl) można przedłużyć wyłącznie o rok, telefonicznie też podano nam że nie da się na dłuższy okres.