PDA

Zobacz pełną wersję : dofinansowanie - umowa o pracę

jacek_wozniak
10-03-2016, 09:10
Witam,

W internetach są różne informacje i ciężko znaleźć coś konkretnego na ten temat, a może ktoś na forum ma z tym doświadczenie...

Jestem zatrudniony na umowę o pracę i chciałbym wziąć dofinansowanie na założenie działalności, ale pod żadnym pozorem nie mam zamiaru rezygnować ze stałej pracy, żeby przejść na bezrobocie dla dofinansowania. Czy jest w ogóle jakakolwiek opcja na pieniądze na działalność, jeżeli już się ma umowę o pracę? Podobno są czasem projekty unijne dla tego typu celów, ale ciężko coś znaleźć aktualnego...

Wiadomo, można wziąć kredyt na firmę, jednak na chwilę obecną będę szedł załatwiać kredyt hipoteczny, więc nie mam również zamiaru pakować się w dwa kredyty na raz :)

ktoś coś jakieś rady? :)

Aeon88
10-03-2016, 10:07
Program operacyjny kapitał ludzki 6.2 - tam można było starać się o kasę będąc na etacie. Sprawdź sobie czy coś się zmieniło i czy program nadal funkcjonuje.

jacek_wozniak
10-03-2016, 11:00
Właśnie to też jedyna informacja jaką znalazłem już na ten temat tylko problem w tym, że najświeższe informacje na jakikolwiek temat w kuj-pom były na lata 2007-2013...

idodatkowa informacja...

W przypadku osób bezrobotnych dostępne są bezzwrotne, jednorazowe środki na podjęcie działalności gospodarczej jak również mikropożyczki (pomoc zwrotna).
Dla osób pracujących dostępne są jedynie mikropożyczki.

też wtopa...

Aeon88
10-03-2016, 12:14
Widocznie pozmieniali. Zadzwoń do urzędu który zajmuje się dotacjami z tego działania (6.2) i zapytaj. Będzie najszybciej i najprościej.

ksh
10-03-2016, 12:18
Czyli chciałbyś być na stałej umowie i dostać bezzwrotne dofinansowanie, tak to tylko w erze było :)
O jakieś pieniądze to morze się starać twój pracodawca, oczywiście chodzi o PUP gdzie dotyczy to bezrobotnych.

GonzoG
10-03-2016, 14:09
W tej chwili chyab nie ma żadnych dofinansowań na założenie działalności dla osób pracujących. Tak było tylko zaraz po wstąpieniu do UE.Na założenie są tylko z UP dla bezrobotnych i to w większości trzeba chwilę na tym bezrobociu posiedzieć, a dotacja to 6x średnia pensja w danym województwie.

Program 6.2 skończył się chyba w 2014r (ostatnie dotacje z tego tytułu były wtedy i też już tylko dla bezrobotnych).

Teraz zostały głównie dotacje na rozwój i modernizację (z programu innowacyjna gospodarka), otworzenie miejsca pracy (z UP ale trzeba zatrudniać pracownika chyba już 2 lata).

Pełną informację jednak najszybciej dostaniesz w Urzędzie Pracy albo starostwie powiatowym. Oni prowadzą tego typu dotacje, Powiat ma poza tym obowiązek posiadania biura informacyjnego o dotacjach.

jacek_wozniak
10-03-2016, 14:11
Czyli chciałbyś być na stałej umowie i dostać bezzwrotne dofinansowanie
no raczej :)

chodziło mi głównie o informacje czy ktokolwiek z forumowiczów starał się o coś podobnego (głównie właśnie z tytułu 6.2)

co chwilę widzę na forum pytania osób, które szukają sprzętu za ok 20 tysięcy i pytają o porady co kupić bez najmniejszego pojęcia co jest im potrzebne do konkretnych zleceń... ale oczywiście najlepiej żeby było jak najbardziej uniwersalne, bo chcą głównie robić śluby, ale czasem studio i portret, a może czasem glamour, ale w sumie to każda impreza okolicznościowa jest dobra i nie zapominajmy, że warto również zacząć fotografię produktową na boku :)

ja mam obecnie po prostu inne wydatki prywatne, ale taki zastrzyk gotówki dałby mi również małego kopa mobilizującego, żeby to wszystko ruszyć o krok dalej, a tak to będę musiał znowu czekać, aż odłożę :)

cywil11
11-03-2016, 08:48
Cześć. U mnie w miejscowości byly darmowe porady w ramach programu 6.2. Poinformowano mnie ze nie ma takiej możliwości, że będąc na umowie o pracę dostanę dofinansowanie. Mogę jedynie starać sie o pożyczkę na preferencyjnych warunkach. Pan z którym prowadziłem rozmowę polecił mi Radomskie centrum przedsiębiorczości. Niestety albo stety, nie jestem zwolennikiem kredytów/pożyczek nie zagłębiałem sie dalej w temacie.

jacek_wozniak
11-03-2016, 11:21
no nic, pozostaje jednak sumienne kolekcjonowanie sprzętu :)

nefas
11-03-2016, 13:19
Nieoprocentowana pożyczka to też byłaby fajna opcja moim zdaniem.

jacek_wozniak
11-03-2016, 13:27
nieoprocentowana pożyczka ewentualnie tak
dają takie? :) teściowa może wziąć w szkole, ale niewielką kwotę :)

nefas
11-03-2016, 13:29
nieoprocentowana pożyczka ewentualnie tak
dają takie? :) teściowa może wziąć w szkole, ale niewielką kwotę :)

Jestem w trakcie dowiadywania się jak to jest z tymi funduszami UE, ale mając już własną DG. Z dotacjami nic na horyzoncie póki co nie ma, ale dali mi iskre nadziei
na pożyczki bez %. Czy będzie możliwość czekam na odpowiedź mailową Pani z urzędu.

Wujot
11-03-2016, 17:02
Jestem w trakcie dowiadywania się jak to jest z tymi funduszami UE, ale mając już własną DG. Z dotacjami nic na horyzoncie póki co nie ma, ale dali mi iskre nadziei
na pożyczki bez %. Czy będzie możliwość czekam na odpowiedź mailową Pani z urzędu.

Nieoprocentowane pożyczki możesz uzyskać z funduszu Jeremie (do 400 000 zł). Co jakiś czas są uruchamiane kolejne transze. Sprawdź jak jest w Twoim woj.

Pozdro
Wiesiek

nefas
11-03-2016, 19:48
Nieoprocentowane pożyczki możesz uzyskać z funduszu Jeremie (do 400 000 zł). Co jakiś czas są uruchamiane kolejne transze. Sprawdź jak jest w Twoim woj.

Pozdro
Wiesiek

Dzięki za cynk, 400 tys to tak akurat na potrzeby fotografa więc się zainteresuję :)

jacek_wozniak
11-03-2016, 20:01
a mogę 400 tysi wziąć na dom bez procentów? ;D

RobertMiernik
11-03-2016, 20:25
Złotówkami patrząc możesz, w działalności jednoosobowej jesteś równoważny i Ty i Twoja firma to jedność.
(tylko rozliczyć się musisz z celów, które deklarujesz)

nefas
11-03-2016, 20:25
a mogę 400 tysi wziąć na dom bez procentów? ;D

Jacek, po ptokach, sprawdziłem i Jeremie nie obejmuje naszego kuj-pom.

kurczeblade
13-03-2016, 14:46
Nieprocentowe pożyczki przeważnie są w firmach, ja mam u siebie w korporacji takie, biorę bez oprocentowania pożyczkę i z pensji mi pobierają kwotę którą sobie ustaliłem wcześniej do oddania co miesiąc. :)
Warunkiem jest tylko umowa o pracę na czas nieokreślony i minimum przepracowany 1 rok. Sprawdź czy nie masz czegoś takiego u siebie w firmie... Ja się dowiedziałem o tym dopiero, po tym jak zaciągnąłem kredyt gotówkowy w banku i spłacałem go z odsetkami, a mogłem sobie w firmie wziąć. Informacje dopiero dostałem jak sobie luźno rozmawiałem z moim przełożonym, który dopiero poinformował mnie że mogłem brać w firmie bez %%% :D Wcześniej nie wiedziałem, nikt nie informował o takim czymś :D

lipalipski
13-03-2016, 19:23
To bierz w firmie i spłać nią bank.

kurczeblade
13-03-2016, 23:57
Też tak chciałem zrobić, ale do końca miesiąca jeszcze tam siedzę :)

jacek_wozniak
15-03-2016, 10:43
u nas nie dają niestety :)

czarny9
03-04-2016, 01:01
Hej,

Próbowałem uzyskać bezzwrotne dofinansowanie do działalności foto i z tego co się dowiedziałem, to na ten moment są tylko środki w różnych województwach na otwarcie nowej działalności gospodarczej. Środki płyną z Urzędu Pracy. Konieczny warunek - status bezrobotnego.

Plusy:
- bezzwrotność.

Minusy:
- status bezrobotnego,
- brak możliwości podjęcia pracy w oparciu o umowę o pracę/.itp w trakcie prowadzenia działalności przez kolejnych 12 miesięcy,
- zawężone PKD (jeżeli w trakcie prowadzenia firmy (pierwsze 12 miesięcy) zdecydujesz, że chcesz np. zacząć jeszcze dodatkowo sprzedawać mandarynki, to musisz prosić pisemnie urząd o zgodę na powiększenie klasyfikacji działalności (i mogą odmówić).

Niestety z innych źródeł/programów UE na ten moment nic nie znalazłem, co mogłoby bezzwrotnie wesprzeć zakładaną działalność fotograficzną.

Pozdrawiam,
Krzysiek