Zobacz pełną wersję : Nikon d7200 tryby fotografowania
LoboWilk
10-03-2016, 08:07
Witam
Nie znalazlem podobnego tematu wiec zakladam nowy.
Mam pewien problem z trybami fotografowania uzytkownika. Jak U1 i U2.
Chcialem sobie ustawic na U2 tryb fotografowania na statywie z opcjami uniesienia lustra i opoznienia zeobienoa zdjecia. Wszystko ok tylko jeden problem. Nie moge ustawic czasu.
Przeslone moge zmienic ale nie czas. W menu nigdzie opcji nie moglem znalezc. Nie chce tych ustawien na manuala wklepywac bo znajac mnie zapomne i kiedys bede sie wkurzal ze bede musial to wylaczac na nowo.
Na U1 chcialem ustawic na hdr.
Tak a propo jakie ustawienia macie u siebie na tych uzytkownika?
madebyzosiek
10-03-2016, 08:11
Czyli próbujesz zmienić czas naświetlania w trybie A, w którym aparat pozwala zmienić przysłonę, a czas dobiera sam tak? Pomyśl... Albo zajrzyj do instrukcji...
Witam
Nie moge ustawic czasu.
Przeslone moge zmienic ale nie czas. W menu nigdzie opcji nie moglem znalezc.
W menu nic takiego nie znajdziesz, ale wszystkie informacje znajdziesz w instrukcji obsługi aparatu.
Przysłonę i czas możesz ustawiać tylko w trybie fotografowania M w trybach A, S tylko przysłonę lub czas bo to są tryby z priorytetem dla ustawienia jednego parametru.
Wszystko o tych trybach znajdziesz tu: https://www.szerokikadr.pl/poradnik/tryby-p-s-a-m-co-to-jest-oraz-kiedy-i-jak-ich-uzywac
Tryby U1, U2 nie oferują specjalnych ustawień, to są banki pamięci z innych trybów fotografowania, np, ustawienia aparatu robisz w trybie A i zapisujesz pod U1.
LoboWilk
10-03-2016, 09:05
Madebyzosiek czytasz czy ogladasz to co pisze? Chcialbym ustawic czas w trybie U1 i U2. Wiem na czym polegaja tryby A i S
Madebyzosiek czytasz czy ogladasz to co pisze? Chcialbym ustawic czas w trybie U1 i U2. Wiem na czym polegaja tryby A i S
Czas możesz ustawić tylko w trybie S lub M, dopiero wtedy te ustawienia zapisujesz pod U1 lub U2, inaczej się nie da.
LoboWilk
10-03-2016, 09:30
Hmmm. No szkoda. Dziekuje za odpowiedz.
madebyzosiek
10-03-2016, 10:11
Proponuję poczytać, a nie pooglądać instrukcję, wtedy będziesz też wiedział na czym polegają tryby U1 i U2...
LoboWilk
10-03-2016, 10:13
Proponuje melise. Po to jest to forum. Pozdrawiam
madebyzosiek
10-03-2016, 10:25
Proponuje melise. Po to jest to forum. Pozdrawiam
Mylisz się... Forum nie jest po to, żeby wyjaśniać podstawowe funkcje aparatu, szczegółowo opisane w instrukcji obsługi. A na Twój problem związany z brakiem możliwości dobrania czasu w trybie priorytetu przysłony odpowiedziałem natychmiast. Więc chyba nie ogarniasz jednak podstawowych ustawień swojego aparatu, bo jednocześnie wiesz na czym polega tryb A i nie wiesz jak działają ustawienia U1 i U2...
Proponuję melisę i lekturę tej książeczki z pudełka aparatu... Wtedy można będziesz wiedział o co pytasz...
LoboWilk
10-03-2016, 10:44
Odpowiedziales jakbym chcial zmienic czas w trybie A. O nic takiego nie pytalem.
madebyzosiek
10-03-2016, 11:11
Odpowiedziales jakbym chcial zmienic czas w trybie A. O nic takiego nie pytalem.
No i potwierdzasz, że nie wiesz o co pytasz...
Mówisz, że możesz ustawić przysłonę, a nie da się ustawić czasu, a to jest możliwe tylko w trybie A...
Z drugiej strony myślisz, że U1 i U2 to tryby, a to nie tryby, tylko banki ustawień. Jeżeli zapisałeś ustawienia dla U1 czy U2 mając ustawione A w aparacie, to zapisany tryb też będzie A, a w nim nie zmienisz przysłony i czasu równocześnie, to jest możliwe w M...
Ale to są takie podstawowe informacje, o które byś nie pytał po zapoznaniu, podkreślam - zapoznaniu, nawet nie przeczytaniu, instrukcji obsługi...
Więc zanim napiszesz kolejną bezcelową odpowiedź, otwórz instrukcję na stronie, na której jest opisane ustawianie U1 i U2. Uwierz, że wtedy Twoje pytania będą miały sens...
LoboWilk
10-03-2016, 11:15
No i to jest konkretna odpowiedz. Takie pytania tworza sie z lenistwa. Zamiast wertowac strony w instrukcji zadalem pytanie do bardziej doswiadczonych ode mnie. Dzieki temu wracajac z pracy moge sie zajac tymi ustawieniami bez przegladania instrukcji. Jesli to taki problem dla kogos to nie odpisuje proste. Dopiero teraz mi to wyjasniles. Dziekuje za odpowiedz. Nie trzeba sie stresowac niepotrzebnie przy tym. Pozdrawiam
madebyzosiek
10-03-2016, 11:22
No i to jest konkretna odpowiedz. Takie pytania tworza sie z lenistwa. Zamiast wertowac strony w instrukcji zadalem pytanie do bardziej doswiadczonych ode mnie.
No właśnie to lenistwo jest przerażające...
Nie trzeba sie stresowac niepotrzebnie przy tym. Pozdrawiam
Ja się nie stresuje, moja praca wymaga, żeby zmuszać ludzi do myślenia i samodzielności... ;)
Pozdrawiam serdecznie
Dzieki temu wracajac z pracy moge sie zajac tymi ustawieniami bez przegladania instrukcji.
Nie obrażaj się, ale jest to pewny rodzaj lenistwa.
Siedzisz w pracy przy komputerze na forum?, można znaleźć również takie informacje: http://www.manualsdir.pl/manuals/430231/nikon-d7100.html?page=83
LoboWilk
10-03-2016, 12:40
Pracuje na wysokosciach nie przy kompie. Uzywam aplikacji do forum
madebyzosiek
10-03-2016, 14:12
Pracuje na wysokosciach nie przy kompie. Uzywam aplikacji do forum
A to jest zgodne z BHP Twojego stanowiska pracy? ;)
LoboWilk
10-03-2016, 14:12
Oczywiscie ze tak ;)
Warto dobrze zrozumieć zasadę działania banków U1 i U2. Moim zdaniem, to jedna z największych zalet wyższych modeli Nikona.
Migacz112
10-03-2016, 18:03
@LoboWilk chodzi o to, że do trybów U1 i U2 masz domyślnie przypisany tryb A :D Zmień aparat na tryb M, ustaw te wszystkie ustawienia które chcesz mieć (podniesienie lustra itd.) a następnie wejdź w menu, ustawienia i "zapisz ustawienia użytkownika". Problem rozwiązany :)