PDA

Zobacz pełną wersję : Szklanka z woda

nonone
21-05-2007, 10:34
Witam,

Jestem nowym uzytkownikiem tej grupy. Fotografia zainteresowalem stosunkowo niedawno, wiec moje efekty sa mizerne, ja zas raczej ograniczam sie obserwowania (podziwiania) fotografii (tutejszych) oraz wlasnych eksperymentow, poki co nie godnych uwagi :). Mam jednak pytanie dotyczace techniki wykonania zdjecia. Otoz zawsze fascynowaly mnie zdjecia gdzie widac ruch wody, jak ma jeszcze jakis fajny ksztal to jush wogole robilo wrazanie, stad moje pytanie, jak mozna i czy trudno jest uzyskac efekt podobny do tego:

http://zyciemasmak.blox.pl/resource/alimak.jpg

Bede wdzieczny za wszelkie podpowiedzi

Pozdrawiam,
Nonone

adrian
21-05-2007, 11:09
Przede wszystkim przeczytaj post ALF'a na temat linkowania zdjęć do forum. Bardzo fajnie to opisał.

Tym razem pomogę ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/05/alimak-3.jpg
źródło (http://zyciemasmak.blox.pl/resource/alimak.jpg)

Btw, fota mi się podoba, ale nic konkretnego Ci nie napiszę, bo nie jestem biegły w tej materii. Kororki są fajowe :mrgreen:
Jedyne co mi nie siadło, na pierwszy rzut oka, to przepały w kropelkach, które są w powietrzu.

bukowy dziad
21-05-2007, 11:17
nie jest to jakies bardzo trudne - wypadaloby miec jednak swiatlo blyskowe. stawiasz sobie szklanke na np. duzym kawalku pleksi (1. nie zachlapiesz sobie pokoju. 2. bedzie ci sie odbijala szklanka na podlozu. 3. mniejsze ryzyko niz zabawy ze szklem).
ustawiasz swiatlo. moze to byc np. lampa studyjna z zalozonym softboxem ustawiona za szklanką. moze to byc ze dwie lampy celujacew biale tlo za szklanką (oswietlenie swiatlem odbitym). mozesz nawet postawic dla dodatkowego efektu jakies swiatlo pod pleksą na ktorej stoi szklanka. potem wrzucasz cos do plynu, odpalasz w odpowiednim momencie aparat- swiatla blyskają oswietlajac scene i zamrazajac ruch wody - zdiecie gotowe.

edit: imho akurat to przykladowe zdiecie jest co najwyzej takie sobie - mozna w sieci znalezc przyklady o wiele lepsze.

nonone
21-05-2007, 11:33
Oki, dzieki za info o wstawianiu zdjec :) przyjalem uwage do serca :)
Dzieki takze za opis how-to problem wlasnie jest z synchronizacja nie wiem jak zsynchronizowac zeby np nie zalapac sie na ostatni kawalek jak woda juz lezy na plexi. Ale i tak bede eksperymentowal

Btw. Wiem ze mozna znalezc lepsze, ostatnio widzialem zdjecia gdzie woda wylatujaca ze szklanki, uklada sie w postac kobiety, ale sadze ze to wiecej photoshopa niz samego zdjecia ;)

Pozdrawiam
Nonone

bukowy dziad
21-05-2007, 11:42
jesli chodzi o synchro to juz jest kwestia prob i wyczucia - nikt raczej tego na fotokomorke nie odpala;)

ja jak sie w taki cus bawilem to aparat byl na statywie, odpalalem go z pilota, i (w moim przypadku) wisienke wrzucalem do szkalnki osobiscie. no i sie akurat tak zgrywalo, ze tuz po wypuszczeniu wisni (z metr nad szklanka) jak wyzwalalem sprzet, to strzella w dobrym momencie (bo oczywiscie dochodzi opoznienie twojego czasu reakcji).

nonone
21-05-2007, 11:48
Faktycznie pilot moze byc dobrym wyjsciem :) dzieki za podpowiedz raz jeszcze. Niestety na sprzet ktory obsluguje pilot musze jeszcze troche poczekac :( mimo wszystko bede probowal.

Pozdrawiam,
Nonone

Paweł M
23-05-2007, 23:01
nonone, ustaw sobie zdjęcia seryjne w aparacie i strzelaj ... na 20 zdjęć parę na pewno wyjdzie jak byś chciał

milo_ja
23-05-2007, 23:34
I jeszcze rób z małej odległości coby lampa nie rozładowała się po pierwszym strzale, bo następne to będzie kiszka.

krzy17
27-05-2007, 20:09
a co do samej wody to chyba się z gliceryną miesza i jest większa spójność cząsteczek i jak leci kropla to jest bardziej okrągła, sam nie próbowałem i nie jestem pewny co do tej glicyryny

nonone
27-05-2007, 22:34
Dzieki za podpowiedzi, najpierw sprobuje zdjecia seryjne bo po zakupie (nareszcie :) ) aparatu nie starczylo juz na pilota :(. Jeszcze tylko mini "studio" musze skombinowac - jakims domowym sposobem i bede strzelal :). Co do rady o dodanie gliceryny, to zobacze, ale nie chetnie bede chcial skorzystac :), bo czasem zawartosc chcialbym wypic :). No chyba ze sie inaczej nie da ;).

Ok. dzieki i niebawem moze cos umieszcze do oceny.

Pozdrawiam,
Nonone

ozzy
28-05-2007, 11:29
moze sprobuj zamiast pilota wężyk spustowy? będzie wygodniej (biorąc pod uwage że czujnik IR jest z przodu aparatu:)
Ja robiłem z wężykiem i było cacy.

Co do rady o dodanie gliceryny, to zobacze, ale nie chetnie bede chcial skorzystac :), bo czasem zawartosc chcialbym wypic :).

PS. po co chciałbyś pić glicerynę?:)

comes
28-05-2007, 14:07
Nonone, zlituj się nad nami i zmień w opisie sprzętu ten zapis (oszczenie reczne). Jeśli to żart, to zupełnie nietrafony, jeśli napisane "z głowy", to czas na edukację (http://so.pwn.pl/).

Al Bundy
28-05-2007, 14:39
http://zdjecia.stock-photo.pl/

Wejdź w portfolio i warsztat i podziwiaj co można zrobić szkłami już od 40 zł i adapterem na M42. Sam się bawiłem.

A jak się napatrzysz to poczytaj o tym np. tutaj:
http://forum.stock-photo.pl/

nonone
28-05-2007, 16:07
Ozzy pokombinuje :) a pic to raczej nie gliceryne, lecz zawartosc szklaneczki ;) (choc rozumiem ze zdanie przy tej budowie gramatycznej moze byc dwuznaczne).
Commes - tak mialbyc zart, ale widze ze poprawnosc ortograficzna jest na pierwszym planie tutaj. Jezeli chodzi o slownik to dzieki :) ale zazwyczaj nie potrzebuje z niego korzystac. Sam zas niepoprawnosc ortograficzna zwalczam jak moge.
Al Bundy - impresive, very impresive. Chcialbym kiedys osiagnac taki poziom, jaki jest prezentowany na tych zdjeciach, niestety pewnie zycia mi zabraknie :(. Ale jest co podziwiac. Nie omieszkam przejrzec forum - ale to po sesji :)

Pozdrawiam,
Nonone

Prorok78
02-06-2007, 23:08
Apropos mieszania gliceryny z woda.... raczej sie nie uda....:):)

Zbigniew
02-06-2007, 23:28
Odpowiadając w temacie - wszystko jest kwestią eksperymentów. Potrzeba Ci sensowne szkło (najlepiej makro) i obowiązkowo zewnętrzna lampa błyskowa, którą najczęściej wyzwalasz zdalnie. Do tego sprytnie rozwiązany warsztat (coś do zasłonięcia, coś do osbicia światła, itp.) i dużo cierpliwości przy eksperymentowaniu. Bez specjalnego napinania się można robić fajne kropelki czy wrzucać różne przedmioty do wody. Zobacz np. tutaj - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=211253 - kilka prób z cytrynkami. Nie jest to może to, o co pytasz, ale wystarczyła do tego zwykła pięćdziesiątka i sabinka.

barracuda
09-06-2007, 15:32
nonone, ustaw sobie zdjęcia seryjne w aparacie i strzelaj ... na 20 zdjęć parę na pewno wyjdzie jak byś chciał

Z tym może byc problem. Bo co z tego, że aparat zrobi kilka zdjęć w serii jak lampa błyśnie tylko raz.

Prorok78
09-06-2007, 15:46
A kto powiedzial ze tylko raz ??? Bedzie robil z bliska czyli lampa nie bedzie robic pelna moca tylko jej ulamkiem. Tak wiec spokojnie powinna odpalac w serii..

pilon
09-06-2007, 16:02
Apropos mieszania gliceryny z woda.... raczej sie nie uda....:):)

A dlaczegóż?? Gliceryna miesza się z wodą w dowolnych proporcjach, a świetnie poprawia lepkość :)