Zobacz pełną wersję : Czy lampa na statywie ma zadanie tylko doświetlać?
MarekSha
09-03-2016, 11:36
Witajcie,
nie bawiłem się wcześniej w zdalne wyzwalanie lampy (posiadam YN-468 II) i nie wiem czy to ma tak działać jak u mnie czy coś robię nie tak (albo może moja lampa jest kiepska) i bardzo proszę o poradę.
Otóż wczoraj pierwszy raz zamocowałem lampę na statywie, aby błysnąć z innego miejsca niż ze stopki w aparacie (D90). Jednak o ile kiedy błyskam ze stopki naświetlenie jest poprawne, to w przypadku błysku "statywowego" mam całe zdjęcie niedoświetlone. Wiem, że przy lampie na statywie TTL-a nie będę miał więc ustawiłem zarówno w lampie jak i w aparacie korektę błysku na pełną moc i dalej to samo - zdjęcie ciemne (a lampa zewn. błyska). Dodam, że lampę zewnętrzną wyzwalam przez lampę wbudowaną (tryb błysku "--").
Czy to tak ma działać i lampa umieszczona na statywie nie zachowuje się jak lampa umieszczona na stopce? Czy po prostu taka lampa ma za zadanie tylko doświetlić scenę z mniejszą mocą z innej strony i w tej sytuacji w pomieszczeniach potrzebuję albo drugiej lampy na sanki albo używać wbudowanej w trybie TTL? Dzięki i przepraszam, jeśli podobne dylematy były już omawiane.
madebyzosiek
09-03-2016, 11:59
Dwa pytania:
1. Co to znaczy ustawiłem korektę błysku na pełną moc? Lampa była w manualnu na pełnej mocy? Jeśli tak, to co ustawiłeś w aparacie? O jakiej korekcie piszesz?
2. Jakie miałeś parametry ekspozycji (ISO, czas, przysłonę)?
Kojocisko
09-03-2016, 12:03
Z założenia przecież jeżeli wyzwalasz lampę zewnętrzną lampą wbudowaną, to w 99% przypadków lampa wbudowana jest słabsza. Więc to zewnętrzna lampa (w 99% przypadków silniejsza i co ważne odsunięta od osi obiektywu) oświetla scenę. Nie znam D90 ale obstawiam, że możesz w menu skonfigurować wyzwalania lampy wbudowanej tak, żeby w ogóle nie doświetlała planu. Tyle, jeżeli chodzi o rolę lampy.
Co do niedoświetlenia - na aparacie z tymi samymi ustawieniami doświetla? Czy dystans lampy do obiektu jest taki sam? Może właśnie w menu masz źle ustawione proporcje błysku?
Czy przestawiłeś lampę w tryb M (manual)? Skoro lampa jest ustawiona w manualu, to chyba nie kwestia korekty siły błysku tylko ustawienia siły błysku (1/1-1/64). I chyba tu pies jest pogrzebany.
Lampa w manualu nie ma żadnych korekt. Ustawia się jedynie moc lampy.
Jak chcesz wyzwalać YN-468 to tą w aparacie ustawisz w manual, moc na minimum potrzebną do wyzwolenia zdalnej (w jasnym pomieszczeniu 1/128 dla wbudowanej wystarcza).
Zdalną ustawisz w manual i moc dobierasz ręcznie. Można posłużyć się w tym celu tabelką mocy lampy, jeśli palnik ustawiony na wprost.
MarekSha
09-03-2016, 12:44
No więc tak:
Lampa zewnętrzna ustawiona na tryb S1 - moc 1/1 (czyli max.). W aparacie ustawione: Commander Mode -- Manual - siła błysku na pełną (użyłem wyrażenia "korekta", bo skorygowałem domyślnie ustawioną moc 1/128 ).
Parametrów czasu w tej chwili nie pamiętam, ale fotografowałem na różnych przesłonach (2.8 i 4.5) i ustawiałem je na takie same dla lampy na sankach jak i na statywie.
Odległość aparatu od obiektu i miejsce takie same.
Tak jak wcześniej wspomniałem lampę wbudowaną mam ustawioną w tryb "--" więc robi tylko mały błysk wyzwalający co wystarczy, żeby lampa zewnętrzna błysnęła (mam lustra więc widać ten błysk na zdjęciach).
No i właśnie o to chodzi, że niezależnie od ustawień siły błysku ta lampa zewnętrzna błyska, ale całe zdjęcie jest niedoświetlone (a pokój jest jasno oświetlony) co spowodowało zadanie pytania czy to tak ma działać czy jednak ta lampa zewnętrzna na statywie powinna błyskać mocniej (tak jakby była zamocowana na sankach).
Ile razy powtarzać - lampa w aparacie w manual.
MarekSha
09-03-2016, 14:47
Ile razy powtarzać - lampa w aparacie w manual.
OK, skoro tak mówisz to potestuję w domu po pracy. Ale co mi to da? Lampa zewnętrzna i tak błyska przy trybie "--" ustawionym w aparacie, a ja będę miał zdjęcie z błyśniętą lampą wbudowaną. No chyba, że jest to odpowiedź na moje pytanie jakie zadałem w temacie. Tylko, że dalej nie wiem i nie rozumiem jednej rzeczy: czy błysk lampy zewnętrznej na statywie powinien być taki sam jakby umieszczona była ona na sankach?
@kzkg: tak, w S2 jest identycznie.
madebyzosiek
09-03-2016, 14:59
Nie mam lamp Yongnuo, ale w D90 tryb lampy wbudowanej -- oznacza, że lampa wyzwala inne lampy w trybie CLS nie błyskając w trakcie wyzwalania migawki, a to się chyba tyczy tylko lamp Nikona... Czyli aparat błyska wbudowaną, żeby powiadomić lampy o wyzwoleniu migawki. Chyba Yongnuo reaguje na to błyskiem, a to nie jest jeszcze moment wyzwolenia migawki, stąd zdjęcia są niedoświetlone.
Ty chyba potrzebujesz wyzwalać Yongnuo przez fotocele, więc tak jak pisał GonzoG, wbudowaną musisz dać w manualna, moc na sam dół i wtedy to działa prawidłowo. Tak myślę, bo chyba Yongnuo nie nie pracuje w Nikonowskin CLSie, ale może się mylę...
MarekSha
09-03-2016, 15:15
@madebyzosiek: dzięki, bardzo konkretne zdanie na ten temat. Być może się nie mylisz i właśnie o to w w tym wszystkim chodzi. Opinia dla mnie wartościowa, bo oprócz tego, że chciałbym, aby poprawnie zadziałało to też chcę poznać zasady tym rządzące. Oczywiście wszystkim dziękuję za wypowiedzi, bo każda mnie przybliża do rozwiązania problemu.
OK, skoro tak mówisz to potestuję w domu po pracy. Ale co mi to da? Lampa zewnętrzna i tak błyska przy trybie "--" ustawionym w aparacie, a ja będę miał zdjęcie z błyśniętą lampą wbudowaną. No chyba, że jest to odpowiedź na moje pytanie jakie zadałem w temacie. Tylko, że dalej nie wiem i nie rozumiem jednej rzeczy: czy błysk lampy zewnętrznej na statywie powinien być taki sam jakby umieszczona była ona na sankach?
@kzkg: tak, w S2 jest identycznie.
Da Ci to, że wyzwolisz poprawnie lampę zdalną, bo teraz robisz wszystko, aby tego nie zrobić.
Nie mam lamp Yongnuo, ale w D90 tryb lampy wbudowanej -- oznacza, że lampa wyzwala inne lampy w trybie CLS nie błyskając w trakcie wyzwalania migawki, a to się chyba tyczy tylko lamp Nikona... Czyli aparat błyska wbudowaną, żeby powiadomić lampy o wyzwoleniu migawki. Chyba Yongnuo reaguje na to błyskiem, a to nie jest jeszcze moment wyzwolenia migawki, stąd zdjęcia są niedoświetlone.
Ty chyba potrzebujesz wyzwalać Yongnuo przez fotocele, więc tak jak pisał GonzoG, wbudowaną musisz dać w manualna, moc na sam dół i wtedy to działa prawidłowo. Tak myślę, bo chyba Yongnuo nie nie pracuje w Nikonowskin CLSie, ale może się mylę...
CLS tyczy się wszystkich lamp obsługujących CLS, a nie tylko Nikona. Lampy z CLS robią już chyba wszyscy producenci lamp, a na pewno robi to YN. Każda lampa z EX w nazwie obsługuje i CLS i system Canona (bez znaczenia na dedykację stopki)
madebyzosiek
09-03-2016, 19:01
CLS tyczy się wszystkich lamp obsługujących CLS, a nie tylko Nikona. Lampy z CLS robią już chyba wszyscy producenci lamp, a na pewno robi to YN. Każda lampa z EX w nazwie obsługuje i CLS i system Canona (bez znaczenia na dedykację stopki)
Czyli się mylę ;) Ale powiedz mi czy to oznacza, że jak do posiadanej SB910 i SB700 dokupię Yongnuo EX to będą wszystkie ze sobą gadać?
MZ. Lampa wbudowana wali przedbłyski i otwiera migawkę na ostatnim błysku. Lampa na statywie odpala na pierwszym błysku... i jest po zawodach. Wszystko ustaw na M.
Kup trigger i odbiornik radiowy, optyczne wyzwalanie jest do bani...
Czyli się mylę ;) Ale powiedz mi czy to oznacza, że jak do posiadanej SB910 i SB700 dokupię Yongnuo EX to będą wszystkie ze sobą gadać?
I tak i nie. To zależy co rozumiesz przez "gadać ze sobą".
Kupując dowolną lampę z obsługą CLS będzie można ją wyzwolić korzystając z CLS.
Wątek z listą lamp obsługujących CLS:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198478
MarekSha
09-03-2016, 21:04
No więc tak jak koledzy sugerowaliście zadziałało w trybie M. Dzięki jeszcze raz za pomoc w rozwiązaniu problemu!
madebyzosiek
09-03-2016, 22:27
I tak i nie. To zależy co rozumiesz przez "gadać ze sobą".
Kupując dowolną lampę z obsługą CLS będzie można ją wyzwolić korzystając z CLS.
Wątek z listą lamp obsługujących CLS:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198478
Dzięki. Chodzi mi o to, czy w CLSie będę mógł wyzwolić taką Yongnuo, sterując wbudowaną w D300s albo na przykład SB910 na sankach. Nie chodzi mi o ustawianie parametrów zdalnie, bo to pewnie nie działa...
CLS/AWL to nie jest wyzwalanie lamp a ich sterowanie z wyzwalaniem, co z resztą masz opisane w przytoczonym wątku, jest tam też dokładnie opisane jakie funkcje w CLS ma dana lampa.