Zobacz pełną wersję : BLIKI I FLARY
Lukas1979
09-03-2016, 09:29
Witam
Mam pytanie dotyczące pojawiania się flar i blikow na zdjęciu.
Czy są może jakieś filtry które zminimalizuja lub wręcz wyeliminuja te efekty?
Najlepiej chyba działa po prostu założenie osłony przeciwsłonecznej, ew. zasłonienie ręką części kadru ze źródłem światła.
siwyozzman
09-03-2016, 09:58
Po pierwsze filtry np. UV z niższej półki same w sobie mogą spowodować dodatkowe "gratisy" na zdjęciach - sprawdzałem :) Tak jak radzi kolega kkokosz - jedynie osłona przeciwsłoneczna lub ręka mogą trochę pomóc. Zawsze możemy próbować nieco inaczej kadrować aby zminimalizować "gratisy" na zdjęciach. Podstawa to dobór optyki - niektóre modele pracują lepiej pod światło niektóre gorzej.... tego nie da się ominąć w żaden sposób. Nawet drogie profesjonalne obiektywy potrafią kiepsko spisywać się pod światło.... cóż musimy poznać słabości naszego sprzętu i akceptować je, ewentualnie szukać takich konstrukcji które są w tym względzie mocne jeżeli to dla nas priorytet.
Lukas1979
09-03-2016, 10:37
Ogólnie chodzi mi o zdjęcia z słońcem w kadrze to co zauważyłem to to że do przysłony f8 prawie nie występują bliki i flary ale przymykanie powiedzmy od f11 wzwyż powoduje narastanie tego problemu. Podoba mi się efekt po przymknieciu przysłony ze słońca powstaje piękna gwiazda ale bliki i flary tez narastaja
Lukas1979
09-03-2016, 10:38
A mam obiektyw sigma 10-20 f 3.5
Nie ma takich filtrów. Tylko najlepsze powłoki i wyczernienie obiektywu. Ale również konstrukcja obiektywu, np. sposób ścięcia soczewek na brzegu.
lukasz.antoniak
09-03-2016, 10:53
Przy zdjęciach ze słońcem (pod słońce) zdejmuję zawsze filtr UV.
siwyozzman
09-03-2016, 11:03
Sigmy dobrze pracują pod światło - miałem to szkło w wersji ciemniejszej i radziło sobie świetnie - wg optycznych Twoja wersja też jest pod tym względem bez zarzutu. To bardzo duży kąt widzenia - kombinuj z różnymi kadrami - czasem nieznaczna zmiana kąta względem słońca redukuje cześć niepożądanych efektów.
Lukas1979
09-03-2016, 11:23
Ok dzięki za podpowiedzi teraz porobię zdjęcia bez filtra i pod różnymi katami w stosunku do słońca
Lukas1979
09-03-2016, 11:26
Przy zdjęciach ze słońcem (pod słońce) zdejmuję zawsze filtr UV.
I masz dużo lepsze efekty na zdjęciach ? W sumie ja mam filter ochronny
Różnica jest kolosalna. Czasami nakładam filtr specjalnie.
Każdy filtr zwiększa ryzyko powstania bloków i flar, nawet te najdroższe. Jak się robi zdjęcia pod światło, to zawsze nalezy pamiętać o zdejmowania wszelkich zbędnych filtrów.
Lukas1979
09-03-2016, 13:47
Następnym razem wezmę z sobą statyw i porobię zdjęcia z filtrem i bez wtedy będzie widać jak ten obiekty pracuje
Miałem kupić nikona 10-24 pisałem zresztą z Tobą TOP67 ake po przymierzeniu 2 sztuk które były mydlane pojechałem do innego sklepu i popiołem tą sigme i po małej konsultacji stwierdziłem ze nie będę dokladal 1500 do nikona
Lukas1979
11-03-2016, 21:17
Witam
Dzisiaj robiłem zdjęcia bez filtra i jest znacznie lepiej oczywiście bliki czasami się zdarzały ale bardzo mało i były bardzo małe
Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi