Zobacz pełną wersję : Jak to jest zrobione?
natrafiłem na stronę pewnego fotografa ślubnego, zdjęcia przykuły moją uwagę tym, że są dość nietypowe - mam na myśli jasne światło, wyrazistość, poniżej przykład. Ktoś ma pomysł jak to jest zrobione? myślę, że to efekty uzyskane przy obróbce graficznej, nie w samym aparacie.
http://static1.squarespace.com/static/55f5a018e4b0c1c31cc6b727/564c884ee4b08e5f0e495f77/564c8855e4b037eed374127d/1447856216128/sesja+%C5%9Blubna+Chojnice%2C+kujawsko-pomorskie.jpg?format=1000w
Dokładnie tak.
Coś jak HDR z jednego zdjęcia, obrabiania RAW.
Widać wyciąganie z cieni(shadow)i sporo "clarity" - (w Adobe Lr)....
Trzeba jednak uważać by w cieniach nie zaczął się pojawiać szum (patrz: marynarka Pana Młodego).
Szkoda że na fotce duże Chromatic Aberration, lub coś takiego podobnego, i to w centrum kadru.
Stawiam że to poświata odbitego światła (świetlówka) od powierzchni krawędzi garnituru, na dodatek uwydatnione w czasie obróbki przez WB i lekko saturacje.
Takie moje zdanie ?
Nie chciałbym mieć takiego zdjęcia w swoim albumie, nie podoba mi się taka obróbka, ale są gusta i guściki.
hostman22
07-03-2016, 13:49
ogólnie został skopany WB założę się, że wyjściowe zdjęcie było takie KLIK (http://www.tersab.pl/wp-content/uploads/2015/06/DSC03018.jpg), potem to już próba ratowanie bieli przez filtr lub lr. Jak najbardziej do zrobienia w programie graficznym jak tylko Ci się podoba...
Ta obróbka to jakis koszmar, ale tak jak kolega wyżej zaznaczył są gusta i guściki. Autorka ma pełno w galerii tego typu zdjęć więc ktokolwiek się zdecydował na jej usługi był świadomy efektu końcowego.
smuggle, ściagnij sobie darmowe presety HDR do lightrooma autorstwa Pana o polsko brzmiącym nazwisku - Matt Kloskowski. Są trzy warianty - light, medium i high. Jedno kliknięcie i otrzymasz dokładnie taki sam efekt. Ewentualnie kilka kliknięć - saturacja, WB, ekspozycja.
lukasz.antoniak
07-03-2016, 17:29
ogólnie został skopany WB założę się, że wyjściowe zdjęcie było takie KLIK (http://www.tersab.pl/wp-content/uploads/2015/06/DSC03018.jpg), potem to już próba ratowanie bieli przez filtr lub lr.
Może lamerskie pytanie, ale dlaczego przejmować się WB jeśli robisz w RAW? Poprawny WB ustawisz sobie właśnie w LR. A to że JPG z puszki wyglądałby jak ten z linku, to cóż - goto /dev/null :).
Nigdy nie pstrykałem zdjęć zarobkowo, dlatego ciekawi mnie technika fotografów ślubnych. Czy faktycznie grzebią przy ustawieniach WB w czasie akcji? Czy nie lepiej zostawić AWB i skupić się na ciekawych kadrach?
hostman22
07-03-2016, 20:02
a jak nie robisz w raw? ;) Powiem tak, widać dane fotografa więc jego warsztatu oceniać nie będę, może taki ma styl, jeżeli jest ciągle na rynku tzn. że ma odbiorców. Jak ma odbiorców to znaczy, że to co robi jest słuszne :) (bo tak zarabia na chleb).
Wracając do samego efektu, to coś takiego można otrzymać skupiając się tylko na tym, aby był efekt vizira (tzn białe było śnieżno białe ;))