PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Marsz Pamięci Żołnierzy Wyklętych

stanseba
06-03-2016, 20:31
1

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/_DSC0518fb_zpseouhetng-1.jpg
źródło (http://s292.photobucket.com/user/Sebastian_Stankiewicz/media/Publiczne/_DSC0518fb_zpseouhetng.jpg.html)

2

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/_DSC0441fb_zpshhe9bwlm-1.jpg
źródło (http://s292.photobucket.com/user/Sebastian_Stankiewicz/media/Publiczne/_DSC0441fb_zpshhe9bwlm.jpg.html)

3

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/03/_DSC0483fb_zpsu0gqk7ze-1.jpg
źródło (http://s292.photobucket.com/user/Sebastian_Stankiewicz/media/Publiczne/_DSC0483fb_zpsu0gqk7ze.jpg.html)

Zelber
06-03-2016, 22:08
Kadrowo jest bardzo dobrze.
Jakościowo tragicznie, zdjęcia też nie składają się w jakąś sensowną całość, ot 3 losowe kadry.

stanseba
06-03-2016, 22:51
Jakościowo?? A jakieś szczegóły.Może nie układa Ci się w całość, bo to nie reportaż.

Kurtz
07-03-2016, 00:06
Moim zdaniem trochę zbyt nasycone kolory, zbyt duży kontrast.
W kwestii jakości, myślę, że chodzi o szum z wysokiego ISO, oraz obróbkę.

Zelber
07-03-2016, 01:28
Szczegóły, proszę bardzo:

-Zbyt ciągnięte clarity/kontrast.
-Zdjęcia praktycznie nigdzie nie są ostre.
-Ogromny szum w tle, który wygląda na dodatkowo wyostrzony.

Jeżeli Exif mówi prawdę: D750, 24-70 2.8, ISO 6400, czasy 1/125-200 to powinno być dużo lepiej.
Sama kolorystka (poza szarymi bielami i wspomnianymi wcześniej kontrastami) wygląda jak dla mnie ok.

stanseba
07-03-2016, 02:17
Szczegóły, proszę bardzo:

-Zbyt ciągnięte clarity/kontrast.
-Zdjęcia praktycznie nigdzie nie są ostre.
-Ogromny szum w tle, który wygląda na dodatkowo wyostrzony.

Jeżeli Exif mówi prawdę: D750, 24-70 2.8, ISO 6400, czasy 1/125-200 to powinno być dużo lepiej.
Sama kolorystka (poza szarymi bielami i wspomnianymi wcześniej kontrastami) wygląda jak dla mnie ok.

Aż szkoda komentować, ale spróbuje. Co to znaczy zbyt ciągnięte?? Skoro tak ustawiłem to tak chciałem i uważam, że jest dobrze. Są ostre, tam gdzie mają być, podpowiem Ci bo widzę, że masz problemy ze wzrokiem. Ostrość na zdjęciu numer 1 i 2 jest na żołnierzach, a na zdjęciu numer 3 na gościu ze sztandarem/flagą. Przy trzecim zarzucie, wykazujesz się brakiem logicznego myślenie. Szum wyostrzony, ale przecież wcześniej piszesz, że na żadnym zdjęciu nie ma ostrości. WTF?
Exif nie mówi prawdy. Zdjęcie zrobiłem D70, 18-55, ISO 1600, czasy 1-5 sek, może dlatego wygląda dużo gorzej ;-)
O mój Boże.

Kurtz
07-03-2016, 02:36
Przy trzecim zarzucie, wykazujesz się brakiem logicznego myślenie. Szum wyostrzony, ale przecież wcześniej piszesz, że na żadnym zdjęciu nie ma ostrości. WTF?
To Ty popełniasz błąd logiczny. Wyostrzenie zdjęcia w postprocesie nie oznacza wcale, że zdjęcia będą ostre. Proces wyostrzania jest zmianą materiału wejściowego, ale nie wytworzy on z powietrza szczegółów utraconych ze względu na brak ostrości.
Jak będziesz miał zdjęcie na którym nic w kadrze nie jest ostre, to jak byś go nie wyostrzał w oprogramowaniu, to nie pojawi się na nim "ostrość".

Wstawiasz zdjęcia na forum, oczekując opinii. Otrzymujesz opinię krytyczną i od razu odpowiadasz atakiem na krytykę zdjęcia.
Pozwolę sobie zacytować: "Aż szkoda komentować".
Z mojej strony EOT.

stanseba
07-03-2016, 02:50
To Ty popełniasz błąd logiczny. Wyostrzenie zdjęcia w postprocesie nie oznacza wcale, że zdjęcia będą ostre. Proces wyostrzania jest zmianą materiału wejściowego, ale nie wytworzy on z powietrza szczegółów utraconych ze względu na brak ostrości.
Jak będziesz miał zdjęcie na którym nic w kadrze nie jest ostre, to jak byś go nie wyostrzał w oprogramowaniu, to nie pojawi się na nim "ostrość".

Wstawiasz zdjęcia na forum, oczekując opinii. Otrzymujesz opinię krytyczną i od razu odpowiadasz atakiem na krytykę zdjęcia.
Pozwolę sobie zacytować: "Aż szkoda komentować".
Z mojej strony EOT.

Nie wiem, czy to do Ciebie dotrze, ale spróbuje. Zdjęcie jest ostre tam gdzie ustawiałem ostrość, nie wyostrzam zdjęć, a już w szczególności szumu. Czy gdzieś wyczytałeś, że oczekuję opinii takiego fachowca jak Ty?? Jeżeli pisząc krytykę, piszesz delikatnie mówiąc nieprawdę, to odpowiadam na nią. Ale zawsze, chętnie zobaczę jakieś dobre zdjęcie, osoby "krytykującej", tak żeby sprawdzić czy ona wie w ogóle o czym piszę. Proszę pokaż jakieś swoje zdjęcie z jakiejś imprezy/wydarzenia.
Do tego znowu wcinasz się między wódkę a zakąskę. Odpowiadasz na post, który nie jest do Ciebie. Wszystko w porządku z Tobą?

Zelber
07-03-2016, 03:02
Proszę pokaż jakieś swoje zdjęcie z jakiejś imprezy/wydarzenia.
Nie ma sprawy, dzisiaj w nocy(późniejszej niż obecna)/jutro wrzucę podobny marsz z Wrocławia.

stanseba
07-03-2016, 03:03
Nie ma sprawy, dzisiaj w nocy(późniejszej niż obecna)/jutro wrzucę podobny marsz z Wrocławia.
Super, dzięki.

madebyzosiek
07-03-2016, 10:23
To jest drugi wątek, w którym wstawiasz zdjęcia i warczysz za każdą opinię nie po Twojej myśli, jakby Cie ktoś gryzł... Zastrzegaj pod zdjęciami, że chcesz tylko pozytywne komentarze, dajesz zdjęcia do przestrzeni publicznej, licz się z tym że nawet fotografowie "gorszego sortu" w Twoich oczach je skomentują...
Nie będę się czepiał tego co pokazałeś, bo się nie znam pewnie w Twoich oczach. Dla mnie jedyne, co jest dziwne, to ISO 6400, szczególnie na 2... Po co tak pięknie eksponowałeś szum? Przecież masz ogniskową 50-60, wystarczy Ci 1/80 żeby zrobić nieporuszone zdjęcie, a to byś osiągnął na znacznie niższym ISO. Dwa zdjęcia w ciemności - niby światła mniej, ale i tak mogłeś ustawić 3200 i dłuższe czasy... Może wtedy szum, który jest po prostu brzydki, nie waliłby tak po oczach... I czemu korekta ekspozycji na -0,67? Chyba nie było za jasno, skoro takie kobylaste ISO musiało lecieć?
To tyle z mojej strony, możesz po mnie jechać... ;)
Pozdrawiam serdecznie!

Jai pur
07-03-2016, 10:27
cóż, przez pryzmat tego, co dzieje się na naszych ulicach, w mediach, w życiu codziennym - oglądając te zdjęcia ostatnią rzeczą, o której bym pomyślał, to ostrość szumu w tle

vid3
07-03-2016, 10:34
Zdjęcia dość ważnego wydarzenia jakim był początek wszechświata oparte są jedynie na gęstości szumu w tle.
Czy to by znaczyło, że są do bani ?

stanseba
07-03-2016, 10:51
@madebyzosiek, Twoje teksty o warczeniu zostaw dla siebie, bo świadczy to o Twojej niskiej kulturze i nie ma co się tym chwalić.
Przeczytałeś exifa i oceniasz zdjęcie???? Strach pomyśleć co robisz jak zdjęcie nie ma exif-a :-) Dam Ci radę, nie idź tą drogą.
PS Jak chcesz by ktoś po Tobie jechał, to może poszukaj innego forum.

burton
07-03-2016, 10:52
Jai pur, vid3 - :) doskonale oddaliście skalę "problemu" ;) :D Niemniej autor zamieszczonych tu zdjęć wszelką krytykę przyjmuje z trudem. Ja tam ciągle pracuję nad swoją pokorą :) Warto.

stanseba
07-03-2016, 10:57
Jai pur, vid3 - :) doskonale oddaliście skalę "problemu" ;) :D Niemniej autor zamieszczonych tu zdjęć wszelką krytykę przyjmuje z trudem. Ja tam ciągle pracuję nad swoją pokorą :) Warto.

Jeszcze krytyki nie widziałem. No chyba, że analizę exifa lub to że ktoś nie widzi ostrości, która jest. Może Twój tekst nie na temat jest krytyką?

madebyzosiek
07-03-2016, 11:06
@madebyzosiek, Twoje teksty o warczeniu zostaw dla siebie, bo świadczy to o Twojej niskiej kulturze i nie ma co się tym chwalić.

No to błysnąłeś...

Przeczytałeś exifa i oceniasz zdjęcie???? Strach pomyśleć co robisz jak zdjęcie nie ma exif-a :-) Dam Ci radę, nie idź tą drogą.
PS Jak chcesz by ktoś po Tobie jechał, to może poszukaj innego forum.

Exif w znaczącym stopniu pomaga w ocenie tego, dlaczego zdjęcia mają tyle szumu, gdyby go nie było, stwierdziłbym że ISO było za wysokie, a zdjęcia niedoświetlone i przez podnoszenie ekspozycji w obróbce wyszedł okrutny szum, nawet na zdjęciu 2, które powinno być naświetlone prawidłowo, patrząc na warunki... Ale szkoda palców na klawiaturze strzępić... Jesteś THE BEŚCIAKIEM! Tak trzymaj...

burton
07-03-2016, 11:15
Jeszcze krytyki nie widziałem. No chyba, że analizę exifa lub to że ktoś nie widzi ostrości, która jest. Może Twój tekst nie na temat jest krytyką?
Starałem się być delikatny... OK. Poczytaj jak walczysz w swoim wątku "Chasyd". W Twoich zdjęciach zamieszczonych w tym wątku obróbka i szumy mi nie przeszkadzają. Po prostu widzę trzy zdjęcia z grupami ludzi uczestniczącymi w "Marszu Pamięci Żołnierzy Wyklętych". Tylko tyle.

Mój wcześniejszy tekst był jak najbardziej na temat. Zresztą broniłem w nim Ciebie i twojej twórczości, bo z technicznymi zarzutami się nie zgadzam. Może jedynie tej ewidentnej ostrości na pierwszym zdjęciu nie ma. Reszta mi nie przeszkadza. Możliwe, że nie zrozumiałeś wypowiedzi kolegów Jai pur i vid3, którzy też Cie bronili. Trudno. Walcz dalej sam. Ja już dziękuję :)

stanseba
07-03-2016, 11:23
Exif w znaczącym stopniu pomaga w ocenie tego,

Jeżeli oceniasz zdjęcie czytając exifa, to raczej niezbyt dobrze to o Tobie świadczy. Naprawdę, zakup dobrej książki o fotografii, może być Twoja dobra życiową inwestycją.

- - - - kolejny post - - - - - -

@burton, przecież nie prosiłem Cię o obronę, bo niby przed czym? Przed analizą exif-a, kolegi madebyzosiek, który po swoich wypowiedziach, nie jest, dla mnie, partnerem do rozmowy, zwłaszcza o fotografii.

madebyzosiek
07-03-2016, 11:27
Jeżeli oceniasz zdjęcie czytając exifa, to raczej niezbyt dobrze to o Tobie świadczy. Naprawdę, zakup dobrej książki o fotografii, może być Twoja dobra życiową inwestycją.

Mam kilka, może chcesz jakąś odkupić...?

@burton, przecież nie prosiłem Cię o obronę, bo niby przed czym? Przed analizą exif-a, kolegi madebyzosiek, który po swoich wypowiedziach, nie jest, dla mnie, partnerem do rozmowy, zwłaszcza o fotografii.

Zdecydowanie na wzajem...
Bez odbioru...

fan911
07-03-2016, 11:32
Zdjęcia takie sobie. Już poprzednicy sporo powiedzieli. Jak dla mnie bez sensu wstawiać 3 fotki zupełnie z innej parafii i mówić, że to nie reportaż. Jeżeli to nie reportaż należało wstawić najlepszą.

A postawa autora zasługuje na solidnego BANA, bo obraża wszystkich po kolei :) Mam nadzieję, że któryś z moderatorów to przeczyta i wyciągnie podobne wnioski.

stanseba
07-03-2016, 11:41
Mam kilka, może chcesz jakąś odkupić...?

A próbowałeś przeczytać??

- - - - kolejny post - - - - - -

Zdjęcia takie sobie. Już poprzednicy sporo powiedzieli. Jak dla mnie bez sensu wstawiać 3 fotki zupełnie z innej parafii i mówić, że to nie reportaż. Jeżeli to nie reportaż należało wstawić najlepszą.

A postawa autora zasługuje na solidnego BANA, bo obraża wszystkich po kolei :) Mam nadzieję, że któryś z moderatorów to przeczyta i wyciągnie podobne wnioski.

Piszesz w moim wątku nie na temat i jeszcze masz focha. Kogo obraziłem??

Borat1979
07-03-2016, 11:48
Czego się spodziewasz wrzucając takie zdjęciach, ochów, achów czy piania z zachwytu nad arcydziełami mistrza?

stanseba
07-03-2016, 12:00
Czego się spodziewasz wrzucając takie zdjęciach, ochów, achów czy piania z zachwytu nad arcydziełami mistrza?

Borat, zadałeś bardzo dobre pytanie. Niczego nie oczekuję.
A swoja droga, zauważyłeś, że najczęściej komentują negatywnie, Ci którzy albo sami nic nie pokazują, albo pokazują bardzo słabe zdjęcia. To jakaś forma terapii, samo dowartościowania czy Bóg wie czego jeszcze z ich strony? :-)

Borat1979
07-03-2016, 13:36
Ale nie obrażaj się nie wiadomo o co bo w zdjęciach, które zaprezentowałeś nic wartego uwagi nie ma. Do tego technicznie też jest tak sobie. Słaba ostrość, bardzo duży nieprzyjemny szum co szczególnie to widać na ubraniach osób z drugiego zdjęcia gdzie ewidentnie przesądziłeś z obróbką.

nikoniarz
07-03-2016, 14:03
Proszę pokaż jakieś swoje zdjęcie z jakiejś imprezy/wydarzenia

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=266940

2pompony
07-03-2016, 15:41
Nie wiem, po co dyskutować na tym poziomie. Po prostu autor nie widzi i tyle. Są tacy, którzy mają do fotografii dryg czy żyłkę, a są tacy, co nie mają i nie nauczą się dostrzegać własnych błędów za Chiny. Tak już jest świat zrobiony. I wszystkie opinie świata przyjmą jako personalny atak czy inną analizę EXIFa, byle nie przyjąć do siebie przesłania.

Autor zafiksował się na pozycji, że wszystko jest dobrze - i choćbyście pękli z wysiłku nie zobaczy podstawowych wad, a dalsza dyskusja na tym poziomie staje się tylko coraz bardziej żenująca. To jak rozmawiać ze ślepym o kolorach...

Zelber
07-03-2016, 20:29
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=270472
Proszę bardzo, zgodnie z obietnicą.

Krzysztof Orłowski
08-03-2016, 16:21
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=270472
Proszę bardzo, zgodnie z obietnicą.

Obserwowałem Waszą dyskusję i uważam, że autor ma też prawo do obrony swojej pracy. Ludzie patrzą na to samo i widzą to często inaczej. W fotografii chcą uwydatnić to co według nich ważne. Spierać mozna się jednak z klasą. Tyle teoretycznie. Co do zdjęć z manifestacji, ich naturalny klimat jaki daje wieczór jest uchwycony u Ciebie. Do mnie te zdjęcia przemawiają.