PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 17-50 Autofokus zaczyna szwankować - co robić?

MackEstrite
06-03-2016, 17:10
Witam,

Moja 4-letnia sigma 17-50 f/2.8 zaczyna mieć humory. Od czasu do czasu pojawia się kaprys i nagle przestaje działać silnik AF. Wyłączenie korpusu i ponowne włączenie rozwiązuje problem, ale obawiam się, że to tymczasowe rozwiązanie i lada moment padnie na amen. Gdzieś spotkałem się, z opiniami, że taśma po 3 latach zaczyna szwankować. Czy ktoś się spotkał z podobnym zachowaniem? jaki jest koszt ew. naprawy? a może jednak już czas by odesłać szkło na emeryturę? Średnio mi się widzi odsyłanie szkła do Gdyni na ekspertyzę, ze względu na częstotliwość występowania problemu, mogą uznać, że wszystko działa sprawnie, a ja stracę czas i pieniądze ;)

TOP67
07-03-2016, 19:31
Uszkodzenie taśmy bardzo łatwo wykryć. Obiektyw zaczyna szwankować przy zmianie ogniskowej. Po pewnym czasie pęknięcie robi się tak duże, że nie styka cały czas.

Spróbuj zrobić zdjęcie, gdy AF się wyłączy i sprawdź co jest w EXIF.

sl011
08-03-2016, 11:12
Zadam tradycyjne pytanie, czy próbowałeś czyścić styki.

MackEstrite
10-03-2016, 09:49
spróbuję w weekend pomęczyć obiektyw... może akurat coś wykryję. Czego mam szukać w exifie wtedy? Czyszczenie styków oczywiście nic nie zmieniło.

TOP67
10-03-2016, 10:17
Jeśli AF się wyłączy i w EXIF będzie AF off, to szwankuje przełącznik. Zdarza się, ale wtedy wyłączenie aparatu nie powinno pomóc.
Sprawdź też, czy ogniskowa nie ma na to wpływu.