PDA

Zobacz pełną wersję : Albumy malarskie, przekrojowo po epokach /stylach.

emet_b
06-03-2016, 12:35
Tak, zapragnąłem sięgnąć do korzeni.
Podpowiedzcie proszę kilka pozycji w dwóch kategoriach :
A) przelot po stylach i epokach w malarstwie. Najlepiej dość głęboko wyczerpujący temat, nie tylko te najpopularniejsze style.
B) przelot po portrecie, człowieku w malarstwie.

Zobowiązany Emet

Keek
06-03-2016, 16:57
Moj drogi - jak na zawolanie: Malarstwo bialego czlowieka (https://pl.wikipedia.org/wiki/Malarstwo_białego_człowieka). Nie wiem czy do kupienia. U mnie bylo w miejskiej bibliotece. Polecam.

sruba
07-03-2016, 09:24
Jeśli dość głęboko, to cykl "Sztuka świata", wyd. Arkady, obejmuje wszystkie dziedziny sztuk plastycznych, ale to jest 12 tomów i tanie nie jest. Bardzo polecam Jan Białostocki, "Sztuka cenniejsza niż złoto", z tym, że to też obejmuje wszystkie dziedziny sztuki - napisane pięknym, ale przystępnym językiem, żelazna pozycja dla każdego, kto interesuje się sztuką. Z rzeczy stricte o malarstwie: Maria Rzepińska, "Siedem wieków malarstwa europejskiego" oraz "Historia koloru w dziejach malarstwa europejskiego" - także klasyczne pozycje. Zerknij jeszcze na W. Beckett, "Historia malarstwa. Wędrówki po historii sztuki zachodu."

emet_b
08-03-2016, 13:21
dziękuję za wskazówki, mam od czego zacząć.
Niemniej gdyby ktoś chciał dodać swoje 5 gorszy, śmiało.

kazzi
08-03-2016, 15:24
Ze swej strony mogę Ci polecić "Wiedzę Tajemną" Davida Hockneya o sekretach malarskich dawnych mistrzów.Nie chodzi tu o sposoby mieszania farb i technikach
kładzenia na płótno czy deskę, lecz o sposobach odwzorowania i przeniesienia obrazu na płótno.Autor na przykładzie obrazów dawnych mistrzów udowadnia, że powstawały
one z wykorzystaniem zwierciadeł i soczewek.Dobrze się ją czyta i zawiera dużo dobrych reprodukcji znanych obrazów.