PDA

Zobacz pełną wersję : Używany kompakt do fotografowania przedmiotów w pomieszczeniach zamkniętych

Filimer
06-03-2016, 08:07
Nie znalazłem stosownego wątku na forum, więc zakładam nowy.

Jestem fotografem - amatorem, który do tej pory pracował na zaawansowanych kompaktach ( LUMIX FZ50 Panasonica) i obsługuje zawodowo sprzęt różnej klasy i różnych marek do celów dokumentacyjnych.

Potrzebuję wykonać serię fotografii przedmiotów w pomieszczeniach zamkniętych (makro) przy sztucznym oświetleniu, tanim aparatem kompaktowym. Aparat będą obsługiwać osoby mało zaawansowane, światło dobiorę lub kupię osobiście, zależy mi natomiast na znalezienie sprzętu, który będzie mało szumiał i poradzi sobie bez statywu lub da dobre efekty ze statywem i dłuższym czasem naświetlania.

Mam mało czasu, więc nie zdążę wyposażyć się w sprzęt lepszej klasy (d 7200), a tym bardziej nie będę chciał go zostawić osobom mało zaawansowanym, w związku z czym planuję zakupić używany kompakt Nikona w cenie do 700-800 zł. Czy waszym zdaniem L330 poradzi sobie z takim zadaniem, czy zdecydować się na inny model, np. młodszy 340 lub coś z serii P? Ewentualnie - kupić używkę wyższej serii do sporadycznego użytku biurowego?

Z góry dzięki za wszelką pomoc :)

ksh
06-03-2016, 11:53
Miesiąc temu do podobnych celów ktoś kupił samsung nx3000 bo były na wyprzedaży po 800zł i jest bardzo zadowolony, duża matryca aps-c jak w lustrzankach i fajny nawet obiektyw 16-50mm, do tego statyw i dwie żarówki błyskowe z parasolkami, efekty wychodzą rewelacyjne jak za te pieniądze, a użytkownik musi tylko nacisnąć na aparacie przycisk to wysłania zdjęć na kompa i gotowe.
Obecnie z tego co widzę używany NX300 da się zakupić w takiej cenie, a to lepszy aparat.

Borat1979
06-03-2016, 13:34
Za osiem i pół stówy jest na alldrogo nowy NX11 z obiektywem.

http://allegro.pl/samsung-nx11-18-55-mm-f-3-5-5-6-ifunkcion-warto-i5671407353.html

Filimer
17-03-2016, 08:53
Dzięki serdeczne za rady - ostatecznie zdecydowałem się na nx11 z powyższej aukcji - pierwsze wrażenia pozytywne - sprawdza się w temacie, do którego go potrzebuję ;)

Wojteksw
18-03-2016, 09:33
Z tej aukcji towar powystawowy, fotki poglądowe. Sprzedawca ma trochę negatywów za towar niezgodny z opisem, a więc trzeba sprawdzić faktyczny stan techniczny aparatu.

Big Z
18-03-2016, 14:58
Oj sporo tych negatywów.....
Daj znać jak się sprawa zakończyła :)

Filimer
02-04-2016, 01:28
Towar zgodny jest ze specyfikacją aparatu, natomiast w opisie są nieprawdziwe informacje typu wi-fi i ruchomy ekran. Aparat ma na liczniku 4000 zdjęć, więc rzeczywiście tyle na wystawie mógł zrobić podczas pokazywania klientom. Nie wiem z jakiego kraju jest sprowadzany, ale jako ładowarkę dostałem chiński zamiennik. Stan techniczny aparatu bez zarzutu - nie zauważyłem żadnych istotnych problemów. Fakt faktem - firma ma problem z kontaktem z klientami, ciężko się do nich dodzwonić, ale po interwencji towar doszedł błyskawicznie.

Przykładowe zdjęcie:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/8I7m8w3-2.jpg?1
źródło (http://i.imgur.com/8I7m8w3.jpg?1)