Zobacz pełną wersję : Nikon D90 - czas zmienić?
Witam.
Widziałem podobny temat jednak dyskusja zakończyła się w 2014. Jeżeli jest inny świeższy proszę nie bić;) Mam dylemat w związku z chęcią zmiany aparatu. Proszę pomóżcie. D90 głównie wykorzystuje w amatorskiej fotografii wnętrz i architektury, do tego zestawu mam Sigmę 10-20 + SB-700 i nikkora 35 1.8 na zdjęcia typu portrety, wakacje itp. Zastanawiam się nad przesiadką na D7100, trochę pojawiło się tutaj tematów. Czy to będzie dobry wybór do moich celów? Myślałem, jeszcze o sprzedaniu Sigmy i kupieniu jeszcze lepszego szkiełka do wnętrz i tak się zamotałem, że z wyborem stoję w miejscu. D7100 na pewno da mi większe możliwości chociażby pixele i bracketing w 5stopniach. Nowe szkło jest sens? Z góry dziękuję za rady i sugestie.
Przed doradzeniem czegokolwiek na pewno wszyscy chcieliby usłyszeć odpowiedź na jedno najważniejsze pytanie: co ogranicza Cię w obecnym zestawie, co Cię w nim stopuje i w jakich okolicznościach myślisz sobie "kurde, dlaczego tego nie mam albo dlaczego to działa tak źle?". Bez tego ani rusz;)
Kup najdroższe body na jakie ciebie stać i dokompletuj szkła. Będzie Ok.
madebyzosiek
06-03-2016, 00:23
Jeżeli focisz już jakiś czas to raczej musisz sam pomyśleć czego Ci brakuje. D90, pomimo wieku, potrafi zaskoczyć pozytywnie. Może czas na nowe szkła? Przesiadka na D7100/7200 da dość umiarkowany efekt wow. Wyższe iso, większy aparat, więcej punktów af, mikroregulacja w aparacie i bardziej gumowe rawy przez nowszą matrycę. A taka Sigma 18-35 1.8 da piękny i ostry obrazek, do tego Nikkor 85 1.8 świetnie zrobi portret... Musisz pomyśleć czego potrzebujesz i jak pisał Pawe, co Cię ogranicza :)
Hej. Dzięki za odpowiedzi. Głównie walczę z prześwietlonymi oknami i tu dobrze sprawdzałby się bracketing z większą liczbą ekspozycji. Zaś z drugiej strony denerwuje mnie lekka beczkowość tej sigmy i "pochylone piony", dlatego też myślałem o obiektywie ,np. tilt shift. Stąd pytanie na forum, gdzie bardziej doświadczeni koledzy mogą podpowiedzieć, w którą stronę lepiej iść. Madebyzosiek, czy ta Sigma nie lepiej na reportaż? Myślę, że powinienem zostać dalej przy szerokim kącie (niekiedy zdarzają się małe pomieszczenia na pograniczu użycia fish'a).
hostman22
06-03-2016, 12:44
Chłopie ty się ciesz z tej sigmy bo to jedno z lepszych szkieł ;)
Wiem, że 12mpx to nie 24mpx ;), ale robiąc amatorsko raczej nic Ciebie nie goni. Może zamiast próbować ogarnąć jednym "pstrykiem", to zrób 4, 5 ujęć połączysz będziesz mieć 40mpx lub więcej.
Boki przytniesz, wszystko wyprostujesz, szczegółów nie stracisz końcowy efekt cycuś :)
Cieszę się z niej, ale pytam się dlatego czy może lepszy obiektyw, czy sprzedać body i kupić nowsze, które starczy mi na kolejne parę lat?
hostman22
06-03-2016, 12:56
po pierwsze zdjęcia pokazujesz w necie czy drukujesz do a3? Najlepiej zainwestować w najnowszego "psa" bo on robi czary w tym temacie ;)
Zdjęcia głównie net, mam CS5 jedynie chciałem dokupić nowego Lightroom'a.
Szkła masz dobre, możesz dokupić sigme 17-50, świetny obiektyw na wakacje i inne rodzinne zdjęcia.
Nowa matryca raczej na przepalone okna nie pomoże, raczej dwie lub trzy ekspozycje ze statywu połączone ręcznie lub programem do HDR, (bez bajkowych efektów specjalnych, oczywiście).
Albo nawet taki HDR z PSa.
Hej. Dzięki za odpowiedzi. Głównie walczę z prześwietlonymi oknami i tu dobrze sprawdzałby się bracketing z większą liczbą ekspozycji. Zaś z drugiej strony denerwuje mnie lekka beczkowość tej sigmy i "pochylone piony", dlatego też myślałem o obiektywie ,np. tilt shift. Stąd pytanie na forum, gdzie bardziej doświadczeni koledzy mogą podpowiedzieć, w którą stronę lepiej iść. Madebyzosiek, czy ta Sigma nie lepiej na reportaż? Myślę, że powinienem zostać dalej przy szerokim kącie (niekiedy zdarzają się małe pomieszczenia na pograniczu użycia fish'a).
1. Na prześwietlone okna: albo kilka ekspozycji albo nowsza matryca, ktora przy niedoświetleniu wnętrza pozwoli Ci wyciągnąć z jednej klatki ładne okna i szczegóły z cieni - tu faktycznie może się przydać nowy aparat.
2. Na pochylone piony najdroższym wyjściem jest, tak jak napisałeś, tilt shift, a najtańszym skorygowanie tego w Photoshopie, który już masz. Dodatkowo Photoshop zapewni Ci dużo większą kontrolę nad tym, więc nie wiem czy jest sens pchać się w tak drogie obiektywy, jeśli robisz to hobbystycznie.
Wiesz ja bym jednak pomyślał o zmianie aparatu. Sam miałem niedawno przesiadkę z D80 na tego D7100 i to po bardzo długiej rozkminie czy jest sens, bo w sumie D80 to nadal dobry aparat. Myślałem czy moze lepiej statyw zmienic, lampe kupić itp itd. W końcu wziąłem ten D7100 po namowach małżonki :-) i nie żałuję. Między tymi konstrukcjami jest przepaść technologiczna. Więc moim zdaniem warto. Ale.. no właśnie. Jeśli chcesz dalej robić to co opisałeś to może jednak szkoda wydawać kasę na taka puszkle jeśli nie zamierzasz posunąć dalej swojego rozwoju w kierunku komercyjnym.
madebyzosiek
08-03-2016, 18:40
Wiesz ja bym jednak pomyślał o zmianie aparatu. Sam miałem niedawno przesiadkę z D80 na tego D7100 i to po bardzo długiej rozkminie czy jest sens, bo w sumie D80 to nadal dobry aparat. Myślałem czy moze lepiej statyw zmienic, lampe kupić itp itd. W końcu wziąłem ten D7100 po namowach małżonki :-) i nie żałuję. Między tymi konstrukcjami jest przepaść technologiczna. Więc moim zdaniem warto. Ale.. no właśnie. Jeśli chcesz dalej robić to co opisałeś to może jednak szkoda wydawać kasę na taka puszkle jeśli nie zamierzasz posunąć dalej swojego rozwoju w kierunku komercyjnym.
Problem polega na tym, że miedzy D80 a D7100 jest przepaść... A między D90 a D7100 co najwyżej mała dziura, nie przepaść ;)
Zdjęcia wykonuje w pracy do siebie, żeby to było komercyjne pod klienta muszę jeszcze praktykować, aby zaskoczenia nie było na zleceniu. Chyba nic innego nie wykombinuje z optyka wiec pójdę w nowe body.
hostman22
08-03-2016, 22:30
Kelt a nie brak Ci kolorów z ccd? ;)
Mac412 najważniejsze abyś miał sprzęt który ciebie cieszy, a 24mpx do zastosowań www to jest aż górką :)
Kelt a nie brak Ci kolorów z ccd? ;)
Czy chodzi Ci o walenie jpg? Czy o inna plastyke matrycy?
95% czasu robie w rawach i edytuje. Ostatnio z małżonką robiliśmy razem zdjęcia tymi 2 aparatami i ogólnie bardziej przypadło mi do gustu 7100 przez jego "gumową" matrycę i niebotyczne iso.