PDA

Zobacz pełną wersję : zdalne wyzwolenie sb900 z d5200.problem

krzysko88
05-03-2016, 14:07
Witam serdecznie. sprawa wygląda dosyć banalnie ale ja szukam na forum, w ustawieniach i nie ogarniam zdalnego wyzwolenia sb-900 z korpusu d5200.

szukam w ustawieniach pracy wbudowanej lampy jako sterownik ... nie widze tego. sb-900 przełączam w tryb remote, diody migaja ale d5200 nie chce z nią gadac i w trybie ttl i w manualnym, w ogole d5200 pozwala na zdalne wyzwalanie lamp ?

madebyzosiek
05-03-2016, 14:11
D5200 nie wyzwoli lampy, chyba że na niego sterownik założysz ;)

krzysko88
05-03-2016, 14:20
już ogarnąłem, wyzwala . trzeba włączyc w lampie tryb su-4 w remote. a lampe w body ustawic na minimalna wartosc aby działał tylko jako swiatlo dopełniające. i gadają ze sobą

mimo wszystko fajnie by było aby lampa w body wcale nie błyskała. a co z kablami? w lampie widze wejscie a w d5200 nie.

JA06
05-03-2016, 14:58
a co z kablami? w lampie widze wejscie a w d5200 nie.
Są kable zakończone kostkami na stopkę lampy. Wtedy przeioszą TTL.
Są też wyzwalacze radiowe. Potrzeby nadajnik na aparat i odbiornik na lampę.

madebyzosiek
05-03-2016, 15:11
już ogarnąłem, wyzwala . trzeba włączyc w lampie tryb su-4 w remote. a lampe w body ustawic na minimalna wartosc aby działał tylko jako swiatlo dopełniające. i gadają ze sobą

mimo wszystko fajnie by było aby lampa w body wcale nie błyskała. a co z kablami? w lampie widze wejscie a w d5200 nie.
Czyli wyzwalasz fotocelą. Tak też się da. Lampa w body zawsze błyska, nawet jak masz ustawione wyzwalanie zdalne w D7xxx, to błyskiem komunikuje się z lampą :)

krzysko88
05-03-2016, 17:29
a jakie wg. Was będzie najlepsze wyjście na komunikacje mojego body z sb-900 założoną na statyw z parasolką ? fotocela,kabel na stopke czy może ten odbiornik? chociaż nie preferowałbym raczej odbiornika bo to podejscie czysto amatorskie i już i tak przekroczyłem budżet jak na moje potrzeby.

r_m
05-03-2016, 18:08
Najsensowniejsze: wyzwalacz radiowy.
Najtaniej: lampa wbudowana w tryb M (nie jestem pewien, czy tak ją ustawiłeś), zdalna SU-4, na sankach aparatu filtr odcinający światło widzialne z lampy wbudowanej (jest oryginalny Nikona, ale słyszałem też o różnych "samoróbkach") - wada jest taka, że lampa zdalna musi "zobaczyć" błysk wbudowanej.

wulisu
09-03-2016, 19:54
Podłączę się z pytaniem żeby nie zakładać kolejnego wątku.
Jest sobie Nikon D600 i lampa SB800 pożyczyłem od kolegi do testów, ustawiłem lampa wbudowana wyłączona grupa 1 kanał 1 , w SB800 przełączyłem w tryb Remote. Lampa działa ale wbudowana lampa ciągle błyska a przecież ustawiłem w body że nie błyskała.
W tym filmiku gdzieś koło 2 minuty autor zrobił dokładnie to samo i u niego działa https://www.youtube.com/watch?v=fJDUKrcGJVI czy ja czegoś nie rozumiem czy może niestety do sterowania zewnętrzną lampą zawsze jest potrzebny błysk lampy wbudowanej żeby wyzwolić błysk. Poprawcie mnie poproszę.

Krzychoo_
09-03-2016, 20:05
Do sterowania błysk jest niezbędny i błyśnie zawsze. Ale przy tym ostatecznym błysku, który będzie widoczny na zdjęciu, już nie błyśnie. Na tym polega to ustawienie w body, żeby nie błyskała.

JA06
09-03-2016, 20:07
czy może niestety do sterowania zewnętrzną lampą zawsze jest potrzebny błysk lampy wbudowanej żeby wyzwolić błysk.
Potrzebny jest błysk wbudowanej.

wulisu
09-03-2016, 20:15
Do sterowania błysk jest niezbędny i błyśnie zawsze. Ale przy tym ostatecznym błysku, który będzie widoczny na zdjęciu, już nie błyśnie. Na tym polega to ustawienie w body, żeby nie błyskała.
Ok dzięki za wyjaśnienie sprawdzę w wolnej chwili, czyli błyska za pierwszym razem potem przy kolejnym zdjęciu już nie , tak mam to rozumieć ?

GonzoG
09-03-2016, 20:29
Nie. CLS to zdalne sterowanie lampami za pomocą światła. Lampa musi błyskać zawsze. Jak nie chcesz błyskania wbudowanej, to musisz kupić wyzwalacze radiowe z TTL, ale tylko Phottix Odin i PocketWizard działają w pełni poprawnie w TTL. Pozostałe mają problemy przy ustawieniu palnika w górę lub odbijaniu światła.

wulisu
09-03-2016, 20:47
O wyzwalaczach radiowych już czytałem wiem że PocketWizard są polecane a jakie konkretnie modele są warte uwagi np ten Pro Pocketwizard minittl1 ? Jak wspomniałem na razie testuję lampę żeby wyrobić sobie opinię co i do czego będzie mi potrzebne ale to już zamieszczę w innym poście, dzięki panowie za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam.

krzysko88
09-03-2016, 21:05
albo kabelek na sanki ;) wtedy błyska lampa jak by była na body. tańsze rozwiązanie ale komfort pracy spada.

GonzoG
09-03-2016, 21:46
MiniTT1 to tylko nadajnik. FlexTT5 to nadajnik/odbiornik. A jeśli chciałbyś jeszcze sterować zdalnie lampami i nie wsadzać na nadajnik SB-700/800/900/910, to jeszcze potrzebujesz AC3 Zone Controller.

Tak więc PW to nie jest tanie rozwiązanie - dla 2 lamp zdalnych to wydatek rzędu 3 tys. zł.

nefas
11-03-2016, 13:15
Jeśli błyskasz amatorsko to w 99% przypadków wystarczy Ci CLS i panel podczerwieni Nikon SG-3IR do 100% odcięcia błysku wbudowanej. Na dłuższą metę i większą stabilność komunikacji to radia polecam. Chociaż 2 lata jechałem na czystym CLS i nie wspominam tego tak źle :)

TOP67
11-03-2016, 14:21
Jeśli błyskasz amatorsko to w 99% przypadków wystarczy Ci CLS i panel podczerwieni Nikon SG-3IR do 100% odcięcia błysku wbudowanej. Na dłuższą metę i większą stabilność komunikacji to radia polecam. Chociaż 2 lata jechałem na czystym CLS i nie wspominam tego tak źle :)

Nie wystarczy, bo D5200 nie ma wbudowanego sterownika CLS. Zatem panel nic tu nie pomoże.

Adamh
27-10-2016, 21:15
Jestem tu nowy, więc witam wszystkich. Nie chcę tworzyć nowego wątku, dlatego podepnę się pod ten, który jest tematycznie podobny. Chodzi mi o synchronizację błyskowych lamp studyjnych z Nikonem d5200. Chcę zorganizować sobie małe studio i zastanawiam się czy to body będzie się do tego nadawało. Mam wątpliwości, bo podobno wbudowana lampa nie działa jako sterownik i nie można za jej pomocą zdalnie sterować z poziomu menu grupą zewnętrznych lamp błyskowych. Poza tym w body aparatu nie ma gniazda PC, które też jest potrzebne do jednej z możliwości synchronizacji. Nie jestem zorientowany w tym temacie, a to co wiem wyczytałem z internetu i przyznam się, ze mam mały mętlik w głowie. Czy ktoś z forumowiczów synchronizował d5200 z takimi lampami?

TOP67
28-10-2016, 00:04
Studyjne lampy wyzwala się najczęściej

kablem - wystarczy kupić kostkę z gniazdem PC
fotocelą - wystarczy przełączyć wbudowaną lampę na M (i najmniejszą moc)
radiowo - tu potrzebny jest nadajnik i odbiorniki, działa z każdym body

A do lamp systemowych potrzebny jest sterownik w sankach. Wystarczy lampa z taką funkcją lub SU-800

r_m
28-10-2016, 02:14
Nie jestem zorientowany w tym temacie, a to co wiem wyczytałem z internetu i przyznam się, ze mam mały mętlik w głowie

Nie jestem pewien o jakich lampach myślisz, zakładam, że o studyjnych.
W tej chwili ceny wyzwalaczy radiowych są już tak niskie, że nie ma sensu myślenie o kabelkach.
Potrzebujesz zestaw: jedno pudełko zakładasz na aparat zamiast lampy błyskowej (w sanki), drugie pudełko jest podłączone do lampy studyjnej. Jeśli to będą (chyba najpopularniejsze) wyzwalacze Yongnuo RF-603N, to każdy z nich może pracować albo jako nadajnik (na aparacie) albo jako odbiornik (przy lampie, ma gniazdko do którego podłączasz kabelek wyzwalający który najczęściej jest w pudełku razem z lampą). Tańsze są "nonejmowe" jednokanałowe, zestaw składa się z dwóch różnych "pudełek", jedno to nadajnik, na aparat, drugie to odbiornik, z wystającym kabelkiem zakończonym wtyczką - do włożenia w gniazdko w lampie (mogą być albo z grubym albo z cienkim wtykiem, najlepiej wybrać taki, jakie jest gniazdo w lampie, żeby nie używać przejściówek).
Co najmniej przy jednej lampie musi być taki odbiornik radiowy, pozostałe mogą się wyzwolić z wbudowanej w każdą lampę fotoceli, gdy zobaczą błysk tej pierwszej.

Jeśli nie o studyjnych, to czy chcesz, żeby lampy pracowały "automatycznie", czyli samodzielnie dobierały moc błysku, czy chcesz to ustawiać samodzielnie? Od tego zależy rodzaj wyzwalaczy radiowych.

Adamh
29-10-2016, 17:53
Dzięki MechOptyk, jestem już spokojny. Myślałem, że moje amatorskie body nie pociągnie tego.

- - - - kolejny post - - - - - -

Dzięki r_m. Chodzi mi o typowo studyjne lampy. Nie mam jeszcze doswiadczenia w pstrykaniu w studiu, stąd to moje nerwowe szukanie po necie wiadomości. Niestety dla kogoś, kto nie miał do czynienia ze studyjnym sprzętem nie jest łatwe ogarnięcie tego z samych opisów...ale teraz juz wiem. Dzięki raz jeszcze.