Zobacz pełną wersję : zdalne wyzwolenie sb900 z d5200.problem
krzysko88
05-03-2016, 14:07
Witam serdecznie. sprawa wygląda dosyć banalnie ale ja szukam na forum, w ustawieniach i nie ogarniam zdalnego wyzwolenia sb-900 z korpusu d5200.
szukam w ustawieniach pracy wbudowanej lampy jako sterownik ... nie widze tego. sb-900 przełączam w tryb remote, diody migaja ale d5200 nie chce z nią gadac i w trybie ttl i w manualnym, w ogole d5200 pozwala na zdalne wyzwalanie lamp ?
madebyzosiek
05-03-2016, 14:11
D5200 nie wyzwoli lampy, chyba że na niego sterownik założysz ;)
krzysko88
05-03-2016, 14:20
już ogarnąłem, wyzwala . trzeba włączyc w lampie tryb su-4 w remote. a lampe w body ustawic na minimalna wartosc aby działał tylko jako swiatlo dopełniające. i gadają ze sobą
mimo wszystko fajnie by było aby lampa w body wcale nie błyskała. a co z kablami? w lampie widze wejscie a w d5200 nie.
a co z kablami? w lampie widze wejscie a w d5200 nie.
Są kable zakończone kostkami na stopkę lampy. Wtedy przeioszą TTL.
Są też wyzwalacze radiowe. Potrzeby nadajnik na aparat i odbiornik na lampę.
madebyzosiek
05-03-2016, 15:11
już ogarnąłem, wyzwala . trzeba włączyc w lampie tryb su-4 w remote. a lampe w body ustawic na minimalna wartosc aby działał tylko jako swiatlo dopełniające. i gadają ze sobą
mimo wszystko fajnie by było aby lampa w body wcale nie błyskała. a co z kablami? w lampie widze wejscie a w d5200 nie.
Czyli wyzwalasz fotocelą. Tak też się da. Lampa w body zawsze błyska, nawet jak masz ustawione wyzwalanie zdalne w D7xxx, to błyskiem komunikuje się z lampą :)
krzysko88
05-03-2016, 17:29
a jakie wg. Was będzie najlepsze wyjście na komunikacje mojego body z sb-900 założoną na statyw z parasolką ? fotocela,kabel na stopke czy może ten odbiornik? chociaż nie preferowałbym raczej odbiornika bo to podejscie czysto amatorskie i już i tak przekroczyłem budżet jak na moje potrzeby.
Najsensowniejsze: wyzwalacz radiowy.
Najtaniej: lampa wbudowana w tryb M (nie jestem pewien, czy tak ją ustawiłeś), zdalna SU-4, na sankach aparatu filtr odcinający światło widzialne z lampy wbudowanej (jest oryginalny Nikona, ale słyszałem też o różnych "samoróbkach") - wada jest taka, że lampa zdalna musi "zobaczyć" błysk wbudowanej.
Podłączę się z pytaniem żeby nie zakładać kolejnego wątku.
Jest sobie Nikon D600 i lampa SB800 pożyczyłem od kolegi do testów, ustawiłem lampa wbudowana wyłączona grupa 1 kanał 1 , w SB800 przełączyłem w tryb Remote. Lampa działa ale wbudowana lampa ciągle błyska a przecież ustawiłem w body że nie błyskała.
W tym filmiku gdzieś koło 2 minuty autor zrobił dokładnie to samo i u niego działa https://www.youtube.com/watch?v=fJDUKrcGJVI czy ja czegoś nie rozumiem czy może niestety do sterowania zewnętrzną lampą zawsze jest potrzebny błysk lampy wbudowanej żeby wyzwolić błysk. Poprawcie mnie poproszę.
Krzychoo_
09-03-2016, 20:05
Do sterowania błysk jest niezbędny i błyśnie zawsze. Ale przy tym ostatecznym błysku, który będzie widoczny na zdjęciu, już nie błyśnie. Na tym polega to ustawienie w body, żeby nie błyskała.
czy może niestety do sterowania zewnętrzną lampą zawsze jest potrzebny błysk lampy wbudowanej żeby wyzwolić błysk.
Potrzebny jest błysk wbudowanej.
Do sterowania błysk jest niezbędny i błyśnie zawsze. Ale przy tym ostatecznym błysku, który będzie widoczny na zdjęciu, już nie błyśnie. Na tym polega to ustawienie w body, żeby nie błyskała.
Ok dzięki za wyjaśnienie sprawdzę w wolnej chwili, czyli błyska za pierwszym razem potem przy kolejnym zdjęciu już nie , tak mam to rozumieć ?
Nie. CLS to zdalne sterowanie lampami za pomocą światła. Lampa musi błyskać zawsze. Jak nie chcesz błyskania wbudowanej, to musisz kupić wyzwalacze radiowe z TTL, ale tylko Phottix Odin i PocketWizard działają w pełni poprawnie w TTL. Pozostałe mają problemy przy ustawieniu palnika w górę lub odbijaniu światła.
O wyzwalaczach radiowych już czytałem wiem że PocketWizard są polecane a jakie konkretnie modele są warte uwagi np ten Pro Pocketwizard minittl1 ? Jak wspomniałem na razie testuję lampę żeby wyrobić sobie opinię co i do czego będzie mi potrzebne ale to już zamieszczę w innym poście, dzięki panowie za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam.
krzysko88
09-03-2016, 21:05
albo kabelek na sanki ;) wtedy błyska lampa jak by była na body. tańsze rozwiązanie ale komfort pracy spada.
MiniTT1 to tylko nadajnik. FlexTT5 to nadajnik/odbiornik. A jeśli chciałbyś jeszcze sterować zdalnie lampami i nie wsadzać na nadajnik SB-700/800/900/910, to jeszcze potrzebujesz AC3 Zone Controller.
Tak więc PW to nie jest tanie rozwiązanie - dla 2 lamp zdalnych to wydatek rzędu 3 tys. zł.
Jeśli błyskasz amatorsko to w 99% przypadków wystarczy Ci CLS i panel podczerwieni Nikon SG-3IR do 100% odcięcia błysku wbudowanej. Na dłuższą metę i większą stabilność komunikacji to radia polecam. Chociaż 2 lata jechałem na czystym CLS i nie wspominam tego tak źle :)
Jeśli błyskasz amatorsko to w 99% przypadków wystarczy Ci CLS i panel podczerwieni Nikon SG-3IR do 100% odcięcia błysku wbudowanej. Na dłuższą metę i większą stabilność komunikacji to radia polecam. Chociaż 2 lata jechałem na czystym CLS i nie wspominam tego tak źle :)
Nie wystarczy, bo D5200 nie ma wbudowanego sterownika CLS. Zatem panel nic tu nie pomoże.
Jestem tu nowy, więc witam wszystkich. Nie chcę tworzyć nowego wątku, dlatego podepnę się pod ten, który jest tematycznie podobny. Chodzi mi o synchronizację błyskowych lamp studyjnych z Nikonem d5200. Chcę zorganizować sobie małe studio i zastanawiam się czy to body będzie się do tego nadawało. Mam wątpliwości, bo podobno wbudowana lampa nie działa jako sterownik i nie można za jej pomocą zdalnie sterować z poziomu menu grupą zewnętrznych lamp błyskowych. Poza tym w body aparatu nie ma gniazda PC, które też jest potrzebne do jednej z możliwości synchronizacji. Nie jestem zorientowany w tym temacie, a to co wiem wyczytałem z internetu i przyznam się, ze mam mały mętlik w głowie. Czy ktoś z forumowiczów synchronizował d5200 z takimi lampami?
Studyjne lampy wyzwala się najczęściej
kablem - wystarczy kupić kostkę z gniazdem PC
fotocelą - wystarczy przełączyć wbudowaną lampę na M (i najmniejszą moc)
radiowo - tu potrzebny jest nadajnik i odbiorniki, działa z każdym body
A do lamp systemowych potrzebny jest sterownik w sankach. Wystarczy lampa z taką funkcją lub SU-800
Nie jestem zorientowany w tym temacie, a to co wiem wyczytałem z internetu i przyznam się, ze mam mały mętlik w głowie
Nie jestem pewien o jakich lampach myślisz, zakładam, że o studyjnych.
W tej chwili ceny wyzwalaczy radiowych są już tak niskie, że nie ma sensu myślenie o kabelkach.
Potrzebujesz zestaw: jedno pudełko zakładasz na aparat zamiast lampy błyskowej (w sanki), drugie pudełko jest podłączone do lampy studyjnej. Jeśli to będą (chyba najpopularniejsze) wyzwalacze Yongnuo RF-603N, to każdy z nich może pracować albo jako nadajnik (na aparacie) albo jako odbiornik (przy lampie, ma gniazdko do którego podłączasz kabelek wyzwalający który najczęściej jest w pudełku razem z lampą). Tańsze są "nonejmowe" jednokanałowe, zestaw składa się z dwóch różnych "pudełek", jedno to nadajnik, na aparat, drugie to odbiornik, z wystającym kabelkiem zakończonym wtyczką - do włożenia w gniazdko w lampie (mogą być albo z grubym albo z cienkim wtykiem, najlepiej wybrać taki, jakie jest gniazdo w lampie, żeby nie używać przejściówek).
Co najmniej przy jednej lampie musi być taki odbiornik radiowy, pozostałe mogą się wyzwolić z wbudowanej w każdą lampę fotoceli, gdy zobaczą błysk tej pierwszej.
Jeśli nie o studyjnych, to czy chcesz, żeby lampy pracowały "automatycznie", czyli samodzielnie dobierały moc błysku, czy chcesz to ustawiać samodzielnie? Od tego zależy rodzaj wyzwalaczy radiowych.
Dzięki MechOptyk, jestem już spokojny. Myślałem, że moje amatorskie body nie pociągnie tego.
- - - - kolejny post - - - - - -
Dzięki r_m. Chodzi mi o typowo studyjne lampy. Nie mam jeszcze doswiadczenia w pstrykaniu w studiu, stąd to moje nerwowe szukanie po necie wiadomości. Niestety dla kogoś, kto nie miał do czynienia ze studyjnym sprzętem nie jest łatwe ogarnięcie tego z samych opisów...ale teraz juz wiem. Dzięki raz jeszcze.