Zobacz pełną wersję : Softbox 170cm + grid - jakiej mocy lampa do tego?
Mam mały dylemat. Postanowiłam rozbudować nieco moje domowe studio foto, i chcę kupić softbox 170cm + grid i błyskową lampę studyjną.
Czy lampa o mocy np 300 wystarczy do takiego dużego softboxu?
Nie mam w świetle błyskowym doświadczenia, bo do tej pory korzystałam ze światła ciągłego (żarówki różnej mocy i wielkości), małych softboxów i różnych parasolek, ale przestało mi to wystarczać i czas na wymianę światła na lepsze. Poza tym te żarówki tak grzeją, że z modelek makeup spływa po 30 minutach ;-) .
Pomożecie? :smile:
Jak wiadomo każdy softbox zjada trochę światła. Taki 140 strip jak się domyslam ma dodatkowy dyfuzor w środku by całe 140 cm równo świeciło.
Każdy softbox ci ukradnie trochę. Pytanie brzmi jakie chcesz miec finalnie przysłony.
Tu bardzo często się okazuje, że ludzie chcą mieć przysłonę otwartą i lampy są za silne, a ne za słabe.
Nie wiem co rozumiesz przez okreslenie "czy lampa 300 Ws wystarczy", bo to też zalezy jak daleko odstawisz lampę. Wystarczy do czego?
Odpowiem tak. Tańsza lampa, z małą regulacją mocy, będzie miała za dużą moc by pracować na przysłonie 2,0, wystarczy na przysłony 5,6 - 8, nie da rady dojść do przysłony 16 (duzo jednak zależy od odległości).
Jak wiadomo każdy softbox zjada trochę światła. Taki 140 strip jak się domyslam ma dodatkowy dyfuzor w środku by całe 140 cm równo świeciło.
Każdy softbox ci ukradnie trochę. Pytanie brzmi jakie chcesz miec finalnie przysłony. Tu bardzo często się okazuje, że ludzie chcą mieć przysłonę otwartą i lampy są za silne, a ne za słabe.
Zazwyczaj pracuję na mocno otwartych przysłonach.
Nie wiem co rozumiesz przez okreslenie "czy lampa 300 Ws wystarczy", bo to też zalezy jak daleko odstawisz lampę. Wystarczy do czego?
Najbardziej rajcuje mnie fotografia fashion, całe sylwetki, suknie, różne dziwne stroje. Ale bardzo chciałabym zająć się też fotografią glamour, w takim "playboyowym" stylu. Chcę się też na poważnie zacząć bawić światłem, i używać go bardziej świadomie.
Odpowiem tak. Tańsza lampa, z małą regulacją mocy, będzie miała za dużą moc by pracować na przysłonie 2,0, wystarczy na przysłony 5,6 - 8, nie da rady dojść do przysłony 16 (duzo jednak zależy od odległości).
Czyli jeśli softbox będzie stał 2-3 metry od mojej modelki, to i lampa 200w wystarczy?
Wiesz, chcę się rozwijać, i cały czas się uczę, a jak już mam kupować sprzęt to chciałabym żeby mi służył lata, bo szybko nie będzie mnie stać na wymianę. Na tych parasolkach i żarówkach i tak jechałam 2 lata. Zdecydowanie wystarczy.
Myślę, że chodzi o oktę 170cm?
Te 300Ws traktowałbym jako minimum. Zwracaj uwagę na zakres regulacji mocy "w dół", im więcej, tym lepiej, jak się znajdzie 1/64 to dobrze, jak 1/128 to jeszcze lepiej, 1/32 może być czasem za mocno.
Np. lampa 600Ws z regulacją do 1/64 da na minimalnej mocy (w przybliżeniu) tyle samo światła, co 300Ws z regulacją do 1/32 ustawiona na minimum, ale przy maksymalnej mocy ta 600Ws będzie (mniej więcej) o jedną przysłonę mocniejsza. Jeśli myślisz o "fashion" czyli całej sylwetce, i z głębią ostrości obejmującą całą osobę (lub dwie osoby) wylicz sobie wymaganą głębię ostrości, znajdź jakieś studio do wynajęcia (w okolicy jest tego sporo, i to tanio), pogadaj z właścicielem albo wynajmij na godzinkę i po prostu przetestuj lampy z różnymi nasadkami. Nie "zrób sesję", tylko postaw kogoś, zrób kilka zdjęć z różnymi przysłonami, z różną mocą, z różnymi nasadkami. Taka samodzielna analiza wyników może dać więcej, niż dwa dni pisania na forum ;)
Uzupełnienie: okta (jeśli to ma być okta) 170cm jest ciężka. Kilka razy miałem okazję korzystać z okty 180cm na lampie Quantuum 1000Ws (lampa długa i ciężka), ale w miarę dobrą stabilność (trzymanie ustawionego kąta pochylenia) całość uzyskiwała gdy na rączce lampy w charakterze przeciwwagi powiesiliśmy butlę wody mineralnej :D Piszę o tym, żebyś zdawała sobie sprawę z wagi całości zestawu (przestawienie statywu w jedną osobę może być wyzwaniem), i z tego, że do dużych i ciężkich nasadek lampy muszą być solidniejsze. Są (były) ładne małe, lekkie lampy np. Mircopro MQ300/Powerlux VL300, ale nawet bym nie pomyślał, żeby próbować na nich wieszać tak duże nasadki.
Jinbei DM2 200/300/400Ws mają regulacje do 1/64, mam obecnie takie i faktycznie sprawdza się ta regulacja bardzo dobrze.
Dzięki Wam wielkie!
Aha, i tak, mam na myśli octagon.
Po wszystkim co napisaliście to teraz jeszcze tak myślę, czy przypadkiem nie lepszym rozwiązaniem będzie octa 120 i lampa 200. W sumie z octy 170cm w małym pomieszczeniu może wyjść dość płaskie światło. Co myślicie?
O, zaczyna się...
Zaczyna się to, co zazwyczaj widać w dyskusjach o sprzęcie: osoba zakładająca wątek z pytaniem ma umiarkowaną orientację w swoich potrzebach, opiera się na opiniach wyczytanych w sieci, i pyta, aby potwierdzić swój wybór. Pojawia się kilka różnych głosów, za chwilę będzie jeszcze więcej, całkiem przeciwnych, i skończy się to tak, że kompletnie nie będziesz wiedzieć, co kupić :D Taki urok dyskusji na forach.
Bierz dużą, fajnie pracuje jako białe tło, im większa, tym wygodniej ustawić modelkę ;)
A jak duże masz pomieszczenie? Liczy się też wysokość. Sprzęt będzie rozstawiony na stałe, czy rozkładany tylko na zdjęcia? Jeśli tylko na zdjęcia, przeglądnij okty "szybki montaż", może być wygodniej niż tradycyjna, i może coś "pomiędzy", tzn. 150cm?
Jeszcze się skończy na tym, że zamiast okty 170cm kupisz słoneczko 70cm ;)
W sumie z octy 170cm w małym pomieszczeniu ..Co myślicie?
Myslę, że jeśli pomieszczenie jest małe, to okta 170 zajmie ci ćwierć pomieszczenia.
Jaka jest długośc i szerokośc tego pomieszczenia?
Jaki chcesz mieć (używać) zakres przysłon?
O, zaczyna się...
Zaczyna się to, co zazwyczaj widać w dyskusjach o sprzęcie: osoba zakładająca wątek z pytaniem ma umiarkowaną orientację w swoich potrzebach, opiera się na opiniach wyczytanych w sieci, i pyta, aby potwierdzić swój wybór. Pojawia się kilka różnych głosów, za chwilę będzie jeszcze więcej, całkiem przeciwnych, i skończy się to tak, że kompletnie nie będziesz wiedzieć, co kupić :D Taki urok dyskusji na forach.
[/I]
Wiesz, ja na prawdę nie mam kogo zapytać: fora, książki i internet to na razie dla mnie jedyne źródło wiedzy. Uczę się oczywiście dużo na błędach, ale kupując nowy sprzęt, wolę błędów nie popełniać, bo trochę za drogo mnie wyjdą :-)
- - - - kolejny post - - - - - -
Myslę, że jeśli pomieszczenie jest małe, to okta 170 zajmie ci ćwierć pomieszczenia. Jaka jest długośc i szerokośc tego pomieszczenia?
No właśnie dlatego zaczęłam myśleć o mniejszej.
Jaki chcesz mieć (używać) zakres przysłon?
Pomieszczenie ma na oko 15-20m/kw. Przysłony lubię mieć otwarte, tak więc max do 5-6
Na takie przysłony 300 Ws ci starczy.
Poszukaj mniejszej okty.
Rozkładanie okty jest upierdliwe. Pomyśl o takiej szybkorozkładalnej.
kupując nowy sprzęt, wolę błędów nie popełniać, bo trochę za drogo mnie wyjdą :-)
Dlatego wydanie kasy na wynajęcie studia na godzinkę i przetestowanie jak co świeci może być dobrym pomysłem ;)
Carlos_lo
06-03-2016, 14:44
Rozkładanie okty jest upierdliwe. Pomyśl o takiej szybkorozkładalnej.
cos w tym jest, najpierw mnie to cieszylo,pozniej bawilo, teraz irytuje, tak, ze chce pickupa albo minivana kupic;)
Dzięki Wam za rady, mam teraz nad czym myśleć :-)
A czy softbox 80x120 nadaję się do całej sylwetki?
Tak, nadaje się.
Tak samo jak się nadaje beauty dish 42cm, albo nawet zwykły reflektor o średnicy 18cm.
Tylko każda z tych nasadek daje inny efekt, a czy Tobie dany efekt będzie odpowiadał, nie przekonasz się dopóki nie zrobisz paru zdjęć z taką nasadką. Dlatego pisałem o wynajęciu studia i samodzielnym sprawdzeniu. To kosztuje, trzeba wydać pieniądze i mniej zostaje na zakupy, ale dzięki takiemu wydatkowi możesz uniknąć nietrafionych zakupów.
Tak, nadaje się.
Tak samo jak się nadaje beauty dish 42cm, albo nawet zwykły reflektor o średnicy 18cm.
Tylko każda z tych nasadek daje inny efekt, a czy Tobie dany efekt będzie odpowiadał, nie przekonasz się dopóki nie zrobisz paru zdjęć z taką nasadką. Dlatego pisałem o wynajęciu studia i samodzielnym sprawdzeniu. To kosztuje, trzeba wydać pieniądze i mniej zostaje na zakupy, ale dzięki takiemu wydatkowi możesz uniknąć nietrafionych zakupów.
Właśnie o to chodzi. Jak pójdę do studia, budżet mi spadnie. Rodzice więcej nie dołożą ;-). Akurat w moim przypadku grosik do grosika....
A jeszcze jedna rzecz: czy ktoś zna jakąś stronę, albo temat na forum, gdzie dokładnie są wyjaśnione stopnie regulacji błysku lamp? Nie za bardzo to rozumiem, a chciałabym zrozumieć.
Pisaliście drodzy koledzy m.in. o regulacji 1/128 , 1/64 czy 1/32, nie rozumiem tego.
Znalazłam lampę quantum up 300ws z regulacją 1/16 , ale nie wiem co to znaczy. Czy to dobrze, czy źle. Pisaliście, że im większa wartość przy regulacji, tym lepiej. Ale nie wiem dlaczego.
Póki co moje zakupowe typy:
1. Powerlux VE-400 PLUS, 400ws, reg. 1/32, 599zł
2. STEINER CD-400, 400ws, reg. 1/32, 590zł
3. MICROPRO, 400ws, reg. 1/32, 459zł
4. QUANTUUM Up 300, reg. 1/16, 399zł
5. JINBEI, 300ws, reg. 1/64, 309zł
Im droższą lampę kupię, tym mniej mi zostanie na octe/softbox i sporo innych dodatków. Ale z drugiej strony chciałabym też taką lampę, która będzie mi służyła lata. No i najważniejsze, chciałabym lampę, z którą bez problemu zrobię zdjęcie całej sylwetki przy odstawieniu od modelki na około 2metry, może nawet mniej. Dlatego nie wiem, czy w ogóle ma sens się zastanawiać nad lampą mocniejszą niż 300ws.
Im większy zakres regulacji, tym słabsze światło możesz uzyskać. Gdy zechcesz robić np. z przysłoną 2, lub większą, może się okazać, że lampa świeci "za bardzo", jeśli nie da się zmniejszyć mocy.
Używane softboxy są tańsze ;)
"chciałabym lampę, z którą bez problemu zrobię zdjęcie całej sylwetki przy odstawieniu od modelki na około 2metry, może nawet mniej"
Pisałaś na początku, że masz już jakieś doświadczenie ze studiem, ale wydaje mi się, że to bardziej na zasadzie "tak mi się coś udało", a nie "dokładnie wiem czego chcę i jak to uzyskać" ;) Jeśli się pomyliłem to przepraszam, ale na podstawie tego jednego wątku trudno to ocenić.
Zobacz może te filmiki https://www.youtube.com/watch?v=Y2415wV8mE4 i https://www.youtube.com/watch?v=nZwc-QBkOfg
Co prawda omawiają "tylko" wykorzystanie białego tła, ale autor poświęcił dużo uwagi na wyjaśnienie zależności odległość-natężenie światła, co może być przydatne dla Ciebie, biorąc pod uwagę odpowiednio wyrównane oświetlenie całej sylwetki.
Twoje propozycje: skreśliłbym od razu Quantuum UP - mały zakres regulacji, Steiner - jeśli jeden ze sklepów opisuje ją jako "- płynna regulacja energii: 1-1/32, -regulacja mocy od 1.0 do 6.0 przesłon (co daje zakres regulacji od 1 do 1/50)" to nie budzi mojego zaufania, a wyzwalanie błysku przy zmniejszeniu mocy też nie jest wygodne. Jaka Jinbei, jaka Micropro? Nie podałaś modeli, więc na razie wygląda na to, że najtańsza jest najlepsza (co prawie nigdy nie jest zgodne z prawdą).
Jeszcze pytanie: ile masz do wydania na wszystko, jaki dokładnie masz jeszcze sprzęt, którego chcesz używać z tą nową lampą?
Obecnie nie ma u nas Jinbei DM2 mające regulacje 1/64, jedynie używane pozostały, mam te lampy i w porównaniu do zwykłych chińczyków z 1/16 jest wielka różnica.
Im większy zakres regulacji, tym słabsze światło możesz uzyskać. Gdy zechcesz robić np. z przysłoną 2, lub większą, może się okazać, że lampa świeci "za bardzo", jeśli nie da się zmniejszyć mocy.
Chcę się bawić swiatłem, a przysłoną kręcić w obie strony, aczkolwiek lubię mieć mocno otwartą. Takie zboczenie :-)
Używane softboxy są tańsze ;)
Chcę nowy :-)
"chciałabym lampę, z którą bez problemu zrustawobię zdjęcie całej sylwetki przy odstawieniu od modelki na około 2metry, może nawet mniej"
Pisałaś na początku, że masz już jakieś doświadczenie ze studiem, ale wydaje mi się, że to bardziej na zasadzie "tak mi się coś udało", a nie "dokładnie wiem czego chcę i jak to uzyskać" ;) Jeśli się pomyliłem to przepraszam, ale na podstawie tego jednego wątku trudno to ocenić.
W studiu foto byłam 2 razy w życiu, i błyskałam "na czuja" nie kontrolując światła w ogóle, modelka niby zachwycona, ale sesje wyszły do d... moim zdaniem, nie tak jak chciałam. Więcej nie poszłam, i dalej bawiłam się swoimi świetlówkami. Chcę się nauczyć błyskać, robić różne zdjęcia, portrety, całe sylwetki, ale te żarówki już mnie wykańczają, poza tym te oprawki e27 się psują, i są trochę badziewne, bo przy wielkiej świetlówce nie ma szans na ukierunkowanie światła, bo wszystko opada pod ciężarem założonego sprzętu.
Zobacz może te filmiki https://www.youtube.com/watch?v=Y2415wV8mE4 i https://www.youtube.com/watch?v=nZwc-QBkOfg
Co prawda omawiają "tylko" wykorzystanie białego tła, ale autor poświęcił dużo uwagi na wyjaśnienie zależności odległość-natężenie światła, co może być przydatne dla Ciebie, biorąc pod uwagę odpowiednio wyrównane oświetlenie całej sylwetki.
Dzięki, przydadzą się, bo akurat robię niedługo sesję całej postaci na białym tle :-).
Twoje propozycje: skreśliłbym od razu Quantuum UP - mały zakres regulacji, Steiner - jeśli jeden ze sklepów opisuje ją jako "- płynna regulacja energii: 1-1/32, -regulacja mocy od 1.0 do 6.0 przesłon (co daje zakres regulacji od 1 do 1/50)" to nie budzi mojego zaufania, a wyzwalanie błysku przy zmniejszeniu mocy też nie jest wygodne. Jaka Jinbei, jaka Micropro? Nie podałaś modeli, więc na razie wygląda na to, że najtańsza jest najlepsza (co prawie nigdy nie jest zgodne z prawdą).
Jinbei: http://allegro.pl/studyjna-lampa-blyskowa-jinbei-dm2-300-ws-czasza-i6020654473.html
Micropro: http://allegro.pl/lampa-studyjna-mircopro-mq-400-400ws-i5251028733.html
Jeszcze pytanie: ile masz do wydania na wszystko, jaki dokładnie masz jeszcze sprzęt, którego chcesz używać z tą nową lampą?
W fotografię się bawię od 2 lat, ale nie mam zielonego pojęcia o błyskaniu, bo na razie fotografowałam tylko w świetle zastanym. Kompletnie się nie znam na lampach, ani parametrach... Ale chcę się uczyć, i mieć do tego odpowieni instrument, który nie okaże się bublem. Sprzęt którego używałam do tej pory:
- to co w podpisie, nie mam więcej
- wielka blenda 150cm 4w1: srebrna, złota, biała, czarna do wyciemniania
- 2 parasole 80cm białe i 2 parasole srebrne 60cm
- moje światło do tej pory to: świetlówki o różnej mocy, i - wstyd się przyznać - czasami halogen i lampka biurowa ;-)
Ile mogę wydać: 800zł
Chcę kupić:
- sofboxa albo octę + statyw
- jedną porządną lampę + wyzwalacz
- 3 klosze: 2 do swiateł na tło, i 1 do światła od tyłu na modelkę, tu chcę używać tych świetlówek i parasolek które już mam
Wiem, że to trochę mało kasy, ale zbierałam na sprzęt przez pół roku. Rodzice więcej nie dołożą.
- - - - kolejny post - - - - - -
Obecnie nie ma u nas Jinbei DM2 mające regulacje 1/64, jedynie używane pozostały, mam te lampy i w porównaniu do zwykłych chińczyków z 1/16 jest wielka różnica.
No ja właśnie znalazłam używaną na allegro.
Ta Micropro póki co mnie najbardziej przekonuje, mogłabym jej używać z parasolami, które już mam, i kupować dodatki na mocowaniu bowens. No i ta używana Jinbei. Ale szczerze mówiąc kupowanie używanej lampy średnio mnie przekonuje.
Właśnie o takich jak ta Mircopro pisałem, że nie nadają się do cięższych nasadek. Opis bliźniaczo wyglądającej lampy Powerlux ma taki fragment:
"UWAGA: Ze względu na małą wagę lampy zaleca się nie stosowanie do niej zbyt dużych, ciężkich akcesoriów typu softboxy powyżej 120cm, duże beauty-dishe z gridem itp. W przypadku potrzeby stosowania tego typu akcesoriów należy zastosować przeciwwagę lub podstawkę pod akcesorium. W przeciwnym razie możemy doprowadzić do uszkodzenia mocowania lampy lub samej lampy, akcesorium."
Chyba każda lampa da Ci możliwość użycia parasola (tzn. każda z tych o których mówimy).
Używana lampa Cię nie przekonuje, używany softbox Cię nie przekonuje, a używany Pentacon (i to używany wiele lat) Cię przekonał? :D
Z lampą masz rację, to jest pewne ryzyko. Nawet, jeśli palnik jest czysty (nie widać szarego/czarnego nalotu) nie ma pewności, czy lampa nie była krótko, ale bardzo intensywnie używana, a to może się odbić na trwałości. Palnik w tej z linku wygląda ok, ale nie masz żarówki halogenowej ani osłony na palnik (osłony do transportu i przechowywania lampy). Żarówkę można dokupić chyba za kilka zł, osłonkę nieco drożej (plus wysyłka), ani jedno, ani drugie nie jest potrzebne do działania lampy, jednak osłonka może się przydać, jeśli będziesz rozkładać całość tylko na zdjęcia. Biorąc pod uwagę, że aukcje się kończą, i nikt nie kupił (jest tylko "kup teraz", nie licytacja), to nikt nie uznał tej ceny za dobrą.
Softbox - od częstego rozkładania mogą się pruć szwy, dyfuzory mogą być zabrudzone lub nieco żółte (przy naprawdę starszych, mocniej używanych), ale poza tym nie obawiałbym się takiego zakupu, szczególnie jeśli cena byłaby dobra.
Tak się domyślałem (poprawka: powinno być "obawiałem"), że zechcesz łączyć obecne ciągłe i nowe błyskowe. Da się, jak najbardziej, tylko czuję problemy: do błysku ustawiasz jakiś czas nie krótszy niż czas synchronizacji, i robisz praktycznie niezależnie od światła zastanego. Jeśli zechcesz dołożyć ciągłe, musisz wydłużyć czas, może podnieść ISO, a to spowoduje, że będzie trzeba wyłączyć pilota z błyskowej, pomijając "choinkę" (różne kolory świetlówek i błysku) i problemy z kierunkowaniem tych świetlówek.
Akurat na softboxach można zaoszczędzić ponieważ wiele tego trafia na alledrogo za ułamek ceny.
Tak więc pewnie skończę z lampą quantum 300 albo tą micropro, i softboxem 80x120, albo octą 120x120. Na nic innego mnie chwilowo nie stać. Myślicie że nie będzie tragedii?
Najbardziej się boję, że okaże się, że lampa jest za słaba do tego co chcę robić.
BARDZO WAM DZIĘKUJĘ za rady, jesteście "złote chłopaki" :-)
To się nie bój. Nie będzie za słaba :) do osiągnięcia przysłony 5.6
By cie zupelnie uspokoić to dodam, że podniesienie ISO do 200 niczym strasznym nie skutkuje ;)
Większym problemem będzie by na tej lampie w tak malym pomieszczeniu uzyskac przysłone 2.0.
Jak ktos doradzał - ewentualnie mozna kupic filtr szary.
To się nie bój. Nie będzie za słaba :) do osiągnięcia przysłony 5.6
By cie zupelnie uspokoić to dodam, że podniesienie ISO do 200 niczym strasznym nie skutkuje ;)
Większym problemem będzie by na tej lampie w tak malym pomieszczeniu uzyskac przysłone 2.0.
Jak ktos doradzał - ewentualnie mozna kupic filtr szary.
Więc na to wygląda że mam plan :-). Cieszę się, że osoby z większym doświadczeniem służą radą. Już się nie mogę doczekać aż sprzęt będzie w domu!
Jeszcze tylko jakiś obiektyw 35mm i będę już totalnie zadowolona :-).
Do przysłony nie za słaba, ale do tego sofboxa...
Do przysłony nie za słaba, ale do tego sofboxa...
Po poszukiwaniach informacji w internecie, i dzięki radom kolegów z tegoż forum zmieniłam plany. Będę brała lampę 300ws i mniejszą octe :-)
Im chodzi o to, że wybrałaś mechanicznie slabą lampę jak na duzy i przez to cięźki softbox.
Im chodzi o to, że wybrałaś mechanicznie slabą lampę jak na duzy i przez to cięźki softbox.
Dlatego się zdecydowałam na mniejszy i przy tym lżejszy softbox. :-)
Do tej lampy 120 i tak jest ciężki, zobaczysz, jak rozpakujesz lampę :)
Nie kupuj mniejszego, lzejszego softboxu tylko solidnieszą lampę.
Słuchajcie, jakiś kolega z pracy mojego taty (który pasjonuje się fotografią, robi różne zdjęcia i sesje), powiedział wczoraj mojemu tacie, żebym nie kupowała lamp błyskowych, bo jeśli mam świetlówki, to mam dobre światło do zdjęć i sesji, a z lampą i tak innych efektów oświetleniowych nie da się uzyskać. Mi się właśnie wydaje raczej coś przeciwnego?
Aha, i że skoro chcę robić zdjęcia, to te żarówki i parasolki mi w zupełności wystarczą, a lampa i softbox to tylko strata pieniędzy.
Swietlowki to dobre światło? Chyba do zdjęć czarno bialych (bo mają nieciągłe widmo). No i są słabe.
Zdaje się ze chcieli cie uchronić przed wydatkami.
800 zł to malo. Statyw AIR260 120 zł radiowka ciut więcej.i zostaje 550 na softbox i lampę.
Musisz jeszcze uzbierać ze 200-300 zł. Zrób te zakupy za 3 miesiące. Dozbieraj kasy. Wkŕęć się do kogoś do studia choć na moment. Moze do jakiegoś forumowicza z okolicy?
Może tego kogoś pasjonuje światło stałe, kto to wie, jednak jak chcesz robić normalne zdjęcia to kupuj błyskowe.
Ja z rozmysłem zakupiłem sprzęt używany, dwa statywy air260, dwa softboxy 90x60, dwie lampy 300Ws 1/64 i wyzwalacz, całość za 600zł, za takie pieniądze samemu można zrobić testy :)
Na alledrogo czy na olx można często coś kupić, wiele ludzi wyprzedaje sprzęt po dofinansowaniach czy nieudanej działalności, wielu tez wymienia i kupuje sprzęt lepszy, a przy takich zakupach często są nie trafione.
Znalazłam jeszcze takie cuś:
http://allegro.pl/lampa-blyskowa-plenerowa-przenosna-softbox-400ws-i6032568711.html
Miałabym od razu zestaw do fotografowania w plenerze, a to by mnie EXTRA URZĄDZIŁO :-) :-) :-). Co myślicie?
A bardziej poważnie, po Waszych radach, zastanawiam się obecnie nad tą lampą, wygląda solidnie, no i ma dobre parametry:
http://allegro.pl/studyjna-lampa-blyskowa-f-v-ld-400-gn-64-400ws-i5587996747.html
A przede wszystkim, stać mnie na nią :-), kosztuje 130zł więcej od tej quantum 300, a zdaje się być dużo porządniejsza.
lampa 1 - pierwszy raz to widzę, ale ... nie zamontujesz na tym żadnego softboxu, to nie ma systemu mocowania akcesoriów typu Bowens.
lampa 2 - regulacja mocy do 1/8 - bardzo słabo.
Kurcze, o co chodzi z tymi 1/8, 1/32, 1/64 ?
madebyzosiek
09-03-2016, 12:24
Kurcze, o co chodzi z tymi 1/8, 1/32, 1/64 ?
O moc błysku regulowaną na lampie...
O moc błysku regulowaną na lampie...
Czyli, o ile dobrze rozumiem:
to np 1/8 to znaczy że ta lampa ma 8 stopni mocy, czyli mam tylko 8 różnych możliwości mocy błysku,
a 1/64 ma 64 stopnie mocy, i tu mam 64 różne możliwości mocy błysku.
O to chodzi?
madebyzosiek
09-03-2016, 14:09
Czyli, o ile dobrze rozumiem:
to np 1/8 to znaczy że ta lampa ma 8 stopni mocy, czyli mam tylko 8 różnych możliwości mocy błysku,
a 1/64 ma 64 stopnie mocy, i tu mam 64 różne możliwości mocy błysku.
O to chodzi?
Niedokładnie...
Lampa ma zakres regulacji od 1 do jakiegoś określonego poziomu, na przykład 1/64. Między 1 a 1/64 jest kilka wartości, uzależnionych od kroku regulacji. Na przykład może być tak: 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32, 1/64.
Niedokładnie...
Lampa ma zakres regulacji od 1 do jakiegoś określonego poziomu, na przykład 1/64. Między 1 a 1/64 jest kilka wartości, uzależnionych od kroku regulacji. Na przykład może być tak: 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32, 1/64.
To może tak:
jak lampa ma zakres 1/8, to ma 4 stopnie regulacji: 1, 1/2, 1/4, 1/8
jak lampa ma zakres 1/64, to ma 7 stopni regulacji: 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32, 1/64
czyli:
1 = 100% mocy,
1/2=50% mocy,
1/4 = 25% mocy itd...
Im wyższa liczba X (gdzie 1/X) tym słabszy można uzyskać, błysk, tak?
O to chodzi?
Edit - nie widzialem dwoch powyzszych postow. Odpowiadalem na to co bylo na poprzedniej stronie. :)wiec ta ponizsza moja wypowiedź jest spozniona. Ale prawidłowa ;)
1/8 mocy to mozliwosc ustawienia mocy lampy o 3 przyslony slabiej niz gdy jest blysk na 1/1 czyli na calej mocy.
Jak to sie liczy? Prosto.1/2 mocy to polowa mocy czyli 2x mniej swiatla czyli o jedną przyslonę mniej.
1/4 to 1/2 razy 1/2 czyli 2 przyslony slabiej
1/8 to 1/2 razy 1/2 razy 1/2 - w sumie 3 przyslony od maxa
Potem jest 1/16 - 4 przyslony regulacji
1/32 to zakres do 5 przyslon slabiej
1/64 to az 6 przyslon. Jak lampa ma tyle to jest juz dobrze.
Złapałaś zasadę? Czy tłumaczyć inaczej?
Edit - tak 1/4 to 25% czyli polowa polowy - czyli 2 EV - tzn 2 przyslony mniej
W KOŃCU TO ROZUMIEM :-)
Mi jednak mało do szczęścia potrzeba :-).
DZIĘĘĘĘĘĘKI ! :-)
madebyzosiek
09-03-2016, 14:51
No właśnie, Jacek to dobrze wyjaśnił, dobrze że skumałaś :)
Jak wyżej, to jest normalny, szkolny ułamek :)
Jedna lampa może świecić z jedną ósmą maksymalnej mocy, a druga z jedną sześćdziesiątączwartą maksymalnej mocy. Jeśli chcesz robić zdjęcia z małymi wartościami przysłony (np. 1.8, 2), może się okazać, że ta "tylko do 1/8" będzie kilka razy za mocna (i będziesz musiała np. dokupić szary filtr).
To nie szkoła, tu nie ma stopni ;) W niektórych (starszych) lampach moc jest regulowana płynnie (bezstopniowo), w innych - minimalna zmiana to np. 1/3 EV, w jeszcze innych 1/10 EV, ale sama informacja o minimalnej mocy nic nie mówi o tym, w jaki sposób i o jaką wartość można zmieniać moc.
Dobra, to na sam koniec najbardziej laicka kwestia, i obiecuję, że dam Wam spokój ;-).
Nie zastrzelcie mnie tylko :-).
Mam aparat, kupię lampę. Co do tego muszę jeszcze kupić? Wiem, że jakiś wyzwalacz.
Zastanawiałam się nad transmiterem podczerwieni na gorąca stopkę (wygląda to jak czerwona zewnętrzna lampa błyskowa, ale nie błyska), bo jak bym dokupowała więcej lamp (a na pewno tak będzie), to taki wyzwalacz wyzwoli mi PONOĆ wszystkie lampy z fotocelą. Ale... czy to zadziała ze wszystkimi lampami? Odkryłam to na filmiku Scotta Kelbego dołączonym do jego książki, i wygląda nieźle. Korzysta ktoś z tej metody? Cena też jest atrakcyjna.
No i wyzwalacz radiowy. Jak to cudo kupować? Osobno się kupuje nadajnik, i osobno odbiornik? Jak to się je? Jak np będę chciała żeby błyskały mi w przyszłości 3 lampy, to muszę kupić jeden nadajnik i 3 odbiorniki, jak to się robi? Czy może każda lampa ma odbiornik? Oczywiście na razie będę potrzebowała na 1 lampę.
Kojocisko
09-03-2016, 15:40
Na forum łatwo znajdziesz w wątki o wyzwalaczach. Co do zasady, to uważam, że tylko radiowe. Jeden nadajnik i tyle odbiorników ile lamp. Z produktami firmy Youngno bez TTL można wystartować z naprawdę niedużym budżetem. Swoja drogą polecam Ci też YouTube. Naprawdę łatwo tam znaleźć niezły tutorial.
może nie najlepszy, ale pierwszy z brzegu i z lampą studyjną https://www.youtube.com/watch?v=td0zeUWDqDY
No i tu mam inne zdanie niz przedmowca.
1. Wyzwalacz IR. Stosuję. Działa.
2. Radiowka wymaga nadajnika i odbiornika. Odbiornik może byc jeden. Najczęściej , ale nie zawsze. Pozostałe lampy odpalają ze swoich fotocel widząc błysk tej, która się odpaliła drogą radiową.
Kiedy trzeba mieć więcej odbiornikow (do każdej lampy)?
Wtedy gdy fotocele reszty lamp nie mają szans zarejestrować błysku pierwszej lampy. Czyli wtedy gdy nie odbije się błysk od ścian studia. To ma miejsce wtedy gdy studio jest czarne lub ciemnoszare. Jeśli studio jest białe, to lampy na pewno zobaczą błysk pierwszej z lamp.
Wiecej odbiorników potrzeba także na duźych halach, gdzie odbicie błysku moze być słabe, oraz gdy robimy zdjęcia na zewnątrz na wolnym powietrzu. Wtedy nie ma się od czego odbic blysk bo nie ma scian.
Zakładam tu niekorzystną sytuację że fotocele pozostałych lamp są zasłonięte np przez softbox zamontowany na lampie.
Moje studio jest ciemnoszaro-czarne. A i tak lampy widza blyski odbite od scian i tla. Uzywam więc czesto wyzwalacza IR. Albo jednego odbiornika radiowego (choć mam ich 7!). Po co mam za kazdym razem wkładać baterie we wszystkie odbiorniki radiowe? Moje radio jest zasilane z AA.
Kojocisko
09-03-2016, 17:03
Nie mam doświadczeń z wyzwalaczem IR, więc mogę tylko dzięki powyższej wypowiedzi poszerzyć swoja wiedzę. Co w moim przypadku przemawia za wyzwalaczami radiowymi:
a) niezależnie od warunków - zawsze działa (kiedyś system RT Canona, teraz YN622)
b) lampy studyjne chyba wymają dokupienia fotocel lub odbiornika IR(?), więc i tak zakupy są potrzebne (choć fotocele są chyba tańsze)
c) wydaje mi się, że z nadajnikiem radiowym łatwiej zdalnie sterować poszczególnymi lampami (siła błysku czy korekta w trybie TTL), oczywiście z ciut lepszym nadajnikiem
d) Można łatwo użyć w terenie/hali z lampami systemowymi. Ostatnio na 200m hali były ustawione dwie SB900 sterowane PocketWizzardem i po ich zabalansowaniu dawały zupełnie akceptowalne oświetlenie.
PS. tyle w tym wątku fajnych wiadomości o lampach studyjnych, że nie wytrzymałem i właśnie sobie jedną kupiłem :-), bo do tej pory tylko systemowych używałem.
Będę córkę portretami katować....
Nie mam doświadczeń z wyzwalaczem IR, więc mogę tylko dzięki powyższej wypowiedzi poszerzyć swoja wiedzę. Co w moim przypadku przemawia za wyzwalaczami radiowymi:
a) niezależnie od warunków - zawsze działa (kiedyś system RT Canona, teraz YN622)
b) lampy studyjne chyba wymają dokupienia fotocel lub odbiornika IR(?), więc i tak zakupy są potrzebne (choć fotocele są chyba tańsze)
c) wydaje mi się, że z nadajnikiem radiowym łatwiej zdalnie sterować poszczególnymi lampami (siła błysku czy korekta w trybie TTL), oczywiście z ciut lepszym nadajnikiem
d) Można łatwo użyć w terenie/hali z lampami systemowymi. Ostatnio na 200m hali były ustawione dwie SB900 sterowane PocketWizzardem i po ich zabalansowaniu dawały zupełnie akceptowalne oświetlenie.
PS. tyle w tym wątku fajnych wiadomości o lampach studyjnych, że nie wytrzymałem i właśnie sobie jedną kupiłem :-), bo do tej pory tylko systemowych używałem.
Co kupiłeś? :-D
Kojocisko
09-03-2016, 17:40
Jinbei DM2 300, leżała na Allegro używana. Regulacja 1/64, dobre opinie i akceptowalna cena jak na zakup impulsowy. Od dłuższego czasu miałem ochotę postawić coś takiego w sali treningowej i uwolnić się do systemówki na sankach. A w domu też wykorzystam. Jak się mi spodoba kupię drugą, czekając aż mnie będzie stać na komplecik Profoto B2 (nie to, żebym bardzo potrzebował, ale byłoby miło).
Ad a. Tak.
Ad b. Nie. Nie trzeba nic kupowac. Kazda lampa studyjna ma wbudowana fotocelę, która jest czula na błysk i IR.
Ad.c. Nie da sie sterować mocą zdalnie. Nie tych lamp studyjnych o których tu mowa.
Prośba - jesli sam sie tu uczysz, a w dodaktu uzywasz głównie lamp systemowych to masz dość niepełną wiedzę. Pisz to co wiesz na pewno, a nie to co myślisz.
Jinbei DM2 300, leżała na Allegro używana. Regulacja 1/64, dobre opinie i akceptowalna cena jak na zakup impulsowy. Od dłuższego czasu miałem ochotę postawić coś takiego w sali treningowej i uwolnić się do systemówki na sankach. A w domu też wykorzystam. Jak się mi spodoba kupię drugą, czekając aż mnie będzie stać na komplecik Profoto B2 (nie to, żebym bardzo potrzebował, ale byłoby miło).
Tez kupiłem dwie kiedyś w komplecie i teraz zastanawiałem się czy nie kupić jeszcze jednej na zapas bo jak patrzyłem na ofertę sklepów to lampy z regulacja 1/64 sa traktowane tylko jako lampy pro/premium i ceny zwalają z nóg.
Dobra, decyzja podjęta.
Zdecydowałam się na lampę QUANTUUM 300, filtr szary i softbox 80/120.
Mam nadzieję, że koledzy nie są mocno rozczarowani :-)
:) filtr kup potem. Jak stwierdzisz ze nie mozesz osiągnąć tak otwartych przysłon jak chcesz.
Powodzenia :)
No i wiedza którą tu zdobyłam jest bezcenna :-). DZIĘKI CHŁOPAKI!
No i wiedza którą tu zdobyłam jest bezcenna :-).
Ania - są granice kokieterii!
:grin: :grin: :grin:
Pozdro
Wiesiek
Ania - są granice kokieterii!
:grin: :grin: :grin:
Pozdro
Wiesiek
Kurcze, ja serio nie miałam kogo zapytać. Zanim zaczęłam pytać o sprzęt na forum, taka sytuacja była:
Tata mojej koleżanki z klasy jest fotografem, zapytałam jej, czy mogłabym do niego zadzwonić albo wpaść się poradzić w sprawie sprzętu. Oto co jej tata odpowiedział: "Jak ta twoja koleżanka się nie zna to niech nie robi zdjęć"
Tak to wygląda ;-).
To ten co Ci poradził świetlówki? Uważaj ze szczegółami, bo może się okazać, że jest aktywnym forumowiczem :D
Nie dziw się bo tata koleżanki dba o rodzinę i myśli przyszłościowo żeby nie wyhodować potencjalnej konkurencji ;)
Kochani - POMÓŻCIE :-(
Jest już lampa, i zestaw quantuum navigator. Ale za czarną cholerę nie wiem co zrobić żeby lampa się wyzwalała za pomocą naciśnięcia spustu migawki w aparacie.
Baterie włożone do nadajnika. Przycisk ON. Obiornik do lampy wlożony, a nadajnik na gorącej stopce. Lampa działa, sprawdziłam przyciskiem test.
Ale w instrukcji lampy, ani w instrukcji mojego aparatu nie ma informacji, co zrobić żeby lampa działała z aparatem. Wiem, że trzeba coś ustawić, przestawić, ale co i gdzie?
Ma ktoś nikona d5200?
Na nadajniku i odbiorniku ma być ustawiony ten sam kanał - jest?
Mam tego samego nikona i miałam podobny problem. Może masz zablokowany spust migawki. Spróbuj tak:
1. MENU
2. Menu ustawień osobistych
3. Elementy sterujące
4. Puste gniazdo, blok.spustu --> wejdź w to, odznacz "LOCK Spust zablokowany" i zaznacz "OK Spust migawki działa"
Mam tego samego nikona i miałam podobny problem. Może masz zablokowany spust migawki. Spróbuj tak:
1. MENU
2. Menu ustawień osobistych
3. Elementy sterujące
4. Puste gniazdo, blok.spustu --> wejdź w to, odznacz "LOCK Spust zablokowany" i zaznacz "OK Spust migawki działa"
DZIĘKI ! ! ! DZIAŁA ! ! ! To teraz nie ma mnie dla świata przez następny tydzień :-))))))